Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Lumisen pakkastalven kauneudesta herkistymistä!Viime päivinä on ollut todella kaunista! On ollut lunta ja kivat pakkaskelit. Tosin, tiistaina rikottiin talven pakkasennätyksiä ja meilläkin oli kireimmillään -22 astetta. Se alkaa olemaan jo vähän liikaa! Mutta kyllähän sitä nyt yhden päivän kestää, joskus muutamia vuosia sitten oli viikko tolkulla pakkasta -20:nen ja -30:nen välillä. Se jos mikä alkoi jo väsyttämään!
Pidän kuitenkin ihan hirvittävän paljon tälläisestä kelistä. Se jotenkin pakottaa rauhoittumaan ja pysymään kotinurkissa ja olemaan hissuksiin. On huolehdittava elämän perusasioista, kuten talon lämmittämisestä ja eläinten pärjäämisestä.
Minusta tämä tälläinen pysähtyneisyys, mitä kovat pakkaset tuovat, tekee ihan hyvääkin ihmiselle. Monet hakevat elämäänsä hidastamista. Meillä sitä tulee vähän niinkuin väkisinkin talvella.
On pysyttävä tässä hetkessä ja huolehdittava "selviytymisestään". Puulämmitteisessä talossa asuva ja kotieläimiä omaava, ei voi suunnitella mitään töissä käymistä suurempia menoja tälläisille ajoille.
Tälläiset toimet rytmittävät vuorokauden kulkua. Aamulla tosi aikaisin ruokitaan elukoita ennen töihin lähtöä ja viedään niille lämmintä vettä. Yleensä meillä ainakin Hehku ulkoilee kovillakin pakkasilla, mutta silloin se viedään jaloittelemaan tarhaan vasta töistä tultuamme.
Töiden jälkeen alkaa pirtin lämmitys ja puiden raahaaminen sisälle seuraavaa päivää varten. Tässä samalla kun talo lämpiää, laitellaan ruoka puuhellalla ja vesi lämpiää eläimille ja itselle pesuvedeksi.
 Tälläinen elämä ei ole mielestämme mitenkään sitovaa, ainakaan näin pienillä jaksoilla kovia pakkasia. Vaan pitää mielessä sen, ettei luonnonvoimille vaan voi loppujen lopuksi mitään. On vain hyväksyttävä asia, tai sitten muutettava maalta pois. Ja sehän ei ole vaihtoehto!


Kun loppuviikoksi luvattiin suojaisia kelejä, minulle tuli kova kiire päästä ulos kuvailemaan ja ikuistamaan tätä lumista ja kylmää kauneutta. Kuvat otin keskiviikkona kellon ollessa kolmen pintaan iltapäivällä ja pakkasta oli -14 astetta. Tänään torstainahan olikin jo huomattavasti lauhempaa; vain -3 astetta ja lunta satoi kovan tuulen kera kymmenisen senttiä.


Olisi ihanteellista, että tälläisiä kelejä olisi tuonne maaliskuun alkuun ja sitten alkaisi lämpiämään ja lumet sulaisi pikkuhiljaa pois. Minua karmii ajatus siitä, että tämä lumi sulaisi jo pois ja taas olisi joka paikka ihan jäistä ja liukkaana.


Lumen määrä kyllä riittäisi minulle. Sitä alkaa olemaan lähes puoli metriä. Beibe onkin pari kertaa käynyt vetäisemässä ihan hyvyyttään meidän naapurissa asuvan vanhan parin pitkän pihatien, jotta pääsevät potkukelkoillaan käymään kaupassa. Olivat tosi iloisia tälläisestä naapuriavusta.


Tänään kolatessani polkua auki puuliiterille, mietin omaa vanhenemistamme. Sitä, että auttaako kukaan meitä sitten kun me ollaan vanhoja...


Mutta se on sitten sen ajan murhe ja nyt minä nautin lumesta! Minua ei alkanut edes ketuttamaan se, että jäin lumeen kiinni autollani töistä tullessani meidän pihaan. Beibe ei ollut vielä kerinnyt linkoamaan lumia ja nämä nykyajan autot luistonestoineen eivät ole luotuja näin lumisiin oloihin.


Jätin auton keskelle pihaa ja kävin juomassa kupin kahvia ja syömässä vähän välipalaa. Sen jälkeen jaksoikin kaivaa auto lumipöykystä ja ajaa se paikoilleen.


