keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Ituhippi!




Olen koko alkuvuoden idätellyt "kaikkea" syötävää. Enemmän ja vähemmän onnistuneesti!
Muutama vuosi sitten löysin kirpparilta muutamalla ekellä idätyssetin. Siitä se ajatus sitten lähti itämään! Hehe!



Jo silloin huomasin, ettei näistä lähiseutujen kaupoista löydy hernettä kummenpaa idätettävää. Ei edes mungpapuja. Joten, se taas tämänkin jutun ekologisuudesta, kun täytyy kauempaa haeskella!
No, niitä mungpapuja lähinnä olen tolla setillä idättänyt. Olen ostanut niitä kaupunkireissullani Ruohonjuuresta ja Citymarketista. Voi olla muistakin isoista marketeista niitä löytyy. Muttei ainakaan niistä S- ja K-marketeista missä minä olen käynyt, ole ollut näitä valikoimissaan.



Mungpaput ovat tosi hyviä ja nopeita idätettäviä. Olen ensin liottanut niitä yön yli ja sitten laittanut itämään. Parina päivänä kun muistaa, muutaman kerran vuorokaudessa niitä huuhtoa, niin saakin jo ituja mukuttaa. Ihan mukava lisä salaattiin tai ihan sellaisenaan! Maistuvat ihan herneelle.
Olen yrittänyt setissäni idättää myös kuorimattomia seesaminsiemeniä ja vihreitä linssejä. Seesaminsiemenet alkoivat itämään, mutta jotenkin alkoivat samalla käymään. Vaikka olin huuhdellut niitä ahkerasti. Samoin linssit alkoivat pilaantumaan. Molemmat olivat luomukamaa ja ihan tuoreitakin. En tiedä missä meni vikaan.

Herneen- ja sinapinversoja munakasrullan kera!


Perusruokahernettäkin olen yrittänyt idättää setissä, mutta sekään ei oikein ole toiminut. Joten pysyttelen mungpavuissa. Ne onnistuu aina!
Setilläni idättelen talviaikaan kanoillekkin kauraa ja ohraa. Kanat syövät idätetyn viljan paremmin, eikä tule hukkaa.
Yhtenä syksynä sain säkillisen ruista. Sitähän ei voi elukoille sellasenaan syöttää, mutta idätettynä voi. Joten pikku idätyssetti oli kovalla käytöllä, kun parikyt kiloo ruista sillä idätin!
Hernettä olen versoiksi kasvattanut. Talvella, pimeässä kasvanut herneenverso on todellista herkkua. Ihanan vaaleaa, mehukasta ja mureaa! Kokoajan minulla on hernettä kasvamassa, mutta jotenkin se on tosi hidasta itämään ja kasvamaan. Olen kasvattanut ruokaherneestä ja kasvatukseen tarkoitetuista siemenistä. Ihan yhtä hyvällä tai huonolla menestyksellä.



Mutta herneestä onneksi saa sitten kuitenkin ainakin pari "satoa", kun jättää versoon pari alimmaista lehteä, verso jatkaa kasvuaan. Kyllä se silti niin hitaasti kasvaa, että jos ihan omavarainen vihreästään haluisi näin olla, kaikki ikkunalaudat saisivat olla hernettä täysi.



Kaikkihan harrastukset tuppaavat mennä hifistelyksi, niin kuin tämäkin. Ostin kauppareissullani versojen kasvatusalustan. Lord Nelssonin vesiviljelyritilähässäkän! Joo-o, ihan siemenet ritilän päälle, vettä kaukaloon ja kun muistaa ahkeraan suihkutella, muutamien päivien päästä saa alkaa satoa korjaamaan.



Eihän se nyt ihan niin mennyt! Hernettä taas laitoin ja niitähän olisi saanut olla suihkuttelemassa ihan koko ajan. Liotinkin kyllä herneet, mutta silti.
Ensimmäinen setti ei itänyt ollenkaan, vaan pilaantuivat. Toisen setin laitoin oikeen kasvatukseen tarkoitetuista herneistä, ensimmäiset olivat ruokahernettä. Laitoin vettä kaukaloon niin paljon, että se tuli ritilänkin päälle ja herneet olivat koko ajan veteen kosketuksissa. Vaihdoin vettä joka päivä.
Kahden viikon päästä sain satoa. Ei mikään valtava menestys tämä versotussysteemi! Onneksi oli tarjouksessa, eikä maksanut kuin reilut 3 euroa! Taidan heittää vesilintua sillä! Ovat meinaan joutsenet saapuneet möykkäämään naapurin pellolle!



Eniten onnistumisen riemua olen saanut krassista ja sinapinsiemenistä. En ollut tiennytkään, että säilöntään käytettävät sinapinsiemenet käyvät versojen kasvatukseen. Nyt tiedän!




Minähän hamstrasin viime syksynä lähi-Salen kaikki sinapinsiemenet, kun niitä ei säilöntäaikaan meinaa kaupoista saada. Sekin on sellainen asia, mikä minun kallooni ei mahdu!  Sama on sahrami; pääsiäisenä ja jouluna kaupoissa ei maustehyllyistä sitä löydy! No, se on oma juttunsa se, mutta nyt idätetään!



Olen krassia ja sinappia versottanut pienessä multakerroksessa. Mutta onnistuvat ihan yhtä hyvin talouspaperillakin, kunhan vain paperi pysyy kosteana koko ajan.



