Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

tiistai 18. heinäkuuta 2017

Naistenviikko alkaa perinteisenä eli sateisena!Suomalaisen almanakan mukaan juhlitaan Riikkaa, Saaraa, Markettaa, Johannaa, Leenaa, Oilia ja Kristiinaa nimimuunnoksineen 18.-24. heinäkuuta. Yhteensä 33 nimeä ja yli 660 000 naista juhlistaa päiväänsä tämän 7 päivän aikana. Yli 280 000 naisella on jokin naistenviikon nimistä ensimmäisenä nimenään.

Aikanaan nämä peräkkäiset naisten nimipäivät kirvoittivat monenlaisia sanontoja itkevistä naisista eli viitattiin runsaisiin sateisiin. Naistenviikko eli ämmän- tai akkainviikko, ihan kuinka vaan!

"Jos ei muulloin sada, niin kyllä akkainviikolla sataa!"
Naistenviikon sateista puhuttiin myös nimillä kusihäntä ja vesiperse. Kaunista!


Entisaikaan naistenviikon säätä seurattiin erityisen tarkasti, koska se ajoittuu perinteiseen heinäntekoaikaan.

Täysin poutaisia naistenviikkoja on keskimäärin kerran 10 vuodessa, mutta hieman poutaviikkoja useammin on viikkoja, jolloin sataa kuutena tai jopa kaikkina seitsemänä päivänä. Tyypillisintä on, että naistenviikolla sataa kolmena tai neljänä päivänä.
Sateisia naistenviikon säitä on ollut vuodesta 1961 alkaen hieman enemmän kuin täysiä poutaviikkoja.

"Jos Markettana sataa, sataa seitsemän viikkoa eteenpäin."  Toivotaan nyt kuitenkin, ettei vanha sanonta pidä paikkaansa!LÄMPIMÄT ONNITTELUT KAIKILLE NAISTENVIIKON NIMIPÄIVÄSANKAREILLE!

10 kommenttia:

 1. Kiva kun olit huomioinut naistenviikon! En olisi sitä muutoin hoksannutkaan, muualla se ei mielestäni ole ollut esillä. Siitäpä eilinen kaatosade sitten johtuikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ehkäpä hieman itsekäskin, kun oma nimipäiväkin sattuu juurikin naistenviikolle. Ja on muutamilla tutuillakin nimpparit tällä viikolla! =D
   Mutta sateista en ota vastuuta! ='D

   Poista
 2. Kusihäntä ja vesiperse, hihi repeilin täällä, etenkin kun olen sellainen pissiliisa ja hyvin on satanut vettäkin taivaalta. ;) Aurinkoa kuitenkin sinne <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minuakin nauratti noi sanonnat! Toivottavasti mahtuu poutaisiakin hetkiä viikkoon! =D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Eikö! Kyllä ennenvanhaan on osattu nimiä keksiä! ='D

   Poista
 4. Repesin minäkin noille nimityksille!! Mutta tosiaan, jo ihan lapsuudessa äitikin aina sanoi, että "on kaksi aikaa jolloin varmasti sataa: silloin kun pioni kukkii ja naistenviikolla". On tainnut pitää paikkansa aika lailla. =)

  Minä kun en nimipäiviä seuraa, en koskaan oikein edes tiedä milloin tällaista on kohdallaan.... ehkä pitää alkaa seuraamaan säätä. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo! Pionit kukkii ja vettä sataa. Kyllä äitisi tietää!

   Poista