En tiedä, miksi tämä lumi ja pakkanen saa minut tosi hyvälle mielelle. Rakastan kyllä kesääkin ja lämpöä. Mutta jotenkin nyt on sellaista kun tähän aikaan vuodesta pitää olla. Kun on monta vuotta ollut kesät kylmiä ja sateisia ja talvet ovat olleet mitä sattuu, on ihanaa kun on palattu vähän niinkuin "takaisin juurilleen".


Kesäisin luonto on niin täynnä värejä ja muotoja, ettei niitä meinaa toisistaan erottaa. Talvella on vain erilaisia harmaan, valkoisen, ruskean ja vihreän sävyjä, joita siniset hetket sävyttävät. On niin kaunista ja ihanaa!


Tämän talvisen herkistelyn jälkeen muistuttaisin teitä vielä meneillään olevasta Jauheliha -kirjan arvonnasta, mihin voit käydä osallistumassa täällä .

Ihania kommentteja olette jättäneet tosi paljon! Kiitos niistä ja ihan vesi kielellä olen lukenut teidän jauhelihabravuureistanne. Maukkaan kuuloisilla jauheliharuuilla teillä siellä herkutellaan!

Käykäähän osallistumassa arvontaan ja nauttikaa talvesta!


4 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, talvella näyttää ihanalle!! Voisin melkeinpä sanoa, että ihanammalle kuin kesällä!!! Mä rakastan jotenkin noita harmaan sävyjä, mitä luonto tarjoaa. Ja noita uskomattoman upeita auringonnousuja ja -laskuja. Aah!! ♥

  Myöskin tuo puulämmitys on minusta ihanaa. On jotenkin tosi makeeta, kun voi olla koko päivän kotona ja aloittaa sen päivän laittamalla tulet uuneihin. Jotenkin se on sellasta maalaista ja juurevaa. Ja miten suloista se lämpö ja puiden ritinä!

  Eikä ulkoilukaan ole tuntunut pahalta, vaikka onkin pakkasta ja tänään täälläkin oli ihan kauhea viima ja vaakasuoraan lentävä lumi. Mitä siitä, sen kun laittoi vaan vaatetta päälle. Metsässä se tuulikaan ei ollu ihan niin raakaa. Ja oli jotenkin suorastaan hauskaa kahlata tuolla lumessa.

  Kyllä maalla on mukavaa, kerta kaikkiaan!! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä minäkin pidän kunnon talvea tosi kauniina. Kesällä on ihanaa se alkukesän vihreys, mutta sitten tosiaan alkaa silmille olemaan niin paljon ärsykkeitä, ettei kaikkea edes näe. Talvella on jotenkin blancoa, että siinä erottuu kaikki muodot ja värit hyvin.

   Minä lenkkeilen talvella paljon enemmän kuin kesäaikaan. Pidän siitä, että ei tule niin kuuma ja ilma on raikasta hengittää.

   Puulämmitykseen en ole vieläkään lähes parinkymmenen vuoden aikana kyllästynyt. Ehkä se polttopuiden teko ja liiteriin heittely on kaikista kurjin osa tätä hommaa. Mutta Beibe on kyllä aikaslailla sen puolen hoidellut. Minulle on jäänyt vain oma osuuteni puiden kantamisesta ja tulien sytyttelystä.

   Onhan tämä tälläinen elämä vähän sellaista selviytymistaistelua ajoittain, mutta ihanaa sellaista!

   Poista
 2. Upeita kuvia ja täälläkin pidetään kovasti talvesta:) En niin pakkasesta välitä mutta juurikin kuviesi esiin tuoma talven kauneus lumineen/pakkasineen on se mikä talvessa kiehtoo. Mukava on lämpöisessä mökissä kuunnella kun pakkanen paukkuu ulkona:) Tänään on satanut koko päivän vettä ja on niin harmaata..mieluummin ottaisin niitä pakkasia:) Mukavaa viikon jatkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajatellut, että scandinaavinen hillittyjen värien suosiminen sisustuksessa kumpuaa juurikin pohjoisen talvisista maisemista. Tosin, minä kyllä pidän väreistä!

   Se on ihan parasta talvessa, kun saa tulla kylmästä ulkoa lämmittelemään takkatulen ääreen!

   Ihanaa viikonloppua sinulle!

   Poista