tiistai 8. tammikuuta 2019

Kermassa ja sulatejuustossa haudutetut ruusukaalit ja pieni italiansalaattituunaus.



Kuten otsikkokin sen kertoo, nyt ei kevennetä! Beibe näistä herkkupalleroista alkoi minulle puhumaan. Heillä on ollut tälläisiä ruusukaaleja aika-ajoin kasvilisäkkeenä työpaikan henkilöstöravintolassa ja hän on niiden makuun kovin ihastunut. Siis, mies ja siis, ruusukaaleihin!

No, Beibe näitä on meillä tehnyt ensin ja sitten minäkin perässä. Teinpä jopa meilläkin työpaikalla keittiöllä, päästessäni vastaavaa tuuraamaan ja ruoka-asioista päättämään. Ja samalla asiakkaita pierunhajuisella ruusukaalilisäkkeellä kiusaamaan!

Oikeasti nämä ruusukaalit haudutettuna kermassa ja koskenlaskijajuustossa, ovat ihan törkeän hyviä! Juuston ja kerman rasvaisuus vie ruusukaaleista enimmän karvauden ja tekee niistä ihanan... no, kermaisia!



Kaaleja voi maustaa halutessaan. Me olemme laittaneet ihan suolaa, mustapippuria, savupaprikaa, ihan tavallista jauhettua paprikaa, chilijauhetta ja jotain kuivattua yrttiä, kuten vaikka timjamia. Curry ja muut "etnisemmät" mausteet sopivat myös hyvin ruusukaalien kanssa.

Minä pidän kovasti ruuissa paprikan makuisesta Koskenlaskija juustosta, joten olemme käyttäneet sitä tähänkin ruokaan.



KERMASSA JA SULATEJUUSTOSSA HAUDUTETUT RUUSUKAALIT


  • 400g tuoreita ruusukaaleja tai pakastettuja sulatettuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1/4 pakettia koskenlaskija sulatejuustoa tai vastaavaa
  • suolaa
  • mustapippuria rouhittuna
  • mausteita oman maun mukaan
  • voita uunivuuan voiteluun

Irroittele ruusukaaleista uloimmat lehdet pois, jos käytät tuoreita ruusukaaleja. Lado kaalit voideltuun uunivuokaan. Voit halkaista puoliksi isoimmat, jos haluat.
Ripottele suola, pippuri ja mausteet kaalien päälle. Lorauta kerma vuokaan kaaleille. Pilko sulatejuusto pieneksi veitsellä tai ihan käsin ja laita juustonpalat tasaisesti vuokaan.
Paista vuokaa 175 asteessa noin 40 minuuttia tai niin kauan kuin kaalit ovat pehmenneet kauttaaltaan.
Nauti sellaisenaan tai jonkun muun ruuan lisukkeena.



Me olemme syöneet näitä herkkukaaleja lisukkeena, esimerkiksi naudanpihvin ja röstiperunan kanssa. Ja tuunatun italiansalaatin kanssa. 


Se onkin sitten niin yksinkertainen tuunaus, että laitetaan silputun vihreän salaatin joukkoon pari ruokalusikallista italiansalaattia. Se on just sellainen määrä, mitä helposti italiansalaattirasiaan jää haaskuuseen.


Voi laittaa kurkkua, tomaattia ja ihan kaikkia muitakin vihanneksia, mutta ei tarvitse. Pelkkä vihreä salaatti riittää ihan hyvin. Italiansalaatti pienenä määränä kostuttaa ihanasti vihreää salaattia ja tekee siitä mehevää ilman kastikelisää. Ja mikä parasta, ruokahukkaa ei tule, kun käyttää majoneesisalaatinjämät näin!


Rakkautta ja maan antimia on saanut taas uusia seuraajia. Olette sydämellisesti tervelulleita mukaan!

10 kommenttia:

  1. Oijjoi, kuulostaa herkulliselta. Olen myös ruusukaalin ystävä, joten voisinpa kokeilla tuota reseptiä. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Näyttävät herkulliselta molemmat! Ruusukaali on vähän sellainen ruoka, että ei se ihan kokonaisena "keitettynä" mene, ainakaan vanhuksille(olin joskus ruuanjakajana ja jouduin kaatelemaan ruusukaalit lautaselta kompostisankoon).
    Joskus tv ohjelmassa, en muista missä, ne paistettiin oliiviöljyssä pilkottuna oiskohan ollu valkosipulin kanssa ja kerran tein sellaista ruokaa. Oli sekin ihan hyvää. Mutta mikäs ei olis hyvää kermaan ja koskenlaskijan kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusukaali on kyllä monen inhokki. Kyllä tuolla töissäkin saatiin lähes pakottaa asiakkaita ottamaan tuota lisäkettä. Moni kyllä tuli ruokailunsa jälkeen sanomaan, että oli hyvää.
      Paahdettuna uunissa on ruusukaaleja ainakin instassa immeiset tehneet ja kehuneet.

      Poista
  3. Arvaas mitä - heti tuli nälkä! Ihana ruoka varmasti! Rakastan ruusukaaleja, ne ovat oivallinen naposteluruoka esim. telkkaria katsellessa, söisin niitä kilokaupalla. Meillä tehdään tuollaista ruokaa viikonloppuna ilman muuta ja tuo itlun tuunaus oli varsin kiinnostava myös! Onko sulla hyvää ohjetta röstiperunoihin, sellaista, että niistä tulisi mehukkaita. Ps. olen nyt saikulla, tärähti se pyllymäki sen verran lujaa etten oikein pysty istumaan, onneksi murtumaa ei tullut. Hiihto jatkuu kyllä heti kun vain on mahdollista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, sinähän olet oikea "hard core" ruusukaalinsyöjä ! 😂

      Minä teen röstejä yleensä yli jääneistä keitetyistä perunoista. Raastan ne karkealla terällä, lisään kuullotettua sipulia ja mausteita maun mukaan. Kananmunaa sidokseksi ja joskus raastan juustonkannikan mukaan. Sitten vaan öljy/voiseoksessa paistelen. Ihan hyviä on tullut!

      Voi, voi sun kanssasi ! Ei urheilija tervettä päivää näe! 😂

      Poista
  4. Hieno resepti, täällä ollaan myös ruusukaalinystäviä.

    VastaaPoista
  5. Hmmm. Pitäisikö siis antaa ruusukaaleille vielä yksi mahdollisuus?
    Olen nimittäin saanut sekä ruusukaaleista että englantilaisesta kalkkunantäytteestä saanut "trauman" aikanaan, etten ole sen koommin edes haistellut siihen suuntaan.
    Yksi läheinen ystäväkin kerran totesi, että jos joku on tehnyt ne huonosti ja siksi ollut pahaa, ei pidä tuomita koko ruokaa.... mutta kun....

    Koskenlaskija vaikka vaan ruokakermassakin tekee kyllä mistä tahansa syötävää.... joten ehkäpä kokeilen.
    Tuleeko niistä vähemmän kitkeriä pakastamisen jälkeen? Pohdin siis kannattaako tällaisen tyystin ennakkoluuloisen kokeilla ensin pakastettuja vai tuoreita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun mun mielestä nää tuoreet olisivat olleet vähemmän karvaita. Olen tosiaan tehnyt näitä Lidlin pakatetuista ja Menu suurtalouskoon pakatetuista. Sitten ollaan niistä tuoreista tehty. Eihän ne ihan karvaattomia tuossa kermasskaan uitettuina ole. Mutta mielestäni ne tulee hyviksi kun ne on kunnolla hautuneet kypsiksi ja läpeensä pehmeiksi.

      Poista