keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Vierailemassa Kuhmalahden Taidepappilassa pitkästä aikaa




Tälläisenä lähimatkailua ja -taidetta suosivana pariskuntana, meidän täytyy häpeäksemme myöntää käyvämme tosi harvoin ihan oman kirkokylämme kulttuurikohteissa.
Eihän niitä ole kuin kaksi, Kuhmalahden Taidepappila ja Kotiseutumuseo ja ne sijaitsevat reilun kilometrin päässä meiltä.  Hävetä pitää siis sitäkin suuremmalla syyllä!





Kyllä me vuosia käytiin Taidepappilassakin joka kesä. Mutta nyt on jäänyt parin kesän näyttelyt väliin. Taidepappilan tarjonta on vähentynyt. Siellä ei esimerkiksi enään järjestetä Taiteiden yötä, missä me käytiin joka syksy. Se oli sellainen tapahtuma, johon tuli väkeä ympäri Suomen.





Tyttäremme kävi lapsena monena vuonna Taidepappilan taideleireillä. Sellaisiakaan ei siellä enään järjestetä. Ymmärtäähän täytyy, että Taidepappilaa luotsaava Teemu Luoto on jo iällä, eikä ehkä enään jaksa tapahtumia järjestää.





Lisäksi meitä on hieman harmittanut Taidepappilan tavaramerkin, taidepolun, ryteköityminen. Taidepolku on ollut aina hieno ja mystinen kokemus. Nyt se on nokkosten, vuohenputkien ja horsman valtaama kinttupolku, mikä ei houkuta kiertelemään.




Teemu Luoto on tullut tunnetuksi sympaattisista eläinpatsaistaan, sekä ihmistorsoita. Myös savinaamiot ovat hänelle tunnusomaista taidetta.



Kesänäyttelyn nimi on "Luonnonystävän täytyy" ja se kokoaa yhteen 9 taiteilijan maalauksia, veistoksia ja tilateoksia. Tästä artikkelista pääset lukemaan esittelyn ja arvostelun näyttelystä.






Jos taidepolun ryteköisyys harmitti, itse pappilan näyttely oli siisti, hieno ja mielenkiintoinen. Pappilassa on sisällä valoisaa, viileää ja viihtyisää. Teokset on laitettu esille niin, että niitä on helppo lähestyä ja katsella.
Pappilassa on taiteilijan ateljee näyttelytilojen yhteydessä ja usein itse Teemukin paikalla.





Kuten oli nytkin ja juttelimme pitkät tovit Teemun kanssa. Harvoin pääsee tälläiseen vuorovaikuttamiseen taidenäyttelyissä itse taiteilijan kanssa.




Taidepappila on hieno, todella pitkään toiminut kultturikohde, mitä ei oikein koskaan olla Kuhmalahdella arvostettu. Se on kyllä suuri häpeä! Teemu Luoto on kansainvälisesti arvostettu taiteilija ja hänen teoksiaan on Suomessakin monissa julkisissa tiloissa. Hänellä on ollut joskus oma ohjelmansa Pikku-kakkosessa Savi-Teemuna.



Meillä ei täällä Kuhmalahdella juurikaan ole mitään nähtävää. Olisikin mukavaa, että edes Taidepappilan kaltainen, kansainvälinen taidekohde säilyisi ja kuhmalahtelaiset, sekä Kangasalan kaupunki huomaisi sen potentiaalin. Kyllä Kangasalle kulttuuria sopii muuallekkin kuin isolle kirkolle.



Kuhmalahden Taidepappila

Taidetie 19
36810 Kuhmalahti

Näyttely avoinna vielä 4.8:tta saakka. Taidepappilaan 7 euron sisäänpääsy (vain käteinen), taidepolulle vapaa pääsy.

4 kommenttia:

  1. Nämä tällaiset ovat arvokkaita kohteita, harmi vain, että niistä ei tiedä. Voin vain mielessäni kuvitella, miten paljon edesmennyt anoppini olisi nauttinut kohteesta, itsekin savitaiteilija ja hyvin samanlaisesta tyylistä pitävänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomen kesä on täynnä näitä kesänäyttelyitä . Ne on tosi paikallisia ja ei niistä paljon yleensä muualle huudella. Sen vuoksi yritänkin täällä blogissani niistä kertoa. Joku voi sitten saada vinkkejä ainakin seuraavan kesä "to do " - listalle.

      Poista
  2. Todella hauskaa löytää tuore kommentointi v. 1971 perustamastani Taidepappilasta. Ensi kesänä 2020 olisi tarkoitus järjestää "Kädet savessa 60-vuotta" omien töiden kattava näyttely! Nyt olen rekisteröimässä Taidepappilan ystävät yhdistystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että ilahduit! Yritan nostaa täällä blogissani lähimatkailukohteita esille ja muistuttamaan niiden tärkeydestä paikkakunnille.

      Mahtavaa, että järjestät näyttelyn omista töistäsi! Uskon, että se kiinnostaa kovasti. Ja mukavaa olisi kuulla lisää yhdistyksen toiminnasta.

      Poista