keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Nokkosia piiraseen!


Olen lähes 15 vuotta tuhonnut nokkoskasvustoja tontiltamme. Samalla kasvattaen pinaattia joka kesä. Tyhmää ja ajattelematonta, vai mitä? Joskus kuivasin hevosille ja marsuille nokkosia talveksi, mutta minulle ei tullut koskaan mieleen syödä niitä itse.
Joitakin vuosia sitten, eräs silloinen työkaveri söi itse tehtyä nokkoskeittoa eväänään. Maistoimme porukalla hänen keittoaan. Se oli aivan kauhean pahaa! Hän oli tehnyt sen kasvisliemeen ja se oli sellaista ihmeellistä lierua. Uskoni nokkosten turhuuteen tontillamme vahvistui ja kasvustojen tuhoaminen jatkui...
Kunnes muutama vuosi sitten kävin Ahlmanilla Omavaraisuus- ja Villiyrttipoimijakurssit. Omavaraisuuskurssin viimeisenä päivänä keräsimme villiyrttejä ja teimme niistä ruokaa. Muun muassa sitä kamalaa nokkoskeittoa. Tosin tällä kertaa keitto oli sika hyvää!!!!

Kurssin antimia, kaikissa käytetty villiyrttejä. Pasta oli törkeän hyvää!

No, nokkoset on hävitetty lähes sukupuuttoon meidän kemältä. Mutta viiniköynnöksen viereen oli noussut muutamia taimia. Pitäisiköhän ne siirtää johonkin paikkaan, missä ne saisivat hallitusti levitä?
Viime kesänä tein kerran piirasta, johon laitoin fetajuustoa ja nokkosta. Ja sipulia, kananmunaa ja kermaa... Oli hyvää kuin mikä! Beibe ja tytärkin söivät sitä, alun epäilyn jälkeen. Koska löysin pienen nokkospöheikön pihastamme, pakkohan se oli hyödyntää. Piiraaseen, siis!


Nokkosia tuli reilun litran verran. Koska ne olivat vielä niin pieniä, keräsin ne melkein kokonaisina. Varret olivat niin pehmeät, että en niitä ottanut pois.





Nokkoset olivat tosi puhtaita ja niissä ei ollut ötököiden vioituksiakaan vielä. Huuhtaisin vähän kylmällä vedellä ja ryöppäsin noin viisi minuuttia. Jäähdytin ryöpätyt nokkosen kylmällä vedellä. Ne jäivätkin ihanan, kirkkaan vihreiksi.

Kiehuu
Reseptin kehittelin itse, mutta vastaavanlaisiahan löytyy netistä huru mykke. Aina tarvii sovellella, kun ei kaikkia aineksia ole kotona ja kauppaan on matkaa kilometri tolkulla. Mutta yleensä meillä on aina fetaa, kananmunia, kermaa, sipulia, vehnäjauhoja ja voita. Ja niistä aineista saa jo piiraan!








NOKKOS-FETAPIIRAS

Pohja:
  • 100g kylmää voita
  • 3dl vehnäjauhoja
  • 3rkl kylmää vettä
  • 1/2tl suolaa

Nypi kylmä voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää suola ja kylmä vesi ja sekoita ainekset nopeasti sekaisin. Älä vaivaa! Taputtele kostutetuin sormin taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Pohjasta tulee tosi ohut. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte:
  • 1rkl öljyä
  • iso sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 100g ryöpättyä nokkosta (ei haittaa vaikka olisi 200 grammaakin)
  • ripaus suolaa
  • mustapippuria

  • 3 munaa
  • 2dl kermaa
  • 150g fetaa
  • mustapippuria

Pieni sipuli ja valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa ja kuullosta sipulit. Hienonna nokkoset ja lisää pannulle. Ripaus suolaa ja mustapippuria perään. Kuullottele noin 5 minuuttia. Anna seoksen jäähtyä hieman ennen piiraspohjalle laittoa.
Lätkäise nokkos-sipuliseos pohjan päälle. Sekoita munat ja kerma sekaisin, mausta mustapippurilla ja kaada seos vuokaan. Murustele feta päälle. Töki haarukalla munaseosta vähän, jotta se valuu kunnolla nokkosseoksen sekaan. Paista 175 asteessa noin 40 min, kunnes muna-kermaseos on hyytynyt. Sika hyvää lämpimänä vaikka salaatin kera!

Uuniin menossa

Ja sieltä tulleena
Salaatin kyljessä

AAH!

Jos haluatte hävittää nokkoset tontiltanne, SYÖKÄÄ NE!

Wanhan Wallankumous, tervetuloa joukkoon hurjaan! ;)

9 kommenttia:

  1. Täytyyköhän munkin viimein... vuohenputkea jo viime vuonna kokeilinkin piirakkaan. Ihan jees oli.

    Ootko kuullu nokkosen siementen keräämisestä? Ne vasta onkin kuulemma hyviä ja superterveellisiä! Ohjetta aiheeseen esimerkiksi Johannan blogista (Eilistä paistoa). Olen monet kerrat suunnitellu kerätä niitä, mutta... jotenkaan en vaan saa aikaan (mitään).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä! Ja jos nyt ihan totta puhutaan, niin eihän tossa mun piiraassa paljon nokkonen maistu. Tollasen muna, voi ja kerma määrän jälkeen, kaikki terveysvaikutuksetkin on tuhottu! :)

      Noilla kursseilla oli puhetta kyllä nokkosen siemenistäkin. Ope oli kasvissyöjä ja kertoi käyttävänsä niitä paljon smoothieihin, sämpylätaikinoihin ym. Älä ole, Heli, yhtään ankara itsellesi. En ole minäkään saanut aikaiseksi niitä kerätä! Ja minusta tuntuu ihan samalta kuin sinusta, etten saa mitään nykyään aikaiseksi. Tätä kevättä odottaa kieli lipassa ja sitten kun se tulee, tuntuu että se lipuu käsistä! Mutta jos ei tänä vuonna, niin ehkä ensi. Tai sitten ei!

      Poista
    2. Niin ja kiitos blogivinkistä vinkistä! Käyn tutustumassa!

      Poista
  2. Olen samaa mieltä, nokkosesta saa todella hyvää ruokaa. Villikasvi- kirjasta luin, että voikukan nupuista saa myös hyvää syötävää, niitä ajattelin kokeilla seuraavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o! On pitänyt koklata wokattuja voikukan nuppuja ja tehdä nupuista "kapriksia". Viime kesänä tein voikukkamarmeladia. Oli hyvää juustojen kanssa. Voikukkaviiniäkin olen joskus tehnyt!

      Poista
  3. Just äsken söin nokkoslättyjä. Vuohenjuusto ja nokkonen sopii tosi hyvin yhteen. Oikeastaan nokkosen kanssa sopii kaikki! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkoslättyjähän mä teen viikonloppuna! Löysin tänään hieman lisää nokkosia saunan ja navetan seinustoilta. Voivat olla hieman kanan saissessa, mutta mitä väliä!
      Toi vuohenjuusto on kyllä sellasta, mihin en ole koskaan oikein makua saanut. Minusta se maistuu ihan siltä, miltä vuohi haisee.
      Mutta voisin tehdä vaikkapa tzatzikia.

      Poista
  4. Näyttää hyvältä! Mulla nokkoset on menneet yleensä keittoon, mutta toimishan ne tosiaan piirakassakin tosi hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään tein nokkoslättyjä. Oli ihan sairaan hyviä!

      Poista