tiistai 22. helmikuuta 2022

Ensimmäiset esikasvatukset; chilit, paprikat, purjo ja mukulaselleri.

 

'Jalapeno'



Laitoin tuossa helmikuun ensimmäisellä viikolla ensimmäiset siemenet multiin. Purjo, mukulaselleri, chilejä ja paprikoita. Mikään niistä ei ole vielä noussut pintaan! Kaikkia en tosiaan laittanut kerralla, vaan osan kylvin myöhemmin. Kokemuksesta tiedän, että jotkin chileistä kestää itää monta viikkoa. Chilit ja paprikat idätän pimeässä, pesuhuoneen lattialla. Näin olen tehnyt enemmän ja vähemmän onnistuneesti aina.

'Penis' chilien värisuora muutaman 
vuoden takaa. 



En ole tänä vuonna ostanut yhtään ainutta uutta siemenpussia! Minulla on niin paljon siemeniä edellisiltä vuosilta, että pakko käyttää niitä. Vaikkakin osa on auttamattomasti menneet "yli päiväyksien". Sekin voi omalta osaltaan vaikuttaa itävyyteen. Toivotaan nyt kuitenkin, että jokin itäisi. Olisihan se nyt ennen kuulumatonta, että yksikään siemenistä ei idä. Yleensähän käy niin, että vanhentuneita siemeniä kylvää silleen varmuuden vuoksi vähän enemmän, ja sitten ne kaikki itääkin. Siinä taas ihmetellään, että mihin nää kaikki laitetaan!

'Lombardo' paprika



Sitä paitsi, kyllähän tässä vielä ehtii uusia siemeniä ostamaan. Ajattelin yhtä chiliä ostaa, jos siemenpussi jossain vastaan tulee. Se on 'Biquinho' chili, mieto ja makea, pienikoikoinen Etelä-Afrikkalainen chili. Minulla on sitä ollut muistaakseni toissa kesänä kasvamassa ja säilöin hedelmät etikkaliemeen. Erinomaisia näin säilöttyinä ja vaikkapa fetajuuston kanssa lihamureketaikinaan lisättyinä. Netistä siemeniä saisi, mutta en viitsi maksaa postimaksuja vain yhdestä siemenpussista. Tulee pian kiusaus tilata muutakin, vaikka en välttämättä tarvitsisi. Pitää katsoa, jos käyn jossain vaiheessa "isossa maailmassa" ja sieltä löytyisi.


Punaiset chilit ovat niitä 'Biquinho' chilejä. 



Minulla on osa chileistä sellaisia, mitä kasvatan joka vuosi ja siemenet olen kerännyt kasvattamista chileistäni. Tälläisiä ovat 'Jalapeno', 'Poblano', punainen 'Penis' ja 'Cordo de Toro'. Joskus vuosia, vuosia sitten, ostin kyseiset chilit Tampereella järjestetyiltä Chilifesteiltä. Maksoin itseni kipeäksi noista chileistä, koska ne myytiin kilohinnalla. 'Condo de Toro' eli Häränsarvi on iso, suippoparikan kokoinen, erittäin mieto, keltainen chili. Ostin muistaakseni niitä 4 ja ne maksoivat yli 20 euroa. No, tästä on jo niin monta vuotta aikaa, että ovat antamillaan siemenillä maksaneet itsensä takaisin moneen kertaan. Samoin samalla kertaa ostamani 'Poblanot' ja 'Jalapenot'.


'Poblano' on myös isokokoinen chili. Vihreänä
mieto, mutta kypsyttyään muuttu violetin väriseksi
ja hieman tulisuutta. 

Syömme näitä täyttettyinä. Täytteeksi sopii kaikki, mitä nyt
ihan täytettyihin paprikoihinkin laittaisi.



Chileistä kasvatan vain todella mietoja lajikkeita. Haluan, ettei syömäni ruoka tuota tuskaa! Sanonta: "Chilin pitää polttaa sisään mennessä ja ulos tullessa" ei ole minun juttuni. Joskus pahasti tulehtunut vatsanporttini ei kestä moista touhua. Eikä peräpukamatkaan....

