Tyyne (oikealla) muutti meille maaliskuussa. Samalla Veikeä muutti pois. Lammasluku pysyi siis edelleen kolmessa. |
Kuten otsikko kertookin, postauksen loppupuolella käsittelen ajatuksiani eläinten kasvattamisesta ruuaksi. Mukana on joitakin kuvia vuosien varrelta. Lähinnä lihasta ja eläinten ruhoista. Ei kuitenkaan kuvia itse teurastustapahtumasta. Mutta jos aihe tuntuu herkältä, voi itse päättää lukeeko postauksen loppuosuutta.
Hehku-rakas, jonka jouduimme hätäteurastamaan sen sairastuttua äkillisesti. |
Vaikka maaliskuu tuntuikin pitkältä, niin vaan ollaan jo huhtikuussa! Joten, jälleen kerran on aika Suuntana omavaraisuus yhteispostausten. Joka uukauden ensimmäisenä maanantaina, klo 9 aamulla joukko bloggaajia julkaisee kukin tahollaan oman postauksensa osana yhteispostaussarjaa. Kuukauden aihe on yhdessä päätetty etukäteen. Huhtikuun aiheina ovat eläinten teurastus, myös hätäteurastus, sekä mietitään mitkä olisi 5 kasvista, joista pitäisi valita, jos ei muuta saisi kasvattaa.
Tässä viedään Veikeä uuteen kotiin! |
Tsajut-blogin Satu ja Korkeala-blogin Heikki ovat aikanaan luoneet nämä omavaraistelijoiden yhteispostaussarjat ja kokoavat meidän kirjoitukset yhteen, jotta voimme sitten julkaista linkit toistemme postauksiin. Nämä löydät tuttuun tapaan tämän postauksen lopusta.
Omiin tämän vuoden Suuntana omavaraisuus -sarjan postauksiini pääset alla olevista linkeistä.
Aikaisempien vuosien yhteispostaussarjojen julkaisut löydät tunnistepalkin tunnisteilla: omavaraisuus, suuntanaomavaraisuus, blogiyhteisö, yhteispostaussarja, omavaraisuus.
Olimme maaliskuun täydenkuun aikaan eväsretkelle! |
Mitäs kaikkea maaliskuussa oikein tapahtui? Minulla oli aikas hiljaista työrintamalla. Muutamia harrastekerho-ohjauksia ja pari keittiökeikkaa. Muutamiin webinaareihin osallistuin ihan itseni kouluttamisen kannalta, mutta niistä ei nyt muuten mitään hyötyä ollut, ainakaan rahallista.
Beibe oli talvilomalla, kuten tyttärenkin perhe. Heillä vieraili iso K ja osa perheestä sen sairasti. Minä ja Beibe siltä taaskin vältyttiin, vaikka läheisissä tekemisissä oltiinkin juuri ennen tartuntaa. Jännästi se osaan tarttuu ja osaan ei. Syntymäpäiviä kahviteltiin, niin vävyn, Kuukunan, kuin Beibenkin.
Mehiläistarhauskausikin on aloitettu! |
Pilkillä ollaan käyty ahkerasti ja yritetty täyttää kalavarastoja pakkaseen rospuuttoajaksi. Ollaankin saatu ihan kivasti ahvenfilettä varastoon ja syödäksemme. Beibe sai kaikkien aikojen ennätysahvenensa ja minä elämäni ensimmäiset siiat.
Muutaman gramman yli kilon ahven! |
Isompi siika painoi hieman yli 500 g. |
Esikasvatuksia en ole tomaattia kummempia laittanut. Nekin ovat vielä koulimatta, mutta se homma onkin nyt "listoilla" ihan ensimmäisinä.
Nämä siemenet ovat Lidlistä ilmaiseksi saatuja. Saas nähdä, onnistuinko kylvämään molempia lajikkeita. |
Kasvihuonekauden aloitin kylvämällä retiisejä. Näin tein myös viime keväänä, tosin muutamaa päivää aiemmin silloin. Toukokuussa me saimme jo kummasti tuoretta retiisiä syödäksemme! Nähtäväksi jää, miten käy tänä keväänä.
Olemme myös poltelleet biohiiltä Beiben kaatamien puiden oksista ja risuista. Emme mitenkään oikeaoppisesti, hapettomassa tilassa, mutta vanhassa valurautapadassa olemme saaneet poltettua useita kymmeniä litroja hiiltä. Yleensä poltamme risut, jotka ovat liian ohuita polttopuiksi, ihan vain kasalla ennen lumien sulamista. Näin saimme edes osasta risuista jotain jatkohyötyäkin. Olen jo ladannut osan hiilistä ja kunnostellut ison kasvihuoneen kasvatuspenkkejä.
Joskus teemme oksahaketta risuista. Mutta meidän silppuri on niin pieni ja tehoton, että ei sillä oikein saa sormea paksumpaa haketettua. Olemme katselleet traktorikäyttöistä haketinta. Tuntuu vain tosi tyhmältä sijoittaa tonni hakettimeen, kun sillä saisi haketta jo aikas kasan ostettuakin. No, tiedossa on yksi haketin, minkä voisi lainata. Katsotaan...
Pikkuhiljaa kevät etenee, vaikkei se kyllä ulkona siltä näytäkkään. Kovia yöpakkasia on ollut täällä itä-Pirkanmaalla ja luntakin on vielä kymmeniä senttejä. Ja lisää on luvattu! Eipä sillä, meikäläisillä ei ole mikään hoppu kesäntulon suhteen. Vuosikymmenten kokemuksesta tiedetään, että kyllä tässä ihan taas tarpeeksi hommia saa painaa niska limassa!
Lunta on vielä niin paljon, että pitää laittaa lumikengät jalkaan ja ahkiolla roudata multasäkkejä kasvarille. |
Mitkäs sitten on sellaiset Top 5 kasvista täällä Leppämäessä, jota joka vuosi kasvatetaan ja joita ilman ei osata olla? Meillä on joka vuosi kasvamassa sipulia. Ihan tavallista keltasipulia, koska se on mielestäni melkein kaiken ruuanlaiton perusta. Välillä laitan puna-, salotti- ja ryvässipuliakin, mutta jotenkin vain tuosta ihan tuiki tavallisesta sipulista saadaan ne parhaimmat sadot.
Ensimmäiset sipulit laitan jo isoon kasvihuoneeseen, oikeastaan heti kun kaupoista istukkaita löydän. Näin saamme oman sadon sipulia syödäksemme varhain alkukesästä. Taas siihen aikaan, kun varhaisvihannekset ovat kalliita ostaa kaupasta.
Muuten sipulisatomme ei ole yleensä niin suurta, että se piisaisi koko vuoden. Olen hieman muuttanut ajattelutapaani niin, että saisimme ainakin kesän ajan syödä itse kasvatettuja kasviksia. Alkukesästä ne ovat hinnakkaita, kun taas talvella kotimaisia sipuleita saa edullisesti ostettua kaupoista. Viljelyalaa lisäämällä, omavaraisuus sipuleissa riittäisi myös talveksi. Mutta en jaksa ansiotyössä käynnin lisäksi enään repiä itseäni tuolla kasvimailla. Pitäisi yrittää keikauttaa tämä työtekorytmi kesäpainoitteisesta talvipainotteiseksi. Tätä asiaa työstän edelleen!
Vanha klassikkokuva onnistuneesta sipulisadosta. |
Peruna... se on yksi pakollinen kasvis meidän ekosysteemissä. Sen kasvatuksen kanssa ollaan painiskeltu koko tämä reilu 20 vuotta Leppämäessä. Maa on sinistä savea ja peruna ei täällä kasva. Ollaan muokattu, lannoitettu, katettu, oltu muokkaamatta, yritetty lisätä humuksen määrää jne. Mutta keinotovat pääosin epäonnistuneet.
Jossain vaiheessa Beibe heitti hanskat tiskiin ja sanoi lopettavansa perunan viljelyn ikuisiksi ajoiksi. Olimme ostaneet 50 eurolla siemenperunaa ja taisimme saada satoa ämprillisen. Perunat mätänevät kylmään ja märkään saveen. Ja ne mitkä kasvavat, menevät vesimyyrien suihin!
Tehtiin kasvilavoja ja hups, niistä saatiinkin hyvät perunasadot! Mutta niitä kasvilavoja pitäisi olla hurjat määrät, jotta saataisiin edes kahden ihmisen koko vuoden perunat. Me syömme kyllä pastaa ja riisiäkin, mutta peruna se on meidän ruokavalion yksi vankkoja kulmakiviä.
Beibe on tehnyt perunamaata yhteen meidän pienten peltojen viljavimmista kohdista. Sieltä ollaan saatu koko kesän perunat. Kun vain ollaan maltettu istuttaa ne hieman myöhempään, kuin muut. Savipitoisen maan pitää malttaa antaa lämmetä kunnolla. Tietysti harsolla kattaminen auttaisi asiaa jonkin verran. Alan ehkä tekemään sitä, sitten joskus eläkkeellä. Kun on sitä kuuluisaa aikaa...
Perunasatoa muutaman vuoden takaa. Taitaa siinä olla punajuuria ja porkanoitakin. |
Valkosipuli kuuluu meidän top 5-listalle ehdottomasti! Se on ehkä maailman helpoin kasvatettava, no maa-artisokan lisäksi. Jota muuten meillä kasvaa myös runsaasti, mutta emme ole perin ihastuneita sen "hienostuneeseen" makuun. Meistä se maistuu lähinnä saippuamaiselle, mutta paistoksissa se menee kivasti muiden juuresten seassa. Ja maa-artisokkasipsit ovat herkkua!
Mutta valkosipulistahan minun piti kertoa! Meillä ei ole ollut paluuta valkosipulittomaan kasvimaahan sen jälkeen, kun sain käsiini 'Aleksandra' valkosipuleita. Se on ihana, mieto ja järkyttävän iso valkosipulilajike. Se säilyykin talven kohtuullisen hyvin huoneenlämmössä.
'Aleksandra' on talvivalkosipuli. Eli tarkoittaa sitä, että kynnet tai pienet itusilmut istutetaan maahan jo syksyllä.
'Aleksandra' on oikeastaan kaksivuotinen, jos sen kasvattaa pienestä itusilmusta. Itusilmu laitetaan multiin ensimmäisenä syksynä. Kesän aikana siitä kasvaa ns. yksikyntinen valkosipuli, jonka voi kyllä käyttää ihan hyvin ruuanlaittoon. Mutta jos malttaa sen antaa kasvaa vielä seuraavan kesän, saa korjata maasta lapsen nyrkin kokoisen, monikyntisen upean valkosipulin.
En tässä nyt ala sen syvemmin avaamaan valkosipulin kasvattamisen saloja. Mutta jos omat valkkarit kasvimaalta kiinnostavat, kasvatuskikkoihin kannattaa perehtyä. Se ei ole mitään ydinfysiikkaa!
Yksi kynsi voi olla näin iso! |
'Aleksanda' tekee kesällä kukinnon eli skeipin. Näistä kukinnoista voi ja kannattaakin korjata satoa. Ne maistuvat miedolle valkosipulille. Niistä voi tehdä pestoa, niitä voi säilöä etikkaliemeen ja hapattaakin. Tietysi käyttää ihan tuoreeltaan silppuamalla salaatteihin tai kypsennettäviin ruokiin. Olen kirjoittanut postauksen skeippien käytöstä ja se onkin ollut yksi blogihistoriani luetuimmista postauksista. Käy tutustumassa siihen tästä .
Skeippi eli valkosipulin kukinto |
Tomaattia en voi ohittaa ja se kuuluu ehdottomasti listalle. Tomaattia kohtaan minulla on hieman sellainen viha-rakkaussuhde. Se on jotenkin sellainen, että sitä pitää höösätä ja hoitaa ja sitten se tuottaa satoa tosi myöhään. Minun periaatteeni on, että meillä ei sähköllä kasvihuoneita lämmitetä ja turhaa energiaa kuluteta tomaattien kasvatukseen. Sen verran olen poikennut periaatteistani, että ostin kirppikseltä edullisesti lämmittimen mikä toimii lamppuöljyllä. Viime keväänä muutamina öinä sillä lämmitettiin isoa kasvihuonetta.
Alla kuvissa tämän vuoden tomaattivalikoimaa.
Olen alkuinnostuksien jälkeen lopettanut myös kalliiden uutuustomaattien siementen oston. Jos pussissa on 6 siementä ja hinta jotain lähemmäs 10 euroa, en katso tarpeelliseksi kokeilla. Sitä paitsi, jos lajike todetaan kasvattajien parissa hyväksi, seuraavina kasvukausina kyseisiä siemeniä saakin jo edullisemmin, uusien uutuuksien tullessa markkinoille.
Minun kasvihuoneeseen valikoituu yleensä pari ns. kirsikkatomaattilajiketta, joista on kiva napsia pikkutomaatteja suoraan kasvustoista. Sitten haluan kasvattaa isoja, paksulihaisia pihvitomaatteja, jotka ovat mehukkaita ja täynnä makua. Niistä saa keiteltyä myös ihania tomaattikastikkeita muiden kasvisten, sekä yrttien kanssa talven varalle. Viime syksynä umpioin tomaattikastikkeita, ja voi luoja, kuinka hyviä niistä tulikaan. Nyt huhtikuun alussa käytimme viimeiset purkit ja joudumme alentumaan kauppaan tomaattimurskaostoksille.
'White beefsteak' |
Mitään vakkarilajikkeita minulla ei ole. Ostan yleensä siemenet alennusmyynneistä ja niitä laittelen kasvamaan. Mutta pari lempparia mainitsen:
'Red pear shaped', pieni pisaran muotoinen luumutomaatti on ollut satoisa, kivan kokoinen ja maukas napostelutomaatti. Niitä on ollut meillä nyt monena vuonna.
'White beefsteak' pihvitomaatti on kalpeasta, kellertävän valkoisesta ulkonäöstään huolimatta ihan huikean maukas.
Hojoja ja kalpeita ovat! Mutta kokemus sanoo, että hyvät taimet niistä vielä tulee. |
Viimeisenä, muttei vähäisempänä meidän listalla tulevat chilit. Beibehän aina vitsailee, että chilithän ovatkin ne olennaisimmat kasvatettavat vaikeisiin aikoihin varautumisen suhteen. No, ehkä olisi järkevämpää kasvattaa jotain enemmän "massaa" tuottavia lajeja, mutta minä en voi elää ilman näitä jo tutuksi tulleita paria chililajiketta.
'Corno de Toro' on suippopaprikan kokoinen, keltainen, tosi mieto chililajike. Ostin joskus muutaman sellaisen Tampereella aikanaan järjestetyilta Chilifesteiltä ja maksoin niistä itseni kipeäksi. Kilohinnalla kun myivät.
Vuosia olen siemenet kerännyt aina uuden sadon chileistä ja ehkäpä nämä "härän sarvet" ovat jo hintansa takaisin maksaneet.
Käytämme niitä oikeastaan vain tuoreeltaan. Kesäisin teen niistä täytettyjä chilejä erilaisilla täytteillä. Mitä nyt kaapeissa sattuu olemaan -periaatteella. Pilkon niitä myös vihannessäilykkeisiin ja tietysti käytän ihan kaikessa ruuanlaitossa, mihin laittaisin muutenkin paprikaa tai chiliä.
