Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

TSI: Kudottu kauluri

Anoppini ja äitini olivat kovia naisia kutomaan. He pitivät meidän perheen villasukissa, tumpuissa ja kaulahuiveissa. Olen jonkin verran virkannut ja kutonut lapsena ja nuorena, mutta jossain vaiheessa käsityöt jäivät. Ei tarvinnut, kun muut tekivät! Yksi syy on ollut myös se, että tehdastyön runtelemat käteni, eivät meinaa kestää kutomista ja virkkaamista pitkiä aikoja.
Muutamia vuosia sitten, äitini jälkeensä jättämä villasukkavarasto alkoi ehtymään ja anoppini näkökin huononi niin, ettei hän pystynyt enään kutomaan. Oli pakko opetella uudestaan sukantekotaito. Sukkia ja pipoja olenkin jonkin verran kutonut. Ja koska virkkaaminen on nyt NIIN hottia, olen joitakin pannulappuja ja isöäidin neliöitä ym. tuhertanut. Ja sen pupuhelistimen...
Sain anopiltani, vajaat 20 vuotta sitten, hänen kutomansa kaulurin. Olen pitänyt sitä kylmään aikaan, lähes päivittäin. Se on ollut minulla ns. tallikaulurina. Kauluri on kätevämpi hommia tehdessä ja liikkuessa kuin kaulahuivi. Se pysyy paikallaan, eikä sitä tarvitse korjailla kesken hommien. Ratsastaessa se oli ehdoton!

Rakas, vanha kumppani!
Pyhien aikaan kävi niin, että kauluri tuli matkansa päähän. Pesin sen varmaankin, tuhannen kerran ja se venähti niin, ettei se enään palutunut malliinsa. Neulos oli niin kulunut jo keskeltä, että se oli melkein puhki. Koska rakas anoppini on jo edesmennyt, minun oli pakko tehdä itse uusi kauluri. Hänen, hyväksi testatulla mallilla!

Käytössä lähes puhki kulunut!

Otin kuitenkin hieman vapautta muuttaa silmukkamäärää ja siistin lopputulosta virkkaamalla reunat.

Uudesta tuli lyhyempi kuin mallistaan!

Tein näin:
Loin pitkille, koon 4, puikoille, 70 silmukkaa. Anopin kaulurissa oli 90 silmukkaaa. Lankana, minulla oli harmaata 7 veljestä. Sitten kudoin 2 oikein, 2 nurin, joustin neuletta, 35 kerrosta. Hieman enemmän kuin alkuperäismallissa. Päättelin toisesta reunasta 18 silmukkaa. Kudoin 44 silmukkaa niin, että 4 oikein, 4 nurin ja päättelin loput 18 silmukkaa. Jatkoin työtä kutomalla tuollaista korinpohjaa, aina 4 kerrosta, 4 oikein, 4 nurin. 4 kerroksen jälkeen kudoin niin, että nurjat oikein ja oikeat nurin, taas 4 kerrosta. Näin jatkoin, kunnes olin tyytyväinen liepeen pituuteen. Eli 48 kerrosta. Vanhassa kaulurissa, anoppi oli kutonut korinpohjaa 6 oikein, 6 nurin. Aina 6 kerroksen välein vaihtaen.
Käänsin kaulan ympärille tulevan osan kaksinkerroin ja virkkasin tavallisilla perussilmukoilla sen yhteen reunoista. Samoilla perussilmukoilla virkaten, kiersin koko työn. Kaulurin reunoista tuli, mielestäni siistimmät näin.
Alkuperäisessä kaulurissa oli 3 nappia, jotka käytin uuteen kauluriin. Niille virkkasin napinlävet toiseen reunaan. 2 perussilmukkaa, 6 ketjusilmukkaa, näin kolme kertaa.

Napit kiertoon!

Napit ompelin, samalla villalangalla, niin hyvin kiinni kuin taisin!
Kaulurista tuli mielestäni onnistunut! Tarpeeksi napakka, koska tein siitä pienemmän, kuin alkuperäisestä. Minun pääni ja kaulani on sellaista lapsikokoa, vaikka muuten olenkin kahden aikuisen kokoinen. Minun on tosi vaikea löytää pipoja ja kaulureita, muualta kuin lasten osastoilta.
Jos joku haluaa tehdä aikuisemman kokoisen, suosittelen anopin 90 silmukkaa!

Kauluri takaa...

... ja edestä!

Jos olisin ollut oikein reipas, olisin vielä höyryttänyt ja kuositellut silittämällä valmiin kaulurin. Mutten ollut ja oli kiire saada kauluri heti käyttöön. Vanhalla kaulurilla sytytin keittiön hellan pesän!

Sopii kuin valettu!
Saas nähä, onnistuinko tekemään yhtä kestävän kaulurin kuin anoppi! 20 vuoden tulikoe alkakoon!14 kommenttia:

 1. kaunis! Olen itse aivan toivoton käsitöissä, koulussa minulla oli käsitöistä 6 ja sekin armosta.

  VastaaPoista
 2. Seiskan kässänumerollahan minä tässä retostelenkin! :) Varaa kun on! Heh heh!

  VastaaPoista
 3. Hieno on! Onko tuo ihan villaa? Mä en pystyis pitämään, mua kutittaa jos on hippunenkin villaa langassa. =(

  Mutta kauluri mulla kyllä on aktiivisessa käytössä (kaupasta ostettu, sellanen villakaulurin tapainen mutta varmaan jotain tekokuitua). Mä palelen kauheen helposti kaulasta, joten lenkillä se on aina ihan ehdoton, en siis oikeesti mene koskaan lenkille ilman sitä! Kevääksi ja syksyksi on sitten puuvillainen kauluri. Hyvä kun kesäksi raaskin kauluristani luopua... Mä en tykkää huiveista ollenkaan, ne jotenkin kuristaa ja ahdistaa ja ärsyttää vaan, mutta kauluri on tosi kätsy!

  VastaaPoista
 4. Kerkesin vyötteen heittämään jo pois, mutta oliskohan 75% villaa ja 25% jotain tekokuitua tossa 7 veikassa. Käytössä villa pehmenee ja ainakin tuossa 20 vuodessa!
  Oon kanssa niin kylmänarka kaulasta ja leuasta, että kauluri täytyy olla aina ulkoillessa. Mies ei käytä kuin mettällä ja tytärkään ei juuri kaulaansa peittele. En käsitä miten ne pärjäävät! Mutta kai se on tottumiskysymys!

  VastaaPoista
 5. Näyttääpä näppärältä ja lämpimältä! :)

  VastaaPoista
 6. Onpas hyvä malli. Täytyis koettaa tuota mallia. Olen itse kutonut läpät eteen ja taakse, sellaisen pään yli vedettävän.

  Niin ja pidätkös sinä sadeloimea räntäsateella teidän Lilliksellä...meillä kun ei ole vielä(kään) sitä katosta ponskuille ehditty tekemään.

  Mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tästä anopin mallista juuri siksi, että siinä on napit. Ei tarvi kiskoa pään yli. Ei mee tukka ärsyttävästi sähköseksi ym.

   En ole kyllä vielä ainakaan pitänyt. Joku, joka on ollut kotona, on sitten vienyt elukat sisälle, jos keli on ihan kamalaksi äitynyt. Lilliksellä on niin paksu karvakin, ettei se ihan pienistä kastukaan. Ja jos on ihan märäksi mennyt, fleeceloimen tallissa laittanut päälle, että kuivuu paremmin. Kunnon villaloimen kun löytäs, ponikokoisen, se olis kaikista paras kuivaamiseen.
   Ja hei, ei ne elukat siä katoksessa seiso sadekeleillä. Portilla kököttää ja kyttää surkeina, jos joku veis ne sisälle! Mutta onpahan tehty ja annettu mahdollisuus suojaan. Ja jos joku tarkastaja käy, eipä pääse ainakaan suojan puutteesta mussuttamaan!

   Poista
 7. No meillä kun on monta laidunta ja just tässä metsälaitumessa ei ole siitä katosta...ns kesälaitumella on, mutta tällä säällä se on ihan kurakkoa (pahempaa kuin metsäkurakko) kun on vanhaa peltoa. Mutta just listasin et mitä sihen tarvitaan ja soitan tilauksen et pakkaavat kamppet valmiiksi nin haetaan. Mä en oo sisälle vienyt jos ei nyt ihan myrskyä ja oksat lentele. Illalla laittanut sitten fleeceloimen kuivumisen ajaksi...villaloimia löysin edullisesti...etsin sen paikan uudelleen ja ilmoitten jos löytyy..

  VastaaPoista
 8. Heippa tässä ainakin yksi aika edullinen

  http://www.borjeskotimaki.fi/tuote/horse-comfort-villaloimi-ponille/9019-NB/

  mutta muistaisin että jostain olin löytäväni vielä edullisemman...

  VastaaPoista
 9. http://kauppa.konitori.fi/poneille/loimet/horse_comfort_villaloimi

  VastaaPoista
 10. Tässä se o, nyt löytyi se oikea...hehhheeee...

  http://www.hevari.fi/product_details.php?p=4205

  VastaaPoista
 11. No ei oo kyllä toi hevarin loimi ainakaan hinnalla pilattu!

  VastaaPoista