Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

lauantai 4. marraskuuta 2017

Lisää juuresonnistumisia ja epäonnistumisia!Porkkanathan onnistuivat tosi hyvin tänä vuonna. Mutta oli kasvimaalla muitakin onnistujia. Nimittäin mukulasellerit. Niitä tuli määrällisesti aikas paljon ja osa oli mukavan kokoisiakin.
Mukulaselleri on melko haasteellinen kasvatettava. Se tarvitsee toooosi pitkän kasvukauden. Olenkin laittanut siemenet esikasvatukseen joskus helmi-maaliskuussa. Ne itävät hitaasti ja taimien kasvu koulimiskokoon kestää kauan. Sitten kun ne vihdoin saa koulittua, kevät onkin jo pitkällä!Kun taimia istuttaa lopulliseen kasvupaikkaansa, ne pitäisi istuttaa samaan kasvusyvyyteen missä ne on taimiruukussa kasvaneet. Olen joskus jostain lukenut, että jos ne istuttaa syvempään, mukulan kasvu häiriintyisi ja kasvi kasvattaisi vain lehtiä. En tästä sen enempää tiedä, mutta joka kerta kun olen mukulaselleriä kasvattanut, joukossa on syksyllä ollut sellaisia, mitkä eivät ole tehneet laisinkaan mukulaa. Olen vain ajatellut, että siementen joukossa on ollut varsisellerin siemeniä.
Yleensä taimet ovat sellaisia kaatuneita hojoja, kun niitä pääsee ulos istuttelemaan. Mutta kyllä ne siitä yleensä nousevat ja vahvistuvat.
Meillä mukulasellerit kasvoivat kolmessa isossa traktorin renkaassa. Alkukesästä niitä kastelin, mutta loppukesähän tuli vettä taivaalta niin paljon, että se kyllä riitti. Kasvualustaan olin laittanut reilusti sontaa, joten sen enempää en kesän aikana lannoittanut niitä.


Ei kaikki ihan näin isoja ollut, mutta isoin tietysti kuvataan! 😆

Mukulasellerit voivat olla maassa myöhään syksyyn. Ne kestävät hieman pientä pakkastakin. Mutta jos pakkanen pääsee sellereitä kunnolla puraisemaan, se vaikuttaa kyllä säilyvyyteen negatiivisesti.
Tänä syksynä ehdin nostamaan sellerit maasta edellisenä päivänä ennen lumen tuloa. Onneksi nostin, koska meillähän oli sen jälkeen jatkuvaa pakkasta täällä itä-Pirkanmaalla.
Sellerin mukuloita kuivatin muutaman päivän puruvarastossa pakkaselta suojassa. Sen jälkeen vein ne kellariin ja siellä ne odottelevat käyttöä turpeeseen peiteltynä.


Palsternakasta tuli myös ihan kiva sato! Niitä oli tänä vuonna vähemmän kasvamassa kuin edellisvuonna. Mutta ihan riittävästi saatiin kuitenkin. Viime vuonna alkoi jo vähän palsternakan syöminen kyllästyttämäänkin!
Osa oli oikein mukavan kokoisia. Mutta kyllä joukkoon mahtui paljon pieniäkin. Niitä voi laitella sitten liemikeitoksiin.


Palsternakat olivat kasvamassa kannellisessa kasvilavassa ja siemenet olin kylvänyt edellis syksynä. Olen kyllä sitä mieltä, että palsternakka ei oikein ehdi kasvaa kokoa keväällä kylvettynä. Ei ainakaan meidän olosuhteissa ja näin kylminä kesinä!
Ne saa kasvaa myös mahdollisimman myöhään syksyyn, jotta ehtivät kunnon juuren kasvattamaan. Mutta kovaa pakkasta nekään eivät kestä!
Palsternakat säilytän myös turpeeseen peitettynä kellarissa. Viime vuonna palsternakat olivat kellarissa ilman turvetta ja kyllä säilyivät ihan hyvin nahistumatta. Niitä oli niin paljon, että turvetta olisi tarvittu säkkikaupalla! 😉

Pupuilla riitti naateissa syötävää moneksi päiväksi!


