maanantai 11. tammikuuta 2016

Ruuanostokiellossa!

Talvi kun odotutti itseään, en jotenkin osannut lopettaa hamstraamista. Vaikea tajuta hetki, milloin lopettaa talvivarastojen kerääminen, kun talvi ei tule. Ja myöskin se, koska talvivarastoja voi alkaa todenteolla käyttämään. Etteivät vaan lopu kesken! Millä sitä sitten pärjäisi? Nälkä pian yllättäisi!
 No, nyt se talvi on todellakin tullut! Meillä on pakkaset huidellut jopa yli -30 asteessa. Elämä on pelkkää talon lämmittämistä ja hengissä selviytymistä. Ehkä vähän liioittelen, mutta vain vähän!



Muutama päivä sitten sanoin Beibelle, että nyt sitten alkaa ruokavarastojen tyhjentäminen. Kaupasta ei saa ostaa mitään! Ei vaiskaan, mutta kuitenkin todella harkiten.
Olen tässä pakkasia sisällä pakoillen, yrittänyt hieman inventoida varastojamme. Olen todennut, että on aikas liha- ja marjavoittoista! Mustikoitakin tuli kerättyä taas suurperheen tarpeiksi, vaikka meitä on vain kaksi! Tyttärelle ja vävylle olen niitä yrittänyt tuputtaa, mutta kun mansikat on kuulemma parempia. Nuoret, höh! Kiisseliä olen keitellyt ja ottanut sitä töihinkin mukaan aamupuuron kaveriksi, mutta alkaa jo tökkimään. Smoothiet olis muuten jees eväänä, mutta kun töissä on kylmä, haluaisin syödä aina jotain lämmintä eväänä. No, piirakkaan niitä vois käyttää. Täytyy pyytää joku kylään!

Yläkerran arkkupakastin on ääriään myöten täynnä!


Mansikoita, vadelmia ja puolukoitakin sieltä löytyy. Mutta ei ihan ongelmaksi saakka! Ainahan marjoja voisi poiskin antaa. Mutta sekin tuntuu tyhmältä, kun ite oot ne hyttysiä, paarmoja ja muita kamalia luonnonvoimia vastaan tapellen kerännyt. Me ei todellakaan marjasteta mitenkään huvin vuoksi ja siksi, että se on kivaa!
Lihaa meidän pakkasissa on myös aikas runsaasti. Reilu vuosi sitten teurastetusta Kyllikistä, on vielä pari paistia jäljellä. Sain onneksi jouluna "hukattua" ison paistin, kun oli syöjiä enemmän. Yllättävän hyvin liha on säilynyt, eikä ole alkanut maistumaan pakkaselta. Pakattiin lihat vakuumiin ja lihahan oli niin vähärasvaistakin. Vasikkaahan se vielä oli.

Kyllikki


Jauhelihaa ostin ennen joulua lisää, kun kaverit lähettivät yhden liharotuisen kasvattinsa teuraaksi. Mustafa oli nimeltään ja saman rotuinen kuin Kyltsi. Aberdeen-Angus. On ollutkin tosi hyvä laatuista jauhelihaa. 
Beiben siskolta saatiin perinteiset sian teurastuslämpimäiset syksyllä. Puolikas siankylki. Sitäkin sitten on vielä muutamia reiluja paloja pakkasessa. Uuniin vaan ja lohkoperunoita viereen! Nam!
Yksi kokonainen kanikin pakkasesta löytyy.

Siiderikania


 Parin viikon päästä minulla on kaksi viikkoa lomaa. Silloin aion tehdä siitä ruokaa. "Rabbit in the sider". Sitä aion tehdä. Olen kerran aikaisemmin sitä tehnyt ja oli todella hyvää!

Kaappipakastin on hieman tyhjempi!


Pitkäkorvaa on yhden metsäjäniksen verran ja pitkät pojathan saivat uuden vuoden aattona toisen saaliiksi. Jänispataa on teossa jossain vaiheessa.

