torstai 2. joulukuuta 2021

TSI: Tonttuovi kierrätys- ja luonnonmateriaaleista

 
En ole ollut mikään kova tonttuovifani. Olen kyllä nähnyt monia todella hienoja ja taitavasti tehtyjä tonttuovia. Juuri sellaiset persoonalliset ja jonkun "jutun" sisältävät ovet ovat kivoja. Eräs entinen työkaverini esimerkiksi teki toiselle työkaverilleni yllätykseksi tonttuoven, mikä oli ihan tarkka kopio lahjan saajan talon ulko-ovesta. Hän oli käynyt kuvaamassa salaa ulko-oven, tehnyt tontulle samanlaisen pienemmän ja käynyt vielä kiinnittämässä sen paikoilleen oikean ulko-oven viereen. Tälläistä kekseliäisyyttä tonttuovien suhteen arvostan!

 Ja kyllähän meiltäkin tonttuovi seinästä löytyy. Se on paikoillaan ympäri vuoden ja olemme saaneet sen joskus vuosia sitten lahjaksi ystäviltämme, jotka olivat sen itse tehneet. 

Tonttuovi on kiinnostanut molempia lapsenlapsiamme tietyssä ikävaiheessa kovasti ja on vähän pitänyt kieltääkin siihen kajoamasta. Muutenhan tonttu ei pääse kylään, jos ovi revitään irti seinästä!

Ehkä juuri tonttuovien ympärille syntynyt kaupallisuuden rinki onkin se juttu, mitä en tonttuovissa siedä. Eikä ollenkaan ne itse ovet! Jos oikein muistan, tonttuovethan olivat alunperin sellaisia ihmisten omasta mielikuvituksesta syntyneitä ja ainekset oviin olivat jotain kotoa löytyneitä. Netistä löytyy ainakin monta juttua tonttuovista vuodelta 2017. Taisivat niihin aikoihinsa tehdä tulemisensa.

Nykyäänhän kaupat ovat väärällään tonttuovien rakentelupakkauksia. Löytyy ihan valmiita ovia ja sellaisia, mitkä voi itse maalata, sekä paljon kaikenlaista sälää, joilla voi sitten sisustella oven ympäristöä. Eikä pelkästään tontuilla, vaan löytyy keijuovia, peikko-ovia ym. Joka sesonkiin on nykyään oma ovi! Mutta näinhän se taitaa aina mennä; joku asia nousee hitiksi ja sitten kohta kaupat ovat väärällään siihen hittijuttuun liittyvää tavaraan. 


Meidän tonttuovi on olohuoneen hirsiseinässä.

Hehku-tonttu käyttää ahkerasti näin 
jolunaikaan ovea!


Itse en siis ole koskaan tonttuovea askarrellut. Ei ole ollut tarvetta, kun on jo tuo yksi lahjaovi. Mutta nyt huomasin instagramissa Pihatunarin tilillä niin hienon ja katseen kestävän tonttuoven, että pakkohan sellainen oli tehdä!

Kaikki tarpeetkin löytyi valmiiksi kotoa ja se ehkä olikin se kannustin tämän oven värkkäämiseen. Kun asut monen kymmenen kilometrin päässä lähimmästä sellaisesta kaupasta, josta jotain askartelumateriaalia voisi hankkia, on aina etua, että puuhasteluun tarvittavat materiaalit ovat helposti ja yksinkertaisesti hankittavissa kotioloista.  Lisäksi materiaalit tähän kyseiseen tonttuoveen olivat sellaisia, että se olisi helppo hävittää ja siitä ei jäisi mitään luontoa kuormittamaan. Tälläisistä tonttuovista minä pidän!


Tein heti useamman kerralla! 😁Tonttuoveen tarvitset:

 • puisen valokuvakehyksen, minulla oli 15x10 cm kehys
 • kalkkimaalia
 • kehyksen kokoisen palan koivuntuohta
 • puuhelmiä ovenkahvaksi, sekä kranssiin
 • rautalankaa
 • liimaa, esimerkiksi erikeeperiä tai kuumaliimaa
 • mattoveitsen tai sakset tuohen leikkaamiseen
 • sivuleikkurit rautalangan katkaisuun
 • pensselin kehyksen maalaamiseen
 • paperia tms. työalustan suojaamiseen
 • leikkuulaudan tai -alustan tuohen leikkaamiseen mattopuukolla

Näin tein:

Irroitin kehyksen taustastaan ja maalasin sen kalkkimaalilla kertaalleen. Kun kehys oli kuiva, tarkistin tarvitseeko paikkailla. Paikkamaalauksen jälkeen annoin vielä hetken kuivua.

Leikkasin koivuntuohesta kehyksen taustan kokoisen palan mattoveistä apuna käyttäen. Levitin kehyksen taustalevyyn erikeeperia kauttaaltaan ja painoin tuohen taustaan. Annoin kuivua painon alla seuraavaan päivään. Tuohi on sen verran kippuraisuuteen taipuvaista, että kannattaa laittaa vaikkapa kirjoja painoksi, jottei se irtoa ennen liiman kuivumista.

Pujotin pieniä puuhelmiä rautalankaan sopivan määrän ja kiepautin langanpäät kiinni toisiinsa. Pujotin päät helmen reikään piiloon.

Kun tuohi oli kuivunut kiinni kehyksen taustalevyyn, halkaisin pitkulaisen puuhelmen mattoveitsellä halki ja liimasin puolikkaan helmen ovenkahvaksi. Muutamalla tipalla liimaa kiinnitin kranssin oveen. 

Sitten vain ovi kiinni kehyksiin. En liimaillut sitä sen kummemmin, vaan taivutin kehyksen omat kiinnitysnastat vain takaisin paikoilleen. Ja tadaa, tonttuovi oli valmis!


Tämä tonttuovihan on siitä kiva, että sen voi kehyspohjan jo valmiina olevista reijistä laittaa naulasta roikkumaan. Tai sitä voi vaikka pitää lipaston päällä kehyksen seisontatuen varassa seisomassa ja tehdä sen ympärille asetelman. Tällä tavoin se olisi vähän kuin "ovi tonttujen narniaan"!
Itse mallailin tonttuovea siirtotallin oveen ja seinään. Tallin ovessa se olisi hauska yksityiskohta, koska pidän nyt joulunaikaan pientä puotia siellä. Näin tontutkin voisivat tulla ostoksille omasta ovesta!

En tiedä miten ovi kestää ulko-olosuhteissa. Tuohihan nyt on vedenkestävää, mutta kalkkimaalin vedenkestävyydestä ei ole minulla tietoa. Ehkä kannattaa liimanakin käyttää jotain "kovempaa" liimaa, kuin erikeeper. Minun valokuvakehyksissäni on taustalevy paksua pahvia, joten se ei ainakaan suoranaista vettymistä kestä.

Tonttuovi koristamassa tallipuodin ovea!
Millaisin ajatuksin Sinä suhtaudut tonttuoviin? Löytyykö kodistasi sellaista, vai onko se niitä "ei ikinä"- juttuja?4 kommenttia:

 1. Minä olen askarrellut useammankin tonttuoven, mutta tänä vuonna en ole jaksanut sellaista tehdä...tai ainakaan vielä. Aivan ihania nuo tekemäsi ovet, jotenkin kunnolla suomalaisen tontun ovia <3
  Kaunista iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielähän tässä ehtii askarrella vaikka mitä joulujuttuja!

   Poista
 2. Valmistamasi tonttuovet ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan tyylikkäitä.
  Oikein hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Pidän itsekin niiden yksinkertaisuudesta!

   Poista