Toinen chililajike, mikä on lähellä sydäntäni, on 'Jalapeno'. Sen raaoista, vielä vihreistä hedelmistä teen säilöttyjä jalapenoviipaleita, mitä meillä syödään paljon texmex-ruokien kanssa. Niitä käytän myös maustamaan liha- ja kasvispatoja.
Viime kesänä chilikasvustoihin oli kömpinyt sudenkorennon toukka kuoriutumaan. |
Kasvihuone on muutaman metrin päässä meidän lammesta ja sieltä se oli tullut. |
Viime kesän lämpö kypsytti jalapenosadon. |
Olisihan näitä "lempparikasviksia" muitakin, kuten pavut, lehtikaali, porkkana, palsternakka, mukulaselleri, herneet ym. Mutta jos nyt listalleen valita täytyy, niin ne ovat noi edellä mainitut.
Lopuksi päästään toiseen tämän kuukauden pääaiheista; eläinten kasvattaminen ruuaksi ja niiden teurastaminen. Tämä tuntuu olevan arka aihe, osittain jopa omavaraisuuspiireissä. Yleinen kuva omavaraisemmasta elämästä on se kasvimaa ja ehkä kotikanala. Jos jotain kuvia näytetään lehtijutuissa ym. ei niissä koskaan näytetä kuolleita eläimiä tai niiden osia.
Minultakin on pyydetty kerran haastattelu erääseen sanomalehteen. Kun sain jutun luettavakseni, siinä ei mainittu lainkaan sitä, että kasvatamme myös eläimiä erittäin pienimuotoisesti omaksi ruuaksemme ja teurastamme ne itse. Kun mainitsin tästä, asia luvattiin korjata. Lopullisessa jutussa näin ei kuitenkaan ollut ja koko asiaa ei edes sivuutettu missään lauseessa. En saanut mitään hyötyä tästä lehtijutusta, niin en sitten viitsinyt asiasta sen kummempaa "närää" nostaa.
Kuvassa nyljen Beiben metsästämää jänistä. |
Sitä, että kasvattaa itse jonkin eläimen itse omaksi ruuakseen, pidetään nykymaailmassa julmana. Meistä kahdesta varsinkin minä olen saanut kummastelua osakseni. Kuinka minä nainen, äiti ja mummu, voin tehdä sellaisia päätöksiä, että teetän eläimilläni pentuja/poikasia/tipuja ja sitten olen mukana ottamassa niiltä henkeä. Eikö minua itketä, ällötä ja kuinka minä voin? Mitä mieltä lapseni tai lapsenlapseni on siitä, että äiti/mummu tappaa eläimiä? Tälläisiä kysymyksiä esimerkiksi minulta kysellään.
Viime vuoden teuraskukot, jotka kasvatin itse munasta asti. |
Minulta kyllä aika ajoin pyydellään tekemään postauksia eläinten teurastuksista ja niiden jatkokäsittelyistä. Yhden postauksen olen tehnytkin kukkojen teurastuksesta vuosia sitten ja se kyllä onkin yksi minun blogini suosikkipostauksistani. Olemme hieman muuttaneet "taktiikkaa" näistä ajoista ja nykyään nyljemme kukot kynimisen sijaan. Nämä orpingtonrotuiset kukot ovat niin runsashöyhenisiä, että on helpompaa nylkeä ne. Nahka on kuitenkin aikas paksua ja sitkeää, ettei sitä ole mukava syödä.
