Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 1. kesäkuuta 2017

"Mummo kanasensa niitylle ajoi, pienet kanaset ne hyppeli!"


Kohta koittaa vapaus!

Vihdoin kanojen sisälläpitopakko on ohi! Ymmärrän kyllä syyn, miksi lintuja ei saa ulos päästää. Lintuinfluenssan kanssa ei ole leikkimistä!
Mutta meilläpäin hanhet menivät jo pari viikkoa sitten ohi ja joutsenetkin ovat siirtyneet järville aikoja sitten. Jotenkin vaan olen vakaasti sitä mieltä, että tänne pohjolaan ei sairaat linnut edes välttämättä jaksaisi lennellä!

Kanalan porukka onkin ollut tosi kireenä! Muuten niin leppoisat kanat ovat nokkineet toisiaan ja olleet muutenkin levottomia. Verkotettiin kanalan ikkuna ja ovat saaneet sen kautta haistella keväistä ilmaa ja kuunnella pikkulintujen laulua. Ei varmaan ole kuitenkaan helpottanut ulos hinkuamisen tuskaa!


Blop! Luukku on auki!

Voitaisiinhan mekin olla parempia kananpitäjiä ja verkottaa kanatarhan katto. Tehdä näin tarhasta sellainen, että kanoja voisi pitää ulkona ilmoituksella kunnaneläinlääkärille. Tai yksinkertaisesti rikkoa lakia... No, tänä keväänä mentiin näin ja kanat pääsivät ulos kun oli aika!

Varovaista kuikuilua rampilla!


Yllättävän rauhallisesti kanat sitten kuitenkin ottivat ulos pääsyn. Oltiin odotettu hirmuista tungosta luukulla, mutta ei kuitenkaan ollut mitään ryntäilyä. Ei hypellyt pienet, eivätkä isotkaan kanaset! Yksi kerrallaan rouvia alkoi tupsahtelemaan tarhaan. Ja tietysti Synkkä-kukko mukana!


Kanelilla on jo maakosketus. Helmiina vielä harkitsee...

Toinen Fatness-tytöistä on omaksunut nuorikoiden äidin roolin. Koska pikkuiset eivät heti uskaltaneet ulostautua, ei myöskään "mamma" lähtenyt ulkoilemaan.


"Me ei olla menossa!"

Talvi ja Inkivääri kököttävät hautomassa tyhjiä pesiä, joten nekään eivät pyrkineet ulos ensimmäisten mukana.

Synkkä odottelee, että missä ne muut eukot viipyy!


No, tuleehan sieltä lisää!


Mutta muu porukka kyllä ymmärsi hyvän päälle. Tuore nurmi maittoi ja maata kuopsutettiin niin maan pirusti!
Lopulta "mammakin" malttoi jättää pienet hetkeksi keskenään sisälle ja lähteä ulos. Se innostuikin kylpemään pullean sisarensa kera. Kyllä kunnon hiekkakylpy tekeekin gutaa pitkän talven jälkeen!

"Tule kanssani kylpyyn!"

"Aah!"

Muutkin innostuivat kylpemään, mutta Fatit valloittivat hiekkakasan!


Ihanaa, että kanoilla on taas kesä ja saavat ulkoilla omia aikojaan kanalan luukusta tarhaan turvallisesti. Täytyy katsoa, josko niitä päästäisi hieman kesän mittaan myös muualle pihaan käppäilemään. Pitää vain suojata ensin kukkapenkkejä!Oikein ihanaa kesäkuuta, niin kanoille kuin ihmisillekkin. Se on kesä nyt, koska minulla ja Beibelläkin on kesäloma! Vaikka lämpömittari, rae- ja räntäkuurot ja hyytävä pohjoistuuli yrittävätkin jotain toista väittää!

4 kommenttia:

 1. Beibe on melkoinen sissi, kun noin heppoisesti pihalla hiippailee - no jos teillä on nyt loma niin sen ymmärtää, lomalla pitää pukeutua kesäisesti!

  Meinasin eilen muuttaa kanat kesäkotiin, mutta sielu ei antanut myöten - oli vain niin kylmää! Kylmää riittää tänäänkin, tuuli jäätävä, viikonloppuna viimeistään kannan kanat kesälaitumelle ulkokanalaan. Meillä ei kauheaa hinkua ole ollut ulos, mutta mimmit hautovat tyhjiä pesiä (kolmekin samassa pesässä), joten kesälomalle ne pian pääsevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Beibe aloitti kesälomansa viikkoa aikaisemmin, kun minä vasta eilen. Hän oli eilen saunan lämmityspuuhissa ja odotteli rouvaansa töistä palaavaksi kesälaitumille. Ei hän muuten (kai) ollut koko päivää noissa hepenissä ulkona ollut. Autonmittari näytti 8 lämpöastetta, kun kotipihaan kurvasin puoli viiden jälkeen. Mutta aurinko paistoi jo räntä- ja raekuurojen jälkeen!
   Tosin Beibe on aikas kuumaverinen ja talvisinkin useasti toppatakin alla pitää vain t-paitaa.

   Toi kanalan luukku on niin raskas, etten minä oikein jaksa sitä pois nostaa. On eristetty ja ihan seinän vahvunen.

   Tänään onkin sitten ollut vielä rapsakampaa; 5 astetta näytti aamulla mittari. Pipot päässä ollaan ulkona hipsitty. Beibekin! ='D

   Meillä kanat ovat tottuneet pikkuhiljaa viileyteen, kun on sitä ikkunaa pidetty auki niille. Ei tullut varmasti ihan niin kovana shokkina. Osa niistä tuolla taistelee ulkona höyhenet pöllyten pohjoistuulta vastaan! ='D Osa ei ole kyllä nokkaansa ulos laittanut!

   Poista
 2. Oi että. Tuollainen tuo ihan kesän mieleen, vaikka ikkunasta katsomalla se ei tule ekana mieleen.....
  Pikkasen on outo ollut tämä lähtenyt vuosi tähän saakka ilmojen puolesta.
  Ihania kana-juttuja. Edelleen sitä kanalaa pohdin. Muinoinhan löysin sivusi juuri siksi, kun googlailin näitä kanala-hommia....
  Ihanaa loppuviikkoa, tai oikeammin viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tää vähän ihmetyttää, nää kelit meinaan! Mutta eikös se vanha kansakin sano, ettei hallanarkoja kasveja saa laittaa ulos vasta kuin kesäkuun 6:nen päivän jälkeen. Ja ensi viikollehan on luvattu jo +18 astetta. Wau!

   Kanat ovat kyllä ihan parhaista parhaita elukoita. Se lemmikkiaspektin lisäksi niistä on hyötyä munien muodossa. Kyllä minä lämpimästi suosittelen kanalan perustamista sinne teillekkin! =D

   Poista