tiistai 17. syyskuuta 2019

Herkkuhyytelöä jättipalsamin kukista!


Kaunis, mutta ei kuulu tänne!


Törmäsin aiemmin kesällä instassa ideaan, jota en ollut tullut ajatelleeksikaan. Caramellian puutarhan tilillä oli kuva jättipalsamista tehdystä hyytelöstä.
Sen olen kyllä tiennyt, että jättipalsami on ihan syötävä kasvi. Villiyrtti siis! Sitä puolta siitä ei vaan kauheasti tuoda esille. Ehkä se ei ole niin tärkeä tieto siihen verrattuna, että se on erittäin haitallinen vieraslaij, mikä pitäisi ihan oikeasti kitkeä pois Suomen luonnosta.
 Kuitenkin olisi hyvä tietää, että se ei todellakaan ole mitenkään myrkyllinen, eikä yleisesti aiheuta mitään allergisia oireita. Sen hävittäminen on siis turvallista!

Olen keitellyt aiemmin hyytelöä syreenistä ja horsmasta, kuten olen tehnyt jälkimmäisestä mehuakin. Mutta että jättipalsamista... sitä piti kyllä ehdottomasti kokeilla!

Kaunis on tämä vaaleampikin! Mutta hyytelöön kannattaa
kerätä noita punaisempia.


Tässä meidän lähellä ei onneksi ole missään näkösällä jättipalsamia. Mutta kävikin niin, että eräs luokkakaveri kutsui meidät mökilleen ja siellä oli rannassa jättipalsamikasvustoja.
Meidänhän oli alunperin tarkoitus näitä kasvustoja repiä. Mutta ne olivat siinä vaiheessa, että poksauttelivat siemeniä kauas ilmaan pienestäkin kosketuksesta. Päätimme, että palaamme asiaan keväällä ja ehkä niitämme kasvustoja.

Kukat olivat aavistuksen limaisen tuntuisia, varsinkin
kostealla ilmalla kerättyinä.


Minä nyt kuitenkin uhmasin kasvustoja keräten pari litraa kukkia. Siemeniä kyllä ropisi ihan sikana minun päälleni. Täytyy toivoa, etten toimillani levittänyt tänne meillepäin tätä vieraslajia!



JÄTTIPALSAMINKUKKAHYYTELÖ


  • pari litraa jättipalsamin kukkia
  • 5 dl vettä
  • 1 sitruunan mehu (ja kuori)
  • 3 dl hillosokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Huuhtaise kukista roskat ja ötökät pois. Valuta kukinnot.
Laita kukinnot ohjeen vesimäärän kanssa kattilaan ja keitä kukkia noin 10 min. Huomaat kyllä, kun kukinnoista irtoaa väri veteen.

Siivilöi kukinnot pois ja kaada kukkamehu takaisin huuhtaistuun kattilaan. Lisää hillosokeri mehuun. Kun se on sulanut mehuun, lisää sitruunamehu( ja -kuori) ja vaniljasokeri. Keitä hiljalleen n. 10 min.

Kuori hyytelön pinnalta mahdollisesti muodostunut vaahto. Purkita puhtaisiin purkkeihin ja nauti vaikkapa juustojen kera.


Hyytelöstä tuli yllättävän punaista. Sitruunamehu
kirkasti väriä entisestään.


Tästä hyytelöstä tuli kyllä hyvää! Tämän takia ei kannata kuitenkaan jättipalsamikasvustoja säästellä. Mutta jos nyt satut olemaan kukinta-aikaan kasvustojen hävityspuuhissa, kannattaa kerätä kukkia hyytelö varten samalla. Se jos mikä on kestävällä tavalla toimimista!

6 kommenttia:

  1. Enpä tiennyt, että jättibalsami on syömäkelpoista. Voisiko sitä käyttää houkuttimena saada ihmiset kasvin torjuntatalkoisiin? Tiedän kasvin olevan paikoin aikamoinen riesa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän on tietääkseni ihan nautojenkin ruuaksi laitettu kasvamaan. Se maistuu lehmille, kun on sellaista rapeaa.
      Onneksi tässä meidän lähistöllä ei tätä riesaa kasva!

      Poista
  2. Harmitaa että ihmisiä ei tarpeksi tutkia kasvia ,että myös muilla tavalla voi hävittä .. Ja joskus kyllä olen mietinyt miten voi olla viellä noin paljon lupinit ? Kun noi on paljon pidempi Suomessa.

    Hoitaa luonto on eritäin tärkeä :) Mä syön sen mielellään pois ( jos voi )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen joskus maistanut jättipalsamin pieniä taimiä ja ne oli ihan hyvin makuisia ja rapeita.

      Tänä kesänä ainakin lankojen värjärit ovat paljon keränneet lupiinin kukintoja. Somessa on saanut ihastella sinisiä ja vihertäviä lupiinilankoja!

      Poista
  3. Hyvä että ajattelit palata ensi vuonna ja nimenomaan niittämään. Sopivassa maastossa niitto käy ihan hyvin. Pahinta on se joidenkin harrastama muovipussiin pakkaaminen. Aurinkoinen sää, ja jättipalsamit ovat hetkessä kuivuneet niin, ettei uudelleen juurtuminen todellakaan ole mikään pelko. Mutta siemenvaiheessa urakka on toivoton - siltä vuodelta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pienet jättipalsamin taimet lähtevät varsinkin hiekkaisesta maasta todella helposti repimällä juurineen. Niissähän on tosi pienet ja heikot juuret.

      Poista