Tässä on lampaanruho teurastuksen jälkeen talja nyljettynä, sisälmykset poistettuna ja lavat lavat aukaistuna, jätetty roikkumaan ja jäähtymään. |
Kyllähän se luontoa vaatii, että tälläisiä sitten jossain vaiheessa laitetaan hengettömiksi ja syödään. |
Vaikka ei pitäisi ns. kotieläimiä lihan, munien tai maidon tuottamiseen, on varauduttava siihen, että ne saattavat sairastua todella äkkiarvaamatta ja silloin on toimittava. Näin kävi meille reilu pari vuotta sitten. Silloin eräänä aamuna meidän lemmikkikyyttömme Hehku sai eläinlääkäriltä kuolemantuomion ja jouduimme sen lopettamaan nopeasti.
Hehku-lehmä laitettiin lihoiksi ja syötiin oman oman perheen ihmisten ja eläinten kesken. |
Tässä tulossa lihalientä kukkojen ja kanien luista. |
Laitoin sitten kuitenkin hautomakoneen päälle. 11 ostettua orpingtonin siitosmunaa ja 9 munaa omilta kanoilta. |
Huhtikuu 2022
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/perunamaa/
Kakskulma http://kakskulma.com/ensi-kesana-meilla-syodaan
Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/04/huhtikuu.html
Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/04/viisi-varmaa-kasvia-kasvimaalle.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-osa-4-elainten.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2022-osa-4/(opens in a new tab)
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/04/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-4.html
Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2022/04/huhtikuun-ensimmainen-maanantai.html
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/teurastus-ja-muita-asioita-farmilta
Luomulaakso https://luomulaakso.fi/?p=21605
Metsäläisten elämää https://metsalaistenelamaa.blogspot.com/2022/04/omavaraisempaa-elamaa-2022-osa-1.html
Sanni ja farmi http://www.sannijafarmi.fi/2022/04/suuntana-omavaraisempi-elama-2022.html
Vyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/itselle-kasvattaminen/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/04/unelmana-omavaraisempi-elama-kasvimaan.html
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/04/04/huhtikuu-22-kasvien-top-5
Ilmeisesti havupuusta teette tuota hiiltä? Meille tuota kuusenoksaa kertyy ja sen hiilettäminen voisi kyllä olla järkevää, tai edes oksien polttaminen, ne kun eivät kahdessa kymmenessä vuodessakaan tunnu maatuvan. Tämmönen huonojalkanen tuppaa olemaan aina turvallaan kuusikon puolella kävellessä. Koivun oksat on siitä ihania, että lahoavat ja silppuuntuvat hetkessä. Meillä kun on myös savimaa, enkä pidä perunan istutuksella keväällä kiirettä, niin satoa on saatu, tosin jos on märkä vuosi, niin on toivotonta.
VastaaPoistaTehtiin, männystä, kuusesta ja koivusta. Kaikista tuli hiiltä, mutta koivusta parhaiten.
PoistaMeikäläinen täällä toisena huonojalkaisena tietää tunteen, kun joka oksa tarttuu kinttuun kiinni!🤣
Joo, savimaa on haasteellinen pottumaana!
Kyllä esi-isämme olisivat ihmeissään nykyajan meiningeistä... Ei uskalla oikein edes missään mainita, että syö täällä kasvatettuja ankkoja. Parempi olla hiljaa ja keskittyä omiin adioihin ��
VastaaPoistaKyllä! Jos et kaupasta osta, ei saisi syödä ollenkaan.
PoistaToisaalta, minun tiliäni Instagramissa seuraa myös moni vegaani. Olen saanut heiltä tosi positiivista palautetta siitä, että tälläinen tapa tuottaa syömänsä liha olisi heidän mielestä hyväksyttävää.
Minä otan heti ainakin kesäankkoja syksyllä teurastettavaksi, kun tyttären koirasta aika jättää. Ankanliha on todellista gurmeeta!
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaÄh, anteeksi sähläilyni kommenttien kanssa!
PoistaOlisi kyllä tosi vaikeaa nimetä viittä tärkeintä kasvista! Peruna, punajuuri, papu, lehtikaali ja mangoldi - juu, mutta missä valkosipuli ja chili! Ja sipuli! Tomaatit ja kurkut kuitenkin! Voi ei.
