tiistai 12. huhtikuuta 2022

Vegaaniset marengit kikherneiden liemestä

 


Teen lähes viikottain jotain ruokaa, mihin laitan säilykepapuja tai kikherneitä. Näihin omavaraisteluvuosiin en ole saanut papuja niin onnistumaan, että satoa saisin kuivatettua. Pakkaseen olen kyllä taite- ja pensaspapuja palkoineen laittanut. Joskus olen hapattanut papuja ja ne ovat kyllä hyviä!
Koska olen "ei niin suunnitelmallinen ruuanlaittaja", kuivatut pavut meillä ei niin ehkä toimisikaan. Teen päivän tai viikon ruokasuunnitelmat aikas ex tempore ja siltä pohjalta, mitä tekee mieli. Tai jos satun näkemään jonkin kivan ohjeen, niin sitä pitää päästä kokeilemaan heti. Tämän vuoksi meillä on lähes aina papu- ja kikhernesäilykkeitä kotivarana. 
Kikherneitäkään en ole kokeillut kasvattaa. Onko Teistä joku yrittänyt, tai jopa onnistunut? Olisi kiva kuulla kokemuksistanne!


Tälläisestä tetrasta tulee reseptin noin 1,5 dl
aquafabaa eli kikhernelientä.

Minulla oli jäänyt vähän niin kuin unohduksiin yksi bataatti, josta sitten väsäsin currya. Laitoin curryyn tetrallisen kikherneitä ja samassa muistin, että liemestähän voisi tehdä marenkeja. En ollut tälläisiä ennen kokeillut, vaikka vanha juttuhan tämä oli.
Tuumasta toimeen ja netistä etsimään ohjeita. Joten tässäpä tulee meikäläisen versio kikherneliemi-marengeista eli aquafaba-marengeista. Olkaapa hyvät! 

Minähän värjäsin omani elintarvikeväreillä!


KIKHERNELIEMI-MARENGIT

  • n. 1,5 dl kikhernelientä
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0,5 tl vaniljauutetta
TEE NÄIN:

1. Mittaa kikherneiden siivilöity liemi kulhoon. Vatkaa sitä noin 5 minuuttia, kunnes se alkaa kunnolla kuohkeutumaan.

Vaahdosta tulee oikeasti ihan kovaa ja kiinteää!

2. Lisää sokeri ja jatka vaahdottamista, kunnes vaahto pysyy kulhossa ylös alaisin käännettynä.
3. Lisää sitruunamehu ja vanilja uute ja vaahdota vielä hetki, niin että kaikki aineet ovat varmasti sekaisin.
4. Pursota pellille pikku marengeiksi tai isoksi levyksi vaikkapa pavlovaa varten. 
5. Kuivata 80-100 asteessa muutama tunti. Täysin kuivunut marenki irtoaa leivinpaperista ja on läpeensä rapea.

Ohjeesta voi jättää hyvinkin pois sitruunamehun tai sen voi korvata pienellä lirauksella etikkaa. Myös vaniljautteen voi jättää pois. Tai korvata vaniljasokerilla. Tomusokerin sijasta voi käyttää tavallista hienoa sokeria. Jostain luin vinkin, että jämäkämmän massan saa, kun laittaa 0,5 tl ksantaania joukkoon. Sitä minulla ei ollut, niin en osaa sanoa sen toimivuudesta.

Minä halusin värikkäitä marenkeja!

Marenkimassaa voi värjätä elintarvikeväreillä. Minä tein näin ja jaoin massan neljään eri kulhoon ja lisäsin liraukset väriä jokaiseen. 

Yritin varoa, ettei tule mitään kantaa ottavia
väriyhdistelmiä!

Halusin kokeilla kaksivärisiä marenkeja. Joten laitoin toisen värin tuorekelmun sisään, paketin pursotuspussiin ja lisäsin toisen värimassan suoraan pussiin. Kts. alla olevat kuvat!

Massa kelmun keskelle ja sitten taitoin kelmun
massan ympärille, jättäen kuitenkin päädyt auki.

Paketti pursotuspussiin!

Ja toinen väri pussiin ilman kelmua!

Alkuun tuli vain yksivärisiä, kun en saanut
kelmupakettia tarpeeksi lähelle pursotuspäätä.
Mutta eipä tuo haitannut!

Uuni oli kiertoilmatoiminnolla ja puulasta
luukun välissä koko kuivatuksen ajan.

Sen huomasin, että minulla meni noiden massojen värjäämisen kanssa sen verran kauan aikaa, että vaahto alkoi jo hieman latistumaan. Pursotuksista ei jäänyt paljonkaan kuviota valmiisiin marenkeihin. Pitää kokeilla uudelleen niin, ettei värjää. Vaan pursottaa heti nopeasti marengit ja katsoa, tuleeko niistä kauniimpia niin.


Mutta joo, kiva kokeilu! Minun mielestäni nämä olivat oikeastaan paremman makuisia, kuin kananmunan valkuaisesta tehdyt. En nyt niin hirmuinen marengin ystävä ole, mutta näitä nyt on tullut purkista napsittua aina ohimennen. Muu maisteluraati moitti näitä hieman "vihreän" makuisiksi. Mutta luulen, että makuun vaikutti tieto siitä, mistä nämä oli tehty! Oli kuitenkin kiva kokeilla tälläistä hävikkiherkkua ja teen näitä kyllä toistekkin. Pavlova maistuisi varmasti erinomaiselta tuoreiden marjojen kanssa!

2 kommenttia:

  1. Onpa kyllä hyvännäköisiä marenkeja, ihanat nuo väritkin.
    Näitä voisikin tehdä kun seuraavan kerran tehdään marokkolaista harira keittoa.
    Mukavaa tiistaita sinulle Marketta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään kanssa värillisistä marengeista! Jotenkin tuntuu kurjalta heittää sitä lientä menemään, kun sen voisi käyttää tällä tavallakin.

      Mukavaa pääsiäisen odotusta sinulle, Outi!

      Poista