maanantai 2. huhtikuuta 2018

Askeleemme omavaraistelussa 4/2018: Jotain on sentäs saatu etenemään!
Ihana lapsenlapsi on saanut nämä isovanhemmat ihan sekaisin onnesta. Hän on kyllä niin lutuinen poika!

Mutta kyllä tässä jotain juttuja on saatu etenemään omavaraistelunkin suhteen. En ole laittanut vielä mitään muuta esikasvatukseen kuin chilejä ja yhtä paprikalajiketta. Olin niiden suhteen muka ajoissa, mutta voisivat ne olla hieman isompia jo tässä vaiheessa.


No, vanha kansa sanoo, että jos talvi on kylmä, niin kesä on vastaavasti lämmin. Joten hyvät on mahdollisuudet sen suhteen sitten chileillä keretä tekemään jättisato!


Laitoimpa sitten taas kerran bataattiakin itämään. Jotenkin tuntuu tyhmältä laittaa kilon verran hyvää ruokaa multaan. Varsinkin kun tietää, ettei nämä mitenkään varmoja sadon suhteen ole. Monena kesänä olen bataattikokeiluja tehnyt, mutta sato on ollut onnetonta.
Mutta yrittänyttä ei laiteta! Tytär kyllä "rohkaisevasti" sanoi, että noista ei kyllä taaskaan tule mitään!


Hyvät alut bataateissa kuitenkin jo on ja kohta niistä saa alkaa ottamaan pistokkaista juurtumaan. Kirjoittelen bataattien kuulumisia todennäköisesti jatkossakin!

Niin, ja olenhan minä tilannut  siemenperunatkin jo! Reilusti taas tilasin, että varmasti riittävät. Se on sitten toinen juttu, riittävätkö meidän kasvilavat! 😓

Kanien suhteen oltiin tänä vuonna tosi ajoissa. Ella astutettiin heti alkuvuodesta Beiben siskon vanhalla uroksella, Taikurilla, ja tästä mixistä syntyikin 8 poikasta. Valitettavasti 2 poikasista menehtyi. Todennäköisesti tukehtuivat pesään emon niitä imettäessä. Näin joskus saattaa käydä, koska poikaset ovat pakkautuneet tiiviiseen kasaan ja iso emo tulee siihen päälle. Mitään vikaa poikasista ei päällisin puolin näkynyt.
Mutta 6 poikasta ovat hyvissä voimissa ja ne ovat nyt 7 viikon ikäisiä. 2 urosta ja 4 narttua. Kasvavat niin, että kohina käy!


Näistä ei meille ruuaksi jää. Urokset ovat varattu lemmikeiksi, samaten kaksi narttua. Yksi narttu on menossa siitokseen Beiben siskolle. Yksi narttu on vielä vapaana ja jos se ei kotia löydä, sitten se jää meille teuraaksi.
Missään en ole kaneja kaupannut, mutta silti kyselyjä on tullut. Olen joutunut "ei oota" myymään. Ilmeisesti belgian jätit ovat nyt haluttuja lemmikeiksi ja lihakanikasvatukseen.

Mehän ei olla mitään rekisteröityneitä kasvattajia, koska ajatus on kasvattaa itsellemme ruokaa. Mutta kanimme on silti puhdasrotuisia ja vältämme sukusiitosta. Joten poikaset ovat ihan kelpokaneja myös jatkosiitokseen ja lemmikkikaneiksi.Aiommekin astuttaa molemmat emokanimme vielä tänä keväänä erisukuisilla uroksilla. Joten meillä voi olla kesällä myynnissä siitospareja, jos jotakuta lihakanien kasvatus omavaraisuusmielessä kiinnostaa.

Lampaillekkin on jo sulho katsottuna, mutta niiden astutus menee varmaan johonkin tulevaisuuteen. Eikä näillä nuorikoilla mikään kiire olekaan. Tippi on hieman reilun vuoden ikäinen ja Napero vasta täytti vuoden nyt maaliskuussa.

Mussa ja Tipissä on jotain samaa näköä! 😆

Napero ei niinkään halailuista välitä!

Kanalassakin on hiljaista. Ei munan munaa munita! Ollaan kuitenkin jo valmistauduttu kevään haudontoihin tilaamalla hautomakone. Jes!
Ei ole vielä tullut, mutta viikon, kahden sisällä pitäisi matkahuollon mukana tulla. Tilasin sen Kotieläintarvike.fi :n kautta. Ei ole maksettu mainos!

