sunnuntai 21. marraskuuta 2021

TSI: Tuunattu sähkökynttelikkö

 


Pitkäaikainen "himoni" on ollut tuunata sellainen perinteinen sähkökynttelikkö! Nehän on yleisesti kaikkien inhokkeja, mutta ovat kyllä ehkä tehneet vähän sellaista uutta tulemistakin. Toki näiden perinteisten mallien rinnalle on tullut nykyaikaisempia ja pelkistetympiä malleja.

Itsellänikin on enemmän sellainen viha, kuin rakkaussuhde näitä kolmionmallisia sähkökynttelikköjä kohtaa. Koska ne ovat yleensä tosi rumia!


Oletteko muuten koskaan miettinyt, että miksi näissä sähkökyntteliköissä on aina 7 kynttilää? Yleisestihän mielletään, että kynttilöitä pitäisi adventtikyntteliköissä olla 4, yksi jokaista adventtia kohti.

Adventti eli Herran saapuminen tai tuleminen, tarkoittaa joulua edeltävää, vajaan 4 viikon jaksoa. Adventtisunnuntait ovat siis joulua edeltävät sunnuntait, jolloin on tapana sytyttää kynttilä. Ensimmäinen adventtikynttilöistä symboloi odotusta, toinen jouluiloa, kolmas kynttilä on joulurauhan tunnus ja neljäs syttyy rakkauden eli Marian muistoksi. Mutta miksi näissä ns. adventtikyntteliköissä on aina 7 kynttilää?


Kynttelikkö alkuperäisessä kuosissaan!


Tälläisen selityksen löysin tälle asialle: "Luku seitsemän esiintyy Vanhassa testamentissa puhuttaessa ilmestysmajan lampunjalasta (4 Moos. 8:1-4). Seitsenhaarainen lampunjalka, 'menora' on juutalaisuuden keskeinen symboli, joka kuvaa Jumalan täydellisyyttä. Kristityille seitsemän kynttilää tarkoittaa seitsemää pyhän hengen lahjaa: Herran henki, viisaus, ymmärrys, taito, voima, totuuden tunteminen ja Herran pelko.
Jumalanpalveluksessa seitsemää kynttilää käytetään mm. piispan ollessa saapuvilla. Seurakunta rukoilee, että sen kaitsijat tulisivat sitä tervehtimään Jumalan täydellinen siunaus mukanaan ja että he julistaisivat sille Jumalan sanaa. Pyytäessään itselleen Hengen seitsemää lahjaa seurakunta puolestaan anoo samalla, ettei se lankeaisi "seitsemään turhuuteen", joista Saarnaajan kirjan 2. luku puhuu, eikä seitsemään pää- eli kuolemansyntiin."

Joulukynttelikön muoto on usein kolmiomainen. Menora sen sijaan on tasainen. Joulukynttelikköjä on muunkin muotoisia, joten olisiko kyseessä teolliseen muotoiluun liittyvä asia.

Lisää tietoa kynttilöihin liittyvästä symboliikasta löydät mm. Pentti Lempiäisen kirjasta Kuvien kieli : vertauskuvat uskossa ja elämässä.


Tässä lakkapinta hiottu hiekkapaperilla. Taustalla
näkyy keskeneräisiä hirvensarvitrofee projekteja.

Aika harva meistä taitaa kuitenkaan noita adventtikynttelikköjä, niin oikeilla kynttilöillä, kuin sähköisenä, polttaa uskonnollisten syiden vuoksi. Itse ainakin kuulun siihen ryhmän, että tähän synkkääkin synkempään vuodenaikaan, kynttelikön valo on vaan niin kaunista!


Suojasin kynttilät maalarinteipillä alarenoista, samoin sähköjohdon.
Kalkkimaalilla saa kivan, matan pinnan. Tälläisessä käytössä se
kestää hyvin, kun pintaan ei tule rasitusta. Kuten huomaatte, 
meidän olkkarin pöydän ääreen ei mahdu syömään. Sen verran
monta projektia on kesken!


