torstai 9. marraskuuta 2017

Porkkanakakkumuisteloita ja resepti arkistojeni kätköistä!



Tässä joitakin aikoja sitten, lupasin leipoa porkkanakakkua. Tytär ja vävy olivat tulossa käymään ja he molemmat pitävät porkkanakakusta paljon. Itsekin siitä pidämme, mutta jostain syystä sitä tulee harvemmin tehtyä.



Yhtenä päivänä töissä keittiöllä tiskatessani, aloin miettimään koska olisin ensimmäisen kerran syönyt porkkanakakkua. Lapsuudessani sitä ei koskaan kotona eikä mummuloissa tarjottu. Enkä muistanut, oltiinko sitä edes leipuriopintojeni aikana tehty. Varhaisimmat porkkanakakkumuistoni liittyivätkin aikaan, kun olin Finlaysonin työmaaruokalassa keittiöapulaisena vuosina 1989-91. Siellä porkkanakakkua leivottiin asiakkaille ja muistelin olleeni vähän skeptinen moista "rehukakkua" kohtaan. Siihen kun laitettiin suolaista juustoakin kuorrutteeksi! Kuvittelin sen aivan toisenlaiseksi, mitä se sitten todellisuudessa olikaan.

Suoritin pientä muistelukalluppia porkkanakakkuaiheesta työtovereiden keskuudessa. Tuloksena oli, että ei monikaan meikäläisen ikäisistä ja vähän nuoremmista muistanut porkkanakakkua lapsuudestaan. Tosi moni ei osannut sanoa, koska sitä olisivat ensimmäisiä kertoja syöneet. Mutta monella oli samanlainen "mutu", ettei heidän lapsuudessaan sitä olisi leivottu. Mutta kaikki olivat sitä mieltä, että ameriikasta kyseinen carrot cake on joskus Suomeen rantautunut ja näinhän se taitaa olla.



Minulla oli sellainen muistikuva, että siellä Finkalla se kuorrute olisi tehty sulatejuustosta, eikä tuorejuustosta. En yleensäkkään muistanut, olisinko koskaan ostanut tuorejuustoa kaupasta ennen 90 -lukua. Siltä ajalta muistan Creme Bonjourit, joita syötiin Tuc -suolakeksien ja viinirypäleiden kanssa. Silleen fiinisti! 😆

Toiset olivat sitä mieltä, että olivat aina syöneet porkkanakakkunsa tuorejuustokuorrutteisena. Mutta eivät kuitenkaan muistaneet varmaksi.
Sen verran löysin tietoa, että Philadelphia -tuorejuustoa alkoi saamaan kaupoista 1990 -luvun alussa. Hovi Tuorejuustoja on saanut 100 gr pakkauksissa 80 -luvulla ja 1986 ne on muuttuneet Creme Bonjoureiksi.

Pientä knoppitietoakin tuli kyseisestä kakusta. Keittiökollegani Terhi tiesi kertoa, että pimeyden prinssi Ozzy Osbourne rakastaa porkkanakakkua. Minähän tästä en ollut kuullutkaan, en juurikaan heidän perhe-elämästään tehtyä sarjaa aikanaan katsonut. Mutta kotona hieman guuglasin ja amerikkalaisilta nettisaiteilta löytyi paljon viittauksia Ozzyyn ja carrot cakeen. Jopa eräs jäätelöntekijä oli tehnyt jätskin, johon oli saanut innoituksen Ozzystä ja se sisälsi porkkanakakun paloja. Että tälläistä tietoa tällä kertaa!



Koska olin luvannut porkkanakakkua vääntää, ohje piti löytää. Ja niitähän oli taaskin netti väärällään, eivätkä juurikaan toisistaan eronneet. Joihinkin tuli enemmän mausteita ja toisiin appelsiinin tai sitruunan kuorta ja -mehua. Erimakuisilla tuorejuustoillakin kikkailtiin.
Kunnes muistin, että minulla saattaisi olla se Finlayssonin aikainen ohje tallessa jossain kotona. Ja niinhän se löytyi ja sen mukaan kakkuni väänsin. Eihän se paljon poikennut netistä löytämistäni ohjeista, mutta oli ihana tehdä kakku ohjeella, mikä sisälsi paljon hyviä muistoja.
Puolitin ohjeen, kuorrutetta lukuun ottamatta, ettei kakkua tarvitse koko viikkoa syödä. Vaikka porkkanakakkuhan on sellaista, että paranee vain vanhetessaan! Teille laitan ohjeen kokonaisena.
Me teimme Finkalla kakkua piirakkamaisena. Siis sellaisena ohuena, taikina isolle pellille levitettynä. Ohjeen määrästä tulee kuitenkin sellainen lasagnevuuallinen paksumpaa kakkua ja sellaisena minä ainakin pidän siitä.
Kuorrutteeseen lisäsin hieman raastettua sitruunankuorta ja -mehua. Ja kuorrute todellakin tehtiin sulatejuustosta! Ohjeessa kehotettiin käyttämään Viola -sulatejuustoa tai vastaavaa. Minä käytin Olympiaa. Perinteikäs sulatejuusto sekin!