Kuvahaun tulos haulle kotieläintarvike hautomakone covatutto 24
Covatutto 24, kuva lainattu Kotieläintarvike.fi:n sivuilta

 Tämä on sellainen puoliautomaattinen, missä täytyy itse käännellä munia. Mutta tähän on saatavissa moottori munankääntöä varten lisävarusteena. Täältä voit käydä tutustumassa hautomakoneen tietoihin.

Olen vastaavalla, kaverilta lainaamallani, mutta vanhemmalla mallilla hautonut monena vuonna onnistuneesti. Siitä syystä valitsin tämän mallin. Meidän tarpeisiin tämä koko riittää vallan hyvin.
Heti kun kone saadaan meille, alan "metsästämään" orpingtonin siitosmunia!

Eipä tässä nyt sitten tämän ihmeempää ole tapahtunut. Pilkillä ollaan käyty aikas ahkeraan, mutta kalan saanti on ollut huonoa. Muutamat ruokakalat ollaan pannulle saatu ja ne ovatkin olleet todellista herkkua.


 Huhtikuu on vaihtunut ja lisää taimia pitää alkaa laittamaan esikasvatukseen. Mutta hieman pitää ensin tarkkailla, miten tämä kevät tästä oikein lähtee etenemään. Meillä on ainakin pihassa vielä puoli metriä lunta! Kasvilavat ovat ihan lumen peitossa ja koko kasvimaalle tai kasvihuoneelle ei edes pääse. Ei ole meinaan kiva, jos kämppä on täynnä taimia ja ulkona on vielä lunta!

Lakritsa! 💗

Kyllä tää tästä kevääksi muuttuu ja pääsee kohta kunnolla hommiin! Käykäähän lukemassa muidenkin omavaraistelijoiden hommista!https://www.korkeala.fi/omavaraistelua-2018-osa-3-tilanneraportti/
https://kah-villakoira.blogspot.fi/2018/03/omavaraisuutta-osa-3.html

https://maa-tuskat.blogspot.com/2018/04/omavaraisuuden-suunnittelun-kulmakivia.html

https://maatiaiskananen.blogspot.fi/2018/04/askel-askeleelta-kohti-omavaraisuutta.html

https://villavaltaus.blogspot.fi/2018/04/suunnitelmat-etenee.html

https://riippumattomammaksi.blogspot.fi/2018/04/kohti-omavaraisempaa-elamaa-2018.html
  https://farmertobee.blogspot.fi/2018/04/omavaraistelua-osa-3.html
 https://www.harmaatorppa.fi/2018/04/omavaraisuutta-vuonna-2018-osa-3.html

28 kommenttia:

 1. Voi kun oli kiva lukea pupuista. Odotamme innolla, että pääsemme käymään teillä kun tulemme Retua ja Tahvoa hakemaan <3 Meilläkin on tulevaisuudessa haaveena laittaa lampaita, kanoja ja vuohi. Pikku hiljaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, kohta nähdään! =D

   Pikku hiljaa hyvä tulee! =D

   Poista
 2. Nyt on kyllä kova eteneminen, uusi sukupolvi kasvamassa. Onnea vielä kerran isovanhemmille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Nyt on kova vastuu tiedon ja taidon siirtämisessä! Kiitos onnitteluista! =D

   Poista
 3. kiinnostavaa luettavaa nämä omavaraisuus - postaukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja mukavaa, että niin moni on lähtenyt mukaan jakamaan kokemuksiaan!

   Poista
 4. Ihana postaus, kiitos tästä. Suloinen pikkuinen, olette varmasti ylpeitä hänestä. Onnea isovanhemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! Kyllä, ihan sydän pakahtuu rakkaudesta, onnesta ja ylpeydestä! <3

   Poista
 5. Kyllä tekisi mieli hankkia sekä kanoja, että lampaita. Josko tuo seuraava sukupolvi innostuisi.
  Chilit ovat minulle "luksusta", johon aikapankistani ei ole herunut resursseja. Bataatit kuuluvat myös em. kategoriaan.
  Valintoja on tehtävä ja luulen, että suuntaudun yhä enemmän perusvihannesten tuotantoon. Kasvurikasta kasvukautta teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläimet tuovat oman lisänsä omavaraisteluun, mutta ne vievät älyttömästi aikaa sitten muulta touhulta. Kaikki aitojen teot sun muut hommat. Mutta mukavia ovat ja hyödyllisiäkin!

