perjantai 29. joulukuuta 2017

Helppo juustoinen rosollipaistos!



Joulujämien tuunaus jatkuu vielä rosollin verran! Rosollihan on purkkiherneiden kanssa sellainen objekti meikäläisen joulupöydässä, että itku melkein tulee jos ne puuttuvat.
Ilman rosollia en muistaakseni ole koskaan jouluani viettänyt, mutta ne herneet ovat joskus jääneet puuttumaan. Se on ollut "krande katastroof"!

Olen aikas fanaattinenkin tämän rosollini kanssa. Siitä millaista sen pitää olla. Tein postauksenkin aiheesta viime vuonna joulun alla ja sen voit käydä lukemassa täältä . Lukijat ovat kommentoineet omia rosollitapojaan hauskasti postauksen perään. 

Tänä vuonna tein rosollia mielestäni maltillisen määrän, mutta sitä kuitenkin jäi aikas paljon. Syynä ehkä oli se, että emme syöneet jouluruokia kuin aattona ja tapanina. Joulupäivänä oli niitä tortilloja ja tacoja ja niiden kanssa ei rosolli oikein toimi. Kai?...
Joulupäivän ruokia räävittiin sitten keskiviikkona ja joulukalojen jämiä 
syötiin torstaina uuniperunan ja salaatin kanssa. Rosolli uhkasi jäädä vääjäämättä haaskuun. Kauheaa!



Töissä sain sitten kuningas(kuningatar) idean! Meillä keittiöllä on yksi tosi suosittu kasvisruoka, jota tehdäänkin aikas usein. Se on juustoinen punajuuripaistos. Yksinkertaisuudessaan ja helppoudessaan nerokas ja vaivaton valmistettava. Ainesosat ovat pakastettu punajuurisuikale, aurajuustomuru, juustoinen ruokakerma, mustapippuri, jotain kuivattua yrttiä ja hipsaus suolaa. Jos oikein halutaan revitellä ja kaloreita lisätä, laitetaan paistoksen päälle kypsennyksen loppuvaiheessa juustoraastetta. Hyvää kuin mikä!

Minäpä sitten ajattelin, että miksei rosollinjämistä voisi tehdä ihan vastaavaa? Ihan hyvin voisi! Ja niin minä teinkin ja tulipa hyvää. Beibekin sanoi, että maistuu rosollille, mutta paremmalle! Beibehän ei oikein rosollista välitä ja tätä hän kehui ja söi hyvällä ruokahalulla.
Sitäpaitsi, minun sydämeni kehrää tälläisestä tähteistä ja jämistä tuunatusta ruuasta!

Paistos ennen uunia!


Me syötiin rosollipaistosta ihan vihreän salaatin ja ruisleivän kanssa. Beibe unelmoi kasvisruoka-annoksensa äärellä ihanaksi paistetuista raakamakkaroista paistoksen kylkeen, mutta joutui reppana tyytymään tällä kertaa vain tarjolla oleviin elementteihin. Josko sitten ensi joulun jälkeen niitä raakamakkaroita rosollipaistoksen kanssa! ='D

Ja uunin jälkeen!


JUUSTOINEN ROSOLLIPAISTOS (3-4 annosta)

  • n. kilo valmista rosollia
  • 2,5 dl juustoista ruokakermaa
  • puolikas Aurajuusto kolmio
  • rouhittua mustapippuria 
  • hipsaus suolaa
  • reilu hyppysellinen kuivattua timjamia
  • (juustoraastetta paistoksen päälle)

Laita rosolli voideltuun laakeaan uunivuokaan. Ripottele mausteet rosollin sekaan ja sekoita hyvin. Murustele Aurajuusto rosollin päälle ja sekoita halutessasi.
Kaada juustokerma joukkoon tasaisesti.
Paista 175 asteessa 45-60 min, kunnes Aura on hieman sulanut ja kerma keittynyt kasaan. Jos haluat laittaa juustoraastetta, laita se paistoksen päälle hieman ennen kuin paistos on valmista. Juuston ei tarvitse kuin sulaa ja hieman ruskistua.
Tarjoa sellaisenaan salaatin ja leivän kanssa tai lisukkeena lihalle/kalalle/makkaralle.




Nyt sitten kauppojen alekylmälaareja rosollista tyhjentämään, jos joulurosollit on päässeet kotoa loppumaan. Ei vaan, tämän voi tosiaan tehdä ihan tavallisista punajuurista. Ja niitähän saa myös puoli-ilmaiseksi!
Punajuuret kannattaa vain raastaa karkeaksi raasteeksi tai suikaloida. Kypsyvät paistoksessa paremmin. Ja mikä estää tekemästä paistosta kypsistä punajuurista.

Kannattaa myös hyödyntää niitä juustoja, mitä joululta on jääkaappiin jäänyt. Esim. feta toimii erinomaisesti punajuuren kanssa. Miksei myös brie ja muut valkohomejuustot!
Jotkut vannovat vuohenjuuston nimeen, mutta not me! Se on ainoita juustoja mitkä meillä ei uppoa. Ja Beibe on samaa mieltä kanssani!
Mutta paistosta kannattaa tehdä joka tapauksessa. Kyllä tämä niin hyvää on!

Hävikistä herkkua! <3

4 kommenttia:

  1. rosolli on minunkin suosikki. Näyttää hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista ohje ensi joulun jälkeen, jos jää rosollia joulupöydästä!

      Poista
  2. En ole oikein rosolli-ihmisiä, meillä tehtiin uunipunajuuria marinoituina aurajuuston kera ja se teki kauppansa oikein voimalla! Punajuuri ja aurajuusto ne yhteen soppii....mutta kyllä tuo paistoksesikin ihanalta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o, rosolli on vähän sellainen unohduksiin jäävä jouluruoka, varsinkin nuorempien keskuudessa. Mutta mitä sitä syömään, jos siitä ei tykkää!
      Marinoidut punajuuret ovat herkkua!

      Poista