Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 12. maaliskuuta 2015

Ihan ite tehtyä voita!

Pari vuotta sitten, kävin Ahlmanilla, tilamaidon jatkojalostus kurssin. Vielä silloin uskoin Hehkun tiinehtymiseen. Ja maitotuotteiden omavaraisuuteen. Kuten kaikki kirjoituksiani seuranneet tietävät, en ole saanut lehmääni tiineeksi. Joten se viettää meillä kyyttö-kuningattaren elämää lemmikkinä. Ehkä kesälomalla, jos se sattuu kiimailemaan, soitan seminologille. Tai sitten en!
Maitotuotteet ostetaan meillä siis kaupasta. Mutta se ei estä minua välillä tekemästä itse "juttuja" maidosta. Kotijuustoja, fetaa, jogurttia ja kesällä viiliä. Nam!
Tuolla edellä mainitulla kurssilla tehtiin myös voita. Se oli ihan törkeen hyvää. Mutta jostain syystä, ei sitä ole tullut sen jälkeen tehtyä. No, yksi hyvä syy on se, että kerma on kallista ja valmista voita saa aika halvalla.
Eilisellä kauppareissulla, silmiini osui kermatarjous. Juustoportin vapaan lehmän kuohukermat olivat tarjouksessa. 2 prk 0,50 senttiä! Tässä se taas huomattiin! Jaa mikä niin? Se seikka, että ihmiset kyselyissä haluavat eettisesti tuotettua ruokaa. Sellaista, että eläimet saavat liikkua vapaasti ja ulkoilla jne.. Sitten kun joku sellaista alkaa valmistamaan, kukaan sitä ei osta. Kaupat myyvät näitä "haluttuja" tuotteita viimeisen käyttiksen lähestyessä, lähes ilmaiseksi. Ja loput menevät sitten kaatopaikalle. Että näin!

Takaisin voin valmistukseen: Ostin 6 purkkia, tätä sairaan halpaa kermaa. Kaadoin ne kulhoon ja sekaan pari desiä piimää. Jätin muutamaksi tunniksi huoneenlämpöön happanemaan. Sitten jääkaappiin odottamaan.
Tänään vatkasin kerman voiksi. Ja hyvää tuli! Puoli kiloa valmista voita ja sivutuotteena puolisen litraa kirnupiimää. Aion leipoa siitä sämpylöitä tai leipää viikonloppuna. Hinnaksi tuli 1,50e ja kotona jo valmiiksi ollut piimän jämä. Ei paha!

Voin valmistus alkakoon

Kerma hapatettuna. Kannattaaa ottaa hieman isompi kippo!

"Keittiö-apu" vatkaa

Roisku niin pirusti. Oli pakko peittää liinalla!

Voi rakeet alkavat muodostumaan

Kirnupiimä erottuu

Voirakeisto on yhdistynyt

Kirnupiimä otettu talteen

Lastalla vaivataan tasaiseksi

Pestään kylmällä vedellä. Kädellä vaivaten
Punnitaan suolausta varten

Valmista voita varrasleivän päällä. Voi että on hyvää!

Loput lehmäkippoon, käyttöä odottamaan!

Todella helppoa ja vaivatonta tehdä! Aikaa meni reilu puoli tuntia. Hapatukseen ja kylmittämiseen mennyttä aikaa ei voi laskea. Syystä että, kerma happani tiskipöydällä ittekseen ja oli yön ja työpäivän ajan jääkaapissa.
Valmiin voin maustamiseen suolan lisäksi/sijasta voi käyttää valkosipulia, yrttejä, piparjuurta ym. Hapattaa kannattaa kauemmin kuin minä. Ainakin yön yli. Muutamassa tunnissa kerma ei ehtinyt hapantua tarpeeksi. Minä olen vain niin hysteerinen pöpöjen suhteen! Elintarviketyön varjopuolia! Ensi kerralla olen rohkeampi ja jätän yön yli pöydälle happanemaan!

Laitan teille jakoon ohjeen, jonka sain kurssilta. Var så got!

VOI

1L KERMAA
0,35DL PIIMÄÄ (smetanaa, kermaviiliä yms.)

 • Lämmitä kerma 30 asteiseksi. Se nopeuttaa hapatusprosessin alkua.
 • Lisää piimä kermaan ja sekoita.
 • Peitä kannella ja jätä huoneenlämpöön happanemaan. Muutamaksi tunniksi tai yön yli.
 • Laita hapatettu kerma jääkaappiin kylmiämään. Kerman kirnuamislämpötila on 9-10 astetta.
 • Kerman kylmettyä, vatkataan sähkövatkaimella, kunnes voi rakeisto alkaa erottumaan kirnupiimästä.
 • Hiljennä vatkausta ja jatka, kunnes voirakeisto on yhdistynyt.
 • Kaada kirnupiimä pois.
 • Lisää voin päälle kylmää vettä ja vaivaa lastalla/käsin, pesten voita.
 • Kaada pesuvesi pois ja toista pari kertaa. Veden pitäisi olla lopulta kirkasta.
 • Valuta ja puristele kaikki vesi pois. Punnitse voi.
 • Lisää suolaa 1,5% voin painosta.
 • Ala vaivata suolattua voita käsin kulhossa. Niin kauan, kunnes kaikki vesi on pois ja voi on tasaista. Kaada välillä irtovesi pois.
 • Laita valmis voi säilytysastiaan tai kelmuta.
 • Nauti!
 

6 kommenttia:

 1. Ooooh!! Miten sitä ei ole ollenkaan tajunnu, että siis tietenkin voita vois tehdä itsekin, onhan sitä ennenkin tehty... Pitääkin muistaa tämä joskus, kun kermaa on alehinnalla kaupassa!

  VastaaPoista
 2. Oho sanon minäkin, olen aina luullut, että voin valmistaminen on todella vaikea homma.

  VastaaPoista
 3. Hei Heli ja Sussi!
  Kaikki, jotka osaavat vatkata kermaa liikaa, osaavat valmistaa myös voita! Kyllähän teollisuudessa mittaillaan kerman ph:ta, jotta saataisiin aina tasalaatuista tuotetta. Koti-oloissa se on vain "jännää", kun joka kerta saattaa tulla hieman eri makuista tavaraa.
  Siellä kurssilla vatkattiin kerma voiksi, ihan käsisähkövatkaimella. Että, kokeilkaahan ihmeessä!

  VastaaPoista
 4. Itse tehtyä voita, jopas sentään! :) Ihan uusi juttu tuo kerman hapattaminen, en tosiaan ole tiennyt että voita tehdään noin! Olen aina lullut että "kermavaahtoa vaan vatkataan liikaa" ja lisätään joukkoon hiukan suolaa, heh. Oispa hauska testata itsekin, täytyy kyttäillä kermatarjouksia! Ja voiko fetaakin tehdä itse :O ?

  VastaaPoista
 5. Piimän voi "korvata" unohtamalla avaamattoman kermapurkin jääkaappiin. Juuri tein tällä ohjeella voita johon käytin kerman jonka p.e. päiväys oli 1,5kk sitten. Hapanta oli kerma ihan omasta takaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua! Ilmeisesti oli vielä kuitenkin ihan käypää kamaa! =O ='D

   Poista