lauantai 3. helmikuuta 2018

Cottage pie, ohje 'Jauheliha' -kirjasta!



Moni tuntee brittiläisen klassikkoruuan nimeltä Shepherd's pie eli suomalaisittain 'Paimenen piiras'. Ruuassa on perunamuusikannen alle "piilotettuna" jauhelihakastiketta ja ruoka on paistettu vuuassa uunissa. 'Paimenen piiras' on tehty aina lampaanlihasta.
En ole juurikaan englantilaiseen ruokakulttuuriin tutustunut ja yllätyinkin 'Jauheliha' -kirjaa selaillessani, että enkuillahan on toinenkin "piiras" nimeltä 'Cottage pie'. Onko tämä nyt sitten suomalaisittain "mökkipiiras"?
No, täytyi vähän googlettaa ja muutamasta matka/ruokablogista löysinkin juttua kyseisestä ruuasta. Muuta merkittävää eroa en näille kahdelle ruualle löytänyt kuin sen, että toinen on tehty lampaan/karitsan jauhelihasta ja toinen naudan.
Jonkun jutun mukaan englannissa olisi lampaanliha ollut kalliimpaa kuin naudan, joten shepherd's pietä alettu tekemään naudasta ja se olisi nimetty tuoksi cottage pieksi.

Ollaan tehty töissä keittiöllä aika-ajoin paimenen piirasta jostain naudanlihakastikkeesta ja perunamuusista. Olemme myyneet sitä asiakkaille tietämättämme paimenen piiraana virheellisesti. Seuraavan kerran tiedämme nyt nimetä tarjottavan ruuan oikein! ='D




Olen tehnyt myös kotona aiemmin vastaavan tyyppistä ruokaa. Se on loistava tapa tuunata edellisistä aterioista jääneet tähteet uudeksi ruuaksi.
Olen kotona notkistanut hieman tähdemuusia maidolla, lisännyt kananmunan ja hieman voisulaa.
Kastike on ollut milloin mitäkin; jauheliha-, makkara- tai jotain muuta lihakastiketta. Jopa läskisoosi sopii tälläiseen ruokaan jatkojalostettavaksi. Ja hei, mikseipä vaikka jokin broitsukastikekkin! Ruuanhan voi nimetä vaikkapa 'Kanamuorin paistokseksi'! ;'D
Paistoksen pinnalle ennen uuniin laittoa, olen ripotettut korppujauhoja. Hyvin on kelvannut syöjille tälläinen tähderuoka!

'Jauheliha' -kirjassa oleva 'Cottage pien' ohje on kivan yksinkertainen. Ainekset ovat kaikkien saatavilla ja edullisia. Ollaan ihan perusmakujen äärellä ilman mitään kikastuksia!

Ruuan tein aikaslailla ohjeen mukaan. Ainoastaan puolitin ohjeen peruna- ja jauhelihamäärät ja jätin piparjuuren pois. Minulla ei sitä ollut ja toisaalta en usko että olisin siitä kauheasti pitänytkään. Samoin minulla ei ollut tuoretta timjamia, joten korvasin sen kuivatulla.

COTTAGE PIE



Muusi:

  • 900g jauhoisia perunoita
  • 1/2 dl maitoa
  • 50g voita
  • 1 dl hienoksi raastettua parmesanraastetta
  • suolaa maun mukaan (keitinveteen)

Kastike:

  • 1 iso sipuli hienoksi kuutioituna
  • 1 purjo pestynä ja hienoksi leikattuna 
  • 1 porkkana hienoksi kuutioituna
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • 800g naudan jauhelihaa (15%)
  • 1 dl tomaattimurskaa
  • 2 oksaa timjamia
  • mustapippuria
  • suolaa 
  • piparjuurta


Keitä kuorellisia perunoita suolalla maustetussa vedessä noin 20-25 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta vesi pois ja kuori perunat kun ne ovat kuumia.

Meikä ei taas lukenut ohjetta ja ehdin kuorimaan potut ennen keittämistä! ='D


Valmista kastike. Leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla miedolla lämmöllä öljyn kanssa 3-4 minuutti. Varo, ettei kasvikset saa väriä. Laita kasvikset syrjään. Paista jauhelihaa kuumalla lämmöllä pannussa 4-5 minuuttia ja riko rakenne hyvin rikki. Lisää sekaan tomaattimurska sekä timjaminoksat ja anna hautua noin 10 minuuttia. Lisää muutama kierros vastarouhittua mustapippuria ja suolaa maun mukaan.



Valmista muusi. Riko perunoiden rakenne perunasurvimella tai sähkövatkaimella. Lisää lämmitetty maito ja sulatettu voi. Sekoita kunnes pyree on sileää. Kasaa cottage pie uunivuokaan niin, että kastike on pohjalla ja pursota tai levitä perunapyree kastikkeen päälle. Ripottele parmesanjuusto pyreen päälle. Gratinoi 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla muutama minuutti kunnes juusto saa hieman väriä. Tarjoillessa raasta päälle vähän piparjuurta.





Ruuasta tuli tosi hyvää! Ainut mitä jäin hieman miettimään oli se, että minä puolitin peruna- ja jauhelihamäärät, mutta laitoin muut aineet alkuperäisinä määrinä. Silti muusista ei tullut liian vetelää ja kastike taas oli silti aikas kuivaa. Joten suosittelenkin vähän tekemään hienosäätöä näiden asioiden suhteen, jos siltä tuntuu.



Jos innostuit tästä ohjeesta ja käytät jauhelihaa ruuanlaitossasi, sinulla on vielä tämän viikonlopun ajan mahdollista osallistua blogissani arvottavan 'Jauhelihan' -kirjan arvontaan. Osallistumaan pääset tästä .

Ja kannattaa ehdottamasti lukea arvontapostauksessa olevia kommentteja. Niissä on lukijoiden kivoja juttuja suhteestaan jauhelihaan ja hyviä vinkkejä jauhelihan käytöstä ruuanlaitossa!

* Blogiyhteistyö Atria Suomen kanssa

6 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä hyvältä tuo piiras..Nam! Minäkään en niin tuosta piparjuuresta välitä:) Mukavaa lauantai päivää❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Englantilaiset tuntuvat tykkäävän piparjuuresta perunamuusissaan. Olen aiemminkin törmännyt moiseen "ilmiöön"!

      Mukavaa alkavaa viikkoa!

      Poista
  2. Olen aina luullut, että brittipiiraissa on vain munuaisia ja muita sisäelimiä.

    Tuo näyttää hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin minäkin! Mutta onneksi näitä ruokia voi näköjään tehdä ilman niitäkin!

      Poista
  3. Nam, kuulostaa oikein hyvältä.Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista