perjantai 25. maaliskuuta 2022

Helpot narsissilyhdyt ja ihana sitruunapuu!

 



Minusta ei oikeen irtoa mitään floristintaitoja, enkä ole visuaalisestikkaan kovin lahjakas. Silti on kiva aina välillä yrittää saada jotain nättiä aikaiseksi!


Auringonpaisteessa on vaikea saada 
hyviä kuvia lyhdyistä, mutta 
idea varmaan tulee selväksi!



Tässä muutama viikko sitten näin instassa, kuinka Kivipellon Saila oli tehnyt kivat narsissiasetelmat pihalyhtyihin. Siis ihan sellaisiin, missä talvella poltetaan kynttilöitä. Hän oli laittanut narsissiruukun lyhtyyn jäkälän kanssa ja voi että, kun oli kivan näköisiä. 





Minulla ei jäkälää ollut, mutta Beibe oli juuri kaatanut vaarallisesti vinossa olevan männyn meidän pihatien varrelta. Joten, minä laittelin männynhavuja lyhtyihin peittämään narsissien rumaa muoviruukkua.




Meillä on ollut ihan koviakin pakkasia öisin, mutta narsissit ovat pysyneet silti hyvinä lyhdyissään. Kaksi lyhtyä on meidän ulkorappusilla ja siinä talo suojaa niitä hieman. Yhden lyhdyn vein muijaluolan terassille ja se onkin varjoisempi ja kylmempi paikka. Silti sielläkin narsissi on pysynyt hyvänä.



Muijaluolaan ei vielä sisälle pääse!


Tämä oli helppo ja edullinen kevätasetelma! Jopa minä sain näistä kivat ja piristävät jotenkin mukavasti. Antavat keväistä tunnelmaa tänne lumen keskelle. Vettä kaivattaisiin, jotta nämä lumivuoret alkaisivat sulamaan. Piha on ihan jäätiköllä ja jääkerros kulkuväylillä vaan paksunee, kun aurinko sulattaa lumikasoja vedeksi ja yöpakkaset jäädyttävät ne pihateille. 

Beibe raivasi traktorilla väylän 
kasvihuoneelle.



Ostinpa viikko takaperin isolla kylällä käydessäni itselleni ihanan sitruunapuun. Lidlissä oli pikkusitruspuut edulliseen hintaan ja en voinut vastustaa kiusausta. Vähän jäi kyllä kaivelemaan, että olisi pitänyt ostaa myös kumkvattipuu, mutta piheys iski.




Sitruunapuussani on valmiina yksi hedelmä. Instan puolella piruilinkin, että voinko sanoa olevani omavarainen sitruunoista edes pienen hetken! ;'D Puussa on kyllä hirvittävän paljon nuppujakin, jotka alkoivat lämpimässä eteisessä avautumaan. Huumava sitruunankukkien tuoksu lehahtaa nenään heti, kun ulko-oven avaa.




Olen taas yrittänyt googletella sitruksen hoito-ohjeita. Olen nimittäin onnistunut tappamaan tämän puun kaksi edeltäjää aiemmin. Tälle puulle en ole tätä faktaa kertonut. Ei "hänen" tarvitse kaikkea tietää!

Raakileitakin löytyy!

Oikein mukavaa ja rentoa viikonloppua teille kaikille!




10 kommenttia:

  1. Ihania asetelmia olet tehnyt ja narskut on todella kivat havujen kanssa. Lyhdyt myös antavat jotain suojaa samoin havut. Minä ajattelin ostaa vasta tulossa olevan kylmän jakson jälkeen narskut mökille ja kotiin.
    Jestas miten kivan ostoksen teit. Oma sitruunapuu. Toivon sille pitkää ikää.

    VastaaPoista
  2. Meillä oli pahimmillaan-8 astetta pakkasta öisin ja narskut pärjäsivät hyvin lyhdyissään.

    VastaaPoista
  3. Hienoja lyhtyasetelmia. Youtubessa oli Puutarha49 vlogissa joskus kerrottu sitruunapuun talvettamisesta ja hoidosta. Minäkin laitoin siemenen multaan ja onhan tuo itänyt. Vaan tuskinpa siitä puuta tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jostain luin sellaistakin, että 7 vuotta ainakin kestää,että ennen kuin siemenestä kasvatettu sitruunapuu alkaa kukkimaan. Minä sain muutaman kumkvatin siemenen ja laitoin ne multiin. Saa nähdä, itävätkö!

      Poista
  4. Aivan upeita nuo sinun narsissilyhdyt 💛
    Minä olen onneton kaikkien kasvien kanssa, onnistuin tappamaan jopa mehikasvin.
    Mukavaa viikonloppua sinulle Marketta ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän on heikkohenkisiä huonekasveja täälläkin!😆

      Poista
  5. Ostin vuosi sitten samanmoisen sitruunapuun Lidhlistä ja yllätys yllätys se tuotti jopa kaksi syötävää ja vieläpä hyvänmakuista sitruunaa.Ajattelin ettei se talvea kestäisi mutta kas kummaa jo nyt on muutama kukka ilmestynyt.Pidin sitä vähän viileämmässä huoneessa kasvilampun alla talven. Toivottavasti onnistut kasvatuksessa. Itsekin mietin sitä kumvattipuuta mutta kauppaan jäi ainakin toistaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, wau!👏 Mulla on edeltäjät olleet ulkoeteisessä. Mutta se on ollut varmaan liian lämmin. Ajattelin tämän, jos pysyy hengissä, viedä yläkertaan telkkuhuoneeseen talveksi, koska se taitaa olla meidän töllin viilein huone. Mutta katsotaan nyt, miten pysyy henki puussa!

      Poista
  6. Muijaluola kuulostaa niin hienolta :)
    Hienoja asetelmia. Narsissit ja Tetet kestävät vähän kylmääkin ja säilyvät ulkona kyllä paremmin kuin sisällä.
    Vau sitrukselle! Kuvittelen että ei ole ihan helpoin hedelmöijä Suomessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muijaluola on rempattu leikkimökistä mun käyttööni. Siellä on Beiben tekemä sohva, pöytä ja korituoli. Harmittavan vähän ehdin siellä olemaan. Pari kertaa kesässä nukun päikkärit tai luen kirjaa sadesäällä.

      Poista