Beibehän on vain iloinen näin lihapainotteisesta ruokavaliosta. Mutta hänen harmikseen, pakkasista löytyy myös jonkin verran kasviksia. Tomaattia on kokonaisina ja murskana vielä jäljellä. Murskan keittelyistä voit lukea täältä ja täältä.
Papuja on muutama pussillinen. Kesäkurpitsasosetta ja tavallista kurpitsasosetta löytyy. Pakastettua nokkosta ja olipa siellä kesäkurpitsahilloakin. Mutta aikas hyvä malli kasvisten suhteen. Ne tulevat varmasti syötyä loppuun.
Kellarissa ei enään paljoakaan ole. Muutama mehupullo ja pari olutta. Sitä tosin tehdään lisää ennen kevättä!


Käsi vähän tärähti, kun huomasin, että oluethan on kohta loppu!


 Perunoita on muutama hassu. Meidän perunat jäivät todella pieniksi ja eivät olleet edes kovin hyvän makuisia. Pottumaalla lillui vesi koko kesän. Vaikutti ilmeisesti makua huonontavasti!
Kellarin rapun ruokavarastossa on lähinnä hilloja, suolakurkkuja ja jotain ostosäilykkeitä. Ja alkoholia!




Sipulisato onnistui ensimmäistä kertaa vuosiin. Valkosipuliakin saatiin ensimmäisen kerran oikein sadoksi asti. Että niissä ollaan varmasti omavaraisia koko talvi! Ja suolakurkuissa! Mutta, hei! Mitäs muuta ihminen talvella tarvii, kuin sipuleita ja suolakurkkuja! =D



Ihmeellisesti meille pääsi ilmestymään kaupallisia virvoitusjuomia joulunaikaan. Coca colaa juotiin enemmän kuin koskaan tässä talossa. Pari pulloa on vielä jäljellä. Kaikenlaista voi näköjään tapahtua!
Kesäkurpitsapikkelssiä ei ole enään kuin yksi purkki. Luulin syksyllä, että me hukutaan siihen. Joitakin purkkeja lähti kyllä joululahjapaketteihinkin. Kuusenkerkkäsiirappia on jäljellä pari pikku purkkia. Kohtahan sitä saa taas keitellä lisää!
Kuiva-ainekaappi onkin sitten toinen juttu. Siellä on hirveä tungos! Miten ihmeessä tälläistä on voinut tapahtua? Yleensä ostan vain tarpeeseen. Mutta ilmeisesti olen taas ollut kaupassa ilman ostoslistaa. Montaa tuotetta on useampi pussi. Jossain vaiheessa, meillä oli tomu- ja raesokeria puoli hyllyllistä. Nyt vuorossa on jauhot. Ohra- ja ruisjauhoja on päässyt kertymään. Vaikka olen leipää leiponutkin ahkerasti. Meillä alkaa olemaan kuiva-aineita pitkin vähäisiä työtasoja, kun kaappiin ei enään mahdu. Tähän on tultava nyt loppu ja käytettävä ihan tosissaan kaapin sisältöä!

Kuiva-ainekaappi tursuaa!


Lehtikaalia ja kuivattuja suppiksia on vielä jäljellä. Kaalin kanssa ei tule ongelmaa. Sen voi vaikka syöttää marsuille, jos ei ite tule syötyä! Kuivattu persilja tulee loppumaan kesken talven, mutta se on vain pelkästään hyvä asia!
Mausteitakin on samaa laatua useampi pussi. On otettava joku päivä itteään niskasta kiinni ja setvittävä maustevarannot.

Sekalainen setti mausteita!


Inventoinnin tuloksena on siis, että kaupasta saa ostaa vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja maitotaloustuotteita. Ei juuri mitään muuta! Saas nähdä miten käy, pysytääkö tiukkoina. Vai tuleeko lepsumista?


Sikasäilykkeitä saatiin Beiben siskon perheeltä joululahjaksi. Heidän omista sioista tehtyä!

Mites Teillä? Onko talvivarannot jo käytetty? Vai pruukaatteko yleensäkkään sellaisia keräillä?

Kaikkiainakesken, tervetuloa seuraan! Kävin vastavierailulla ja sinullahan on ihania saippuaohjeita blogissasi!

