lauantai 2. elokuuta 2014

Hyökkäykseen yhä laajenevaa kesäkurpitsa "ongelmaa" vastaan!

Ah, niin pieni ja viaton!

Mitä nyt kiireiltäni olen kerinnyt netissä pyörimään, yleinen suuntaus näyttäisi tällä hetkellä olevan, että kesäkurpitsat ovat valloittamassa Suomea. Ne pirulaiset ovat hämänneet minuakin tänä kesänä. Viattoman näköisenä kituivat koko alkukesän. Ajattelin, ettei niistä mitään tule, kun oli niin kylmää ja märkää. Mutta kas vain, nyt kasvavat kuin viimeistä päivää!
Tänä vuonna meillä kasvaa Nimba, Black Beauty, Ufo ja One Ball, joista tuo tumma kaunotar on suosikkini maultaan ja muutenkin koostumukseltaan. Viime vuonna kaikki kurpitsani menivät persiilleen, joten tänä kesänä taimia laitoin sitten oikein urakalla. Voi syksyn ruokavalio olla aika kurpitsa painoitteinen!
Nää syödään laatikon muodossa, kaksi Nimbaa edessä, kolme
Black Beautyä takana.

Mikään ei ole niin hyvä tietopankki, kuin suuri työpaikka. Aina joku tietää jotain ja jos ei tiedä, niin otetaan selvää. Ja viimeistään seuraavana päivänä tiedetään! Tämä koskee niin ruokaohjeita, kuin kaikkea muutakin.
Tämän ohjeen olen saanut vuosia sitten kaveriltamme Antilta. Töissä tuli kerran siunailtua kesäkurpitsa satoa. Hän noudatti silloin Atkins-diettiä tms. ja oli tehnyt tätä ruokaa. Joten tämä sopii niille jotka karttavat hiilareita. Minähän olen läski, enkä moisista jutuista välitä. Mielestäni tämän ruuan kanssa sopii ihanasti patonki tai jokin vastaava vaalea leipä. Ja vielä varoituksen sana: Älkää kikkailko millään kevyt kermoilla tai -juustoilla tässä ruuassa. Niistä ei tule kuin paha mieli ja -ruoka!

KESÄKURPITSA-JAUHELIHALAATIKKO

Kesäkurpitsaa (monta pientä/pari isompaa. Riippuu jauhelihan määrästä, vuuan koosta ja miten lihaisaa ruuasta haluaa)
Naudan jauhelihaa n.300g
Pari sipulia
Suolaa
Mustapippuri rouhetta
Paprikajauhetta
Muutaman sentin pala Koskenlaskija sulatejuustoa
1 prk Smetanaa tai
1/2-1dl Kermaa

  • Kuutio kesäkurpitsa
  • pilko sipuli
  • ruskista jauheliha ja sipuli
  • lisää suola ja mausteet jauhelihaan
  • lado kesäkurpitsa, jauheliha ja kuutioitu sulatejuusto kerroksittain uunivuokaan. Ripauttele mausteitakin aina kesäkurpitsojen päälle.
  • lorauta kerma päälle. Smetanaa käytettäessä, notkista se tilkalla vettä. Älä lisää muuten vettä, koska kurpitsasta irtoaa nestettä runsaasti.
  • paista uunissa, aluksi 200 asteessa noin puoli tuntia, vähennä sitten lämpö 150 asteeseen ja paista 1-1 1/2 tuntia. Voit sekoitella paiston aikana, mutta varo ettei kurpitsat mene ihan muusiksi.
  • Tarjoile vaalean leivän kanssa. Lientä on mukava dipata leivällä.

Minä nypin sulatejuustot sormin sekaan.
Smetana kannattaa lirutella päälle noroina. Jos on liian paksua,
ei leviä joka paikkaan ja vähän niin kuin palaa.
Kypsää laatikkoa lautasella!

 Näyttää ihan koiran oksennukselta, mutta on ihan sika hyvää. Kannattaa tehä isompi satsi kerralla. Ite teen yleensä isoon lasagne vuokaan. 750g jauhelihaa ja 5-6 kesäkurpitsaa, sellasta keskikokosta.  Sulatejuustoa tohon liha määrään laitan puoli pakettia, mutta smetanan määrän pidän yhdessä purkissa. Joskus laitan chiliä, muuten en ole kikkaillut ainesosien kanssa. Kesäkurpitsa menee kasaan tosi paljon. Ei kannata säikkyä, vaikka vuoka tulee kukkuroilleen. Jotenkin tätä ruokaa tulee otettua aina lisää!

Toinen ruoka mitä tulee tehtyä aika ajoin, makkarapata, johon tulee kesäkurpitsaa. Tosin tytär, 19-v, ammatiltaan ravintola kokki, ronkkii yhä edelleen kurpitsat veke!

Makkarat kandee pieniä aika pieniksi kuutioiksi, koska tuppaavat
turpoamaan liemessä.


 MAKKARAPATA

1 paketti HK-sinistä tai vastaavaa makkaraa
2 keskikokoista sipulia
1 pkt pekonia
1 pieni kesäkurpitsa
reilu ruokalusikallinen vehnäjauhoja
3 dl vettä
lihaliemikuutio
jauhettua mustapippuria
persiljaa silputtuna

  • pieni pekoni ja ruskista padassa
  • lisää hienonnettu sipuli ja kuullota sitä hetki pekonin kanssa
  • kuutio makkara ja kesäkurpitsa ja lisää ne pataan. Ruskista makkaroihin vähän väriä.
  • lisää vehnäjauho, sekauta ja lisää vesi.
  • mausta liemikuutiolla, pippurilla ja anna hautua n. 20min
  • lisää persilja ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

Valmista makkarapataa!


Älä lisää suolaa, pekonista, makkarasta ja liemikuutiosta tulee sitä ihan riittämiin. Tää on ihan jees arkiruoka, nopea valmistaa ja nälkä lähtee!
Kas näin, taas on kuusi kappaletta kesäkurpitsoita meidän pellolta tuhoutunut! Siskot ja veljet, käykää näillä maukkailla keinoilla kesäkurpitsojen vallankumousta vastaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti