torstai 9. helmikuuta 2017

Lämmin kaali-hernelisäke, nam!

Minä rakastan kaalia! Ihan perusvalkokaali on niin herkkua, että! Jos pitäisi valita kolme vihannesta, mitä söisi koko lopun elämäänsä minä valitsisin valkokaalin, keltasipulin ja porkkanan. Ei paljon muuta ihminen tarvitse!



Kaaliahan on nyt saanut kaupoista niin halvalla, että on oikein hävettänyt ostaa. Jos kilohinta on 39-99 senttiä, ei siitä tuottaja juuri mitään saa. Kaalihan on niin pirun vaikea kasvattaakin, etten minä ole ainakaan ikinä siinä onnistunut. No, se taas ei kyllä kerro kaalinkasvattamisesta yhtään mitään!
Kaaliruokia on tullut syötyä roppakaupalla, minä olen syönyt kaalia ihan sellaisenaankin ja elukoillekkin olen sitä ostanut. Kanit ja kanat ovat saaneet kaalia pari kertaa viikossa. Marsuillekkin olen sitä tarjonnut, mutta nämä meidän hienohelmat eivät siitä oikein piittaa. Jäävuorisalaattia pitäisi pikku-pötkylöille ostaa, joka on nyt ihan sikakallista. 5,90 e/kilo. Saavat marsulit tyytyä kaaliin, niinkuin kaikki me muutkin!



No, meillä on siis syöty kaalipadan, wokatun kaalin ja kaaliraasteiden sun muiden lisäksi lämmintä kaali-hernelisäkettä. Ohje tähän on muistaakseni napattu Pirkka-ruokalehdestä. En ole varma, oliko se ihan tälläinen, koska minulla on aina hieman tapana muokkailla reseptejä omaan makuuni sopivammaksi. Muistelisin, ettei alkuperäisessä ohjeessa ollut tuota hunajaa.  Alkuperäisen ohjeen tillin voi korvata vaikka kuivatulla meiramilla tai jollain muulla lempiyrtillään, mutta tuo tilli sopii uskomattoman hyvin tähän ruokaan.

LÄMMIN KAALI-HERNELISÄKE 2-3 ann.


  • 150g valkokaalia
  • 100g pakasteherneitä
  • 1 1/2 rkl smetanaa
  • 1 rkl hienonnettua tuoretta tilliä (tai hyppysellinen kuivattua)
  • 1 tl hunajaa
  • ripaus suolaa
Suikaloi kaali. Keitä kaalia ja herneitä suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti, välillä sekoittaen.

Kaaliin kuuluu jäädä purtavuutta!


Valuta vesi kasviksista
Lisää smetana, hunaja ja tilli kattilaan vihannesten kanssa ja sekoita. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa kevyesti suolalla.


Minä teen aina tätä lisäkettä noin kolminkertaisena, jotta saan käytettyä koko smetanapurkin. Ja sitäpaitsi, tämä toimii hyvin myös lämmitettynä.

Tässä seurana leivitetty porsaanleike ja bataatti-perunasosetta!

Minun herkkuni oli lapsuudessa ne ihan pienet ja valkoiset kaalinlehdet, mitkä ovat ihan kannan tuntumassa. Vieläkin närsään ne huolellisesti, ennenkuin annan kannan kaneille. Maistakaapas, ne ovat ihanan makeita!

12 kommenttia:

  1. Ihanaa aivan varmasti! Täytyykin kokeilla! Jos tarvitsisi tosiaan valita loppuelämän syötävät, ottaisin nuo samat, paitsi herneitä tarvittaisiin myös mukaan! Valkoiset kaalinlehdet ovat tosiaan parhaimmat ja kaalin kannan ydin sieltä ihan keskeltä! Meilläkin kanat ovat kaaliherkkujen perään!

    Raskausaikana kaaliruuat olivat joitain uskomattoman ihanaa, söin kaalilaatikkoa salaa jääkaapista kylmänäkin, tosin tykkään niistä vieläkin (lämpimänä), lapset eivät, saivat kai yliannostuksen jo kohdussa! Kaali on tosi halpaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä herneet tarvitsisi listalle saada mukaan ehdottomasti! =D

      Itse olen ihan pikkaisesta lähtien pitänyt kaalista. Tytär ei pidä kypsästä kaalista ja Beibelläkin tuppaa ottamaan vatsan päälle. Mutta olen silti molemmat "pakottanut" kaaliruokia syömään! ='D

      Poista
  2. Aah, herkullinen ohje. Kaapissa on kaali odottamassa valmistusta ja nyt muuttuivat suunnitelmat sen suhteen. Sipuli on ykkösherkkuni, mutta sinun muut suosikkisi tulevat kyllä seuraavina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kannattaa kyllä kokeilla. Hieman erilainen kaaliruoka. Tosin, kyllähän jotkut laittavat smetanaa kaalilaatikkoonkin.

