lauantai 9. huhtikuuta 2016

Kinuskiset mokkapalat, nam!



En usko, että Suomessa on ketään, joka ei mokkapaloja olisi tehnyt/syönyt. Se on sellainen leivonnainen, kaurakeksien ohella, jolla pienen ihmisen tie kotileipuriksi alkaa.
Minä olen joskus mukulana ensmmäisen mokkapalareseptini saanut serkkuni kaverilta, joka oli armeijassa. Hän oli sen saanut sotkun tädeiltä ja leivonnainen kulki nimellä "Lentokenttä". Tällä nimellä minä lapsuuteni tein tätä herkkuleivonnaista. Kunnes nuorena leipurioppilaana opin, että mokkapalahan se oikea nimi on!

Viime viikolla posti toi Yhteishyvä-lehden. Sen välissä oleva ruokaliite on usein täynnä hyviä reseptejä. Nyt sieltä osui silmiini esim. broileri-pinaattipyörykät. Ne kiinnostaa, koska sitä kukonjauhelihaa on vielä vähän pakkasessa.

Mutta koska koko ajan välillä täytyy herkutella, kinuskiset mokkapalat kuulosti sellaiselta ohjeelta, mitä oli pakko kokeilla! Snickers-patukat, suolapähkinät ja maapähkinävoi ovat suuria paheitani ja rakkauteni kohteita, näiden makumaailmaa muistuttava leivonnainen ei voi olla huono!



Ohjeessa käytettiin valmista kinuskikastiketta. Minulla ei ollut sitä kotona ja kaupastakaan en sitä saanut, joten keitin kinuskin itse. Se on tosi helppoa tehdä, eikä varmasti häviä maussaan valmisversiolle.

KINUSKI

  • 2 dl kuohukermaa 
  • 1 dl siirappia
  • nokare voita 
  • (ripaus vaniljasokeria)
Laita kaikki aineet paksupohjaiseen kattilaan. Keitä seosta hiljalleen, koko ajan pohjaa myöten sekoittaen 10- 20 minuuttia, riippuen kuinka paksua kinuskia haluat. Jäähdytä kinuski.

Minä keitin kinuskia 20 minuuttia, mutta vähempikin olisi riittänyt. Kinuskista tuli aika tönkköä. Sain sen silti vatkattua mokkapalojen täytteen mascarponejuustoon. Jos teette kinuskin itse, jättäkää se hieman notkeammaksi!


KINUSKISET MOKKAPALAT (ohje suoraan Yhteishyvä-lehdestä)


  • 200g voita tai margariinia
  • 3 kananmunaa
  • 3dl sokeria
  • 5dl vehnäjauhoja
  • 1/2dl kaakaojauhetta
  • 1rkl leivinjauhetta
  • 2tl vaniljasokeria
  • 2dl kahvijuomaa
KUORRUTUS
  • 1prk (200g) kinuskikastiketta
  • 250g mascarponejuustoa
PINNALLE
  • 1 1/2dl suolapähkinöitä (minä laitoin enemmän)

Sulata rasva ja anna jäähtyä. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita ne viileän kahvin ja rasvan kanssa vuorotellen munamassaan.
Levitä taikina leivinpaperoituun uunivuokaan tai pellille, kooltaan noin 25x32 cm. Paista 200 asteessa noin 20 min. Anna pohjan jäähtyä.
Vaahdota kuorrutuksen aineksia muutama minuutti ja levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Koristele rouhituilla suolapähkinöillä. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä. Nauti!
Säilytä mokkapalat jääkaapissa!



Beiben kanssa nautittiin mokkapaloja heti tuoreeltaan ja mielestämme pohja oli kuiva. Mutta seuraavana päivänä, pohja olikin ihanasti tekeytynyt ja paljon mehevämpää.
Tätä voisi kokeilla tehdä uunipellillisen. Nyt tein lasagnevuokaan ja leivonnaisesta tuli ehkä hieman liian paksu.



 Kuorrutteen määrä sen sijaan oli passeli. Pellilliseen täytettä tarvitsisi ehkä tehdä enemmän. Kuorrute voisi olla herkkua myös kakuntäytteenä!



Kevätsää alkaa olemaan suotuisaa pihahommien tekemiseen. Täytyy silti muistaa puutarhassa riehumisen ohessa pitää pikku taukoja ja hörpätä vaikka kunnon sumpit. Nämä mokkapalat ovat oiva herkku näihin hetkiin!


4 kommenttia:

  1. Hih, minä en ole koskaan kokeillut mokkapaloja. Olen yleensäkin surkea leipuri. Ilmeisesti pitäisi yrittää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herranen aika! Sinähän olet tilastoharvinaisuus! Kai sentäs olet niitä syönyt? =D

      Poista
  2. Meillä mokkaruudut/palat kulkivat lapsuuden "Riitan nimettöminä - joltain Riitalta saatu ohje ilmeisesti.
    Hei, meille ei ole Yhteishyvää posti muistanut jakaa, iso höh!!! Pitänee odotella alkuviikko ja sitten vasta kommentoida jos ei ole tullut. Tuo ohje menee meillä kokeiluun, myös itsellä heikkous pähkinävoihin vaikka muuten en ole pätkääkään suklaan syöjä. Saksalaisesta marketista saa tätä nykyä Reese's Peanut Butter cups'eja, joihin olen aivan heikkona. Näin hammaskipuisena kun ei salmiakkia ole pystynyt jäystämään....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi Peanut Buttercupsit on ihan törkeän hyviä! Onneks Beibe ei tykkää niistä, saan aina syödä kaikki yksin! ='D

      Poista