perjantai 8. tammikuuta 2016

Mausteista nuudelikeittoa, lämmikkeeksi!


Pakkasaamu

 Nyt on pari päivää pakkanen hätyytellyt -30 asteessa. Mää oon ihan koko ajan jäässä! Vielä kun töissäkin joutuu olemaan kylmässä, niin HRRR! Tosin Juha Mietohan oli naureskellut meille etelän eläville. Hän kuulemma oli hiihtänytkin ilman hanskoja, ties kuinka kovassa pakkasessa. Olemme siis naurettavia, kun palelemme -30:ssä. Saati sitten -20:ssä, sehän on jo suoranaista hellettä!

Sisällähän alkaa jo tarjeta!


Hehku ja Lillis ovat olleet pari päivää lähes koko ajan sisällä. Koska aamulla kahdeksan maissa lämpötila kohosi peräti -28 asteeseen, heitin ne ulos. Sanoin niille, että koska Juha Mietokin pärjää tälläisessä pakkasessa ihan hyvin, niin kyllähän tuollaiset alkuperäisrodut, kuten kyyttö ja shetlanninponi, ovat ihan kotonaan ulkosalla! Kaikille jotka tälläisestä eläinrääkkäyksestä (siis lehmän ja ponin, ei Juha Miedon)  nyt meinaavat kiihtyä, kerron heti, että ne eivät olleet ulkona kuin kaksi tuntia! Mutta niitä on pakko viedä välillä ulos, meinaavat ihan hermostua sisällä seisomiseen. Energiaa on kuin pienessä pitäjässä, molemmilla! Lilliksen kanssa kävin eilen kävelyllä ja se oli niin säpäkkänä että! Kulki suurin piirtein yhdellä jalalla ja oli niin kuin, että mä pillastun ihan just! Kunhan pakkaset vähän hellittää, pääsee sitä juoksuttamaan oikein kunnolla!

Läski-Lillis!

Hehku


Tälläisillä pakkasillahan ei talon lämmittämisen lisäksi, voi juuri muuta tehdä kuin syödä. Kun ei ole edes sitä lunta, että pääsisi ilman hanskoja hiihtämään! =D

Siunattu puuhella! <3

80- luvun tyylinen hedelmäsalaatti jälkkäriksi

Kaikenlaiset uuni- ja pataruuat ja keitot ovat nyt kova sana. Koska puuhellassa on valkea lähes koko ajan, ruoka tulee vähän kuin itsestään. Leivoin jopa ohrarievää onnistuneesti sillä! Puuhellassamme ei ole lämpömittaria enään, joten mutu-tuntumalla mennään!


Ennen paistoa...

... paiston jälkeen...

... ja valmista suuhun pantavaksi!

Minulla on meneillään ruokavarastojen tyhjennysprojekti, siitä lisää myöhemmin. Löysin inventaariota tehdessäni purkin kookosmaitoa ja pari tomaattimurskatetraakin oli keltsun hyllyllä. Niistä ja vähän muustakin, syntyisi nuudelikeitto!
Alkuperäinen ohje on Olga Temosen "Emäntänä Olga" -kirjasta. Olen muokannut ohjetta muuttamalla soijasuikaleet broileriksi. En ole koskaan ollut innostunut soijasta!
Valmistustapaakin olen muokannut. Alkuperäisessä ohjeessa ei kasviksia kuullotettu.
On muuten tosi hyvä soppa ja paranee vaan seuraavaan päivään!
Ja hei! Keitto toimii todella hyvin ihan ilman soija- tai broilersuikaleitakin. Kokeiltu on sellaistakin versiota!



NUUDELIKEITTO

  • 1 1/2 litraa vettä
  • 1 iso sipuli
  • 3 porkkanaa
  • 300g broilerinsuikaleita, valmiiksi kypsennettynä
  • 1 kana/kasvisliemikuutio
  • 2dl punaista currytahnaa
  • rouhittua mustapippuria
  • 2tl paprikajauhetta
  • 3rkl soijakastiketta
  • 3dl pakasteherneitä/sokeriherneenpalkoja/maissia
  • 1tlk tomaattimurskaa (400g)
  • 1tlk kookosmaitoa (400ml)
  • 150g nuudeleita
  • tuoretta persiljaa
  • tuoretta basilikaa
  • (suolaa)
Pilko porkkanat ja sipulit pieniksi kuutioiksi ja kuullota niitä hetki kattilassa, lirauksessa öljyä.
Lisää vesi ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen n. 15 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet.
Lisää tomaattimurska, kookosmaito, herneet ja kypsä broitsu. Kiehauta ja murskaa sekaan nuudelit. Lisää tuoreet yrtit hienonnettuna ja hauduta hetki kannen alla, kunnes nuudelit ovat kypsiä.


Oma yrttisato ei sattuneesta syytä ole vielä valmis, joten laitoin ihan kuivattua persiljaa ja
basilikaa.


Nyt syötäväksi ja evääksi töihin!

Minulla oli nuudeleita tällä kertaa paketti, jossa oli 230g. Laitoin sen kaikki ja se oli liikaa. Sopasta tuli lähinnä pataa. Mutta ei se makua huonontanut!



Tuli vähän sakeaa tälläkertaa. Laittakaa ohjeen määrä nuudeleita!


Pakkasen myötä on ilmiöksi tulleet paleltumisvammat. Sivukorvalla kuuntelin radiota, jossa aiheesta puhuttiin. Miehillä paleltumia tulee lähinnä korvanlehtiin ja naisilla esim. nenän päähän. Jutussa eroja selitettiin erilaisella hiustyylillä ja pukeutumisella. Tässäpä oivallinen vinkki kaikille vaate- ja hiusalan ihmisille, tulevan talven tyylejä suunnitellessanne!

Tähän loppuun sopii hyvin Lord Estin biisi Talvi. Ei mulla muuta sitten tähän hätään!
Ruusumekko, tervetuloa!

6 kommenttia:

  1. Selkeästi olen nainen, sillä pakkasilla nenän pääni on hätää kärsimässä:) Mutta mikä miesten nenissä on, jos ne eivät palellu? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos miehillä on niin karvaset sieraimet? Tai selittäiskö viikset joillain yksilöillä? Jaa-a! Vaikea sanoa! Tää on taas "näitä" tutkimuksia! ='D

      Poista
  2. Kiva postaus. Ihanan näköisiä leipiä ja hyvän tuntuinen nuudelikeiton ohje. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Kiitti! <3

    Lämmin keitto ja tuore leipä on vaan niin hyvää!

    Samoin sinulle!

    VastaaPoista
  4. Se on hassu juttu, että pakkasilla tekee mieli juuri tuon tapaista lämmittävää keittoa! Satuin itsekin tekemään samoihin aikoihin lähes vastaavaa, aika voimakkaaksi maustettua thai-tyyppistä keittoa. Minulla vain oli nuudeleiden tilalla riisiä ja kookoksena kaapista löytynyttä kookosjauhetta.
    Tulikin maustettua keitto tällä kertaa aika tuliseksi, mutta kookos taittaa mukavasti pahinta poltetta.

    VastaaPoista
  5. Pakkasilla tälläset keitot ovat kyllä enemmän kuin paikallaan. Kesällä syödessä tulee vaan turhaan hiki! =D

    Minä olen oppinut vasta muutama vuosi sitten oppinut käyttämään tota kookosta suolaisiin ruokiin. Lapsuudessani sitä käytetttiin vain jälkkäreihin ja leivontaan.

    VastaaPoista