torstai 2. helmikuuta 2023

Munasalaatti

 


Kanat munivat nyt todella hyvin. Meillä ei ollut syksyllä kuin 2 viikkoa, jolloin emme saaneet nauttia omien kanojen munista. Tämä johtuu siitä, että meillä on tällä hetkellä aikas monta nuorta kanaa, jotka aloittivat ensimmäiset munintansa loppusyksystä. Muutenkin kanoja on enemmän, kuin aikoihin.
Välillä on ollut ihan "ongelmana" että mihin nämä kaikki munat oikein käyttää. Koiralle olemme syöttäneet munan per päivä ja itsekin tulee paistettua munia leivän päälle. Viikonloppuisin teen munakokkelia. Onneksi mummun ja papan murut käyvät usein. He tykkäävät kokkailla ja syödä munakasta. Mutta siltikin on ajoittain hieman ylituotantoa  kananmunista.

Samalla kun kanamunat kiehuvat, lämpiää pesuvesi ja torppa.

Törmäsin netissä jokin aikaa sitten munasalaattien ohjeisiin. Kokeilin eri versioita ja tykästyttiin syömään niitä ruisleivän päällä. Ohjeissa vaan oli mielestäni liian vähän kananmunaa suhteessa muihin aineisiin. Joten muokkailin ohjeita omaan makuuni ja ajattelin jakaa sen teillekin. Olkaa hyvät!

Munasalaatti


Keitä munat ( 6 kpl) kovaksi, noin 10 minuuttia ja jäähdytä
ne kylmässä vedessä. Kuori munat ja erottele keltuaiset
ja valkuaiset erilleen.

Laita keltuaiset kulhoon ja hienonna ne haarukalla.
Lisää joukkoon 1 rkl sinappia, 1 rkl sitruunamehua,
2 rkl tuorejuustoa, 2 rkl majoneesia ja 2 rkl kurkkurelishiä. 
Sen voit korvata myös yhdellä suolakurkulla, joka on 
kuutioitu pieneksi. 
Mausta rouhitulla mustapippurilla ja hyppysellisillä suolaa.
Sekoita ainekset keskenään.

Hienonna valkuaiset veitsellä hienoksi ja lisää
keltuaismassan joukkoon.

Sekoita ainekset hyvin ja tarkista maku. Lisää
suolaa tarvittaessa. Laita munasalaatti
jääkaappiin odottamaan käyttöä. Se säilyy
hyvänä muutamia päiviä.

Itse kasvatetut sinapinversot tekevät leivästä
ihan ravintolakelpoisen!

Munasalaatti on todella herkullista leivän päällä! Mutta sopii mainiosti myös paistetun kalan tai kalapuikkojen tai -pullien kera. Söimme sitä myös suolaisena lätyntäytteenä. Mietin, että se sopisi mainiosti voileipäkakun täytteeksi. Ja miksei myös vähän kuin kastikkeena perunan ja pinaatti- tai verilättyjen kera.


Salaatin makua säätää käyttämällä erilaisia sinappeja. Jos käytät sinappista kurkkurelishiä, voit jättää ohjeen sinapin pois. Maku on myös hieman erilainen, jos käytät relishin tilalla suolakurkkua. 

4 kommenttia:

  1. Onpa herkun näköistä salaattia ja varmaan tosiaan hyvää leivän päällä.
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle Marketta <3

    VastaaPoista
  2. Maistuisi meillekin! Ihanan kuuloinen munasalaatti, ja vieläpä omista munista tehtyä.
    Puoliso sai edellisessä työpaikassaan ostettua työkaverilta kotikanalan munia, mutta nykyään joudutaan tyytymään kaupan valikoimaan. Toki ostetaan aina ulkokanan tai luomukanan munia, mutta mieluiten sitä ostaisi kotikanalasta tuoreita munia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on täällä Kuhmalahdella oikein sellainen pieni munintakanala, joka myy kananmunia.
      Että saa kyllä ostettuakin lähimunia, jos oma tuotanto hiipuu välillä.

      Poista