Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

torstai 27. lokakuuta 2016

Syyskylvö vs. kevätkylvö osa 2; porkkanat! Ja maa-artisokkavaroitus!

Porkkanahan on mainio syyskylvettävä juures! Joka vuosi sitä laittelen kasvilavoihin. Mutta saas nähdä, jääkö tänä vuonna laittamatta. Minulla kun ei ole kuin pieni pussinjämä vanhentuneita Nantaise 2, kesäporkkanan siemeniä. Argh! Miten olenkaan voinut olla näin huolimaton hankinnoissani?
Porkkanat ovat onnistuneet syksyllä kylvettyinä niin kannellisessa lavassa, kuin kannettomassakin. Tosin porkkanassa on ilmennyt yksi ongelma; nimittäin se virittäytyy kukkaan herkästi syksyllä kylvettynä.

Kukkiva porkkanapenkki eräänä kesänä!

Kaunis on kukka porkkanallakin!

Olen yrittänyt etsiä tietoa lajikkeista, jotka eivät alkaisi kukkimaan niin herkästi syksyllä kylvettynä. Tuloksetta! Omien kokemuksieni mukaan, ainakin nuo aikaiset kesäporkkanat alkavat pukkaamaan kukkavartta herkästi. Mutta tänä kesänä myös kevätkylvetyissä porkkanoissa oli kukkavarsia. Olisiko alkukesän lämmöllä ja lopun kesän viileydellä vaikutusta?  Vai sillä, että kylvin porkkanat tosi aikaisin keväällä? Kuka näistäkin nyt sitten ottaa selvää? Pöh!
Tänä vuonna minulla oli kolmea eri porkkanalajiketta kasvamassa. Ihan Honkkarista ostettuja 'Berlicum'  -porkkanoita, joita kylvin sekä syksyllä ja keväällä. Exotic Gardenista tilasin suosikkilajikettani 'Sugar Snacks' -porkkanaa, jota kylvin keväällä. Tätä ohutta, pitkää ja erittäin makeaa ja mehukasta porkkanaa olen kylvänyt myös joskus syksyllä ja onnistunut on. Kolmantena kylvin keväällä pussinjämän 'Red Samurai' -nimistä pinkkiä porkkanaa.


Syyskylvön olin tehnyt kannelliseen lavaani, palsternakan viereen. Porkkanat onnistuivat siinä tosi hyvin. Tämä Berlicum-porkkana tekee paksun, mutta lyhyen juuren. Maku on hyvä, makea ja mehukas. Varastointikestävyyttä kehutaan. Me kuitenkin olimme syöneet syyskylvetyt porkkanat jo elokuuhun mennessä. Niin hyvin ne kasvoivat!

Kevätkylvetty vas. ja syyskylvetty oik..

Tässäkin tuli erittäin selväksi, kummat kasvoivat paremmin; syksyllä vai keväällä kylvetyt. Syyskylvö vei voiton taas 6-0! Vaikka nostin keväällä kylvetyt porkkanat lokakuun alkupuolella, ne eivät ehtineet kasvattamaan juurta lähellekkään samoihin mittoihin kuin syksyllä kylvetyt.
Kevät kylvöistä ei sitten varastoitavaksi jäänyt kuin pieni, 5 litran ämpärillinen. Sehän ei tietysti anna koko totuutta, koska olemme syöneetkin jatkuvasti porkkanoita penkistä. Mutta jos koko olisi vastannut määrää, sato olisi ollut moninkertainen!"Pääsato" porkkanoistani oli kylvetty keväällä, Beiben minulle tekemään, uuteen kasvilavaan. Tyhjensin muutamasta vanhasta lavakauluslavasta, jotka siirsin alapellolle, mullat tähän uuteen lavaan. Yhdessä traktorinrenkaassa oli kasvanut maa-artisokkaa, jotka oli viime talven lumeton pakkaskausi mädännyttänyt. Mutta ilmeisesti muutamia mukulanpaloja oli multaan jäänyt, koska porkkanapenkkiin pukkasi maa-artisokkaa. Olisi pitänyt repiä ne heti huomattuani pois, mutta repimättä jäi ja ne valtasivat jonkin verran tilaa penkistä, häiriten porkkanoiden kasvua.

Porkkanaa kasvatin, maa-artisokkaa sain!

Maa-artisokasta ei tarvi tämän enempää maahan jäädä, kun se alkaa kasvamaan!

Komeasti on artisokka kasvanut!


Ei kuitenkaan maa-artisokkia pelkästään voi syyttää porkkanoiden huonosta kasvusta. En tiedä mitä syyttäisin... juuret jäivät tosi pieniksi. Lava on kuitenkin aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Jopa Sugar Snacksit, jotka yleensä kasvavat aikas hyvin, jäivät pieniksi. Red Samurai -porkkanat olivat ihan pohjanoteeraus. Siemenpussissa luvattiin vielä itävyyttä, mutta ei satoa tullut kuin muutama yksilö. Noi Berlicumit onnistuivat parhaiten, mutta pieniksi nekin jäivät.
Älytöntähän toisaalta on yleensäkkään porkkanaa kasvattaa, koska sitä saa niin edullisesti ostaa kotimaisena kaupastakin. Mutta onhan se nyt vaan niin hienoa hakea ainekset ruokaansa omasta maasta. Porkkanaraastekin maistuu ihan taivaalliselta, kun juurekset on nostettu hetki ennen syöntiä maasta.


