maanantai 14. tammikuuta 2019

Kombuchaa itse tehden!


Tämä ei ole maksettu mainos millekkään maitsemistani yrityksistä ja en tämän postauksen kirjoittamisesta saa muuta kuin hyvää mieltä!

Meillä on uusi "lemmikki"! Tilasin viime vuoden loppupuolella kombucha-aloituspakkauksen The Good Guys in nettikaupasta. Sehän on vähän kuin lähikombuchaa minulle, koska firman pääpaikka sijaitsee Tampereen Nekalassa. Vain noin 60 kilometrin päästä meiltä.



Olen jo vuosia etsinyt, mistä saisin itselleni hankittua tuollaisen kombuchasienen. Japanissahan tuollaisia starterkittejä myydään ihan yleisesti. Sieltähän kombuchajuoma on vähän kuin lähtöisinkin.
Veljeeni pyytelin sellaista minulle katselemaan sieltä. Hän kun Tokiossa asustelee suurimman osan vuodesta. Mutta kun meidän mielenkiinnon kohteet ovat "hieman" erilaiset, hän aina unohti asian.
Sattumusten kautta somessa näin, kun eräs omavareisteluja pohjoisesta oli tälläisen aloituspakkauksen hankkinut messujen kautta ja häneltä asiasta tiedustelin. Hän minulle avuliaasti kertoi, miten hän oli omansa saanut ja johdatti minut The Good Guys:in jäljille. Ja monta sattumusta vielä matkaan ja paljon hyvää palvelua aloittelevalta, nuorelta yritykseltä ja Leppämäki sai oman kombutcha starter kittinsä!

Kombuchajuomaa olen aika-ajoin ostanut vuosien varrella Punnitse ja säästä -liikkeistä ja Ruohonjuuresta. Se on ollut aina vähän sellaista "ituhippien juomaa" ja sitä ei ole saanut muuta kuin erikoisliikkeistä. Nyt sitä myyvät ihan tavalliset marketitkin ja täällä Suomessa valmistettuja tuotemerkkejäkin on saatavilla.

Mitä tuo kombucha sitten on? Lyhykäisyydessään selitettynä, se on sokeroidusta teestä erityisen sienen avulla käytettyä juomaa. Sitä voi valmistaa sekä vihreästä, että mustasta teestä, tai niiden sekoituksesta.

Monet saattavat muistaa Volgansienen ja tämä on se ihan sama juttu. Sientä kuulee nykyään kutsuttavan Scobyksi.



Aikanaan näitä teesieniä tuli itä-Suomeen Venäjän kautta, mihin sieni taasen kulkeutui Kiinan kautta Japanista. Wikipedia auttaa tiedonjanoon, jos haluaa kombuchasta lisää lukea.




Kombuchasieni on kuitenkin eri "kaveri", kuin kefiiri. Kombuchalla käytetään sokeroitua teetä ja kefiirillä taasen maitotuotteita. Olen kyllä kuullut, että kefiirillä voi myös mehua käyttää. Mutta se on vain kuulopuhetta minulle. Jos jolla kulla on tarkempaa tietoa, siitä kuulisin mielelläni enemmän. Tai jos jollain on kefiirinsiementä, mitä voisin mahdollisesti saada, yhteyden otto on enemmän kuin suotavaa! ;'D

Kombuchajuoman teko kotona on ihan älyttömän helppoa! Aikaa siiten ei juurikaan mene ja se valmistuu vähän kuin itsestään.

Tarvitset kattilan veden keittämiseen, 3 litran lasipurkin, sideharsoliinan tai vastaavan, pätkän narua, haudutuspussin irtoteelle, 15 g irtoteetä, 180 g sokeria, kombuchakasvuston ja noin 3 dl startterinestettä, joka on maustamatonta kombuchaa. Kaikka nämä tulevat tuossa aloituspakkauksessa, jos sellaisen hommaa.




