Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

perjantai 26. tammikuuta 2018

Wau, se on saukko!Viikko takaperin töistä kotiuduttuani, keittiön pöydällä oli lappu, jossa kehotettiin tarkkailemaan lampea. Koska saattaisin nähdä siellä saukon! Siis meidän lammella!

No, minä en sitten sitä saukkoa livenä nähnyt. Mutta Beibe oli sen touhuja katsellut pitkän aikaa keittiön pikkuikkunasta ja makkarin ikkunasta kiikareilla.

Saukko oli kaivanut reijän lammen rantaan ja sukellellut useaan otteeseen jään alle. Jotain isohkoa se oli sieltä saalistanut ja syönyt sitä lumella. Beibe epäili, että saaliit oli vesimyyriä, mitä lammella ainakin viime kesänä oli runsaasti. Nehän on sellaisia marsun kokoisia. Nähtiin useasti kettujen niitä sieltä nappaavan.
Lammessa ei ole kaloja, noita vesimyyriä ja sammakoitahan siellä asustelee.


Sukeltelun välillä saukko oli kellinyt ja hinkannut itseään lumeen. Puhdistanut ja kuivannut itseään ennen seuraavaa sukellusta jään alle.Sattui vielä niin hyvin, että tytär oli käymässä kotona, hän pääsi näkemään myös tämän upean saukon. Hän oli ottanut muutamia kuviakin meidän järkkärillä, mutta putken kantavuus ei oikein riittänyt ja kuvista tuli aikas sumeita. Kyllä niistä silti näkee, että saukko on asialla. Eikä naapurin kissa! 😝

Tytär nauroi minulle jälkeen päin, että iskä oli ollut niin tohkeissaan kiikareittensa kanssa ikkunasta toiseen sinkoillessaan, että oli hetkellisesti hukannut silmälasinsakkin! Mehän ostettiin pari vuotta takaperin riistakamera vähän niinkuin joululahjaksi ittellemme. Sillä ollaankin päästy seuraamaan mitä elukoita tontilla liikkuu. Vain paria päivää aiemmin Beibe oli vienyt sen lammen rannalle. Lähinnä ajateltiin, jos kamera kuvailisi lammen ohi kulkevia kauriita.


Jotain on tapahtunut edellisenä päivänä! Kts. oikeaan reunaan.

Taitaa olla kettujen kisailua!

Kyllä, kaksi kettuahan siinä kirmaa!

Riistakamera toimii yleensä ihan hyvin, mutta välillä siihen tulee jotain häiriöitä ja monesti se on jättänyt kuvaamatta, vaikka selvästi on jäljistä päätellen ollut elukoita liikkeellä sen lähellä. Nyt oli jännitystä, että oliko kamera toiminut silloin kun saukko oli lammella!

Jaahas, jäälle on ilmestynyt polku...

Ha! Saukon pyllyhän se siinä!

Niinhän siinä kävi, että riistakamera oli kuvannut saukkoa ihan kolmen kuvan verran. Ja kaikki oli napattu peräkkäin. Eli, kamerassa oli kolme kuvaa saukon berberistä! Just joo!

Meikäläinen kävi tutkiskelemassa saukon jälkiä ja sitä mistä se oli tullut ja mihinpäin lähtenyt lammelta. Minua kamera kyllä kuvasi ainakin 15:sta kuvan verran!

Heh heh!
Ja sama homma Beiben kanssa, kun hän kävi jälkiä tutkimassa ja kameraa hakemassa.Saukko oli tullut tontille naapurin puolella olevaa ojaa pitkin ja siitä toista pellonreunaa kohti meidän pikku lampea.

Sieltä se on tullut!

Ja sinne se on mennyt! Lampi on tuo hieman painunut alue.

Saukon kaivama sukellusaukko jään alle lammen rannalla.

Aikas homman elukka ooli tehnyt!

Aukosta ihan vesi näkyy ja se on noin 20 senttiä halkaisijaltaan.

Aukon ympärillä on saukon kellimisjälkiä ja poistumisjäljet lähtevät toisen naapurin suuntaan.

Vaikken saukkoa livenä nähnytkään, olin ihan tohkeissani näistä jäljistä! Ihan uskomatonta, että tuollainen otus on puuhastellut keskellä kirkasta päivää, ihan lähellä meidän taloa!

Saukon sukellusaukko oikeassa reunassa ja meidän tölli näkyy tuolla taustalla. Lähellä on!


