perjantai 14. heinäkuuta 2017

Arkikuvia 28/52

VIIKKO 28

Kasvimaan valtaaja!

Pihatätimö eli kansanomaisemmin, vesiheinä valtaa meidän kasvimaata ja kasvilavoja. Tämä rapea ja vesipitoinen rikkaruoho tunnetaan myös nimillä maltsa, maltta, sianmaltsa, arho, kanannokkima ja linnunruoho. Sikoihin ja kanoihin viittaavat nimet johtuvat varmasti siitä, että kyseiset elukat ainakin tykkäävät kovasti syödä tätä kasvia.
Nämä kostean lämpimät kelit ovat saaneet vesiheinä kasvustot rehahtamaan ihan valtaviin mittasuhteisiin. Toki olen kitkenyt ja vähän harannut kasvilavoja jo aiemminkin, mutta pari viikkoa meni kitkemättä ja sen kyllä huomaa.



Vesiheinää on helppo kitkeä, sen kuin nyhtää menemään. Mutta haittana on se, että siihen taketuu helposti viljellytkin taimet. Joten... ei ihan miten sattuu saa repiä.
Vesiheinä pääsi siementämään oikein urakalla joitakin vuosia sitten. Olin lukenut erään luomutarhurin kirjoituksen siitä, että vesiheinää kannattaa kasvattaa kasvimaalla aluskasvina. Pitää mullan kosteana, sitoo nitraattia, haihduttaa liiallista kosteutta ja pitää... rikkaruohottomana. Hmm?
No, näin tein ja alkukesä meni silloin kivasti. Mutta sitten alkoi olemaan liikaa kosteutta ja vesiheinä mädännytti salaatit ja paljon muutakin. Samoin jotkin taimet eivät pysyneet vesiheinän kasvuvauhdissa mukana ja jäivät tosi pieniksi.  Esimerkiksi porkkanat juroivat vesiheinäkasvuston seassa.

Kitketty! Näyttää jotenkin surkealta ilman rikkaruohoja!


Jatkuva kosteus houkutti myös etanainvaasion kasvilavoihini. Ja tosiaankin, kuin pisteenä iin päälle, vesiheinä pääsi siementämään ihan oikein urakalla. Näitä vahinkoja tässä nyt yritetään paikkailla.
No, voisihan taaskin asiat olla pahemmin ja vitsauksena jokin vielä pahempi rikkakasvi. Tosin niitäkin löytyy, muttei onneksi vähäisemmissä määrin.
Ja ainahan vesiheinää voi syödä! Oletteko maistaneet? Maistuu aivan herneelle ja on mukavan rapsakka ja nestemäinen salaatissa.
Kun kävin Yrttitarhan nettisivuilta lukemassa vesiheinästä, taidanpa muuttaa sittenkin suhtautumistani siihen ja alkaa viljelemään pelkästään sitä. Tuntuisi olevan aikas hyvää tekevä kasvi!

"Syömään!"

4 kommenttia:

  1. Olen myös kuullut, että se on hyvä villiyrtti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen olen tiennyt, että sitä on syötetty elukoille. Mutta että ihmisillekkin on hyväätekevää... oli uutta minulle!

      Poista
  2. Eipäole tullut käytettyä tätä salaattina vaikka toimisi varmaan ihan hyvin. Joskus on tuntunut hassulta nyppiä salaattipenkistä vesiheinää kun se vesiheinä on joskus jopa paremman makuista kuin salaatti - siis jos se salaatti on päässyt jo vähän kitkeröitymään. Mutta jos rikkiksistä pitäisi joku suosikki valita, se ois kyllä vesiheinä. Siitä tulee aina mieleen kuinka äiti kertoi antaneensa vesiheinää kanoilel kun oli lapsi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin nyppään sitä salaatin joukkoon. Mutta niitä kukkia tulee joskus koristeeksi otettua. Minä yleensä "laidunnan" sitä suoraan suuhun kasvimaalla.

      Totta, kun sitä ei ole itse sinne kylvänyt, niin pois vaan ja salaattia nassuun!

      Meillä on muutama fasaani ja vesiheinä on niiden herkkua!

      Poista