VastaaPoistaTeurastuspohdinnoissasi on paljon tuttua. Ihmiset todellakin ovat ajattelussaan kovin kapeita ja valikoivia. Kaupasta ostettu liha on vain ruoka-aine, mutta hyvän elämän elänyttä kotitarve-eläintä ei voisi teurastaa.
Todella vaikea kyllä rajata viittä kasvista, jos oikeasti saisi vain niitä kasvattaa! Mutta onneksi ei tarvitse, vaikka olikin ihan hauskaa spekuloida!
PoistaJännästi kyllä yleisesti arvotetaan eläimet eriarvoisiksi. Kuten sanoit, jotkut "saa" syödä, ja joitain ei.
Mie oon aina sanonu että koulussa opetetaan kaikkea muuta paitsi niitä taitoja joita oikeesti elämiseen tarvitaan. Pyörin vuoden pienteurastamolla ja olen erittäin kiitollinen siitä kokemuksesta. Opin paljon elläimistä, ihmisistä ja omasta mielestäni. Meillä mennee evvääksi kukot ja kesäksi koitetaan saaha lihakalkkunat. Lihhaa myö syyään kuten kasvista ja kallaakin mutta mieluummin syön sen lihan, jonka kaikki elämänvaiheet tapahtuu tässä pihapiirissä.
VastaaPoistaNiinpä! Ihmiset opetetaan olemaan tarpeellisia jonkun toisen tahon eduksi ja tekemään työtä jonkun toisen hyödyksi. Ihan himmeetä! Ja sitten ihmetellään, kun porukka uupuu.
PoistaLiikaa sitä tulee itsekin mietittyä, että minkälaisia kuvia julkaisee varsinkin instagrammin puolella. Vaikka metsästys ei taida olla niin suuri tabu kuin kotieläinten syöminen. Ihailen sinun rohkeaa tapaa puhua myös eläinten syömisestä. Vaikka se on surullista, että tällainen puhe vaatii rohkeutta, kun Suomessa suurin osa ihmisistä syö kuitenkin lihaa.
VastaaPoistaJos jostain löytyisi lihanleikkuu kurssi, niin lähtisin heti.
En minäkään halua ehdoin tahdoin ketään loukata tai järkyttää asialla. Mutta toisaalta mielestäni tarvitaan muistutusta siitä,että se pannulla tirisevä klöntti on ihan oikeasti ollut eläin. Tosi jännä juttu, että tälläisistä asioista pitää edes muistuttaa. Ihmiskuntaa, joka on viisaampi kuin koskaan!
PoistaLisäksi, minulla ja Beibellä on niin paljon tietoa ammattiemme kautta, että pystymme olemaan sanojemme takana.
Olet aivan oikeassa tuosta, että suurin osa syö lihaa. Jotenkin meille annetaan sellaista tietoa, että lihansyönti olisi vähenemässä. Näinhän se ei ole.
Samoin! Olisi kiva oppia lihanleikkuu oikein kunnolla.
Viisi omaa kasvissuosikkiani ovat peruna, kurkku, chili, tomaatti ja valkosipuli :)
VastaaPoistaLihaisaa (heheh) viikkoa sinulle Marketta <3
Hyvä top viitonen!
Poista😁👍
Pääsimme nauttimaan Hehkusta mekin lihan muodossa. Olen päässyt Hehkua rapsuttelemaan ja kun saimme tätä lihaa ja siitä ruokaa teimme, niin jotenkin sen ruuan söi kunnioituksella. Kyllä täytyy myös sanoa, että liha oli todella hyvän makuista ja mureaa. Stressitöntä lihaa ja sen kyllä huomasi. Kiitos vielä näin jälkikäteenkin.
VastaaPoistaOih! Minä muistakin, kun laitoit viestiä, että olitte juhlallisesti nauttineet Hehku-aterian!