No kuitenkin riistakamera paljasti meille salaisuuden; saukkopa ei ollut ekaa kertaa lammella! Se pikku pötkyläinen oli ollut puuhastelemassa siellä jo pari yötä aikaisemmin.

Kamera oli ottanut monta tosi huonoa kuvaa saukosta lammella ihan hirvittävässä lumipyryssä. Lunta satoi tuona yönä ja päivän varmaan parikyt senttiä ja peitti saukon yölliset jäljet. Joten me ei oltu huomattu sen silloista vierailua!

Mikäs se siellä!

Saukko on käväissyt kasvimaan takana olevalla ojalla ja palannut takaisin lammelle.

Saukon muotoinen otus kuvan alareunassa.
Siellä se puuhastelee! Ja huomaatteko? Oikealla olevat jäljet ovat jo melkein lumi peittänyt. Ei ihme, ettei mitään huomattu!

Siinä ne silmät taas kiiluu!
Saukko oli ollut lammella monta tuntia. Viimeiset kuvat oli riistakamera napannut ennen kahdeksaa aamulla. Minäkin olin lähtenyt töihin puoli kahdeksan aikoihin ihan tietämättömänä mikä upea elukka meidän lammella pimeyden ja lumimyrskyn suojissa puuhastelee. Voi että!

Siellä se jossain piileksii!

Ei olla saukkoa nyt kuluvan viikon aikana nähty lammelle palaavan. Kyllä katse ihan jatkuvasti ikkunasta ja puuliiterillä käydessä lammen suuntaa hakeutuu.
Riistakamera on kyllä viety takaisin paikoilleen, mutta ei olla käyty sitä tarkistamassa. Ainakaan uusia jälkiä ei ole ilmaantunut. Toisaalta, tuossahan juuri kyllä satoi luntakin ja vettä tuli "like a Ester's ass". Joten ei voi varmaksi tietää vaikka lammella olisikin vierailtu, ennen kuin kamera on taas tarkistettu. Joka tapauksessa, ihan mahtava kokemus minulle kuvien ja jälkien välityksellä. Ja saati sitten Beibelle ja tyttärelle, jotka saivat ihan livenä katsella saukon touhuja!

Kiitos tyttärelle kuvista, jotta äitikin pääsi osalliseksi tästä upeasta luontokokemuksesta!

Mä sitten niiiin rakastan asua täällä!

12 kommenttia:

 1. Mahtavaa!!! On aina tosi hienoa nähdä luonnon eläimiä!

  Mä näin kerran ihan tuossa lähellä kaksi hirveä. Hetki toisiamme toljotettiin, molemmat ihan jähmettyneinä... he luovuttivat sitten ja painelivat metsikköön. Mutta vähänkö olin fiiliksissä siitä kohtaamisesta!! Ja kerran koiralenkillä tien reunasta hyppäsi eteen pikkuruinen kauris. (Siis oikeesti, vähänkö ne on siroja ja pieniä!!) Onneksi koiratkin jähmettyi siinä kohtaa... Hetken ehdin ihastella otusta, kunnes se huomasi minut ja singahti salamana karkuun. Mutta voi, miten muistan vieläkin sen taianomaisen tunteen, minkä siinä koin!

  Toivottavasti sinäkin vielä näet tuon saukon ihan livenä! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekkin! =D

   Hirvi on tosi upea ja pysäyttävä näky. Ja hieman pelottavakin,varsinkin jos sen näkee tien vieressä auton ikkunasta! =O

   Meillä pyörii tässä nurkissa muutaman kauriin lauma. Ne on tosi pieniä, siroja ja suloisia. Tosin ne hengailevat tuolla lammen reunamilla ja kasvimaalla. Ohi saavat kulkea, mutta jos alkavat kasvimaalla viettämään aikaa, ne nähdessäni käyn hieman huikkaamaassa niille talon kulmalta. Tai paukutan ämpärin pohjaan. Ovat ainakin vielä lähteneet rivakasti lipettiin!

   Poista
 2. No hyvänen aika miten jännä vieras siellä onkin jälkiä jättänyt:) Teillä on kyllä melkoinen paikka kun pääsette tuollaisia näkemään, ei vaan kaupungissa onnistuisi:) Kiva kun pääsit kuvien välityksellä tuon saukon näkemään ja jospa vielä näkisit livenäkin, peukut pystyyn!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä jos minkälaista elukkaa pyörii, mutta tosi harvoin niitä pääsee näkemään. Kyllä ne tietää, miten me liikutaan ja varovat meitä.

