keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Piikkikamujen herättelyä kevääseen!



Kaktukset ovat selvinneet hienosti talvesta. Olen viimeksi kastellut niitä marraskuussa ja ne ovat olleet niin sanotusti talviunilla siitä saakka. Mutta nyt on aika herätä kevääseen!



Olen lueskellut paljon kaktusten hoidosta. Vaikka monien ohjeiden mukaan niitä ei tarvi hoitaa ollenkaan! Mutta ajatuksenani olisi viedä ne ulos kesällä ja jottei ne saisi ihan hirvittävää shokkia, yritän ainakin tehdä parhaani sen suhteen.



Koska piikkiset ovat olleet ilman vettä vajaat viisi kuukautta, kastelu pitää aloittaa hellästi. Erään kaktusharrastajan ohjeen mukaan, kannattaa ensin suihkutella kevyesti kaktuksia. Uinuvat kasvit luulevat sitä kevätsateeksi ja karistavat unet piikeistään. Joten näin tein!




Muutaman päivän päästä suihkuttelusta, kaktuksia aletaan kastelemaan. Isoille voi antaa pari-kolme desiä vettä. Pienemmille vähemmän, ehkäpä puoli desiä.
Minullahan ei isoja kaktuksia ole kuin se pinkkipiikkinen ruostekaktus. Ja toinen ääripää on se uusi ihan ikku pikku pallero. Se sai vettä 10 ml. Ja sitähän pitää kastella muutenkin useammin, kuin noita isompia kavereita.




Kaktuksen kastelemisessa olen huomannut käteviksi lääkeruiskun ja urheilujuomapullon. Lääkeruiskulla pysyy selvillä siitä, kuinka paljon kukin on saanut vettä.




Kesäaikaan, kun kastelu ei ole ihan niin tarkkaa, urheilujuomapullon nokalla saa veden kivasti turautettua kaktuksen juurelle. Ei ole pelkoa, että vettä jää johonkin kasvin koloon jemmaan ja kaktusta mädännyttämään.



No, nyt kun olen antanut herättävät ruiskeet piikkikamuilleni, odotan kolme viikkoa ja kastelen niitä uudestaan. Tarkkailen valon määrää ja kuinka lämmintä sisällä alkaa olemaan. Talvellahan meillä on aikas viileätä. Tietysti pitää kaktuksiakin katsella, tapahtuuko niissä mitään. Jos hyvin käy, alkavat vaikka kasvamaan. Kukkia en uskalla edes toivoa!


Mitäs, onko Teillä kaktuksia ja miten niitä hoidatte? Olisi kiva kuulla piikkikamuistanne ja saada vinkkejä kaktusten kesälomailuun ulkoilmassa!

8 kommenttia:

  1. Minulla on suht vähän sisäkasveja. Meidän lämmin ja kuiva keskuslämmitysilma ei ole niiden mieleen. Äidinäidilläni oli aikoinaan mahtavia kaktuksia, jotka kukkivatkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsuudenkodissani oli paljon kaktuksia, isänäidiltä saatuja. Niitä peruja varmasti kaktusrakkauteni on. Mutta en muista, että kotona tai mummulla kaktukset olisivat kukkineet. Beiben isosiskolla oli joskus kaktuksia, jotka tekivät kukkaa. Ihania!

      Poista
  2. Hmmm. Taidankin kokeilla samaa.
    Minä pidän niitä kellarin ikkunalla talven. Siinä on hyvin viileää ja valoisaa. Mutta olen tainnut tehdä joka vuosi sen virheen, että kannan ne vaan ulos tyyliin toukokuussa kun yöpakkasetkin on jo terassin osalta menneet... eivätkä siitä kyllä tykkää. Jos tosiaan varovasti herättelisi....
    Suihkuttamis-idea oli kiva, enpä ole hoksannut vaikka muita kasveja suihkutan joka päivä. Huomenna siis piikkikaverit keittiöön suihkuun. =)

    Minä olen kastellut niitä alta. Muutamia olen mädättänyt juurikin juurelle kastelemalla, ja jostain luin vuosia sitten, että juuret kyllä imevät kun antaa aikaa, ja kapillaari nostaa hiekkaiseenkin multaan vettä juurille. Joten minä isken kaktukset isolle (40cm halk) lautaselle ja kaadan siihen vettä. Saavat sitten imeä mitä imevät, esim. parin tunnin ajan. Ruiskukin on kyllä varmasti kätevä. Kas kun tämä hoitsu ei ole tuota keksinyt. =)

    Joitain kertoja yksi omistani kukki kesällä pihalla. Muutamana vuonna peräkkäin. En yhtään muista mitä tein tai en tehnyt silloin edeltävästi. Ehkä joku feng shui oli vaan oikeassa asennossa.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän keltsu on varmaan liian kylmä. Pieni ikkuna siellä kyllä olisi. No, meillä on kyllä talvella sisälläkin aikas viileää. Ollaan vähän laiskoja lämmittäjiä! ='D

      Toi altakastelu voisi olla myös hyvä keino. Osa kaktuksistani on saviruukuissa, niin nehän kastuisi siinä samalla. Sullahan noi ruiskut on ihan työpaikkaetuus! ;'D

      Feng shui on kyllä hyvä apu kaikenlaisessa kasvien kanssa touhuamisessa. Harvoin se vaan on oikeassa asennossa!

      Poista
  3. Noita piikisiä meillä ei olekaan. Upeita kavereita Sinulla ja lähes tieteellistä hoitoa, siksi varmaan ovat hengissäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas ei paljon muita olekkaan. Paitsi niitä perhosorkideoita.

      No, yrityksen puutteesta ei meikää ainakaan voi syyttää! ;)

      Poista
  4. Ai jaa, nyt mä tiedän millä olen saanut kaikki kaktukset kuukahtamaan...vedellä ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Vesi vanhin voitehista" -sanonta ei päde piikkisten kanssa! ='D

      Poista