Kombuchaa valmistetaan niin, että kiehautetaan noin 2,7 litraa vettä. Laitetaan tee haudutuspussissaan veteen ja annetaan hautua noin 20 minuuttia.
Poistetaan teepussi ja sekoitetaan sokeri vielä lämpimään teehen huolella.
Annetaan sokeroidun teen jäähtyä noin 30 asteiseksi ja kaadetaan se lasiastiaan. Laitetaan startterineste ja sieni astiaan, peitetään astian suuaukko liinalla ja sidotaan se kiinni narulla. Tämä siksi, että kombuchan pitää päästä hengittämään ja ettei purkkiin pääse mitään ötököitä.
Astia sijoitetaan lämpimään ja pimeään paikkaan. Hyvä lämpötila on 22-27 astetta. Meillä kombucha asustelee saunan pesuhuoneessa, koska meillä on vain yksinkertaisesti ihan liian kylmä sisällä näin talviaikaan.

Teepussi hautumassa

Jäähdytellään n. 30 asteiseksi

Löllö lillumaan!

Ja liina suuaukkoa peittämään!


Annetaan käydä 7-14 päivää. Viileässä valmistuminen on hitaampaa ja mitä lämpimämpää, sitä nopeammin käyminen tapahtuu.
Kombuchaa voi ja kannattaa maistella pillillä sienen alta käymisen edetessä. Pidempi käyminen tekee juomasta etikkamaisempaa ja lyhyempi jättää sen makeammaksi. Makuasioita, ja oman makuisen kombuchan voit itse päättää käymisajan pituudella. Itse pidän sellaisesta kirpeämmästä juomasta!

Kun olet tyytyväinen makuun, ota sieni pois liemestä ja noin 3 dl juomaa seuraavaa erää varten. Pullota juoma ja säilytä kylmässä, jos haluat nauttia sen maustamattomana.
Vaikka juoma valmistuu käymällä, se ei ole alkoholijuoma. En ole omistani alkoholipitoisuutta mitannut, mutta huppeliin en ole tullut sitä juotuani! Täytyy seuraavasta satsista ihan piruuttaan mitata.

Sieni kasvoi kokoa jo ensimmäisellä juomantekokerralla!



Jos haluat maustaa juomaasi jotenkin, voit tehdä sen tässä vaiheessa. Laita juoma johonkin lasipulloon tai -purkkiin ja lisää haluamasi mauste.
Pilkotut hedelmät, hedelmämehu, inkivääri, yrtit, tms. ovat yleisimmin käytettyjä mausteita. Itse olen käyttänyt sitruunan kuorta ja - mehua, samoin verigreipin. Inkivääriä olen käyttänyt myös. Parasta on mielestäni tullut sitruunasta. Ajattelin myös kokeilla appelsiinia, koska sehän on nyt niin kuin satokaudessaan ja rakastan appelsiinin makua.

Maustekokeiluja!

Tässä on ensimmäisen satsin eri makuja maustumassa.

Olin varovainen ja säilytin niitä sangossa, jos vaikka poksahtavat.


Maustuminen kestää 1-4 päivää. Muista, että sokeripitoiset mehut saattavat edesauttaa käymistä, joten availe kantta tai korkkia ainakin kerran päivässä. Jottei paine poksauta pulloja/purkkeja rikki. Varsinkin, jos kombuchapullot ovat lämpimässä maustumassa.
Itse olen maustuvaa kombuchaa säilyttänyt viileässä kellarin rapussa, joten se ei ole enään käynyt niin ärhäkästi.

Löllö ja kolmisen desiä kombuchaa valmiina uuteen kierrokseen!


Kun kombucha on mielestäsi hyvin maustunut ja hiilihapottunut, siirrä se jääkaappiin. Patenttikorkkiset pullot ovat hyviä juoman säilytykseen. Niitähän saa edullisesti esim. Ikeasta.

Ohjeita kombuchan tekoon on netti väärällään ja tässä on teille yksi esimerkki. Hauskaa tämä on joka tapauksessa ja ehkä jonkinlaista merkitystä omavaraistelevassa elämäntavassa.

