sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Rukit ja vakat -näyttely Arjuskan salongissa



Joka kesäinen, ihan pakollinen vierailukohde on Arjuskan salonki Oriveden Eräjärvellä. Siellä on kivassa miljöössä, aivan ihanan Arjuskan emännöimiä kesänäyttelyitä vaihtuvin teemoin.


Olen postannut edellisistä näyttelyvierailuistamme täällä ja ne löydät arjuskan salonki -tunnisteen takaa,


Tämän kesän näyttelyiden päätähtiä olivat rukit ja vakat. Hienoja ja tarpeellisia esineitä ovat molemmat olleet ennen muinoin.

On siinä rukki poikineen!

Oli jotenkin hauskakin sattuma tämä näyttely, kun olen ollut viime aikoina niin kiinnostunut villan kehräämisen opettelusta. Tai siis, jos menisi jollekkin kurssille.
Ja nyt tosiaan viime viikolla olin katsomassa Vanhan savotan tapahtumassa kehruunäytöstä, sekä vähän kursseista kyselemässä. Jotenkin kun asiat alkavat pyörimään jonkin aiheen ympärillä, siihen törmää jatkuvasti!


Arjuska oli saanut näytteille mittavan määrän rukkeja. Oli kyllä kaikenlaisia, mutta kaikkia yhdisti niiden koristeellisuus.



Eräjärvellä on ollut oikein rukintekijämestari, jonka vaimo oli taas saanut mainetta pellavalangan kehräämisestä.



Tämä kunniakirja on tosi kaunis!

Arjuska kertoi, että olivat näyttelyvieraiden kanssa pohtineet sitä, että mistä puulajista rukit ovat tehty. Oli sitten otettu porukalla selvää ja koivu sekä mänty oli mainittu rukin valmistuspuina. Beibe epäili ainakin, että poljinlaudat olisivat mäntyä, kun niissä niin selvästi puun syyt näkyvät.

Puun "kukat" näkyvissä.

Mielenkiintoisia esineitä totta tosiaan nämä rukit. Nykyäänhän niitä saattaa saada ihan ilmaiseksikin. Kenelläkään ei ole oikein tiloja tuollaisia säilytellä ihan koristeina.

Ensimmäisenä oleva rukki on ruotsalaista mallia.

Olihan siellä niitä vakkojakin esillä. Niitähän on käytetty ainakin viljan kylvämiseen ja säilyttämiseen.
Yleensä ne ovat yksikahvaisia, mutta esillä oli myös sellaisia, missä oli kaksi kahvaa.



Arjuskan salonkiin on vapaa pääsy ja tarjolla on kahvia, mehua ja leivonnaisia omatuntohintaan. Maksu suoritetaan kahvipisteellä olevaan käsilaukkuun.




Arjuskan salongissa on rento tunnelma ja sinne on helppo poiketa! Näin helteillä siellä on mukavan viileätä. Ja sadepäivänä sinne on vallan mainio mennä kahvittelemaan, katselemaan mielenkiintoisia esineitä ja turisemaan mukavia.

ARJUSKAN SALONKI

4.8:tta asti la-su klo 12-16

Uusi-Laurila 36 
35240 Orivesi

3 kommenttia:

  1. Voi että on upea näyttely. Hienoa että tällaista perinnettä voi vielä ihailla. Kiitos tästä menovinkistä, jos tulee poikettua tuolla suunnalla. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla Arjuskan salongissa on joka kesä tosi mielenkiintoisia näyttelyitä. Kivassa ympäristössä ja hyvin esiteltynä.
      Kivaa viikonalkua sinullekkin!

      Poista

  2. Hallo Herr und Frau.
    Was ist dein Projekt ?
    Und wie viel wird bewertet ?
    Sie haben Schwierigkeiten, Ihr Projekt zu entwickeln oder zu starten. Sie haben eine gute Initiative, aber die Bank hat den Zugang zu einem Darlehen verweigert. Alle seriösen Leute, die sich aus logischen Gründen Geld leihen müssen, verzögern das Projekt nicht. Erhalten Sie unser Kreditangebot schnell und garantiert in 72 Stunden. Wenn Sie Fragen haben, zögern Sie nicht, uns für weitere Informationen zu kontaktieren, und Sie werden rundum zufrieden sein.

    E-Mail: georges.matvinc@gmail.com
    WhastApp: +33 756924191

    VastaaPoista