sunnuntai 6. marraskuuta 2016

TSI: Talikakkuja linnuille munkinpaistorasvasta!


Kyllä se vaan on myönnettävä, että talvi on saapunut Leppämäkeenkin! Koko viikonlopun on leijaillut lunta ja pakkasta on ollut -7- -9 astetta.
 Olen jollain lailla ollut tästä iloinenkin, vaikka niin paljon syyshommia jäi tekemättä. Esimerkiksi haravointi, ei vaan ehtinyt. Suurin syy taisi kuitenkin olla jaksamisen puute, mutta ei siitä sen enempää tässä vaiheessa... Nyt näyttää ihanan puhtaalta, kun piha on peittynyt valkeaan ja kuohkeaan lumeen!
Sinitintti!

Jotain olen kuitenkin saanut aikaiseksi ja se on lintujen talviruokinnan aloitus kerrankin ajoissa! Meillä on ollut lintulauta "ladattuna" jo kuukauden päivät ja kuhinaa on ollutkin. Monena vuonna olen laitellut emmettä laudalle vasta näihin aikoihin ja ehkä siitä syystä laudalla on ollut koko talven suht hiljaista. Mutta nyt näyttää hyvältä, porukkaa lappaa nokottamassa siemeniä!

Hömötiainen

Talitintti tuppaa osingoille.

Siemen nokkaan ja menoksi!
Ihan peruslintua on vieraillut, ei ketään harvinaista nokottajaa! Tinteistä tali-, sini-, hömö- ja kuusitiaisia on näkynyt. Pikkuvarpusia, keltasirkkuja, pari viherpeippoa ja punatulkkunaaras ona havaittu.
Närhiä, käpytikkoja, jokunen mustarastas ja sitten joku minulle vieras lintu, mistä kuvia tuolla alempana. Myös harakka on poikennut.

Punatulkkunaaras

Kuusitiainen

Sekalaista porukkaa

Kuusitintti, taas!

Keltasirkut

Kuusitiainen, linssilude!


Meillä lintulaudalla tarjoillaan ihan sellasta perusruokaa; kauraa, ohraa, maapähkinää ja auringonkukansiemeniä. Joskus ostan talipötkylöitä ja -palloja ja jotain siemenseoksia. Jos sattuu jostain saamaan sianihraa, sitä ripustelen lintulaudan viereisen omppopuun oksille, pihaa kaunistamaan. ='D Mutta pääasiassa mennään ihan noilla tavallisilla jutuilla.

Mustarastas

Närhi piilottelee!

Mutta mikä lintu tämä on?

Joku rastas?

Omenaa nokotti pitkät tovit!

Blogistani on käyty ahkerasti lukemassa kahta juttua linnuille tekemistäni talikakuista. Joten talviruokintaa on aloiteltu muuallakin. Hyvä, hyvä!


Ja talikakkuja olen värkkäillyt minäkin. Tällä kertaa munkinpaistorasvasta, jota olen kyllä aiemminkin kokeillut ja hyvin maittavaksi todennut. Munkkirasva eroaa kookosrasvasta siinä, että se sisältää myös palmu- ja rypsiöljyä. Ja on reilun euron halvempaa!


Munkinpaistorasva ei kovillapakkasilla kovetu ehkä ihan niin kovaksi, kuin pelkkä kookosrasva. Mutta tämä nyt on näitä mutu-juttuja. Kakkuset maistuvat linnuille kuitenkin hyvin ja sehän on tärkeintä!

