Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Appelsiiniriisi. Tutun kasarijälkkärin päivitys!Olen aina rakastanut appelsiiniriisiä. En todellakaan muista, missä sitä olisin ensimmäisen kerran maistanut, mutta maku on ollut minun mieleeni. Olen vain aina lapsesta saakka inhonnut sitä, että appelsiinit ovat pehmeän ja rasvaisen kerma-riisimössön seassa kalvoineen. Sellaista appelsiiniriisiä minä olen aina saanut!
Aikuisiässä olen tehnyt usein appelsiiniriisiä ja vuosien varrella kehitellyt ohjetta makuuni sopivammaksi.Lapsuuden appelsiiniriisi tehtiin aina keitetystä riisistä, kermavaahdosta, sokerista, valniljasokerista ja niistä appelsiinilohkoista kalvoineen.
Kehittelyvaiheen alkutaipaleella tein samoin, mutta fileoin appelsiinit. Joo-o, hyvää tuli, mutta jotenkin kylmästä kermasta jäi aina sellainen rasva suuhun.
Jossain vaiheessa sain "todellisen ahaa-elämyksen" ja laitoin appelsiiniriisiin rahkaa. Ja johan alkoi toimimaan!
Mutta vieläkin halusin appelsiiniriisistäni parempaa ja sen saavan ansaitsemaansa arvostusta jälkiruokamaailmassa. Tämä perinteikäs jälkkäri ansaitsee nousta unohduksista!
Joten, tässä Leppämäen emännän "vuosikymmenten" kehittelyn tulos ja täydellisyyttä hipova appelsiiniriisin ohje!
APPELSIIINIRIISI LEPPÄMÄEN TAPAAN  6-8 ann.

 • 2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
 • 200g maitorahkaa
 • 250g mascarponejuustoa (vaihtoehtoisesti tuorejuustoa)
 • 200g keitettyä riisiä
 • 0,5-1 dl tomusokeria
 • 0,5 tl vaniljajauhetta tai yhden vaniljatangon siemenet
 • 4 pientä (veri)appelsiinia fileoituna ja mehuineen
 • yhden appelsiinin kuoriraastettuna

Vaahdota kerma ja lisää sen joukkoon maitorahka, mascarpone ja keitetty riisi. Katso, ettei riisi jää kökkäreille!
Lisää joukkoon tomusokeria, mutta älä laita kaikkea kerralla. Lopputuloksen makeus riippuu hieman appelsiinien makeudesta.
Raasta yhden pestyn appelsiinin kuori kermaseoksen joukkoon ja fileoi appelsiinit ja purista jämistä mehu seoksen joukkoon. Jos käyttämäsi appelsiinit ovat kovin isoja, palastele fileet hieman pienemmiksi.Mausta vielä vaniljalla ja tarkista makeus. Lisää tarvittaessa tomusokeria. Anna makujen tasaantua tunti-pari jääkaapissa, jos maltat!
Sekauta massa hyvin vielä ennen tarjoilua, jos nestettä on hieman erottunut. Nauti!Appelsiiniriisin voi tehdä myös ilman rahkaa, mutta minusta se antaa siihen mukavaa happamuutta. Mascarpone pelkiltään kerman kera voi tuntua liian rasvaiselta.
Riisilajike vaikuttaa myös lopputulokseen. Olen tehnyt basmati- ja jasminriiseistä ja niiden kukkainen maku sopii kyllä tosi hyvin tähän jälkkäriin. Riisipuuronjämät ovat yhtä käyttökelpoista appelsiiniriisiin kuin pelkkä riisikin.
Nyt käytin veriappelsiineja, mitkä ovat ihanan makeita ja mehukkaita. Niistä tulee niin pieniä fileitäkin, ettei niitä tarvitse pieniä. Mutta näin appelsiinisesonkina, melkein kaikki appelsiinit ovat ihanan makuisia. Ihan pelkiltäänkin syötyinä!6 kommenttia:

 1. Tuo oli muuten hyvää...olen tainnut viimeksi syödä joskus kouluaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kouluajoilta tämä minullekkin on tuttua!

   Poista
 2. Miten lie päässyt tuo herkku unohtumaan, on ollut joskus herkkuruokaa :D
  Kiitos päivitetystä ohjeesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i, miksi hyvät ruuat jäävät unholaan aina välillä? Nyt kipin kapin tekemään, kun appelsiinitkin ovat niin halpoja ja hyviä! =D

   Poista
 3. Voi että mitä herkkua ja terveellistäkin vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkua tosiaankin, mutta siitä terveellisyydestä niin tiedä! ='D

   Poista