maanantai 29. heinäkuuta 2019

Ex temporereissu Kotkaan, osa 3; Ruotsinsalmen tähystystorni ja Merikeskus Vellamo



Voin kyllä kertoa ihan rehellisesti, että meidän "luksushuoneiden" sängyt eivät olleet parhaimmasta päästä. Harvoin olen ollut niin jumissa yöunien jälkeen! Mutta olihan paikka mihin päänsä kallistaa ja aamupalakin oli ihan hyvä. Beiben kanssa puhuttiinkin aamukahvikuppien äärellä, että kyllähän noi hotelliaamiaiset aika mässäilybakkanaaleja yleensä ovat. Ja sellaisen mättämisen jälkeen ei jaksa eväänsä liikauttaa, kun on syönyt ns. "koko rahan edestä".


Mutta koska nyt tuli syötyä maltilla ja kohtuudella, oli seuraavan nähtävyyden vuoro. Ja sekin sijaitsi ihan meidän hotellin vieressä.


Hotellin pysäköintipaikalta lähti kallioinen ja juurakkoinen polku osittain entisöidylle Ruotsinsalmen tähystystornille joka on ollut joskus majakka.



Tornin huipulta oli kyllä hulppeat näkymät merelle. Ihana aamu, hienoine näkymineen, mutta jotenkin minua värisytti kintuista seisoskella pikkuisen huojuvan, teräsrakenteisen tornin päällä. Yleensä minua ei korkeat paikat huippaa, olenhan kerrostalolapsuuden vietänyt. Mutta nyt vähän tärisytti ja oli pakko sanoa alasmennessäni Beibelle, ettei tule ihan taakse huohottamaan, vaan antaa minun mennä rauhassa.




Vähän jäi harmittamaan, että emme olleet ottaneet paremmin selvää Kotkan upeiden puistojen tarjonnasta. Olimmehan vain ajatelleet käydä Maretariumissa, syödä hyvin ja ehkä vähän istuskella terdellä nauttimassa jotain virkistävää. Mutta paikanpäällä reissu muuttuikin patikoinniksi toinen toistaan hienompien puistokohteiden välillä. Ja monta jäi vielä näkemättä!
Ehkä vielä joskus toiste lähdetään ihan varta vasten kiertelemään noi loput puistot ja varaudutaan hieman paremmin kengin matkaan!
Tästä linkistä pääset tutustumaan Kotkan puistojen tarjontaan.

Ei Kotkaan tälläisillä flip flopeilla!

Mutta ei me vielä kotiin lähdetty, vaan ajateltiin käydä Merikeskus Vellamossa. Se onkin sitten sellainen paikka, että siellä saa kulumaan koko päivän!


Valtavan kokoinen rakennus täynnä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä merenkulusta ja paljon muustakin.


Merenkulun historiaa tämäkin. Pallomeret ja kaljaralli!

Merimiesten matkamuistoja maailmalta!

Hylkyjen osia.

Nytkin siellä oli niin monta näyttelyä, että ei oikein kiinnostus ja keskittymiskyky meinannut piisata. Mutta hauskasti oli meidän reissun aiheeseen sopiva näyttely. "Tahdon". Ja taas sai pukeutua! Harmittavasti kaikki hääpuvut olivat niin pieniä, että minulle ei mahtunut kuin huntu päähän. Mutta onneksi edes pää on pieni!


"Lasia kaikille" -näyttely kiinnosti myös. Se kertoi tarinoin, esinein ja kuvin Karhulan lasitehtaan historian. Jotenkin kosketti työntekijöiden suru tehtaan lopettamisesta ja työpaikkojen menettämisestä.

Finlaniavodkapullojen eri variaatioita.

Yksi näyttely mikä minua taas kiinnosti kovasti oli "Merimonsterit". Se kyllä oli enemmän lapsille suunnattu ja toiminnallinen näyttely. Mutta ihan vakavaakin faktaa entisaikojen merihirviöistä näyttely tarjosi. Tykkäsin!







Täytyi varoa, ettei pudonnut!


Merikeskus Vellamo on koko perheen vierailukohde, mutta pitää kyllä varautua siihen, että väsy iskee kesken kierroksen. Paikka on tosi iso ja nähtävää yhdelle kertaa ehkä vähän liikaa. Vellamosta kyllä löytyy ruoka- ja kahvittelupaikka tauon pitoa varten. Muutenkin istumapaikkoja levähtämiseen oli kiitettävän paljon käytävillä ja pitkin näyttelyhalleja. Jopa pienille löytyi pötköttelypaikkoja!

Merikeskuksen katolla oli näköalatasanne.

Merikeskus Vellamoon ja sen tarjoamiin näyttelyihin ja palveluihin pääset tutustumaan tästä linkistä.

Tämä oli myös hauska! Ohikulkijat vilahtivat vanhan
kaupan sisällä.

Beibe myymälätiskin takana ja minä asiakkaana!

Vellamon ohessa oli mahdollisuus erillisestä maksusta käydä tutustumassa museoksi muutetussa vanhassa jäänmurtaja Tarmossa. Siitä vielä oma postauksensa!

Linkit meidän Kotkan reissun muihin osiin:

Osa 1
Osa 2

Loppuun vielä kuva, mistä minulle kyllä tuli mieleen elokuva Se .


7 kommenttia:

  1. Mukavan näköistä Suomimatkailua teillä kesän helteissä. Meillä kyllä tässä maassa riittää niin paljon koettavaa ja nähtävää ettei ihan heti lopu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuumaa oli, eikä meri juurikaan hellettä viilentänyt. Totta, Suomi on niin täynnä hienoja paikkoja, ettei taida ihmisikä niiden näkemiseen riittää!

      Poista
  2. Kotkassa on minusta parasta juuri puistot! Käyn niin harvoin hotellissa, että syön kyllä vatsani piripintaan aamupalalla! Tosin kun oon vähän ronkeli ruokien suhteen, niin monesti ne raskaimmat syötävät jää pois sen vuoksi! Sitten otetaan tunnin lepo hotellihuoneessa ja menoksi! Seuraavan kerran tarvii syödä vasta yleensä iltapäivällä 16-17 maissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puistot olivat kyllä huikean hienoja ja siistejä!

      Hotelliaamiaisissa ei aina se runsaus takaa laatua. Minä olen perso pekonille ja auta armias, jos se on lötköä!

      Poista
  3. Jee, vaikuttaa olleen aika kuuma reissu. Mutta vauhtia on riittänyt. Minua ei sais tuollasille portaille millään.
    Vois olla jotain pelotuksia, vesipetoja nytkin, kun niin moni on hukkunut.
    Mutta on kiinnostavaa lukea erilaisista reissuista.
    Syön aamupalalla niin paljon, ettei nälkä tule kuin iltapäivällä myöhään :) hih. Jaksaa kävellä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpöä piisas!

      Reissuista on aina mukava lukea. Niistä voi saada hyviä vinkkejä omiin tuleviin matkoihin.

      Nyt lomalla on kyllä tullut syötyä kotonakin aikas runsaasti aamupalaa!

      Poista
  4. Kyllähän Suomesta vierailemisen arvoisia kohteita löytyy. Tuo teräsrakenteinen torni näyttää kyllä melko korkealta, eli hyvin jaksoitte kavuta vaikka aamulla olittekin koko rahan edestä mättäneet. :) Monesti itselle käy tuo juuri sama asia, että olisi pitänyt ottaa etukäteen paremmin selvää matkakohteesta, ettei jää jotain hienoa näkemättä. Avoimin mielin uuteen matkailukesään.

    VastaaPoista