keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Eräjärven Kivimuseo


Kivimuseo on vanhassa viljamakasiinissa.

Minä aloitin kesälomani heinäkuun alussa erittäin sateisissä keleissä. Mutta ei se minua kyllä haitannut yhtään! Väsyin tosi paljon helteissä ja niin minulle kuin luonnollekin virkistävät sateet, sekä viilennyt ilma tuli enemmän kuin tarpeeseen.
Lisäksi kun olen tässä nyt viettänyt tätä etäopiskeluelämää koko kevään ja alkukesän, en oikein edes tajunnut olevani lomalla.

Kivimuseon aukioloajat.

Lähdimme käymään hieman isommassa kaupassa Beiben kanssa Eräjärvellä ja siinä kauppaa vastapäätä on Eräjärven kivimuseo. Minä olen siellä aiemminkin vieraillut, mutta Beibe ei koskaan. Nämä on näitä lähiseutujen kohteita, joiden ohi ajaa usein, mutta harvoin poikkeaa.



Kivimuseo on perustettu 1974, vuonna 1864 rakennettuun lainajyvämakasiiniin. Sitä ylläpitää käsittääkseni Eräjärviseura.


Nykyään Oriveteen kuuluva Eräjärvi on ollut aikoinaan merkittävä pitäjä rakennuskiven louhinnassa. Sieltä louhittu kovasinkivi on ollut 1700 -luvulla kauppatavaraa.

Museolle lahjoitettu fossiilikokoelma.

1900 -luvun alussa harmaata graniittia on louhittu Eräjärven Rappuvuoresta ja sitä on viety katukiviksi aina Pietariin saakka.

Rubiini

Opittiin, että jalokiviä voi valmistaa myös synteettisesti kovalla
paineella. Oppaan mukaan aitoa ja synteettistä jalokiveä
on todella vaikea erottaa toisistaan.

Eräjärveltä on löydetty ja louhittu myös mineraalikiviä, kuten maasälpää, kvartsia ja berylliä. Muitakin harvinaisia mineraaliharvinaisuuksia on löydetty. Ahlmanilla opiskeltiin keskenämme kivi- ja maalajeja ja meitä huvitti joidenkin näiden mineraalikivien nimet. Kuten esimerkiksi juuri Eräjärveltä Viitaniemen kaivoksesta ensimmäistä kertaa maailmassa löydetty Väyrynenniitti . Hauskuuteltiin miettimällä, miten meidän löytämämme uudet kivilajit nimitteäisiin. Minun kiveni taisi olla Konttiniitti.



Orivesi ja Längelmäki ovat vieläkin kuuluja liuskekivestään, joka on mustempaa kuin muualla. Se on erittäin haluttua sisustuskivenä. Meilläkin on talon rappusten edusta kivetty Oriveteläisellä liuskekivellä.


Olimme yllättyneet, kuinka paljon porukkaa sattui juuri meidän vierailuhetkellämme pienessä museossa olemaan. Iso nuorten aikuisten joukko ja pari kahden henkilön seuruetta meidän lisäksemme. Mutta hyvin mahduimme kuitenkin kaikki kaksikerroksiseen museeoon.


Eräjärven Kivimuseo on sellainen pieni, tomuinen ja hämyinen paikka. Ja todellakin sen sijainti Eräjärvellä kunnan kivihistorian takia on perusteltua.


Museon opas kertoi, että heidän pienessä kivimuseossaan on suurempi kivilajikokoelma kuin Tampereen Vapriikin kivimuseossa. Eipä olisi uskonut!


Kivenmurikoiden ja näytekappaleiden lisäksi museossa oli lahjoitettuja kokoelmia, kaivoshistoriaa ja työkaluja.

Kuhmalahti mainittu!

Näytteillä oli myös muutamia fossiileja, sekä ulkomaisia kivilajeja. Jopa ihan jalokiviäkin!


Kyllähän myöntää täytyy, että aikas harvaa ihmistä kivet kiinnostavat! Mutta jos katsoo asiaa siltä kantilta, että kaivostoiminta ja kivenlouhinta on ollut niin iso osa Eräjärven historiaa, niin kyllähän nyt maakuntamatkallaan täytyy tässä pienessä museossa poiketa.


Tämä nuorten aikuistenkin joukko kuuluivat puhuvan kiinnostuksestaan Eräjärven historiaan ja olivat nähtävyyskierroksella, mitä aikoivat jatkaa kirkkoon ja hautausmaalle.


Kunhan Kuukuna hieman kasvaa ja "rauhoittuu", aion hänetkin tuoda kiviä katsomaan. Nyt hän on ehkä hieman liian vilkas ja osaan kuvitellä kuinka hän ottaisi joka kiven käteensä tuolla.

Yläkerran hämyistä tunnelmaa!

Kivenhakkaajien työkaluja.

Kiva ja edullinen paikka tutustua Eräjärven historiaa. Jos satutte ajelemaan ohi, poiketkaa toki!

Tuollainen liuskekivipöytä olisi ihan kiva kotipihassakin!


Eräjärven kivimuseo
Eräjärventie 1590, 35220 Eräjärvi

Sisäänpääsymaksut ovat aikuisille 4€, 10-15v. 1€ ja alle 10v. ilmaiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti