sunnuntai 30. tammikuuta 2022

TSI: Huonetuoksu

 
En ole koskaan ostanut minkäänlaisia huonetuoksuja. Paitsi vessaan joskus jotain suihkautettavaa. Kun koulun yhteen näyttöön mietin hyvinvointituotteita luonnon raaka-aineista, valitsin yhdeksi tehtäväkseni huonetuoksun. Minullahan oli hyvinvoinnin tuottaminen luonnontuotteiden avulla -osatutkinto ja tein siihen vauvoille ja pienille lapsille sopivan tuoteperheen, mihin käytin yrttinä kamomillaa. Sehän on perinteisesti sellainen mieto ja rauhoittava yrtti, pienillä lapsilla käytetty kylvyissä ja hauteissa, jopa sisäisesti nautittuna. Kamomilla on yleisesti hyvin siedetty ja harvoin allergisoiva. 

Tein vauvaöljyn, pari erilaista voidetta ja salvaa, saippuan, tuoksukynttilän ja huonetuoksun. Kynttilän ja huonetuoksun ajatuksena oli siis se, että niistä leijuva kamomillan tuoksu rauhoittaisi vauvaa. 


Erilaisia kamomillasaippuoita
näyttöpöydässäni.

Tässä soijavahakynttiläni. Olin lisännyt
sulaan vahaan kamomillan eteeristä 
öljyä. Ja huonetuoksukin taustalla!

Tässä tekemäni salvat ja voiteet, sekä vauvaöljy.
Minulla oli myös ihan kuivattua, itse kasvatettua 
kamomillaakin näytössäni, koska sitä voi
käyttää hauteisiin, kylpyihin ja teeksi.


No, tämä huonetuoksu on sitten ollut koulunäyttöni jälkeen meidän makkarin takan päällä ja siitä oli jo kaikki tuoksut haihtuneet. Muutenkin maljakko, missä tuoksuöljy oli, oli aikas pölyinen. Joten oli ehkä aika tehdä uusi huonetuoksu!

Olen tehnyt itse myös huonetuoksumaljakossa olevat puutikut. Ostin ihan tavallisia grillivartaisksi tarkoitettuja puutikkuja. Ne maksoivat muistaakseni noin euron ja pussissa oli niitä useita kymmeniä. Netistä tilasin käsittelemättömiä puuhelmiä muutamassa eri koossa. 

Pujotin puuhelmiä grillitikkuun niin, että isoimmat jäivät keskellä. Tyyli on vapaa ja mikä sattuu omaa silmää miellyttämään. 

Kaikissa helmissä ei ollut niin isoa reikää, että ne olisivat painamalla mahtuneet tikkuihin. Joten pyysin Beibeltä ihan ohuen poranterän ja porakoneella varovaisesti isonsin reikää.

Joissakin tikuissa ensimmäinen ja viimeinen helmi jäi löysäksi. Liimasin ne kiinni tipalla pikaliimaa. 

Katkaisin tikuista terävän pään pienellä askartelusahalla. Tämän voisi tehdä terävällä, paksuteräisellä veitsellä painamalla varovaisesti tai kokeilla puutarhasaksia. 

Jos ei grillitikkuja ole tai halua sellaisia ostaa, voi kokeilla jotain muita kuivia tikkuja. Olen nähnyt kuorittuja, ohuita puunoksia käytettävän. Ne ovat kauniita! 


Huonetuoksu

 • 1 dl auringonkukkaöljyä tai jotain muuta hajutonta, neutraalia öljyä esim. valmista vauvaöljyä
 • (1 tl alkoholia 40 %, vodka tms.)
 • noin 30 tippaa haluamaasi eteeristä öljyä
 • kapea maljakko, pullo tai vastaava
 • puisia tikkuja 
Mittaa öljy, (alkoholi), ja eteerinen öljy astiaan. Sekoita hyvin ja lisää tuoksua niin halutessasi. Kaada seos maljakkoon.

Laita puutikut maljakkoon tuoksuöljyyn. Mitä enemmän tikkuja on, sitä paremmin tuoksu leviää. Voit liikutella tikkuja öljyä sekauttaen aina ohikulkeissasi, jotta tuoksu leviää paremmin. Ajan ollen, öljy imeytyy tikkuihin.

Huonetuoksu säilyy tuoksuvana noin 2 kuukautta. Siihen voi lisätä halutessaan lisää tuoksua. Aseta huonetuoksu sellaiseen paikkaan, ettei eläimet ja lapset pääse siihen käsiksi.

Olen tehnyt huonetuoksun alkoholilla ja ilman. Alkoholin tarkoitus on, että öljyt sekoittuvat toisiinsa paremmin ja tuoksu haihtuu alkoholin mukana. En kuitenkaan ole oikeastaan mitään eroa huomannut, vaikkei alkoholia laita ollenkaan. Tämän takia ei kannata Alkoon lähteä!

Olen törmännyt kyllä sellaisiinkin huonetuoksuohjeisiin, mitkä tehdään vedestä. Niissä alkoholilla on suurempi merkitys, koska eteeriset öljyt eivät ilman sitä sekoitu veteen.

Koska meillä huonetuoksu on edelleen makuuhuoneessa takan päällä, olen valinnut siihen tällä kertaa toisen rauhoittavan yrtin, laventelin. En nyt tiedä, onko se auttanut minua tai Beibeä nukkumaan yhtään sen paremmin, mutta ainahan näin voi uskoa! Joka tapauksessa, itse tehty huonetuoksu ja tikkujen arkartelu on mukavaa puuhaa ja edullista ajanvietettä.4 kommenttia:

 1. Kiitos tuosta ohjeesta. Olenkin miettinyt, että mitä kaikkea tuollaiseen huonetuoksuun voisi laittaa. Yhteen tuoksuun taitaisi olla jopa tarvikkeet täällä kotosalla.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Marketta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Tämä on yksi tapa tehdä huonetuoksu. Netistä löytyy kyllä lisää ohjeita googlettamalla DIY huonetuoksu.

   Mukavaa alkanutta viikkoa!

   Poista
 2. Kiitos ohjeesta. Menee kokeiltavaksi.
  Kaikkea hyvää pian alkavalle helmikuulle!

  VastaaPoista