Käpytikka ja pikkuvarpunen

Siemenet olivat talikakkusissa yksinkertaiset; ohraa ja auringonkukansiemeniä. Meinasin laittaa rouhittua maapähkinääkin, mutta laiskuus iski. En jaksanut rouhia niitä!
Muotteina käytin hyväksi toteamiani silikonisia muffinssivuokia. Mutta jos ei huvita pipertää, kippaa siemenseoksen vaikkapa maitotölkkiin, naru keskelle ja sula rasva sekaan. Helppo ja yksinkertainen tapa!TALIKAKKUSET MUNKINPAISTORASVASTA

 • n. 1 litra siemeniä, esim. ohraa ja auringonkukansiemeniä
 • munkinpaistorasvaa
 • puuvillanarua tms. maatuvaa narua
 • muotteja
Jos käytät pieniä muotteja, täytä ne puolilleen siemeniä. Tee narusta lenkkejä ja aseta ne siementen päälle. Täytä muotit siemenillä.
Jos haluat tehdä yhden ison talipötkön, esim maitotölkistä, tee narusta pitkä ripustuslenkki, jonka asetat tölkkiin. Huolehdi, että naru pysyy suht keskellä, kun kaadat siemet tölkkiin ja että, narua jää ulkopuolelle tarpeeksi ripustamista varten.
 Sulata rasva kattilassa ja kaada varovaisesti muotteihin siementen päälle. Muotit saavat tulla piripintaan.
Rasva alkaa jähmettymään jo huoneenlämmössäkin, mutta se kestää tosi kauan. Muotit kannattaa laittaa kylmään, jääkääppiin tai ulos, jos mahdollista.

 Tasaisella alustalla kylmään jähmettymään!

Irroittele kakkuset muoteista ja ripustele haluamaasi paikkaan linnuille tarjolle!


20 kommenttia:

 1. Kivat ohjeet. Tein minäkin, vaan lorautin sekaan rypsiöljyä, kun sitä ei muuhun mene, vai oisko ollut auringonkukkaa tms. Ja liikaa kait, kun kakkuvuokaan tehty kakku ei pysynytkään kasassa. Mutta se oli vaan ulkonäkökysymys, hyvin on maistunut kuitenkin :)
  Siellä onkin monipuolinen lintuvalikoima. Täällä pääasiassa talitinttejä ja variksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, taitaa tuo kakkusten estetiikka olla meidän ihmisten hapatuksia. Ei taida linnut välittää muutakuin mausta! =D

   Poista
 2. Söpöt on lintujen muonat! Mä mietin, tekiskö kans jotain ruokaa linnuille... toisaalta en ole koskaan ruokkinut niitä, osaisko ne ees tänne? Ja jos osais, niin miten kauhea homma siitä ruokinnasta sitten tulis, muistaisinko ees huolehtia, että ruokaa olis aina tarjolla...

  Rastaaksi mä arvelin ton yhden linnun, mutta mun lintutietämys on kyllä niin huono, että en menis tähän lausuntoon kovin sokeasti luottamaan. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämässä ei ole koskaan liikaa söpöyttä! ='D

   Kyllä ne tirpat yllättävästi ruuan perässä tulee. Mutta onhan se välillä aikas ruljanssi toi talviruokinta. Siksi meilläkin on tollanen lintulauta, mihin menee ämpärillinen jyviä. Ei tarvi ihan joka päivä täyttää. Joka toinen vaan...

   Rastaalta tirppa näyttää, mutta ei hajua mikä!

   Poista
 3. Itsekin tuollaisia tehnyt ( postasinkin ehkä pariviikkoa sitten)ja hyvin kelpaavat kaikille närhestä alkaen.Helposti hyvää siivekkäille ja meillä myös oravalle ;)
  Keittiön ikkunasta on kiva seurata ja yrittää tunnistaa kaikkia lintuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla olikin hienoja talikakkusia, pöllöjä ja kaikkee!

   Oravaa ei ole vielä näkynyt, mutta kyllä sekin joka talvi on vieraillut!

   Totta, lintujen seuraaminen on kiehtovaa puuhaa!

   Poista
 4. Ihania ja vielä sydämen muotoisia. Kyllä lintusista pitää pitää huolta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, tottakai sydämen muotoisia! ='D

   Eihän noi pienet muuten pärjää pakkasessa, jos niitä ei vähän jeesi!