Pääsiäisen aikaan minulla oli niitä kananmunan kuorissa kasvamassa. Olivat tosi kauniita! Laitoin myös mangoldin, punajuuren ja parsakaalin siemeniä munankuoriin, mutta ne eivät onnistuneet.



Auringonkukkaa on ollut versoksi kasvamassa. En ole kauhean innostunut ollut siitäkään. Kestää kauan itää ja syömistä tulee vaivaan nähden vähän. Kai minä olen vielä salmonellankin saanut kaupan päälle, kun ulkolaisia linnunsiemeniä olen versottanut! ='D


Punkkari ja Merkkari saa versoista jämät!


Joten näillä kokemuksilla taidan pysytellä mungpapuiduissa ja versotuksessa sinapinsiemenessä, krassissa ja herneessä. Jos jollain on jostain hyviä kokemuksia ja vinkkejä, otan niitä ilolla vastaan!




Vielä loppuun kuva Ikean idätyssetistä. Instagramissa oli jaettu kuvia siitä ja kehuttu toimivaksi. Tässä setissä on se etu, että se voi olla ihan pöydällä. Näin ituja muistaa paremmin huuhdella, kun eivät ole missään tiskikaapissa jemmassa. Ja Ikean setti on ihan kauniskin muotoilultaan!



Minähän olen nyt kaksi kertaa käynyt Tampereen Ikeassa sitä kyttäämässä, mutta sinne niitä ei ole tullut. PRKL! Tai oli tullut yksi erä, joka oli mennyt saman tien. Tosi ärsyttävää, myyjätkään eivät tienneet, koska niitä tulee lisää. Ei nyt ihan huvikseen viitsisi ajella siellä alvariinsa.
Olen ehkä tyhmä, kun tätä täällä mainostan. Kaikki tietysti ryntäävät Ikeaan ja minä jään taas ilman! No, otan riskin ja jos vaikka herra Ikea minulle lähettäisi kotiin yhden! ;'D

Onneksi kohta alkaa ulkona nurkat vihertämään ja saa versonsa kerätä sieltä!

12 kommenttia:

  1. Nuohan on ihan komeita nuo herneenversot! Miltä sinapinversot maistuu? Mulla on iso pänikällinen sinapinsiemeniä, vanhoja varmaan jo tosin mutta voisin kyllä silti kokeilla. Ihana keväinen ateria tuo munakasrulla, versot ja parsakaali! :P

    VastaaPoista
  2. Sinapinversot maistuu sinappiselta! Mutta ne on kiva lisä salaattiin tai ruuan päälle, niin eivät ole niin kirpsakoita!

    Laita ihmeessä itämään jos sulla niitä on!

    Munakasrullaa tulee tehtyä ihan liian harvoin. On tosi hyvä ruoka!

    VastaaPoista
  3. Ihania kaikkia idätyksiä olet tehnyt, enpä ole aikoihin sitä harrastanut, täytynee ottaa itseäni niskasta kiinni, tosin kohta tulee pihalta kesäherkut niin meille kuin kanoillekin, mutta ensi talvena sitten jälleen, täytyy muistaa :D Idätin vehnää pääsiäiseksi ja leikkelin siitä kanoillekin, ihanan mehukasta tuli, meinasin tehdä vihermehua, mutta siinä kohdin isännältä loppui mielikuvitus ja kanat saivat herkut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tolla idättämisellä saa kivasti tuoretta vihreää talviaikaan. Kesällä kannatta hakea vihreänsä ulkoa!

      Voi noita miehiä! <3 ='D

      Poista
  4. Alfalfaa eli sinimailasta kannattaa idättää myös! Mä en oo pitkään aikaan idättänyt mitään, kun en jaksa alkaa puljaamaan lasipurkin ja harsojen kanssa... Mulla oli joskus sellanen tosi kätevä idätysastia mutta en ole enää löytänyt samanlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää oon ihan unohtanut koko sinimailasen! Täytyypä kauppareissulla katsoa, jos jostain sitä löytäisin.

      En minäkään jaksaisi mitään harso/lasipurkkiviritelmiä. Ton Ikean setin aion vielä ostaa, kun niitä sinne vain tulisi!

      Poista
  5. Hienot idätykset! En ole koskaan kokeillut, ehkä pitäisi, kun kuulostaa niin mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Eihän tuo nyt niin kauhean satoisaa touhua ole, mutta kyllä se vaan mukavaa on leikata ite kasvattamia versoja vaikka salaattiin ja leivän päälle!

      Poista
  6. Sinapin siemenen idätys on minulle ihan uutta. Kiinnostava postaus jälleen!

    VastaaPoista
  7. Sinimailasta minäkin joskus idätin. Oikeesti pitäisi nytkin jostain etsiä siemeniä :)

    VastaaPoista
  8. Hei, kiitos, olipa kiva postaus! Olen just saanut idätysherätyksen, kun yhdessä nettiapteekissa oli noita siemenpusseja poiistohintaan. Prismassakin näkyy olevan joku keraaminen idätyshässäkkä tarjolla. Terveisin Sari Helsingistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit! Ei muuta kuin idattämään. Itselläni on nykyään tuo Ikean idätysastia ja se on ollut kyllä hyvä. Itsekin suunnittelin laittavani taas niitä mungpapuja itämään!

      Poista