tiistai 16. helmikuuta 2016

Old fashioned rabbit stew eli Siideristä kanipataa


PIENTÄ VAROITUKSEN SANAA; TAAS ON SITTEN LUVASSA KUVAA KOKONAISESTA KANINRUHOSTA!

Olen useampaan otteeseen hehkutellut reseptiä laittavani, mutta kun ei ole kerennyt! Sori! Lomalla tätä vihdoin tein ja kyllä oli hyvää!

Minulla oli pakastimessa kaninruho kokonaisena. Beiben siskolta sen sain jo jokin aikaa sitten. Hän kasvattaa Belgian jättikaneja lihaksi.

Kanin liha yllättää vaaleudellaan!


Olen tehnyt tätä ruokaa kerran aikaisemminkin ja silloin tein sen ite kasvatetuista kaneista. Meillä oli kaksi belkkaripoikaa taannoin kasvamassa. Reilu puolivuotiaina ne teurastettiin. Silloin syötiin fileet erikseen ja muut lihat käytin pataan.


Ekalla kerralla paistoin kanin lihat luineen, ohjeen mukaan.

Hyvää tuli, mutta ne luut vähän häiritsivät syömistä!

Näin joskus vuosia sitten, jossain englantilaisessa ruokaohjelmassa, kun kanista tehtiin pataruokaa. Netistä sitten ohjetta etsiessäni, vastaan tuli tämä ohje, joka oli, jos ei sama kuin ohjelmassa, niin ainaskin vastaava. Juurikin sellaista ruokaa, mitä vanhoissa, englantilaisissa tv-sarjoissa on tarjolla!
Tästä ohjeesta olen omani muokannut. Eri siiderimerkkejä vaihtamalla, maku hieman muuttuu.  Ekassa versiossani, käytin Crowmoorin extra dry -omenasiideriä. Nyt minulla oli hieman ketun häntä kainalossa ja valitsin pataan englantilaista, puolikuivaa Thatcher's Old Rascal - omenasiideriä.  Pullo oli niin hieno! Ja jotenkin kettusiideri sopi niin kivasti kani-teemaan! ;D



Mutta mitään limusidukoita ei käytetä! Onko selvä!?! ;)

 SIIDERISTÄ KANIPATAA

  • Yhden ison kanin lihat, luuttomaksi suorittuna
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • kuivattua/tuoretta timjamia
  • suolaa
  • jauhettua mustapippuria
  • voita ja öljyä paistamiseen
Laita jauhot, mausteet ja kaninlihat muovipussiin. Ravistele ja puristele pussia niin, että lihat leivittyvät kauttaaltaan.

Jauhot, mausteet ja liha pussissa.

Paista lihat padassa, voi/öljyseoksessa, parissa erässä, kullanruskeiksi. Siirrä lautaselle odottamaan.


  • paketti pekonia n. 150g
  • 2 isoa sipulia
  • 0,5 l (kuivaa) omenasiideriä
  • n. 1 l kana-, kani- tai kasvislientä (lisää monessa erässä, padan nestepitoisuutta tarkkaillen)
  • muutama laakerinlehti
  • kymmenisen maustepippuria
  • 350g pakasteherneitä
  • 150g porkkanaa kuutioituna tai pakastettuja baby-porkkanoita
  •  (suolaa)
Lisää tarvittaessa tilkka öljyä pataan ja paista pilkottu pekoni. Siirrä pekoni padasta odottamaan. Kuullota pilkottu sipuli padassa. Jos pussiin on jäänyt leivitysjauhoja, laita nekin sipulien kanssa pataan ja sekoita hyvin. Lisää lihat ja pekoni pataan ja lorauta siideri perään. Sekoita hyvin padan pohjaa myöten, jotta kaikki jauhot ja maut irtoavat pohjasta. Lisää noin puolet liemestä, niin että lihat peittyvät nesteeseen, ja laakerinlehdet ja maustepippurit. Laita kansi päälle ja pata uuniin 150-175 asteeseen. Anna hautua pari tuntia. Tarkkaile kuitenkin, ettei nestettä pääse haihtumaan liikaa ja lisää lientä tarvittaessa. Kun pata on ollut uunissa noin 1,5 tuntia, lisää porkkanat. Lisää herneet noin varttia ennen kuin pata on valmista. Niiden nyt ei tarvitse periaatteessa kuin kuumeta. Kun liha hajoaa helposti vaikkapa lusikalla kokeiltaessa, pata on valmista!





Tarjoa pata keitettyjen perunoiden kera. Mustaherukkahyytelö tai vastaava ei ole liioittelua!


Alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin laittamaan jalkalihat ym. ensin pataan kypsymään. Jonkin ajan kuluttua fileet perään. Tosiaan ekalla kerralla me syötiin fileet ihan muuten vaan ja tein padan pelkistä jalkalihoista.
Nyt laitoin kaikki lihat samaan aikaan pataan ja hyvä tuli! Fileen palaset eivät kypsyneet liikaa ja eivätkä hajonneet. Kuivaahan kanin file on, mutta tälläisessä mehevässä padassa toimii hyvin!

