Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Perunat kasvaa kohisten & bataattiprojekti!

Pari viikkoa sitten postasin itäneistä perunoista, jotka istutin ruukkuihin kasvamaan. Se juttu löytyy täältä. Viime sunnuntaina sain mullata ekan ruukun. Yhdessä perunassahan oli muita komeammat idut, joten olikin odotettavissa, että se lähtisikin hyvään kasvuun.

Tilanne viikonloppuna!
Olen sijoittanut ruukut ikkunoiden eteen ja koska "arska" on hieman paistanut, muutkin mommot ovat reipastuneet. Värikin on muuttunut syvän vihreäksi.
Tänään sain mullattua loput kolme perunaruukkua, jes! Jätin kaikkiin vielä viitisen senttiä tilaa. Aion suorittaa multauksen vielä kerran.
Olen myös tutkinut hieman mukuloita pöyhimällä multaa ja ilokseni huomannut, että juuria on hyvin muodostunut. Näyttää lupaavalta!
Yksi perunoista oli meidän omakasvattama. Se olikin hieman pieni ja ruppanen ja se onkin tehnyt kaikista heikointa vartta. Mutta annetaan sille mahdollisuus. Kuten sanotaan: "Maasta se pienikin ponnistaa!"

Hyvin on lähtenyt kasvuun!

Tän multasin ekana! Onkin jo komea!

Ei niin reippaasti itänyt

Ruippana
Pyydän taas nöyrimmin anteeksi surkeita kuvia, mutta kun on aina pimeää kun pääsen töistä. Ja en osaa/jaksa paneutua pokkarini säätöihin!
Yritin etsiä marketeista viikonloppuna jotain yleislannotetta, mutta ei löytynyt kuin kukkalannotteita. Ei ole vielä kaupat panostaneet kasvukauden alkuun. Lantaa ei oiken hirvene sisälle tuoda!
Pikkasen vois kohta heittää jotain voimaa purkkeihin, mutta täytyy olla tarkkana, etteivät ala kasvattamaan pelkkää vartta. Kastelu on kanssa haastavaa, ei sais kuivua, mutta on varottava, ettei mukulat mätäne. Jäämme siis seuraamaan tilannetta!

Meneillään on myös prokkis nimeltään Bataatti! Jo vuosi sitten ystäväni Taina, puhui töissä minulle, lukeneensa bataatin pistokaskasvattamisesta. Koska silloin oli kevät jo niin pitkällä, homma jäi kokeilematta. Mutta nyt heräsin, ehkä, ajoissa asiaan!
Olen googletellut bataatin kasvatuksesta ja ostanut kaksi bataattia. Tai Beibe toi yhden ja tytär toisen. He eivät onnistuneet ohjeitteni mukaisesti, löytämään bataatteja, joissa olisi ollut valmiiksi itujen alkuja. Yritin itsekin sellaista löytää, naapurinpitäjän K-marketista. Antaumuksella bataatteja tutkiessani, huomasin, että kauppiasruova tarkkaili minua epäilevästi. Hetken jo ajattelin selittää käytöstäni, mutta NÄÄH! Ei maksanut vaivaa, kun en edes löytänyt ituja heidän bataateistaan. Ihmetelkööt!
 No, olenkin pari viikkoa pitänyt pötkylöitä toiveikkaana huoneenlämmössä, valossa ja suihkutellut niitä, pitäen kosteana. Mutta ei, ne ei ala itää! PRKL!
No, hermo meni ja pätkäsin bataateista noin 1/3 osan. Lätkäsin ne taimimultaan ja olen pitänyt mullan kosteana. Ei kyllä tapahdu vieläkään mitään idunmuodostusta, mutta ei ne ole mädäntyneetkään. Silmä kovana tarkkaillaan näitäkin!

Hankalat bataatit
Mitähän sitten seuraavaksi kokeiltaisiin kasvattaa?!
4 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää perunoiden kasvu!

  Chili on käsittääkseni hyvin suosittu kasvatettava, miten olisi se seuraavaksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hä hää! Kokeiltu on jo, ja ihan onnistuneestikin. Yksi "Champion" -chili on pysynyt hengissä koko talven ikkunalaudalla!;)

   Poista
 2. Mielenkiintoista!!
  Mutta... ööö... mitä se multaus on???
  Kyselee nimim. Asun maalla enkä oo koskaan perunaa kasvattanu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multaamisella tarkoitetaan sitä kun peruna alkaa taimettumaan, sen juurelle kasataan lisää multaa. Multaamisella ehkäistään rikkaruohojen kasvua ja sitä etteivät perunat viherry valon vaikutuksesta. Perunahan tekee varresta vielä lisää juuria ja voi näin muodostaa enemmän mukuloita. Tokihan perunan voi alusta pitäen istuttaa syvemmälle, mutta sen taimettuminen kestää kauan ja kai se on sitten todettu hyväksi tavaksi kasvattaa edellä mainitulla tavalla sitä pottua.
   Minun ruukuissahan ei ole rikkaruoho-ongelmaa, mutta tähtään multaamisella jättimäiseen satoon! Voi olla odotettavissa, että potut innostuu niin juurtumaan, että mukulat tursuavat vallan ulos ruukuista. Ei voi tietää! ;)

   Poista