Mutta sitten epäonnistujiin! Niitä olivat punajuuri, persiljajuuri ja bataatti.
Punajuuri ei onnistu minulla koskaan! Antakaa nyt hyvät ihmiset jotain vinkkejä sen kasvatukseen, please!
Tänäkin vuonna minulla oli sitä kasvamassa kolmessa eri lavassa. Lisäksi yhdessä lavassa keltajuurta. No, satoa saatiin yksi ehkäpä juuri ja juuri syötävän kokoinen punajuuri.
Luulisi sen olevan yksinkertainen kasvattaa, mutta ne ei vain kasva minulla. Yhtenä vuonna kasvoivat naattia hyvin, mutta eivät mukulaa. Ei ymmärrä!
Mutta ei se mitään, ensi vuonna taas yritetään ja ehkä onnistutaan. Tai sitten ei!

Persiljajuurta kasvattelen aika-ajoin. Ja usein sen kylvän syksyllä, kuten tein nytkin kesällä kasvaneille.
Mutta jotenkin huonosti itivät ja keväällä kylvin sitä lisää itämättömiin kohtiin. Ne eivät vain lähteneet kasvuun, vaikka olosuhteet lavassa olivat ihan hyvät ja siemenet tuoreita.
Muutamia käytin kesän aikana ja pieni nippu jäi kellariin vietäväksi. Aikas vaatimattoman kokoisiksi jäivät, mutta antavat kyllä keittoihin hyvää makua.No, mites bataattien sitten kävi? Eihän ne mihinkää kasvaneet! Tämä oli nyt kolmas kerta, kun bataattia yritän kasvattaa. Ja joka kerta yritykset ovat menneet persiilleen!
Ehkäpä ne onnistuisi, jos ne olisivat ainoat jutut mitä Leppämäessä kasvatellaan. Mutta kun projekteja ja elämää on niin paljon myös kasvimaan ulkopuolella, ei ole yksinkertaisesti aikaa, jaksamista ja viitteliäisyyttä hyysätä bataatteja.

Tämän kesäinen bataatin kasvatus alkoi alkuvuodesta etsimällä kaupoista mukuloita, missä olisi idun alku. Pari löytyikin ja ne lätkäisin multaan.
Kun olivat kasvattaneet kunnon versot, katkaisin ne ja laitoin veteen juurtumaan. Kun olivat tehneet kunnon juuret, istutin ne multaan.
Keväällä istutin taimet kasvihuoneen päätyyn harson alle ja siellä ne sitteen olivatkin koko kesän. Istutin myös bataatit, joista olin versot leikannut.

Kesä oli kylmä ja bataatit kärsivät ja osa taimista kuoli. Henkiin jääneet taimet eivät kasvaneet oikeastaan ollenkaan siitä, mitä olivat olleet keväällä istutettaessa.
Ja eihän siellä mullan allakaan ihmeitä tapahtunut. Sato oli kolme ihan pientä bataattia. Nekin kasvoivat niissä bataateissa, joista versot olin ottanut.


Makuhan pikku bataateissä oli ihan huikea! Tein oman sadon juureksista gratiinia ja bataatit pääsivät ihan tasavertaisina muiden joukkoon makua antamaan. Kyllä oli hyvää!

Epäonnistumisesta huolimatta, ajattelin kokeilla bataattia vielä kerran ensi kesänä. Suunnittelin istuttavani ne niihin traktorin renkaisiin, missä mukulasellerit kasvoivat tänä kesänä. Ne ainakin keräävät lämpöä ja ne on helppo harsottaa. Mutta katsotaan nyt, mitä kevät tuo tullessaan ja mikä on tilanne on ajan ja jaksamisen kanssa!

Hymy herkässä keittiöön astellessa!


Tämän syksyn syyskylvöt on tekemättä, mutta pieni toivonkipinä heräsi tänä aamuna, kun katsoin lämpömittaria. Ulkona on +5 astetta lämmintä! Täytyy käydä vähän tsiikailemassa kasvimaalla viikonlopun mittaan, saisiko sinne kylvettyä mitään. Tilaamani porkkanan- ja palsternakan siemenetkin tulivat sopivasti!

Persiljajuuria oikealla ja palsternakkaa vasemmalla!

10 kommenttia:

 1. Onpa kiva kun olet saanut hyvää satoa. Siitä on ilo pitkäksi aikaa. Aina jotkut jutut epäonnistuvat, mutta ei se mitään. - Hyvää Pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
 2. Tuo punajuuri hieman harmittaa, kun se epäonnistuu joka vuosi. Mutta onneksi on noita onnistujiakin. Ne auttaa jaksamaan tätä viljelytouhua!
  Mukavaa pyhää sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Tämä kesä oli kyllä haasteellinen, joten kaikki varmasti saivat osansa epäonnistumisista. Mutta sitten kun joku onnistuu ni voi sitä riemua :) Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo-o, haastavaa on ollut. Mutta ristikukkaiset, kuten kaalit, retiisit sun muut, taas onnistuivat hyvin. Kyllä kasvimaa tuo iloa aina, joka tapauksessa!

   Ihanaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 4. Kiva kun satoa on kuitenkin tullut vaikka kesä taisi olla aika haasteellinen:) Jospa ensi kesä olisi parempi..Leppoisaa pyhäinpäivän iltaa❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan sitä toivoa saa, mutta kun katsoo näitä viime kesiä taakse päin... ei hyvältä näytä! ='D

   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 5. Voi että, olet kyllä tosi puutarhuri. Hyvä kun sain itse edes hoidettua pois ne kurkun ja kurpitsan naatit, saati, että edelleen kaivelisin tuolla.....
  Minä kun käperryn tähän pimeään aikaan sisälle ja toivon olevani karhu. =)

  Ehkä ensi kesä on sään kannalta parempi istutuksille. Näitä on oikeesti tosi mielenkiintoista lukea. Mä pohdin jo, laittaisinko myös jonkun traktorinrenkaan, koska se tosiaan olisi nopeammin lämmin kuin pelkkä lavakaulus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä vaan aina loppuu kesken! ='D Beibe mulle kyllä just sanoi, kun harmittelin sitä, että on jo pimeää kun pääsen töistä enkä pääse ulos enään illalla hommiin, että lue vaikka tai rentoudu!

   Sitä paitsi, sitten kun saan noi punajuuret onnistumaan, sitten voi vasta kehua! ;D

   Poista
  2. Voiku voisin auttaa punajuurien suhteen, mutta en oo kuin kääntäny maahan hevosenkakkaa ja tiputtanut punajuuren siemet sinne ja sieltä niitä on tullut. Ei tosin mitään isoja mutta isomman perunan kokoisia. Kaali on sen mikä ei tottele mua.. ei käänny lehdet kerälle.. mut hienoja lehtiä kyllä tulee :D

   Poista
  3. Niinhän sen punajuuren kasvatuksen pitäisi mennä ja näinhän minäkin teen. Mutta ne ei kasva! Yhdessä penkissä itivät ja naatit kasvoivat ehkä 5 cm, mutta siihen se kasvu sitten tyrehtyi. Olen kuitenkin päättänyt taltuttaa punajuurien "kiukuttelun" ja onnistua vielä joskus!

   Keräkaalia en ole täällä koskaan kasvatellut. Edellisessä asuinpaikassa sitä laittelin. Lehdet kyllä keräytyivät, mutta ötökät ne aina söivät. Olin niin nuori ja naivi, etten tajunnut niitä peitellä!

   Poista