 PORKKANAKAKKU (-PIIRAKKA)

4 munaa
4 dl sokeria
2 tl soodaa
2 tl leivinjauhetta
4 tl kanelia
4 dl vehnäjauhoja
6 dl hienoksi raastettua porkkanaraastetta
200 g sulatettua voita

Kuorrutus:

100 g sulatejuustoa, esim. Olympia
3 dl tomusokeria
60 g voita tai margariinia (huoneenlämpöistä)
2 rkl sitruunan- tai appelsiinin mehua ja raastettua kuorta maun mukaan
pähkinärouhetta kakun pintaan maun mukaan

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Munavaahtoon yhdistetään vuorotellen ja varovaisesti sekoitellen, keskenään sekoitetut kuivat aineet, porkkanaraaste ja sulatettu voi.
Seos kaadetaan voideltuun tai leivinpaperoituun lasagnevuokaan tai korkeareunaiseen vuokaan. Paistetaan 200 asteessa noin 25-30 min. Kokeillaan kypsyyttä tulitikulla kakun keskeltä.

Vatkaa kuorrutteen sulatejuusto, tomusokeri ja rasva vaahdoksi. Levitä jäähtyneen kakun päälle. Ripottele kuorrutteen päälle pähkinärouhetta. Nauti iso pala antaumuksella!


Vastaavia kakkujahan voi tehdä muistakin juureksista ja mukuloista. Olen tehnyt tälläisiä kakkuja ainakin maa-artisokasta , kesäkurpitsasta 
ja kurpitsasta .
Linkeistä pääset ohjeisiin. Kaikki kakut ovat herkullisia ja kokeilemisen arvoisia!

8 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä niin hyvältä tuo porkkanakakku:) Kiitos ohjeesta tuo pitääkin ottaa heti ylös! Mukavaa alkavaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Porkkanakakku on tosi hyvää ja ihanan mehevää!

      Mukavaa viikonloppua sinullekkin!

      Poista
  2. Törmäsin ensimmäisen kerran porkkanakakkuun vasta joskus 2002 tutustuessani ihmiseen, joka tykkäsin niitä leipoa. Täytyypä kysyä, mistä ja milloin hän ohjeen on saanut. Katsoin kyllä joskus telkusta Ozzyn kotielämästä kertovaa sarjaa, mutta yhtään en muista mahdollisia viittauksia porkkanakakkuun.
    En ole koskaan itse tehnyt porkkanakakkua, joten voisin ohjettasi kokeilla. Olympiajuusto on herkkuani ja sitäkin löytyy nyt kaapista. Se on parasta sellaisenaan ruisleivän päällä, joten kakkuun en sitä käytä, vaan aion korvata sen sitruunan makuisella tuorejuustolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o, taitaa porkkanakakku olla vähän sellainen "tulokasleivonnainen" suomalaiseen ruokakulttuuriin. Mielelläni kuulisin, jos jollain muillakin olisi muistoja porkkanakakkuun liittyen!

      Ai että! Sulatejuustoa näkkileivällä ja tuoretta tai suolakurkkua päälle. Aah! =D

      Poista
  3. Hovi-tuorejuustot olivat Valion valmistamia, nykyään Viola-tuorejuustoja ja Creme bonjour juustot ovat toisen valmistajan tekemiä, edelleen samalla nimellä

    VastaaPoista
  4. Lapsuudessa en ole koskaan porkkanakakkua maistanut, vasta aikuisiässä. Pidän kovasti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä porkkanakakku taitaa olla tulokasleivonnainen suomalaiseen ruokakulttuuriin!

      Poista