Yhdestä kanista tuli puhdistettua lihaa melkein 900g. Kuvelihoja ym. kissalle ja koiralle 580g. Jos olisi ollut oikein viitseliäs, olisi jauhanut ne jauhelihaksi ja syönyt itse. En ollut ja elukoille kelpas hyvin. Joku toinen kerta sitten olen reippaampi!

Pataan suoritut lihat
Takana elukoiden lihat ja loput rangasta

Vielä lisäksi keitin rangasta kaniliemen. Joten juuri mitään ei pupusta hukkaan mennyt! Liemeen käytin palsternakan ja juurisellerin kuoret. Ne olivat jääneet, kun tein kasvispihvejä. Lisäksi laitoin pari porkkanaa, laakerinlehteä, sipulia, pienen, kokonaisen valkosipulin ja musta- ja maustepippureita kokonaisena.


Jos ei saa kaninlihaa mistään, tai ei kertakaikkiaan pysty kania syömään, voisihan tätä ruokaa kokeilla vaikkapa kanasta tai sianlihasta. Voisivat toimia ihan hyvin!

Kuvan kanit eivät liity tapaukseen!


10 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kokeilla. Testailen mielelläni uusia kanireseptejä. Minäkin paistoin kanin tänään. Paistan yleensä kokonaisena ylikypsäksi. Jalat ja fileet siitä menee ensin. Sitten kalutaan loput, mitä saa irti. Ihan lopuksi kanat saa tutkia, vieläkö mitään irtoaa rangasta. Joskus olen keittänyt lientä. Mutten ole pitkään aikaan jaksanut.

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä, on hyvää!

    Mies himoitsee sellaista kokonaisena paistettua kania. Kanoja ja broitsujahan olen tottunut kokonaisena uuniin lykkäämään. Mutta jotenkin ajatus kokonaisesta kaninruhosta pellillä, tuntuu minusta groteskilta. Se kaupunkilainen minussa aina välillä yrittää tulla esiin! =D

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvältä..! :P En ole koskaan kanin lihaa maistanut - näyttäisi olevan aika vaaleaa? Meillä täällä ois villikaneja pilvin pimein, niitä loikkii vastaan joka päivä työmatkallakin. Kaniateria ois niin lähellä mutta kuitenkin niin kaukana!..! x)

    Varmaan vähän pienempiä ja sitkeämpiä (?) ois nää meidän kanit verrattuna isoon, kasvatettuun kaniin. Aika hyvä lihamäärä tuollaisesta isosta näyttää tulevan!

    T: viv

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen tietämättäni kakruna kania syönyt. Isä sanoi aina vievänsä meidän kesäkanit sinne, mistä ne oli haettukin. Todellisuudessa ne listittiin ja syötettiin meille lapsille, jossain lihasoosin seassa! ='(
      Kaninliha on vaaleaa. Mielestäni maku on kanan ja sian välimuoto. Aikas kuivaakin on!
      Eikös niitä kaneja siellä teillä päin pyydetä Korkeasaaren elukoille ruuaksi? Tuli joskus joku ohjelma telkusta, missä freteillä niitä koloista ajoivat ulos. Tyyppi oli sit verkon kanssa kytiksellä ja nappas kanit kiinni.
      Niin, en tiedä mahtaako ne olla sen sitkeämpiä, kuin kasvatetut serkkunsa. Onhan ne ainakin hyvällä ruualla, kun kaikki puistojen jalot kasvit vetävät nassuunsa! =D

      Poista
  4. Ensi alkuun luulin, että kanin nimi oli siideri:)

    Olutta tiedän paljon käytettävän esim. kanan laitoissa, mutta siideri on ihan uusi juttu minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ollut ehkä liian julma otsikko! ='D

      Englantilaisilta ruokasivustoilta löytyy kaikenlaisia kani ohjeita. Piiraita ym. ja monessa on käytetty omenasiideriä ja porkkanoita.

      Olutta olen myös käyttänyt patoihin. Jäniksestä tein joskus ruokaa padassa nuotiolla. Siihen käytin tummaa olutta. Sopi hyvin, kun jänö on vahvemman makuista lihaa.

      Poista
  5. Kiitos reseptistä! Pakkasessa on kania :)

    Olen kokeillut kokonaista kania uunissa, siis pekoniin käärittynä, mutta kuivaahan siitä tuli silti. Kyllä kani on parhaimmillaan padassa. Siis liemessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä onnekas! =)

      Seuraavaksi, kun joskus taas saan kania käsiini, kokeilen kanipiirasta!

      Poista
  6. Mun paistetut kokonaiset kanit on sellaisia patamaisia ruokia. En pellillä paista vaan liemessä padassa tai lasagnevuokassa. Seassa vihanneksia, hedelmiä, riisiä, kastiketta ja mitä milloinkin. Välillä käännän kylkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! No, tolleen tuleekin varmasti ihan mehevää pupua!

      Poista