keskiviikko 19. elokuuta 2015

Tomaattikastiketta terveydeksi!


Tomaatit kaverini kasvarissa kypsyvät räjähdysmäisesti. Kyllä elimistön lykopeeniarvot ovat nyt kohdillaan. Tomaatteja on tullut syötyä kilo tolkulla.


Lykopeeni on antioksidantti, jota ihmisen elimistö ei tuota itse, vaan sitä saadaan ravinnosta. Suomalaiset saavat sitä tomaatista, ketsupista, verigreipistä, ruusunmarjoista ja vesimelonista. Lykopeeni antaa näille kasviksille niiden punaisen värin.


Lykopeenia on tutkittu paljon ja uskotaan olevan terveyttä edistävä. Erään tutkimuksen mukaan, ravinnon sisältämä lykopeeni,vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja saada aivohalvausta.
Kolme ensimmäistä kuvaa on ottanut kummityttö Nea.

Lykopeeni ei tuhoudu kuumentaessa. Päinvastoin, se muuttuu sellaiseen muotoon, että elimistö sen pystyy paremmin hyödyntämään. Tomaatin lykopeeni imeytyy parhaiten ketsupista, tomaattimehusta ja tomaattisäilykkeitä. Tämä on hyvä tieto minulle, joka holvaa ketsuppia oikein urakalla ruokiin!
Raaka tomaatti sisältää lykopeeniä 3mg/100g, kun taas vastaava määrä ketsuppia sisältää  15mg lykopeeniä.
Omasta kasvarista ei taida tulla satoa tänä vuonna!

Olen jo hetken aikaa suunnitellut keitteleväni tomaateista jonkinlaista murskaa talveksi. Jottei nyt kukaan alkuspiikistä luule, että olen joku terveysaktivisti; syy on ollut ihan puhtaasti se, että tomaatteja on PALJON! Mutta onhan se mukava "juttu", että tomaattisose on myös terveellistä. Tuntee heti itsensä astetta paremmaksi ihmiseksi!


Tänään oli sitten murskan keittopäivä. Soveltelin erilaisia ohjeita ja mielessäni oli lähinnä sellainen pastakastikemainen lähestyminen soseeseen. Jossain ohjeessa oli lisätty hillosokeria soseeseen ja minäkin sitä laitoin. Ajattelin, että se hieman sakeuttaisi mössöä. En taida kuitenkaan enään laittaa, jos teen soosia uudestaan. Siitä tuli ehkä hieman liian makeaa, koska ohjeessa oli jo ruokosokeria. Voisihan soosin tietysti vetää ihan sileäksi ja vielä siivilän läpi, jotta siitä tulisi enemmän ketsuppimaista. Minä hieman surautin sauvasekoittimella, mutta jätin soseen aika karkeaksi.
Mutta soseesta tuli mielestäni ihan hyvää. Ja koska lykopeeni on rasvaliukoinen antioksidantti, jätän osan soosista huomiselle ja Beibe saa tehdä lohipastakastikkeen siitä. Että rouva saa terveellistä ja ravitsevaa ruokaa, töistä rasittuneena kotiin saapuessaan! ;)


TOMAATTIKASTIKE
  • 2kg kypsiä tomaatteja
  • 5 sipulia
  • 1rkl öljyä
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 chili, siemenet poistettuna 
  • 2 laakerinlehteä
  • 1tl savupaprikajauhetta
  • 3/4dl punaviinietikkaa
  • 1/2dl vettä
  • 1dl ruokosokeria
  • (1/2dl hillosokeria)
  • 1rkl raastettua inkivääriä
  • 1tl suolaa 1tl mustapippuria
  • nippu tuoretta timjamia
Kalttaa tomaateista kuoret pois. Se tapahtuu kastamalla tomaatit, joihin on tehty pieni viilto, hetkeksi kiehuvaan veteen. Nosta tomaatit reikäkauhalla kylmään veteen ja hieraise kuori niistä pois. Kuutioi tomaatit.
Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Lorauta öljy kattilaan ja kuullota sipulisilppuja hetken. Lisää sipulien joukkoon kaikki loput aineet.
Keittele seosta hiljalleen tunnin verran. Soseuta haluamaasi karkeuteen. Käytä heti tai pakasta sopiviin annoksiin.
Sose sopii pohjaksi kastikkeisiin ja keittoihin.



9 kommenttia:

  1. kuulostaa ja näyttää hyvältä. Pidän kovasti tomaateista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaatit ovat kyllä ihan minun lemppari vihannes, sipulin ja kaalin kanssa.

      Poista
  2. Voih sun tomaatit kypsyvät jo..nam

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei! Ovat lämmitetyssä kasvarissa. Kaverilta kulunut varmaan 200 litraa kevään aikana öljyä. Että se taas niistä pienen hiilijalanjäljen omaavista tomaateista!

      Poista
  3. Hyvää olikin lohipastakastikkeena. Beibe vaan paistoi lohta ja päräytti soosit päälle. Kuumennus ja pasta joukkoon. Nam!
    Eikä maistunut lohen kanssa yhtään liian makealta!

    VastaaPoista
  4. Ihania tomaatteja! Meidän tomaattivuosi ei taida kovin kummoinen olla, mutta ollaan iloisia niistä, mitä saadaan. Kurkkua tulee onneksi hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se taitaa niin olla, että ei harrastelija kasvarissa taida tänä kesänä paljon satoa tulla. Kyllä niin kylmää on ollut. Kurkusta meilläkin on tullut ihme kyllä reilusti satoa ihan kotikasvarissakin.

      Poista
  5. Kiitos ihanasta reseptistä. Meillekkin tulee paaaljon tomaatteja ja mietittiinkin juuri että mitä niistä voisi tehdä kun ei tule kaikkia syötyä vaikka yrittää kovasti :) Metsästäjä tekee talvella ihanaa hirvenlihaspagettikastiketta (mun lemppariruoka) johon tuo itsetehty tomaattisose kävisikin paremmin kuin hyvin.

    VastaaPoista
  6. Ei niitä tomaatteja tuoreeltaan määräänsä enempää kukaan pysty syömään. Ja onhan se järjen köyhyyttä ostaa talvella tomaattimurskaa, jos on kesällä materiaalia, mitä sitä voi ite keitellä.
    Hirvenlihaspagu kuulostaa ihanalta! Nam!

    VastaaPoista