PoistaHeh, minä nimenomaan halusin meistä tehdystä lehtijutusta jättää pois sen, että ne eläimet ovat meillä muutakin kuin seuraa. Ja just sen takia, ettei tarvitse sietää sitä yököttelyä muiden toimesta. Mun mielestä on tosi hienoa, miten avoimesti olet näistä puhunut, itse en siihen ole pystynyt!
VastaaPoistaOma top 5 olisi varmaan peruna, porkkana, paprika, tomaatti ja omena. Mutta onneksi tosiaan ei tarvitse valita, vaan omalla kasvimaalla saa kasvattaa sitä mitä tahtoo. Olisi aika kurjaa kasvattaa vain noita viittä 😅
Olen ehkä hieman kapinallinen tämän itse kasvatetun liha-asian kanssa. Me eletään muutenkin sellaisessa maailmassa, enenevissä määrin tietyt asiat ovat vain tiettyjen tahojen hallinnassa. Meille syötetään kuvaa maailmasta, missä asioita tapahtuu hyväksytysti suljettujen ovien takana. Ja kun on kyse ihmisten mielestä epämiellyttävistä asioista, kuten eläinten kuolema ja syöminen, nämä tahot tekevät sen niin hienovaraisesti, ettei liha enään tunnu kuluttajista eläimeltä.
PoistaOnneksi on vapaus valita muitakin kasviksia, kuin vain 5. Voisi alkaa kyllä perunakin tökkimään, vaikka siitä niin pidänkin!
Itse olen kasvanut lapsuuteni todella maalla. Äidilläni oli monta kasvimaata, iso mansikkamaa, paljon herukkapensaita. Leivät ja pullat tehtiin itse enoni kasvattamista viljoista jauhetuista jauhoista. Enollani oli myös kanala, josta saimme munat, mutta oli meillä kotikanojakin. Isäni kieltäytyy tappamasta mitään elävää, joten mummon piti tulla lopettamaan kanat. Toki todellisena maatalon emäntänä sehän ei ollut hänelle homma eikä mikään. Naapurissa oli pienmaatila, josta käytiin maito tankista, josta kuorittiin kermat erilleen, ja ostettiin silloin tällöin lihaksi kasvatettu kokonainen vasikka. Enoni munakanojen vaihdon yhteydessä oltiin mukana teurastamassa ja puhdistamassa kanoja - me lapset kannettiin kanoja teuraspölkylle. Kana oli sekunneissa pois kanalasta ja henki pellolla, eikä muut kanat nähneet, mihin kaverit siitä hävisivät. Parhaita lihoja, mitä olen koskaan syönyt. Nykyään ostan vain lähitilojen pientuottajien lihaa. Eläimiä on arvostettu ja kohdeltu hyvin. Vaikka hinta on korkeampi kuin marketeissa, maksan sen mielelläni. Mieluummin vähemmän itselleni, mutta sekin raha niille, jotka sen varsinaisen työn ovat tehneet.
VastaaPoistaOlet saanut elää vaiheikkaan lapsuuden! Minun lapsuudessani ei kaupungissa metsästetty, eikä lihaa kasvatettu. Paitsi... minulle selvisi aikuisena, ettei meidän kakaroiden kesäkaneja vietykään takaisin, vaan ne oli teurastettu kaikessa hiljaisuudessa mummulan saunalla.
PoistaOlen itsekkin ostanut naudanlihaa tilallisilta. On se hintavampaa, mutta hyvän makuista!
Sisko kasvattaa kaneja, kanoja ja ankkoja. Kun meiltä kuoli koira, siskon muksut pohtivat, mahtoiko Ulla-täti ampua sitä pulttipistoolilla. No ehkä en :-D Mutta heille teurastus on arkipäivää, kun syövät vain itse kasvatettua lihaa.
VastaaPoistaApua!🤣🙈Ihanaa pohdintaa lapsilta!
Poista