Mutta pientä "hiittiä" pitää olla ja siitä tykkään ruuassani. Joten, chilit kuuluvat Leppämäen  vakikalustoon kasvihuoneissa.


Kasvihuoneen lisäksi olen kasvattanut chilejä talon lämpimällä
eteläseinustalla.



Mutta hupsista keikkaa! Juuri kun pääsin kehumaan kasvattavani vain mietoja chilejä, löysin varastoistani pussinjämän hieman tulisempien 'Habanero Lemonin' siemeniä. Vanhentuneita, of course! Koska mitään ei saa heittää hukkaan, laitoin sitten nekin multiin. Kyllähän nyt vähän pitää tulella leikkiä, vai mitä? Ja jos nämä sattuvat itämään, annan siitä taimia veljelleni, joka taas puolestaan arvostaa chileissä tulisuutta.





Paprikoita laitoin muutamia lajikkeita. Taas sen mukaan, mitä siemeniä varastoistani löysin. Paria ihan peruspaprikaa; punaista ja keltaista. Sitten jotain oranssia, mistä olin taitavasti siemenpussista repäissyt nimen pois. Pitkulaista 'Lombardoa' ja punaista napostelupaprikaa. Vielä pisteenä ii:n päälle, löysin vuodelta 2019 keräämiäni 'Alma Paprikan' siemeniä. Tämä on pyöreä, paksumaltoinen, tomaatin näköinen paprika. 




Purjothan onnistuivat minulla viime kesänä yllättävän hyvin. Vaikka olin itse kasvattanut taimet! Olen aina niissä epäonnistunut, siis taimikasvatuksessa ja ostanut taimet valmiina joiltain messuilta. Kaikkihan tietää, ettei sellaisia tapahtumia ole lähihistoriassa ollut, joten on ollut pakko turvautua omiin vajavaisiin taitoihin.

Purjot kylvin viime vuonna ihan vain pariin kukkapurkkiin. Kun olivat tehneet muutaman lehden, latvoin ne. Latvoin vielä uudemman kerran, kun olivat kasvaneet lisää. Latvominen edesauttaa taimia tekemään lisää lehtiä ja vartta paksuuntumaan. 

Sitten kun oli aika istuttaa taimet, ne olikin täyttäneet purkit täysin. Varovaisesti revin taimet irti toisistaan ja istutin aika syvälle. Näin ne jäävät tyvestään valkoisiksi. Sain hyvän purjosadon ja siitä on vielä pari jäljelläkin.

Näin siis kylvin purjot tänäkin vuonna, enkä aio taimia purkeista nytkään koulia. Vaan istutan ne sitten suoraan kasvupaikalleen, kun sen aika on. Edellyttäen, että yleensäkin itävät!




Mukulasellereissä olikin viime kesänä välivuosi. Voipi olla, että nytkin kylvin ne liian myöhään. Mukulaselleri tarvitsee todella pitkän kasvukauden, jotta ehtii muodostaa kunnon mukulan. Taimia ei saa myöskään istuttaa liian syvälle, eikä liian pintaan. Näin lukee ohjeena oikein siemenpussissa! Siinähän sitten arvot, että mikä on se oikea syvyys. Olen käsittänyt, että ne eivät oikeassa kasvusyvyydessä ala muodostamaan mukulaa. 

Minulla ne ovat jääneet yleensä pienen nyrkin kokoisiksi, mutta kaikki on silti käytetty. Mukulaselleri, palsternakan lisäksi, on ihan liian aliarvostettu juures!


Vuonna 2017 olen mukulasellereiden kanssa
onnistunut!


Tälläisillä esikasvatuksilla on Leppämäen kasvukausi aloitettu. Seuraavaksi lähtee tomaatit multiin, mutta vasta ensi kuun puolella. 