Itse olen tehnyt nyt kolme satsia tätä kombuchajuomaa ja olen huomannut, ettei se todellakaan pilalle mene, vaikka ei ihan noissa aikatauluissa sen valmistamisessa pysy. Löysin juuri kellarinrapusta pullon, joka oli ensimmäsestä satsista. Oli siis ollut siellä aika kauan. Juoma oli kirkastunut ja oli ihanan raikasta ja hapokasta. Mausteena siinä oli sitruunamehu. Juoma säilyy näköjään hyvin, kun vain sen on valmistanut puhtain käsin ja välinein.
Toinen satsi oli valmistumassa... no, en edes muista, kuinka kauan sieni lillui nesteessä purkissaan. Mutta ainakin yli tuon kaksi viikkoa. Luulin, että juomasta on tullut liian etikkaista, mutta ei ollut. Ihan hyvää oli ja maustoin sen sitruunanmehulla. Joten ei mitään hämminkiä tule, vaikkei ihan ehdi/muista, kuinka kauan mikäkin vaihe on kestänyt. Rentoa puuhaa tämä!

Tässä on menossa toinen satsi maustumaan. Sitruunamehua laitoin!


Kombuchasienen kasvaessa sitä voi jakaa. Tosi iso sieni lukemani mukaan saattaa tehdä liian "stydiä" juomaa. Tai ainakin käyttää se tosi nopeaan. Ja onhan se nyt mukavaakin saada jakaa omasta sienestään jollekulle innokkaalle kasvattajalle uusi sieni.

Vähän mietinkin tätä kombuchasientä hommatessani, että jaksanko ottaa enään yhtään "elollista" olentoa huolehdittavakseni. Minulla kun ei varmaan koskaan ole sydäntä sitä hukkaan heittää. Mutta sitten ajattelin, että voinhan sitä vaikka lainata jollekkin, joka haluaa kokeilla oman kombuchan valmistusta. Ja olenhan minä tätä niin kauan halunnut itselleni, eikä ainakaan vielä ole tuntunut siltä, että tämä löllö liikaa aikaani ja jaksamistani vaatisi.

Se kasvaa, se vahvistuu!


Meidän sieni on kasvanut kovasti ja se on alkanut tekemään erillistä poikasta. Olen ristinyt sen nimellä Calvin. Minä kun pidän noista Alien -tyyppisistä avaruusolioelokuvista ja elokuvassa Life, avaruustutkijat löytävät yksisoluisen avaruusolion, joka alkaa kasvamaan ihan hullun lailla. Olio ristitään Calviniksi ja se osoittautuu valloittajahenkiseksi. Enpä avaa leffaa sen enempää, jos joku sitä ei ole nähnyt ja haluaa sen katsoa.

No, toivottavasti meidän Calvin ei ole yhtä pahansuopa ja tyytyy omaan purkkivaltakuntaansa ja valmistamaan meille litratolkulla tätä herkkujuomaa!

Calvin ja erä 3!

Taas on kaksi uutta lukijaa liittynyt joukoon! Tervetuloa seuraamaan Rakkautta ja maan antimia! <3

19 kommenttia:

  1. Aah ihan parasta tälläiselle scifihullulle, että tämä meni tosiaan avaruudelliselle puolelle. Meinaan kyllähän tuo nyt on joku toiselta planeelta tänne meteroriitin mukana syöksynyt alkulimasienikasvusto. :)

    Tämä oli kyllä niin mielenkiintoista luettavaa ja moisesta eläinystävästä en olekaan aikaisemmin kuullut. Pakko vielä googlettaa tämä kaveri, vaikka Google ei vissiin tiedä sitä mitä me tiedetään, että selvää alienperäinen olentohan tämä. Hih.

    Ihanaa viikkoa Marketta. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se nyt vähän siistiä, että alkulimalöllö elää meidän pesuhuoneessa! ='D

      Kiinnostavaahan tämä on, että tollanen löntti tosiaan valmistaa ihan oikeasti juotavaksi kelpaavaa juomaa. Ja se, että joku joskus vuonna "miekka ja kivi", on keksinyt sitä käyttää.

      Jos tosiaan postaukset yht'äkkiä loppuvat ja kukaan ei kuule meistä mitään, Calvin ei olekkaan tullut niin sanotusti "peace"! ;'D

      Poista
  2. Sulla noita jänniä juttuja ja intoa kaikenlaiseen piisaa!! Toi voisi kyllä olla aika kiva kokeilla itsekin, tai ainakin edes maistaa. Tuo volgansieni soittaa mulla jotain hämäriä kelloja... voi olla, että joskus aikanaan Perheniemen opistossa sellasta on käytettykin. Se oli sellanen kunnon "hörhökoulu" vielä silloin. =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi, kun tää maapallo on täynnä kaikkee niin mielenkiintoista ja varsinkin syötävään liittyvää. Kun vaan olis aikaa kaikkee mahdollista kokeilla!

