tiistai 22. maaliskuuta 2022

Helppo ja herkullinen sitruunakahvikakku

 




Rakastan sitrushedelmiä! Olen sen aikakauden lapsia, että talven kohokohtia oli, kun televisiossa mummo huusi "Jaffat tulloo!" Lapsuudessani -70- ja 80-luvuilla sitruksia ei saanut ympäri vuoden kaupoista kuten nyt saa. 

Kasarilla tuli kauppoihin myös valmiskahvikakkuja, joita vanhempani ostivat usein varsinkin mökille. Ne eivät maksaneet juuri mitään ja säilyivät iäisyyden. 80-luvun nousukaudella arvostettiin jotenkin enemmän sellaista valmista kaupasta ostettua, kuin itse tehtyä. Vieraillekkin tarjottiin ennemmin ostettua känttyä. Oliko se sitten sellaista "vaurauden" osoitusta, kun oli varaa kaupan pullaa tarjota?

Terassikahvikausi on vahvasti aloitettu!



Minä rakastan tuon "ydinsodan" kestävän sitruunakakun makua! Entinen työkaverini nauroi tuolle nimitykselle, mutta nehän tosiaan on sellaisia, mitä otettaisiin bunkkeriin mukaan, jos sellainen hetki tulisi. 

Muistan joskus erään naisen testailleen tuon tapaisen kakun säilyvyyttä. Se säilyi muistaakseni jonkun 8 vuotta yli vkp:n ihan virheettömän oloisena. 

 Toivottavasti sellaista tilannetta ei tule, että joudutaan vetäytymään bunkkereihin kakut kainalossa, vaikka eletäänkin kamalia aikoja. Anteeksi huulenheittoni, mutta noita säilöntäainekakkuja olen aina kutsunut tuolla tavalla. Ne ovat tosiaan täynnä kaikkea "ei aitoa" ja säilöntäaineita ja säilyvät iäisyyden!


Koska sitruunoita on löytynyt marketeista edullisesti, olen leiponut sitruunakahvikakkuja. Kuinka ollakkaan, löysin netistä ohjeen, joka jäljittelee tämän "ydinsotakakun" makumaailmaa. Mutta tähän ei tule kauppojen kakkujen sisältämää palmuöljyä, kosteudensäilyttäjää, kaliumsorbaattia, aromeita ym. ainesosia. Vaan tehdään ihan kunnon aineista! 

Tämä kakku on todella herkullinen ja mehevä ja säilyykin sellaisena useamman päivän. Mutta ei kuitenkaan niin kauan, että tästä "bunkkerievääksi" olisi! Ihan jo senkin takia, että tulee syötyäkin nopeaan tahtiin.

Mutta retkievääksi kakku on 
mitä mainioin!



Alkuperäinen ohje löytyy täältä . Olen hieman muuttanut ohjetta, koska inhoan epämääräisiä mittamääriä, kuten esimerkiksi 1,1 dl tai 3,4 dl. Joten olen muunnellut ohjeen määriä täysiin tai puolikkaisiin desilitroihin ja hyvin on toiminut. Olen myös tehnyt kakkua kreikkalaisesta, täysirasvaisesta jogurtista, sekä soijajogurtista. Molempi parempi!




SITRUUNAKAHVIKAKKU

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl kreikkalaista jogurttia tms.
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 keskikokoisen sitruunan kuori raastettuna ja mehu puristettuna
  • 1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
Voit kuorruttaa kakun halutessasi:
  • 4,5 dl tomusokeria
  • 4-5 tl sitruunamehua tai vettä
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Voitele suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka. Voit vuorata pohjan leivinpaperipalalla halutessasi. 

Mittaa vehnäjauho, suola ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita hyvin. Mittaa toiseen kulhoon loput aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. Yhdistä kuivat aineet kosteisiin ja sekoita nopeasti hyvin sekaisin. Älä kuitenkaan vaivaa, jottei massa sitkisty!

Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia tai niin kauan, kun on kypsä. Kokeile vaikka tulitikulla. Jos tikkuun ei jää massaa kiinni, kakku on kypsä. Voit peittää kakun loppupaiston ajaksi palalla foliota, jos pinta näyttää tummuvan liikaa.
Kuorruta jäähtynyt kakku halutessasi tomusokerikuorrutteella tai vaikkapa sulatetulla suklaalla. Nauti!



20 kommenttia:

  1. Sepä kiva ohje. Kiitos! Otin muistiin.
    Muistan minäkin nuo ah niin hyvin säilyvät kakut. Eiköhän niitä ole nytkin myynnissä, en tosin ole ostanut, enkä tykännyt ennenkään. Mutta jossain kyläpaikassa niitä oli pakko syödä :)))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kakkuja löytyy kaupoista edelleen. On myös suklaaversioita ym.

      Poista
  2. Hyvin muistissa ne kakut, kuin myös Jaffat.
    Millähän ne kakut olivat kyllästetyt kun saatiin säilymään. Muistan tuoneeni joskus kauan sitten Englannista tuliaisena ja innostuttiin syömään kakku ehkä noin vuosi reissun jälkeen. Hyvä oli :D

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta.Tuota pitää kokeilla.Kiva kun on tuollaiset simppelit aineet ja ohje.Sitruunakakku on aina lemppari:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä pidän myös nykyään sellaisista ohjeista, missä ei ole mitään kikkailuja. Aineet sekaisin ja vuokaan vaan!

      Poista
  4. Minäkin muistan ikuisuuden säilyneet kakut. Hyvältähän nekin maistuivat, mutta epäilyttävä määrä lisäaineita jätti negatiivisen jäljen mieleen. Niinpä yhä karsastan kauppojen hyllyillä olevia "tanskalaisia" kuivakakkuja.
    Sitruunakakusta tykkään ja sitruunamuffinseista. Ohjeesi tuli kuin tilauksesta. Tarkoitus oli etsiä maukas kakkuohje. Tässähän se nyt on, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kakussa on juurikin kaupan sitruunamuffinssien maku!

      Poista
  5. Olen samaa mieltä Betweenin kanssa tämä tuli kuin tilauksesta ajattelin juurikin samaa. Minulla on kaikki aineet kotona joten huomenna tästä valmistuu kakku viikonloppua ajatellen. Kiitos sinulle ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä ja mehevä kakku!

      Poista
    2. Kuule kakku on nyt uusissa. Helppo oli ohje ja näyttää hyvin nousevan. Makua en vielä tiedä mutta maistetaan kun on valmis.

      Poista
    3. Nyt on myös maistettu ja hyvää oli, kiitos ohjeesta 🤗

      Poista
    4. Mahtavaa, että onnistui ja piditte!🤩

      Poista
  6. Sitruunakakku on mieheni oli suosikki. Viimeksi leivoin mandariinikakun, mutta kyllä sitruunainen kakku voittaa maussa.
    Mukavaa loppuviikkoa sinulle ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vastaavia kakkuja tehnyt verigreipistä ja appelsiineistä. Mutta kyllä sitruunasta vaan tulee paras!

      Poista
  7. Sitruunakakku on parasta! Aamulla katselinkin, että vihanneslaatikossa on iso määrä sitruunaa. Pitänee ruveta leivontapuuhiin :-)

    VastaaPoista