maanantai 10. syyskuuta 2018

Kesäkurpitsaa uuniomenahilloon!



Kesäkurpitsat viettävät meillä elämänsä kesää. Ne puskee satoa ihan hulluna! Nyt alkaa olemaan sellainen tilanne, että pääsevät kasvmaan ylimittaisiksikin, kun ei vaan ehdi ja pysty!
Puskien alta löytyy suoranaisia "alligaattorivauvoja". Mutta onneksi kanoille on vielä kesäkurppa maittanut ja nämä ylikasvaneet eivät mene hukkaan.

Omenoita meille ei mitenkään ihmeellisesti tule ja ne vähäisetkin ovat ihan madonsyömiä. Saimme vävyn mummulasta tuollaisia kuvassa olevia, ihanan pinkkejä omppuja. Lajikkeesta ei mitään hajua, mutta maukkaita olivat ihan tuollaisenaan syötyinä.
Lopuista lahjaomenista ja muutamista meidän omista 'Presidenteistä' ja 'Antonovkista' keittelin uunissa hilloa.

Uuniomenahillo on niin kätsyä tehdä! Sitä ei juurikaan vahtia tarvitse, eikä ole pelkoa sen pohjaan palamisesta. En ole enään vuosiin hellanlevyllä omppuhilloa keittänyt, kun tämän vinkin aikanaan netistä löysin.

Olen aiemminkin laittanut kesäkurpitsaa omenahilloon ja se toimii siinä hyvin. Olenhan keitellyt ihan pelkästäkin kesäkurpasta hilloa, mutta se ei meillä jotenkin maistu. Ihan hyväähän se on kakun välissä ja juustojenkin kanssa, mutta muuten ei oikein kulu.



UUNIOMENAHILLO KESÄKURPITSALLA


  • 1,5 kg omenoita
  • 500g kesäkurpitsaa
  • 400g fariinisokeria
  • 600g hillosokeria
  • 2 kanelitankoa
  • 0,5dl sitruunamehua
Pese omenat ja kesäkurpitsa hyvin. Lohko omput ja poista niistä siemenkodat. Kuoria omenia ei tarvitse, koska ne kyllä soseutuvat hilloon!
Kuori kesäkurpitsa, varsinkin jos se on vihreä. Tämä ei ole tarpeellista, jos hillon ulkonäkö ei ole sinulle tärkeää. Mutta minä en pidä rumanvärisestä hillosta! ='D
Jos kesäkurpitsa on iso, siitä kannattaa ottaa siemenet pois ja käyttää vain kiinteää osaa kurpitsasta.

Lohko kesäkurpitsa ja laita ne omenalohkojen, sokereiden, sitruunamehun ja kanelitankojen kanssa isoon, uuninkestävään kattilaan tai uunivuokaan. Sekoita sokerit lohkojen kanssa hyvin.

Laita kattila uuniin ilman kantta ja aseta uunin lämpötilaksi 150 astetta. "Keittele" hilloa kolme tuntia ja sekoittele muutamia kertoja valmistumisen aikana.



Kun omena ovat pehmenneet kauttaaltaan, ota kanelitangot kattilasta ja soseuta hillo sileäksi. Ole varovainen, ettei kuumaa hilloa roisku päällesi!


Purkita hillo puhtaisiin purkkeihin ja nauti ihan minkä kanssa vain haluat!


Tästä hillosta tuli koostumukseltaa marmeladimaista. En lisännyt yhtään vettä, koska kesäkurpitsasta tulee nestettä. Halutessasi notkeampaa hilloa, laita joukkoon 2 dl vettä.

Jos et pidä kanelista, hilloon voi käyttää mainiosti myös vaniljatankoa.

Sokerin määrää ja eri laatuja voit vaihdella oman mieltymyksiesi mukaan. Minulla nyt sattui olemaan tuon verran fariinisokeria. Joten laitoin hillosokeria niin, että sokeria tuli yhteensä kilo. Hillo jäi kirpsakaksi, mutta myös omenalajikkeet itsestään vaikuttavat valmiin hillon makeuteen.


4 kommenttia:

  1. Jospa ensi syksynä saisi hilloja tehtyä... nyt vain marjat menneet mehuiksi sekä pakkaseen. Omenat...joita ei vielä paljon tullut niin lähinnä popsittu. Kurpitsasato oli ihan kummallinen...yhtään isoa kurpitsaa ei lähtenyt kasvamaan ja kesäkurpitsaa tullut lähinnä syöntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itsekään tän enempää hilloja tehnyt. Niitä ei tule määräänsä enempää syötyä ja viime vuotisiakin on vielä jäljellä.

      Meillä meinasi kaikille kurpitsoille ottaa ohrakyrsä keväällä, kun ensin tuli halla ja sitten kovat tuulet riepottelivat kuivuuden kera taimia. Mutta ahkeralla kastelulla ne toipuivat!

      Poista
  2. Enpä olekkaan koskaan maistanut kurpitsomenahilloa:) Kuulostaa kyllä toimivalta yhdistelmältä! Mukavaa alkanutta viikkoa❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesäkurpitsa on niin mautonta, että se kyllä sopii ihan mihin vaan!

      Kivaa viikkoa sinullekkin!

      Poista