   Oli kyllä tosi mukava käydä tuolla pellolla lumikenkäilemässä ja seuraamassa sen jälkiä. Tosi kaukaa se oli tullut meille!

   Toivottavasti tulisi vielä poikkeamaan!

   Poista
 3. Tulispa moinen kylään joskus meidänkin lampeen! En ole onnistunut koskaan näkemään saukkoa edes Korkeasaaressa, vaikka olen kärsivällisesti aidan takana odottanut erinäisiä kertoja. (Onko siellä edes mitään saukkoa...? Ehkä ne vaan pitävät tyhjää aitausta ja katsojat tyytyvät toteamaan, että ei se saukko näyttäytynyt tälläkään kertaa. Joudun siis luokkaretkivalvojana kohtalaisen säännöllisesti Korkeasaareen, emmä muuten siellä ramppais)

  Muuten meidän pihalla kyllä vierailee kiitettävän monenlaisia elukoita. Joskus asui kärppä leikkimökin alla. Kun sitä katseli, ei voinut olla kuvittelematta, että se ihan huvikseen leikki - en tiedä, onko se mahdollista, mutta siltä sen poukkoilu näytti. Laiturin alla asui piisami, joka kyllä oli yhtä erakkomainen kuin muumeissakin. Laulujoutsenet puolestaan ovat aika rohkeita ja toivat poikasensa ihan portaille ruohoa syömään. Ja yhtenä vuotena lampeen oli ties mistä eksynyt semmoinen sorsa, joka piti meidän kuistin pöydän alustaa yöpymispaikkanaan - ja myös vessanaan: joka aamu löytyi uusi pökäle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en olisi ikinä minäkään uskonut, että moinen meille tulee. Ei tuo meidän lampi ole edes mikään kovin iso. Varmaan kymmenisen metriä pitkä ja viisi leveä. Syvyttä siinä kyllä on pari metriä syvässä päässä. Juuri tuossa, missä saukko oli puuhannut.

   Juu, joskus on tullut samaa mieleen eläintarhoissa; onko aitauksissa ollenkaan elukkaa? Muutama vuosi sitten oltiin Korkeasaaressa kummipojan kanssa. Hän halusi nähdä isoja kissoja. Tuijotettiin pitkään tosi kaukana makaavaa tiikeriä. Siitä näkyi vähän päätä ja tassua. Monta tuntia kierreltiin ja lähteissä palattiin vielä tikrua katsomaan. Joka makasi ihan samanlailla, samassa paikassa kuin aamullakin. Kummipoika, joka taisi olla silloin jotain 4-v., kysyi minulta, että onko tiikeri edes oikea! Vaikea vakuuttaa, että kyllä se (varmaan) on.

   Kyllä se on hienoa seurailla luonnoneläinten touhua. Tuntee itsensä ihan etuoikeutetuksi!

   Poista
 4. vau! En ole koskaan nähnyt luonnossa saukkoa. Nyt olen kyllä kade

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattele, tää oli toinen kerta kun tytär moisen näkee! Hän ammattikoulua käydessään joutui odottelemaan ennen aamu kuutta aina linja-autoa erään ison ojan varrella. Kerran hän näki, kun saukko tuli ojaa pitkin. Toiset näköjään saukkoja näkee monta kertaa eläissään, toiset eivät koskaan!

   Poista
 5. Oi miten hienoa! En ole ikinä nähnyt luonnossa Saukkoa. Mukavaa lauantai-iltaa

  VastaaPoista
 6. Voi vitsi, mielettömän hauska!! Huisi naapuri teillä lammella! =) Aikamoista. En ole tietääkseni saukkoa koskaan tavannut livenä. Tuollainen riistakamera on niin kiva.

  Me ajeltiinkin siitä teidän "ohi" lauantaina kun mentiin 50-vuotisjuhliin Nokialle. Tuolta Huittinen-Sastamala -reitin kautta on viihtyisämpää ajaa.
  Vilkuttelin mielestäni aika oikeassa risteyksessä! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon ollut ihan fiiliksissä moisesta, vaikka vain jäljet ja kuvat siitä näin. Beibe kävi tarkistamassa kameran ja ei ole saukkoa lammella käynyt enään.

   Kiva, kun "etämoikkasit"! =')

   Poista