Nami, nami, naamiii!

Syyskylvöä suositellaan varsinkin silloin porkkanalle, kun on riesaa porkkanakempistä. Lukemani mukaan, kemppi ei välitä enään jo hyvään kasvuun lähteneistä taimista. Minulla ei ole kemppiongelmaa ollut, ainakaan vielä. Mutta kokemukseni mukaan syyskylvetyistä porkkanoista olen saanut ne "jättisadot", joten aioin jatkaa tällä linjalla!

Sydämellisesti vioittunut porkkana!


Mutta jos kylvötavoista ja -ajoista etsitään voittajaa, se on ilman muuta itsekylväytyminen! Tyhjensin lavaa, jossa pari kesää sitten kasvoi porkkanaa. Kesällä huomasin, että valkosipuleiden joukkoon oli ilmestynyt porkkanan naatti. Ilmeisesti joku porkkana oli jossain vaiheessa siementänyt. Annoin sen olla ja siellähän oli kasvanut varsinainen jätti!Oletan, että se on Sugar Snacks, koska niitä minulla taannoin lavassa kasvoi. Eikä lähistöllä ole porkkanaa kasvanut tänä kesänä.
Tämä itsekseen paikkansa hakenut jättiporkkana on suurin mitä meidän kemällä on koskaan kasvanut. Beibenkin suusta pääsi "OHO!", kun talikolla porkkanaa nostin. Vaatimattoman kokoinen  naatti kun ei antanut mitään vihjettä itse juuren koosta.
Jätti on syöty raasteena ja maistui erinomaiselta. Ei yhtään karvas ja puiseva!Porkkanaa ehtii syyskylvää niin kauan kuin maa on sulana. Maan jäätymistä voi hieman myöhästyttää peittelemällä maan vaikkapa lehdillä tms.. Ei muuta kuin kokeilemaan! Ja varokaa kavalaa maa-artisokkaa, joka valtaa joka paikan!


6 kommenttia:

 1. Melkoinen patukka tuo itsekylvätynyt porkkana ja kuten sanoit, aika pieni naatti suhteessa porkkanaan! Olen samaa mieltä, porkkanan kasvatus ei kannata, jos lasketaan ihan taloudellisesti versus työ kitkemisessä ja harventamisessa, mutta se maku ja euforinen tila kun saa porkkanaa harventaa ja nyppiä, mitä parasta juhannusaaton puuhaa! Kylvän porkkanan keväällä, syyskylvöä en ole koskaan koettanut, 'Juwarot' ja 'Autumn king' ovat molemmat olleet erinomaisia lajikkeita ja runsaan kuiva-ainepitoisuuden vuoksi säilyvyys kellarissa on ollut hyvä.

  Tuota maa-artisokkaa haluaisin kasvattaa, kerran kasvatin pellossa, toiste en, kokemukset samat kuin Sinulla, helpolla saa pysyvän rikkaruohon, pienetkin juurenpalat pitää kaivaa huolella pois!

  Mulla on kasvimaa nyt aika hyvässä kunnossa, kiitos kummitytön, taidankin kokeilla syyskylvöä, mulla taitaa olla siemeniäkin vielä jäljellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ehkä komppaa sinua tuossa harventamisen ja kitkemisen ihanuudessa! ='D Mutta muuten kyllä olen samaa mieltä, että aina pitää hieman porkkanaa olla kasvamassa. Onni on omakasvatettu porkkana!

   En ole hoksannutkaan, että kummilapsia voisi "hyödyntää" kasvimaahommissa. Kiitti vinkistä! ='D

   Poista
 2. Kehtaanko tunnustaakaan: mulla kasvaa maa-artisokkaa siksi, että tykkään niistä kukista. Pitäisköhän tuota penkintynkää joskus talikoida auki ja katsoa josko sieltä löytyisi syötävää.... ? =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tottakai kehtaa! Ja minähän olen heti kateellinen, koska minun porkkanapenkinvaltaaja-artisokkani (tulipas pitkä sana), eivät kuki. Ei kumpikaan lajike. Että sekin vielä!

   Poista
 3. Kokeilin viime syksynä porkkanan syyskylvöä ja sain kivan kokoisia porkkanoita, mutta samaan aikaan kylvetyistä palsternakoista ei voi sanoa samaa. Tuntui kuin palsternakat olisivat heränneet kasvamaan vasta elokuussa ja silloin oli jo liian myöhäistä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a! Mikäs niitä palsternakkoja on mahdannut vaivata, kuin noin on kesän nukkuneet? Minulla palsternakat ovat joko lähteneet hyvin kasvuun tai sitten ei ollenkaan. Yhtenä keväänä koko penkistä lähti kasvuun vain yksi ainut palsternakka!

   Poista