      Sipuli on kanssa ihanaa! Niin paistettuna, keittona, raakana ja ihan miten vaan! <3

      Poista
  3. Kanille ei pitäisi antaa kaalia, ei sovi niiden ruuansulatukselle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aina antanut kaaleja, siis valko-, puna-, kukka-, parsa-, ja lehtikaalia kaneilleni pieniä määriä. Tiedän, että kaalikasvit, mukaanlukien lanttu, saattavat aiheuttaa kaneille ilmaa suolistoon ja kanit ei osaa poistaa sitä piereskelemällä ja röyhtäilemällä.
      Kanini olen aina ottanut ihan pentuina ja pyrkinyt syöttämään heti pienestä niille kaikkea mahdollista vihannesta, hedelmää ja juuresta juurikin siitä syytä, että niiden vatsat kestäisivät kaikenlaista ruokaa.
      Syötän siis myös kurkkua ja salaattia, vaikka niiden sanotaan olevan nestettä poistavia ja niitä ei saisi joidenkin suositusten mukaan kaneille antaa.
      Banaania syötän myös silloin tällöin, vaikka sitäkään ei saisi juurikaan antaa, koska se taas saattaa kovettaa kanin mahaa.
      Joidenkin suositusten mukaan ei myöskään tuoretta ruohoa saisi antaa, koska joidenkin kanien vatsat ei sitä kestä.
      Puun oksat pitäisi pestä harjalla, ennenkuin niitä kaneille antaa ja onhan näitä muitakin suosituksia.
      Joten olenkin lakannut lukemasta näitä suosituksia ja luottamaan siihen, miten eläimeni voivat. Kysyn myös neuvoa ystäviltäni ja tuttaviltani, joilta saan varmasti hyviä vinkkejä ja neuvoja ilman mitään näsäviisailuja.
      Ei kani elääkseen kaalia tarvi, kuten ei juuri mitään muutakaan. Vettä ja kuivaa heinää, niinhän ne suositukset sanovat.
      Eläimet, niinkuin ihmisetkin ovat kuitenkin yksilöitä. Ei kaikkien ihmistenkään vatsat kestä kaikkea, varsinkaan kaalia.

      Poista
  4. Mä mietin myös tota kani-hommaa, olen mielestäni kuullut, että ei sais antaa niille kaalia. Meidän kaneille en oo antanut kuin ihan vähän joskus ja lehtikaalia olen myös niille antanut vähän joskus, en tiiä onko sama asia sen kanssa kuin ton keräkaalin. Jäävuorisalaatilla ja lehtisalaatilla mennään meillä pupusten kanssa, vaikka todellakin ne on kalliita.

    Mutta joo, kaali on minustakin ihanaa! Sellanen kaaliruoka on hyvää, että paistaa vaan jauhelihan ison kattilan pohjalla, sitten lisää kaalia suikaleina, vettä, suolaa ja mustapippuria. Ja sitten purkillinen kermaa. Todella hyvä herkku, jota nykyisin ehkä vähän kaipaan... mutta ei anna sielu myöten syödä sitä lihaa. Pitäisi kehittää joku muu kaaliruoka itselle, noi herneet voisi ollakin ratkaisu! Kiitos tästä vinkistä, tänään lähtee kyllä kaupasta mukaan kaalia... miehelle voisin tehdä tota mainitsemaani ruokaa, se on sen lempparia.

    Mun mies on muuten nuorena poikana syönyt aivan järkyttävän satsin kaalilaatikkoa. Perheessä oli siis 8 henkeä ja koko perheelle oli tehtynä kaalilaatikko. Mieheni- nuori poika siis - oli jotenkin tullut kotiin niin, että oli ajatellut, että kaikki muut oli syöneet jo... veti koko satsin siis... ja oli kyllä muu perhe ollut aika näreissään sitten hetken päästä, kun olivat tulleet syömään... =D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä noista kaali jutuista, kun toiset sanoo, ettei saa antaa mitään kaalikasveja. Toisissa taas sallitaan parsa-, kukka-, ja lehtikaali.
      Meillä ei kaneille ole koskaan tullut mitään näkyviä vaivoja kaalin syömisestä. Ne on saanut sitä tosiaan sen pari lehteä, pari kertaa viikossa. Tälleen talviaikaan. Joskus saan töistä keittiöltä jotkut lanttu- tai kaaliraasteen jämät ja ne olen kaneille antanut.
      Mielestäni se on hieman tottumiskysymyskin kuinka paljon kaalia kani sietää.
      Toissa talvena metsäjänikset ja rusakot vetelivät kasvimaaltani kaikki lehtikaalit, mitä oli sinne jäänyt. Mahtoikohan niiden mahat olla ilmaa täynnä? Ja mitäs ne pupuset, jotka käyvät riistapelloilla rehukaalia syömässä?

      No, joo... kaneista ihmisiin! Vaikuttaa herkulta toi sun kaalireseptisi. Ja ihanan yksinkertainen!
      Mitäs jos jotain soijarouhetta maustaisi voimakkaasti, sopisikohan se tuohon? Mutta toisaalta, sipulikin ihanasti ruskistettuna tuo mukavaa lihaisaa makua.

      Apua! Tuliko ukolles edes ilmaa mahaan? ='D Mutta kaaliruokia pystyy kyllä syömään uskomattomia määriä. Beibekin aina sanoo, ettei kaalisopasta lähde nälkä, kun se on niin kevyen oloista ja sitä joutuu syömään tosi paljon.

      Poista
  5. kiitos reseptistä! Pidän myös kaalista.

    VastaaPoista
  6. No himpatti, tää menee testiin!! Meillä tykätään kaalista mutta kyllästyttää ianikuinen raaste. =)

    VastaaPoista