torstai 4. heinäkuuta 2019

Naattipesto harvennusporkkanoista ja Ruuan pelastajat Yle Areenassa.




Koska tulen kasvimaahommissani jälkijunassa joka asiassa, harvensin syyskylvetyt porkkanat vasta nyt. Tai miten sen nyt ottaa, kun porkkanat kuitenkin oli kylvetty jo syksyllä!
Mutta harventaa ne kuitenkin piti ja muutamia ihan syömäkokoisiakin sieltä löytyi. Harmittavasti osa porkkanoista on alkanut tekemään kukkavartta. Joten, niistä ei syötävää tule, eikä kyllä siemeniäkään, koska olivat hybridisiemenistä kylvetty.




Olin muutama viikko sitten katsellut Areenasta neliosaisen hävikkiruokaohjelman Ruuan pelastajat . Siinä Laivakokin matkassa -ohjelmasta tuttu Anne Lundberg ja entinen Strömsökokki Paul Svensson etsivät keinoja ruokahävikin vähentämiseen.

Yhdessä jaksossa he tekivät pestoa porkkanan naateista ja lanseerasivat siitä oikein kaupallisen tuotteen.
Eihän naattipesto mikään uusi keksintö ole. Netti on väärällään erilaisia vesioita porkkanan ja esimerkiksi punajuuren naateista tehdyistä pestoista.

Tuo ohjelma sai kuitenkin minut kokeilemaan porkkanan naattipestoa. Tein sen kaikista pienimmistä harvennusporkkanoista naatteineen. Ainoastaan naattien kovat varret jätin pois pestosta, koska ne olivat päässeet jo puutuman. Onneksi minulla on vielä kasvamassa keväällä kylvettyä porkkanaa. Jospa ne saisin harvennettua hieman aikaisemmin, jotta voisin käyttää pestoon ihan koko kasvin.



HARVENNUSPORKKANAPESTO


  • Käteen sopiva nippu pieniä harvennusporkkanoita naatteineen
  • Reilu kourallinen nokkosen lehtiä
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 3 rkl sitruunan mehua
  • (raastettua sitruunan kuorta)
  • n. 2 dl öljyä (minä laitoin rapsiöljyä)
  • 100 g pinjansiemeniä paahdettuna
  • 1 1/2 dl raastettua parmesanjuustoa
  • suolaa ja rouhittua mustapippuria maustamiseen
Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, varo polttamasta. Laita siemenet kuumalta pannulta vaikkapa lautaselle jäähtymään. 

Pieni valkosipulin kynnet hieman pienemmiksi. Leikkaa huuhtaistut harvennusporkkanat naatteineen muutamaan osaan ja laita tehosekoittimeen nokkosenlehtien ja valkosipulin kanssa. 
Pyöräytä aineksia hieman pienemmäksi ja lisää joukkoon sitruunan mehu (ja kuori).  Laita paahdetut pinjansiemenet koneeseen, anna pyöriä ja lorota öljy nauhana joukkoon koneen pyöriesssä. Voit itse tarkkailla, haluatko vahvempaa, vaiko notkeampaa pestoa. Säätele silloin vahvuutta öljyn määrällä.
Raasta parmesanjuusto ja lisää se pestoon. Sekoita. Maista ja mausta pippurilla ja suolalla. Nauti pastan, keksien ja juuston, leivän, salaatin, tai ihan minkä kanssa vain haluat!



Pinjansiementen sijaan voit käyttää cashewpähkinöitä tai auringonkukansiemeniä. Nokkosen sijasta voit käyttää tuoretta pinaattia tai tuoreita/pakastettuja herneitä.

Koska ajatuksena on, että porkkanastakin käytetään kaikki osat, kannattaa tehdä pesto muutenkin aineksista, mitä kaapeista löytyy.

Jos haluat peston vegaanisena, jätä parmesanjuusto pois. Tai käytä oluthiivahiutaleita umamin maun saamiseksi. Maistelin kyllä pestoa ilman parmesaniakin ja se maistui hyvältä ilmankin. Ehkä hieman lisää suolaa ja sitruunamehua, niin ei välttämättä parmesania tarvitse laittaakkaan.





Me söimme pestoa heti välipalaksi kahvitellessamme suolakeksien ja briejuuston kanssa. Hyvää kuin mikä!



Päivälliseksi söimme sitä pastan kanssa. Kahden hengen pasta-annokseen laitoin 6 ruokalusikallista pestoa. Tämähän nyt on makuasia, joten kannattaa maistella kuinka paljon on tarpeeksi pestoa.

Paistoin pastan lisäkkeeksi isommat harvennusporkkanat pannulla öljyssä pyöritellen. Kun porkkanat olivat saaneet väriä, lisäsin pannulle mausteeksi nokareen voita, hieraisin kämmenessä pari kuivattua salvian lehteä pieneksi ja ripottelin ne porkkanoille. Pieni liraus kuusenkerkkäsiirappia ja hieman suolaa ja pippuria, ja kas, ravintolatasoinen pasta oli valmis nautittavaksi. Beibe halusi vielä annokseensa hieman pieneksi pilkottua kylmäsavulohta. Täytyy sanoa, ettei se ainakaan makua pahentanut!



Suosittelen katsomaan Areenasta tuon neliosaisen Ruuan pelastajat. Siinä on muitakin mainiota hävikkiruokavinkkejä. Kuten esimerkiksi siemennäkkäriä kahvinporoista!
Ja kokeilkaa naattipestoa. Se on herkkua!

P.S. Porkkana kerää nitraattia naatteihinsa, kuten monet muutkin juurekset. Naattisesonkin on kuitenkin niin lyhyt Suomessa, että tuskin naattipeston nauttiminen muutaman kerran kesässä on kuolemaksi.
Lisäksi omasta maasta kerätyty varhaisporkkanat ovat torjunta-aineettomuutensa vuoksi turvallisia käyttää. Varmista siis kaupasta/torilta ostaessasi, onko porkkanoita ruiskuteltu pellolla jollain torjunta-aineilla.

4 kommenttia:

  1. Katsoimme ohjelmasarjan suorana. Paljon hyvää tietoa ja kivoja vinkkejä sekä toimintatapojen muutokseen innostavia asioita. Vieläpä mukavasti esitettynä. Suosittelen minäkin ohjelman katsomista.
    Olet kyllä taitava ja luova kokki. Aina niin herkullisia ohjeita. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kaikissa muissa pohjoismaissa osataan tehdä noita lifestyle -ohjelmia. Suomessa ne ovat täynnä toistoa ja mainoksia. On miellyttävää katsoa noita muiden maiden ohjelmia, kun niissä on käytetty taustalla hyvää musiikkia. Kotimaisissa on vaan jotain säveletöntä kitaranrenkutusta tai pianonpimputusta!

      Enpä nyt niin luovaksi itseäni kutsuisi, kun toisten ideoita käytän! Mutta sen sanon, että kyllä mä hyvää ruokaa teen! ='D

      Poista
    2. Ruotsi-Norja-Tanska -akselilla tehdään runsaasti hyviä asiaohjelmia. Niitä on ilo katsella. Sääli, että femma ja Teema yhdistettiin. Nyt on vähemmän tilaa mielenkiintoisille ohjelmille. Prisma-sarjassa esitetyt brittidokumentit ovat myös katsomisen arvoisia.

      Hyvä kokki osaa olla luova toistenkin ruokaohjeita käyttäessään. Olet kiitokset ansainnut!

      Poista