Olen hieman kateellisenakin katsellut somessa, kuinka jotkut jo koulivat chilejään, paprikoitaan ja jopa tomaattejaankin. Olen kuitenkin ihan tarkoituksellakin myöhästyttänyt esikasvatuksiani, koska ei yksinkertaisesti ole tilaa niille. En enään jaksa mitään taimihylly ja -pöytäviritelmiä, mitä pitää sitten varoa noiden lapsenlapsien tullessa mummulaan. Tällä tavalla mennään esikasvatusten kanssa tänä keväänä. Ensi keväänä voi olla taas eri meininki!


Samanlaisia satoja odotellessa, kuin
edellisten vuosien sadot ovat olleet!


8 kommenttia:

  1. Tänä vuonna ei kannatakaan mitään kylvää liian aikaisin, kun lumimäärän takia ei taimia saa kasvihuoneeseen valohoitoon vielä aikoihin.
    Mukulaselleriä olen pari kertaa kokeillut, mutta saanut aikaan vain juurisyherön. Harmi, sillä se on parhaimman makuinen juures.
    Täytyisiköhän kokeilla purjoa? Se on taimena kuin rairuohoa, joten sitä on hankala käsitellä. Mutta se maku, voi nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tossa mukulasellerissä on juurikin ne pointit, että esikasvatus on aloitettava ajoissa, niitä ei saa istuttaa liian syvään ainakaan ja savessa ne ei pärjää.

      Purjoa olen kokeillut taimettaa monella eri tavalla. Sitten olen aina ostanut niitä messuilta niin, että niitä on parikymmentä taimea samassa ruukussa. Siitä olen sitten ne suoraan kasvimaalle istuttanut, kun aika on ollut hyvä. Ajattelin sitten, että miksi minäkään niitä purjontaimia koulisin, jos niitä noin taimistokin myy ja ne onnistuneesti lähtivät kasvuun. No, toista kertaa kokeilen, että mikään kokemusasiantuntija en vielä voi sanoa olevani.

      Poista
  2. Ihanan chilinen postaus. Itse tykkään tulisemmista chileistä. Olenkin mieheni kanssa nauranut, että silloin on ruoassa tarpeeksi makua kun räkä valuu nenästä ja hikeä pukkaa :)
    Ihanaa tiistaita sinulle Marketta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, chilillä saa kyllä nesteet kehossa virtaamaan! ='D

      Poista
  3. Joskus vuosia sitten minulla oli kesäisin sopimus tukkukaupan kanssa
    40 000 purjosta vuodessa (lapset saivat viikonloppu ja kesätöitä). Ne eivät olisi mahtuneet esikasvatukseen mihinkään, jos niitä olisi koulittu. Puhumattakaan työmäärästä. 🤣

    VastaaPoista
  4. No huh huh! Aikas määrä purjoa kasvatettavaksi! Minulla on yleensä ehkä jokin 50 purjoa. Mutta omaan käyttöönhän nämä omat vain tulevatkin. Joskus tosiaan olenkin miettinyt, että ei kauppapuutarhoilla ja -taimistoilla tehdä varmaankaan niin paljon sellaista "turhaa" työtä, mitä me kotipuutarhurit teemme. Ja vähän viime kesänä pääsinkin kesätyössäni näkemäänkin. Kyllä touhu on aikas erilaista, kuin mitä kotona räpelletään! ='D

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä postauksesta! Mulla on sama tilanne.. ei viä yhtään itänyttä chiliä tai paprikaa ja alkoi jo ahdistaa! Ja otan tästä talteen myös tuon biquinhon nimen, sillä tykkään myös vain kevyesti tulisesta ruuasta. Chilejä olenkin kasvattanut vain joka kolmas vuosi kun sitä ei kulu mulla paljoa, mutta sopivampi lajike voisi auttaa asiaa �� Mun kokemus purjosta on, että sekin tykkää lisävalosta esikasvatusaikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin viime kesänä, että mitä ihmettä teen chilisadosta, kun kuivattuna sitä on edellisiltä vuosilta vaikka kuinka. Sitten mä tein sweet chili kastiketta ja chilitahnaa. Ja sain koko sadon tungettua niihin!

      Poista