   Poista
 5. Ihanan viitseliästä!! Itse ostan niitä valmiita "makkaroita". Tosin nyt (taas) tuli mieleen jotain mitä voisi kokeilla.
  Tuo on näppärän näköinen teline/putkilo missä tikka roikkuu.
  Meillä on harmina naakat. Ne kun rohmuavat sitten koko talisysteemin kerralla jos pääsevät käsiksi. Pakko virittää jonkunmoinen häkki kaikkien tarjottavien ympärille.
  Näytät tunnistavan hurjan määrän lintuja. En ole varma olenko koskaan edes nähnyt tali- ja sinitiaisen lisäksi muita kuin pikkuvarpusia meillä. No, punahousu-tikka on toki jokatalvinen vieras.
  Punatulkkuja haluaisin pihapiiriin. En tiedä mistä sapuskasta ne tykkäävät, joten vaikea asetella mitään houkuttimia. Tosin lieneekö niitä tällä alueellakaan.....

  Pirteää talvea sinnekin! Jäi tosiaan melko iso osa syyshommista tekemättä. Mm. haravaan en ehtinyt edes koskea. Ei tosin harmitakaan. =) Haravoin sitten keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella viitseliästä; siemenet muottiin ja rasva päälle! ='D Sitäpaitsi, valmiit rasvamakkarat tulee varmaan edukkaammaksikin, kuin nämä ite tehdyt!

   Joo, ton putkilon olen ostanut talipalloja varten joskus jostain!

   Pikkuhiljaa noita tipuja oppii tuntemaan, kun googlettaa! Punatulkut ovat alkaneet vierailemaan meillä sen jälkeen, kun kuusimetsiä kaadettiin tuolta lähistöltä. Punatulkkuhan on sellainen synkkien kuusikoiden lintu.

   Joo, jatketaan niitä pihahommia sitten keväällä! ='D

   Poista
 6. Lintujen ruokinnan minäkin aloitin kun tuli pakkanen.
  sunnuntai on parasta noihin omiin leipomuksiin ..meinaan linnuille.
  Minun on pakko vaan kaikki laittaa kanaverkon sisälle koska tikat vievät isot möhkäleet aina mennessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pyörii noita käpytikkoja myös. Mutta ovat olleet vielä ainakin ihmisiksi.

   Poista
 7. Makkaroita olen ostanut linnuille, mutta tuota munkkirasvaakin olisi kaapissa, joten taidan ottaa vinkistä vaarin ja aloittaa lintukakkujen teon! Ruokinta-automaatin touhuja on kiva seurailla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii-i! Niitä rasvamakkaroita saa kilon pötkön sellasen munkkirasvan hinnalla. Mutta onhan se nyt kiva kattella, kuinka ite tehdyt kakut tekevät kauppansa lintuystäville!

   Poista
 8. Hienoja kuvia linnuista. Meilläkin jäi lehdet maahan, mutta niin on aiemminkin jäänyt...ei haittaa =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Satu! Eivät ole niitä ihan helpoimpia kuvattavia!

   Onpahan madoilla keväällä ruokaa, kun lehdet on maassa! =D

   Poista
 9. Eikö vain olekkin! Ja erittäin tervetulleita! =)

  VastaaPoista
 10. Onpas teillä monenlaisia lintuja ruokinnalla. Kelpais tännekin. :) Meillä on vaan osa noista käynyt, pääasiassa sini- ja talitiaisia sekä pikkuvarpusia. Talikakkujen teko olisi edessä viikonloppuna.

  Kysymäsi lintu on räkättirastas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ole aikaisempina vuosina ihan näin paljon tinttejä ollut lintulaudalla. Mutta tosiaankin aloin tänä vuonna ruokkimaan niitä aiemmin kuin muina vuosina.

   Todellakin, se voisi olla räksä! Kyllähän minun nyt räkätit pitäisi tuntea! En tosiaankaan edes ajatellut, että niitä vielä olisi huudeilla tähän aikaan vuodesta.

   Poista