Satuin poikkeamaan naapuripitäjän kirpputorilla ja sieltä löysin toimivan, Airamin sähkökynttelikön edulliseen 3 euron hintaan. Pari lamppua ovat hieman tummentuneita, mutta onneksi varalamppuja saa marketeista. 
Sekin muuten hämmästyttää, että varalamput myydään 3 kpl:n paketeissa. Itse ainakin aion vaihtaa kaikki lamput tähän "uuteen" kynttelikkööni kerralla. Joten no, jäähän minulle sitten pari varalamppua, koska joudun ostamaan niitä kolme pakettia. 


Kynttelikössä oli tälläiset muoviset 
"havu-käpykranssit".


Kynttelikön tuunaus oli helppo ja nopea toteuttaa! Hintaakaan sille ei vielä ilman uusia lamppuja tullut montaakaan euroa. Olin ostanut jo aiemmin ison pussillisen puuhelmiä kirpputorilta 2 eurolla ja niistä ei kulunut tähän projektiin kuin murto-osa. Kalkkimaali oli jäänyt edellisestä kalloprojektista ja rautalanka löytyi kotoa. Samoin hiomiseen käyttämäni hiekkapaperi.


Tein uudet kranssit kynttilöiden ympärille
tummanruskeista, noin 5 mm halkaisijaltaan
olevista helmistä.


Tein näin:
Pujottelin muoviset kranssikoristeet pois kynttilöiden ympäriltä. Niitä ei oltu kiinnitetty mitenkään, vaan lähtivät ihan vaan pois ottamalla.
Hioin kynttelikön lakkapinnnan karheaksi ja pyyhin pölyt pinnasta kostealla rätillä. Kiepautin palat ohutta maalarinteippiä kynttilöiden ja sähköjohdon alareunaan suojaamaan mahdolliselta ylimenevältä maalilta.



Maalasin kynttelikön kauttaaltaan tumman harmaalla kalkkimaalilla. Olin ostanut maalin ihan Prismasta ja pieni purkki maksoi muistaakseni jotain 5 euron paikkeilla.
Käytin maalia aikas paksun kerroksen, joten kynttelikköä ei tarvinnut maalata kuin kerran. Ensimmäinen kerros peitti puunvärin tosi hyvin.


Onhan nämä nyt söpömmät, kuin nuo alkuperäiset
muoviset!


Tämän jälkeen pujottelin pieniä puuhelmiä ohueen rautalankaan ja korupihdeillä kieputin langanpäät yhteen. Piilotin pienet langanpäät helmen sisään. Rinkuloista ei kannata tehdä liian kireitä! Minun kynttelikkööni meni joka rinkulaan näitä 5mm halkaisijaltaan olevia helmiä 9/rinkula.




Ja muutahan tähän ei sitten tarvinnutkaan ja kynttelikön tuunaus oli valmis! Mietiskelin helmirinkuloita tehdessäni, että näitähän voisi tehdä monenvärisiä ja voisi aina fiiliksen tai juhlan mukaan vaihtaa. Tai miksei jostain toisestakin materiaalista voisi tehdä vaihtokoristeet! Näin yksi kynttelikkö voisi olla monipuolinen ja sopia monenlaisiin tilanteisiin. 




Itse ainakin taisin muuttua sähkökynttelikkö heitteristä sähkökynttelikkö ihastelijaksi. Niin kaunis tästä tuli todella pienellä vaivalla! 

Mitä mieltä Te olette?


Kyllä tätä nyt kehtaa esillä pitää!

Jälkihuomautukseksi; jokainen tuunailkoot sähkösiä "juttuja" aina omalla vastuullaan ja harkinnallaan. En ota vastuuta kenenkään muun tuunauksista, kuin omistani!

20 kommenttia:

  1. Kyntteliköstä tuli hieno uudessa asussaan. Olen suosinut valkoisia kynttelikköjä, koska ne uppoavat paremmin valkoiseen ikkunalautaan. Minulle tärkeintä näissä ikkunoille asetettavissa kyntteliköissä on tunnelmallinen valo, eikä niinkään itse vempain. Pari vuotta sitten vanhin kynttelikkö hajosi, joten lähdin ostamaan uutta tilalle. Ensimmäiset vastaantulleet olivat muovisia. Kotimaisen löysin puisena. Ne muoviset havukranssit olen riipinyt pois aikaa sitten. Tekemäsi helmikranssit olisivatkin kivoja. Taitaa löytyä materiaalia omasta takaa, joten tekemistä vaille valmiita olisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelma kynttelikön valossa on minunkin mielestäni se pääasia! Mutta nyt tuo vanha rumilus kestää katseita ilman valoakin, eikä ole niin jouluinenkaan.

      Poista
  2. Joo, parempi tuo todellakin kuin se kellastunut mäntyhirvitys karseilla muovikoristeilla! Kaikkea voi kyllä melko pienellä vaivalla tuunailla kivemmaksi, kun vaan toimeen tarttuu. Ja sinähän tartut! Mielenkiintoinen tietopläjäyskin saatiin, kiitos siitä!

    Mulla on kaksi sellasta tasaista versiota 7 kynttilällä. En muista onko niissä joskus ehkä ollut noita muovisia koristeita, ei ainakaan ole enää. Olen pitänyt niitä aiemmin ulkoeteisen ikkunoilla, mutta nyt olen jo muutaman vuoden tykännyt laittaa sinne mieluummin pallovalot, ja kyntteliköt on jääneet työttömiksi... kuopus saakin nyt sitten toisen niistä omaan pikku kotiinsa, jossa on ihana ikkunasyvennys, jonne se käykin hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyntteliköt ovat usein paremman näköisiä ulkoa sisälle päin katsottaessa. Ja onhan niissä ihanan tunnelmallinen valo!

      Poista
  3. Tulipa kivan näköinen! Meillä on keittiön ikkunalla pari puista, tumman ruskeaa hiukan eri näköistä kynttelikköä. Olen löytänyt kyllä kaupasta ihan sellaisia seitsemän lampun pakkauksiakin.
    Israelissa perheelläni on menora, seitsenhaarainen kynttelikkö ja yhdeksänhaarainen on hanukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä katsella kauppojen valikoimaa lamppujen suhteen!

      Poista
  4. ainoat jouluvalot jotka haluansisälle.minäkin tein kadonneiden mansettien tilalle helmiversion mutta laitoin kuminauhaan.toivottavasti löydän lisää pyöreää kuminauhaa kaapista.

    VastaaPoista
  5. minä muuten vaihdoin ledkynttilät tavallisten tilalle (ei saa sekoittaa ledejä ja tavallisia keskenään samaan kynttelikköön) nyt tuntuu että raaskii polttaa koko joulun ajan.

    VastaaPoista
  6. Oi että miten hieno!!!
    Mulla on sama ongelma: en pidä kyntteliköistä, ja samaan aikaan haluan mahdollisimman paljon valoa ikkunoille yms joten hirveä henkinen ristiriita. Mutta tuolla lailla tuunaamalla tuosta tuli äärettömän kaunis!!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä nämä ovat jo muotonsa puolesta susirumia! Mutta valo on kaunis!

      Poista
  7. Minulla on sellainen vanha messinkinen kynttelikkö missä on vielä vanhat lamput paikallaan. Sanoin juuri miehelle että pitää kaivaa se esille ja laittaa johonkin mökille, voisikohan tätä messinkistä tuunata jollain maalilla 🤔❓🤓
    Minusta sinun tuli ihan kaunis näin tuunattuna ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän varmaan ainakin spraymaaleilla voisi suhauttaa jonkin toisen väriseksi, jos messinkinen ei nappaa.

      Poista
  8. Todella hieno muodonmuutos ja hyvä idea tehdä erilaisia mansetteja. Tykkään kyntteliköistä, mutta en ole tainnut koskaan sellaista omistaa. Omituista, kun näin tarkemmin ajattelee :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, menisi hyvinkin koko pimeän vuodenajan vain erilaisia mansetteja vaihtamalla!

      Ei minullakaan ole tälläistä koskaan aiemmin ollut. Nyt ostin kirppikseltä ihan varta vasten!

      Poista
  9. Piti ihan tulla kurkkimaan, että mitä olet puuhastellut. Upea lopputulos <3 Liityinpä nyt samalla blogisi lukijaksikin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva, kun tulit kurkkimaan! Olet sydämellisesti tervetullut seuraajaksi!❤

      Poista