tiistai 30. tammikuuta 2018

Piirakkapohja bataatinviipaleista!



Pari viikkoa sitten huomasin Instagramissa Hanna Sumarin kuvan piiraasta, jonka pohja oli tehty bataatista. Siis vain ja ainoastaan bataatista! Juttua piiraasta voit käydä lukemassa Topi -keittiöiden Hannan -blogista .

Ajattelin, että tätä on kokeiltava ja niinhän minä sitten teinkin. Hieman pohjan teossa oli sellaista minun inhoamaani näpertelyä, mutta yllättävän hyvin pohja onnistui. Ottaen huomioon sen, että sovelsin ihan omasta päästäni ja kävin lukaisemassa tuon alkuperäisen ohjeen vasta sitten, kun piiras oli jo uunissa!

Siivutin bataatin veitsellä ja juustohäylällä. On minulla mandoliinikin...

En jaksanut kaivella mandoliinia kaapista, joten siivuttelin menemään juustohöylällä ja loput veitsellä. Siivuista tuli ehkä hieman liian ohuita ja se vaikeutti niiden pystyssä pysymistä reunoilla. Että jos teillä on se mandoliini, kannattaa kaivaa se kaapista ja kokeilla sillä. Niin minäkin teen ensi kerralla, vaikken onnistunutkaan siivuttamaan juustohöylällä käsiäni. Lähellä kuitenkin kävi! =O

Täytteeksi minä tein sellaisen 'Quiche Lorraine' -tyyppisen täytteen. Laitoin siihen kermaa, ranskankermaa, savulammasta, kananmunia ja juustoraastetta. Tuli ihan sairaan hyvä bataattiquiche! Tai 'Lorrainen Kisse' , kuten Beibe sitä leikkisästi kutsui! ='D

Saimme Beiben siskolta palvattua lammasta ja sitä käytin piiraaseen.


Vaikka rakastan sellaisia rasva-jauhoseospiiraspohjia, tämä pelkästä bataatista tehty ei närästänyt yhtään. Minä olin alkuun hieman skeptinen siitä, miten makea bataatti sopii suolaiseen piiraaseen, mutta se toimi todella hyvin. Beibe piti tosi paljon tästä bataattipohjasta juurikin sen keveyden takia!

Oli mielenkiintoinen kokeilu ja aion tehdä tätä kyllä jatkossakin. Täytteitä vaihtamalla, tämä on näppärä gluteeniton piiraspohja.
Mieleeni vain tuli, että kaipa tätä voisi tehdä ihan kotoisistakin juureksista, kuten palsternakasta ja perunasta. Ja mitenkähän tämä bataattipohja toimisi marja- tai hedelmäpiirailla? Hmm...




BATAATTIPOHJAINEN QUICHE LORRAINE

Pohja:

  • 1 keskikokoinen bataatti ohueksi viipaloituna
  • 1 rkl ruokaöljyä
Siivuta bataatti ohuiksi viipaleiksi. Vuoraa irtopohjainen, korkeareunainen piiras/kakkuvuoka leivinpaperilla.
 Lado bataattiviipaleet limittäin pohjalle ja reunoille. Tee alumiinifoliosta rutattu "pötkylä", jolla saat tuettua vuuan reunoilla olevia bataatinsiivuja jotta ne pysyvät pystyssä. Ripottele öljyä bataatin siivujen päälle.



Paista bataattipohjaa 175 asteessa n. 15 minuuttia.

Täyte:

  • 2 dl ranskankermaa (ei kevyttä)
  • 1 dl kuohukermaa
  • 2-3 kananmunaa
  • 100 g jotain savulihaa, -kalaa tms. pieneksi hienonnettuna
  • 100 g juustoraastetta
  • mustapippuria
Sekoita täytteen aineet hyvin keskenään. Poista piiraspohjalta foliotuki ja kaada täyteseos pohjalle.



Jatka paistamista n. 30 minuuttia 175 asteessa, kunnes piiraan täyte on kauttaaltaan hyytynyt. Nauti lämpimänä!



Sellainen pikku vinkki vielä loppuun, että irtopohjavuokaan tehty piiras kannattaa paistaa uunipellin päällä. Bataatin viipaleista koottu pohja ei ole niin tiivis kuin taikinasta tehty. Täytteen vetisyydestä riippuen, sitä saattaa valua viipaleiden ja vuuan reunan välistä uunin pohjalle. Siitä seuraa hirvittävä käry ja sotku. Toki jos käyttää umpinaista piirasvuokaa tätä ongelmaa ei tule!

16 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä. Enpä ollut tuollaisesta pohjasta ennen kuullutkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On myös makuista! Ja enpä ollut minäkään kuullut moisesta!

      Poista
  2. Olipas näppärä idea! Bataatti on ihanaa, ja voisi muuten ihan hyvinkin toimia myös makeassa piirakassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii-i, ja kuinka yksinkertainen ideana! Joku hedelmäinen piiras voisi sopia hyvin bataattipohjaan. Persikka...

      Poista
  3. KIITOS, jopa on hieno idea ja gluteeniton. Tulee kyllä kokeiltua kunhan poika kotiutuu taas. Tykkään muutenkin bataatista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Mukava jakaa hyvää ideaa, vaikkei oma olekkaan!

      Poista
  4. Oijoi kun näyttää ja kuulostaa hyvältä, Kiitos vinkistä:) Ihanaa alkanutta viikkoa sinne♥

    VastaaPoista
  5. Olen niin perunaihminen, että vaatii voimia ostaa bataattia kaupasta, mutta tuo resepti on kokeilemisen arvoinen ilman muuta. Siitä saisi aika kivoja sellaisia muffinssipellillä tehtyjä pikkupiiraitakin jos vaikka höyryttäisi nuo bataatit ensin ja sitten latoisi ne vuokiin ja täyttäisi samantein...kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! En kovin usein bataattia osta. Jotenkin vertaan sitä juurikin perunaan ja tuntuu ihan "petturuudelta" ihania kotimaisia mommoja kohtaan langeta moiseen "ulkomaan elävään"! Tyttäreni taas käyttää bataattia ihan "surutta" usein ja tekee siitä ihanaa sosekeittoa. Nuorisolla on avarakatseisempi suhtautuminen tulokkaita kohtaan! ='D
      Mietin kyllä tuota perunan käyttämistä pohjaan. Tosin mommot voivat tummua ikävästi. Mutta johonkin savukalatyyppiseen täytteeseen voisi sopia potttupohja hyvin!

      Ai että, tuollaiset pikkupiiraat olisivatkin ihania!

      Poista
  6. Tätä pohjaa täytyy ehdottomasti kokeilla, kiitos vinkistä. Sopii hyvin gluteiiniallergisillekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, minulla on harvoin gluteenittomia jauhoja kotona. Joten tälläinen pohja on helppo toteuttaa!

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Hieno oivallus tosiaan käyttää bataattia piiraspohjaan. Vaikkei alunperin oma olekkaan! ='D

      Poista
  8. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Meillä syödään muuten bataattia aika paljon, mutta ei vielä tällaista ole tullut testattua😊 kiitos vinkistä.

    VastaaPoista