      Tota kombuchaa myy ainakin k-kaupat. Oliskohan ollut Puhdistamon tekemää? Maksaa jonkun kolme ekee pullo.

      Minäkin muistelen joskus kuulleeni tuosta volgansienestä ja sitten vielä Instassa sitä minulle avattiin. Mutta en yhtään muista, missä yhteydessä olen siitä kuullut. Mutta sen muistan, että se tuntui vähän juurikin tuolta "hörhöltä"!

      Poista
  3. Voihan Calvin!! =)
    Tosi mielenkiintoista. En ole ikinä kuullut kombuchasta tai volgasta mutta... eipä mennyt päivä hukkaan, kun taas oppi uutta.
    Saatanpa etsiä kaupasta ja testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan Calvinille pitkää ikää! =D

      Kokeile ihmeessä, ei maksa paljon!

      Poista
  4. Tuo kombucha on tosi hyvää ja suolistoystävällistä! Täytynee joskus kokeilla! Täytyy vinkata jälkikasvulle tästä, yritän olla koukuttumatta - niin mielenkiintoinen juttu jälleen kuten tuo edellinenkin...! Tytär on innostunut noista kanssa ja teki sitä kefiiriä, mutta se sieni?(tai joku) kuoli ja hän aikoo etsiä uuden ja jatkaa kokeiluita. Nämä ruokajutut ovat tosi kivoja! Tein muuten niitä röstejä ja tuli tosi hyviä, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon tykännyt noista sitruksilla maustamistani juomista. Valmiskombuchoissa käytetään usein inkivääriä ja minä en ole siihen juomissa oikein lämmennyt.

      On tosi hyvä, jos voi "ulkoistaa" mielenkiintoisia juttuja jälkikasvulleen! ;'D Ja jos tyttäresi jostain kefiirinsiementä löytää, vinkkiä tännepäin vaan tulemaan!

      Kiva, että röstivinkistä oli apua! =)

      Poista
  5. Kiva postaus ja minulla on tainnut vuosia sitten olla jotain sientä me annettiin sille nimeksi Igor .

    VastaaPoista
  6. Siitä on vuosia kun sitä volgansientä oli, igoristakin puhuttiin. Enpä ole koskaan kasvattanut enkä maistanu. Vois olla hyvää kipeelle vatsalle. Mut taidan pysytellä kefiirissä vielä :) Vois maistella kaupan juomaa. Täällä on niin viileetä,että tuskin pullataikina nousis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, tuosta kombuchasta sanotaan, että on hyvää tekevää vatsalle. Ei se ainakaan huonoa ole tehnyt minun vatsalleni.

      Poista
  7. Mielenkiintoinen postaus taas. Minulla oli Helsingissä asuessani vuosikaudet lemmikkinä volgansieni ja sitä jaettiin ahkerasti kavereiden kesken. Lopulta kuivatin suureksi kasvaneen sieneni, siitä tuli kuin pergamenttia ja se päätyi taideteokseksi :)
    Harmi, ettei minulla ole missään tuollaisia lämpötiloja, alkaisin muuten varmasti hoidella kombuchaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas mielenkiintoinen tarina! Onko sinulla vielä taideteos tallella? =D

      Lämpötilat on kyllä haastavat tälläisessä puulämmitteisessä talossa. Meillä on tuo jälkeen päin rakennettu saunasiipi ainut, missä on sähkölämmitys ja lattialämmityksen vuoksi tasainen lämpötila. Siellä ovat chilit itämässä ja Calvin juomaa valmistamassa! ='D

      Poista
    2. Saattaa se pergamenttiteos olla jossakin laatikoiden kätköissä :)

      Poista
  8. Oliko sinulla kuivattuna jossain myös sieni ja miten sen herättäminen onnistuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minulla ole ollut kuivattua volgan sientä. Tuoreita vain! Edellinen kommentoija kertoi sellaisen kuivanneensa taideteokseksi.

      Poista
  9. Olikos sinulla kuivattuna tuo sieni jossain vaiheessa ja miten se heräsi henkiin?

    VastaaPoista