14 kommenttia:

  1. Kyllä, hyvällä tavalla pakkaset vähentävät turhaa ostamista. Kauppaan ei huvita lähteä ja vaikka pakastimessa on lämpimämpää kuin ulkona, saa niitä ruokia sulatella suurimpaan nälkään. Meillä on vesiputket jäässä viidettä päivää, ruokaa on laitettu ihan vain välttämätön. Tammikuusta taitaa tulla hyvinkin kevyt ja pitkä ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Kurja juttu noi teidän putket! Onneksi kaupasta saa nyt ainakin vihanneksia ja hedelmiä halvalla! Niistä saa vitamiineja jaksamiseen!

      Poista
  2. Kiva postaus. Sinun tekstejäsi on aina niin mukava lukea. Kyllä nyt on jo hyvä aika alkaa käyttää pakastimessa olevia ruokia ja marjoja. Meillä on pakastimessa runsaasti marjoja ja niitä käytetäänkin ahkerasti. Mukavaa viikkoa!Toivotaan että pakkanen lauhtuu. Meillä on nyt -27.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli-ihana kehuistasi! =D
      Tänään taas keittelin mustikkasoppaa puuron kans syötäväksi. Eli taas on yksi pussi käytetty pois!
      Meillä pakkanen lauhtui reiluun -10:een, mutta nyt sitten käy jumalaton viima. Luntakin on yrittänyt koko päivän sataa, muttei ole kertynyt varmaan kuin sentti. Toivottavasti kaikkein kovimmat pyryt ei osu tälle seudulle!

      Poista
  3. Ei ollenkaan huono juttu tuollainen varasto, ei tarvitse lähteä kauppaan.

    Meillä on varastossa edellen paljon sieniä, johtuu siitä, että herra Karhu innostui sienestämisestä, ja on ihan mahdottoman hyvä löytämään niitä. Aito karhu siis, D!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäaikaan saattaa kyllä mennä useita päiviä, ettei kaupasta tarvitse hakea mitään. Pisin aika "kaupatta" on ollut kaksi viikkoa. Silloin kyllä hain maitoa ystäväni navetasta.

      Voi että! Ihan kateeksi käy tuollainen karhun vaisto! Meidän sienisaaliilla ei kyllä kehuskelemaan pääse!

      Poista
  4. Mä niin tunnen tän tuskan!
    Mä oon sanonut, että olisin ollut kova sana pula-aikana, koska osaan tehdä ruokaa "ei-mistään" (ainahan sitä nyt värkit vaikka nokkoslättyihin löytyy!) ja todellakin osaan varautua ja pitää ruokavarastoa.

    Huomasin pari päivää sitten, että meillä on käsittämätön määrä ananasta! Olen näköjään aina ostanut pari purkkia kun olen käynyt kaupassa, eikä sitä tule juurikaan käytettyä. Pitäis vissiin leipoa pizzaa...

    Meillä sioista tuli tosi paljon lihaa. Lahjoitettiin 2 kinkkua pois ja syötiin itse yksi. Yksi on vielä pakkasessa. Samoin sieltä löytyy kaurista, kanaa, marjoja vähän joka lähtöön jne.
    Mehut loppuu ihan ennenaikojaan, mietin jo että raaskisinko keittää pakastimessa olevista marjoista yhden maijallisen mehua kun on niiin pitkä aika siihen kun raparpereista alkaa saamaan mehua.
    Vaihdoin muutamia tavaroita puolukoihin, niin vois vaikka vaihteeksi syödä niitä kun oon syönyt niin paljon mustikoita viimeaikoina.

    Eli kyllä kerään talvivarastoja, nokkosta, voikukannuppuja, lehtikaalia, sieniä, suolakurkkuja tein mutta ne on jo loppu, tomaattikastiketta on keitetty...pitäis vissiin itsekkin tehdä joku inventaario...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että "meitä" on muitakin ruuan hamstraajia! =D

      Toisaaltahan tuntuu tyhmältäkin haalia ruokaa, kun sitä saa päivittäin kaupastakin. Ei se pakastaminenkaan ilmaista ole!
      Mutta kun, minä ainakin saan jotain alkukantaista tyydytystä siitä, että tiedän pysyväni hengissä jonkin aikaa varastoillani. Ja se on hienoa, että saa käyttää luovuuttaan, kun miettii mitä ruokaa varastoissa olevista tarpeista tekisi/saisi.

