maanantai 8. syyskuuta 2014

Pikku pirpanat ulkoilevat!


Lauri Paloheimon, vuonna 1947 painetussa, Kotieläinhoidon perusteet -kirjassa, kehotetaan antamaan kanantipuille auringon valoa niin pian kuoriutumisesta kuin mahdollista. Se kuulemma vahvistaa tipuja. Nyt kun on ollut todella aurinkoisia ja lämpimiä päiviä, olen roudannut Kanasen ja tiput ulos. Ovat saaneet ulkoilla turvallisesti isossa, siirreltävässä marsujen ulkohäkissä, muiden kanojen ulottumattomissa. On aivan uskomattoman hellyttävää katseltavaa, kun pienet tiput yrittävät kuopsuttaa maata pikku varpaillaan, emon esimerkkiä seuraten. Tai kun ne makaavat, pikku siivet levällään ja ottavat aurinkokylpyjä.
Onneksi Kananen on sen verran kesy, että pienillä vastaväitteillä, saan sen kiinni ja ottaa sen tipusiakin käteen. Ilman että se hyökkää metson lailla kimppuun. Toivottavasti lämpimät kelit jatkuvat pitkään, että pikku tiput saavat paljon auringonsäteitä vahvistuakseen entisestään!


2 kommenttia:

  1. Onpa Kananen nätti! Tipuista puhumattakaan, tietysti.

    VastaaPoista
  2. Kaveriltani sen nuorikkona viime kesänä sain. Tottu käsittelyyn, kun lensi aina ulkotarhan aidan yli. Meni iltaisin navetan vanhaan sontaruumaan, pystyssä olevien potkukelkkojen aisoille nukkumaan, mistä minä sen kävin hakemassa yöksi kanalaan turvaan. Saas nähä, mitä tipuista tulee. Nyt näyttäisi että kaksi olis ainakin kukkoja. On alkanut heltta kasvamaan!

    VastaaPoista