      Kyllähän rahaakin kieltämättä säästyy väkisinkin, kun on niin paljon itsekasvatettua.

      Minua aina keväisin harmittaa, kun olen niin laiska/kiireinen ja jää kaikenlaista hyvää syötävää keräämättä. Kuten juurikin mainitsemasi voikukannuput. En ole niitä koskaan säilönyt, enkä ruokaa niistä laittanut. Marmeladia ja viiniä on kyllä kokeiltu.

      Poista
  5. Marjoja menee joka päivä, ja pakastimista alkaa jo pohja paistaa. Mustikoita oli tänä vuonna ihanasti ja vadelmia sain myös paljon. Mansikoita taisi olla kuitenkin eniten, niin kuin aina. Oi kun olisi ihanaa jos saisi pakastimestä myös itse kasvatettua lihaa, mutta se on vähän hankalampaa täällä kaupungissa. Marjojenkin kanssa välillä tekee tiukkaa, mutta viime syksy oli hyvä marjasyksy.

    VastaaPoista
  6. Kuuntelin joskus radiosta juttua marjojen pakastamisesta. Muistaakseni keskittyivät lähinnä mansikkaan. Joku Marttojen asiantuntija oli tehnyt laskelmia mansikan pakastamisen kannattavuudesta. Tuloksena oli, että jos olet itse kasvattanut marjat, pakasterasiat ovat sellaisia, joita voi käytttää useampia vuosia ja pakastin on energiaa säästävä, niin touhu on nippa nappa kannattavaa. Mutta minä olen sitä mieltä, että kyllä sitä marjaa pitää pakkasessa olla! Koska eihän sitä koskaan tiedä, kun sitä tarvitsee tai alkaa tekemään mieli. Minun ei ainakaan tulisi syötyä näin paljoa marjoja talvella, jos niitä ei kotopakkasesta löytyisi. Tuskin tulisi kaupasta ostettua.

    Me joskus ostettiin kavereiden kanssa naudanlihaa suoraan tilalta. Olihan se kaupan hintoja kalliimpaa, mutta, ah niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut vastaavan väitteen usein, mutta toisaalta esimerkiksi mansikka on aika torjunta-aineilla kyllästettyä eli oman maan mansikat ovat terveellisempi vaihtoehto. Rakastan marjoja puuron ja jukurtin päällä sekä smoothieissa ja arvostan sitä, kun ei tarvitse marjoja niitä varten keitellä, kuten ulkolaisia pitää keitellä. Hamstraus on siis makuuni :)

      Poista
  7. Toit Satu, kyllä tärkeän pointin esiin! Suomalaisia marjoja ei tarvitse kuumentaa ennen käyttöä. Suoraan nassuun vaan! =D

    VastaaPoista
  8. Tämähän oli kiva postaus ja minulle erittäin ajankohtainen. Meillä on järjettömästi ruokaa hamstrattuna, ja ongelmahan on siinä se että takimmaiset ehtivät mennä vanhaksi ennen kuin löytyvät. Nyt on projektinani syödä pakastinta ja kaappeja vähän väljemmiksi. Marjoja on, kun ei ole ollut tapana syödä niitä joka päivä. Mutta nyt tulee uudet tavat!

    Saisikohan sen siiderikanireseptin? Pakastimessa on mm. 30 kiloa kania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on paha tapa haalia ruokaa niin kuin armeijan tarpeiksi. Vähempikin kahdelle saattaisi riittää. Mutta toisaalta, miksi otta riskiä, että ruoka loppuu kesken! =D

      Löysin siideri kaniohjeen, jota aikanaan tein, mistäs muualta kuin netistä. BBC Foodin sivuilta. http://www.bbc.co.uk/food/recipes/old_fashioned_rabbit_74225 Minusta tämä vaikutti sellaiselta ihanalta, englantilaisen oloiselta ruualta. Minä oidin kovasti tästä. Tein kahden kanin jalkalihoista. Fileet me herkuteltiin erikseen!

      Poista