   Melkein kaikki perusvihannekset ja -juurekset ovat jo kylvettynä syyskylvönä. Ne ovat siellä herran huomassa ja toivottavasti lähtevät keväällä kasvuun. Noiden chilien ja bataattien lisäksi en juurikaan muuta esikasvata kuin erilaiset kurpitsat, pavut ja joitakin salaatteja. Totta, että valintoja täytyy tehdä. Aika ja tilat ei riitä kaikille kokeiluille!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos! Onhan nuo puput suloisia! Varsinkin tollasena pikkasena! <3

   Poista
 7. Vauva on niin suloinen❤ nukkuvaa vauvaa voisi ihastella vaikka kuinka kauan:) Tuo omavaraistalous on kyllä huippu juttu! Onni on saada elää tuollaisen katraan kanssa❤ Ihanaa loppu pääsiäistä ja alkanutta huhtikuuta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauvat on suloisia ja tosiaan niin, kun nukkuvat! ='D

   Omavaraistelu on hieno, mutta raskas harrastus- Erittäin työntäyteistä, mutta palkitsevaa. Kyllä silti pidetään itseämme onnekkaina, että voimme näin elää.

   Pääsiäinen on ollut ihana; upeat kelit, lukuun ottamatta tätä päivää, paljon hyvää syötävää, paljon ulkoilua ja ystävien ja sukulaisten tapaamista. Toivottavasti huhtikuu saisi kevättä etenemään, että pääsisi tositoimiin tuonne pihalle!

   Poista
 8. Pikkuinen on jo selvästi kasvanut. Söpö kuin mikä.
  Oman maan bataatti olisi kyllä tosi herkkua. Mikä siinä on syynä, että sen kasvattaminen on niin vaikeaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poika kasvaa ihan kohisemalla! Maito ja uni, ainakin päivisin, maittaa! ='D

   Bataatti vaatiin niin pitkän, lämpimän kasvukauden. Ainakin muutama edellinen kesä on ollut ihan liian kylmää bataatille. Mutta toivo elää jättimäisen bataattisadon saamisesta edelleen! ;'D

   Poista
 9. Voi että mikä kullannuppu, ihanuuspikkuinen!

  Tämä omavaraisuusprojekti on niin mielenkiintoista, olette aika pitkällä, me ei ihan tuon lihantuotannon kanssa olla mutta muuten melkein. Munavuori paisuu, kaikki tytöt ovat innoissaan munimassa, kellarissa riittää pottuja ja muuta, mutta haluaisin vähentää pakastimen käyttöä hiljalleen...se on haaste, jota olen yrittänyt vuosia selättää. Kasvimaalle ei vielä pääse, tai ei ainakaan vähään aikaan - se harmittaa, kasvariin menin tänään puuhastelemaan ja se teki hyvää sielulle. Bataattia en ole koskaan kasvattanut ja luulen että sitä haastetta en edes yritä...

  Nuo teidän pupuset ovat ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se sellainen palleroposki! <3

   Omavaraistelu on kivaa ja mielenkiintoista hommaa! Teillä siellä Kivipellossa on upeat kasvimaat, jotka tuottavat ihan kahdehdittavan hyvin. Sinulla on vihannesten kasvattamisessa kyllä taito hyppysissä! =D

   Kasvilavat ovat tuolla jossain lumen peitossa. Mutta eiköhän ne sieltä pikkuhiljaa ala paljastumaan. Jännittää vähän taas kerran, miten syyskylvöt ovat talvehtineet ja miten siemenet lähtevät keväällä kasvuun.

   Toi bataatti on sellainen pienimuotoinen kokeilu, mille en jaksa ihan hirvittävästi energiaani ja kasvutilaa uhrata. Mutta aina pitää olla jotain haastetta noiden perusvihannesten ohella. Ihan kuin niissä ei tarpeeksi olisi, kuten siinä punajuuressa, mitä en saa koskaan onnistumaan! ='D

   Puput ovat tuollaisena pikkaisena kyllä tosi söpösiä!

   Poista
 10. Paljon ihania asioita! Onnea vielä isovanhemmille ja koko perheelle! Hyvää huhtikuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista ja mukavaa, ja toivottavasti lämmintä huhtikuuta sinulle!

   Poista
 11. Olen aivan järkyttynyt tuosta mielettömästä taimien määrästä, puhumattakaan kaikista muista mitä vielä ehdit istuttaa. Huh!! Iso hatunnosto!
  Minä harkitsen jo sentään jonkunmoista omavaraistelemista, mutta toistaiseksi huonolla menestyksellä. Syytä en osaa sanoa, silkka laiskuus vai vaan tunne, etten kuitenkaan ehdi/jaksa/viitsi/pysty...?

  Lihakanit on vähän auts.... varsinkin kun niitä pitelee tuolla lailla sylissä "lemmikkinä". Tästä syystä, koska tilasin meille jälleen kasvamaan kesäpossun, en käy sitä rapsuttamassa yhtään. En vaan pystyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, ei meikäläisellä nyt niin kauheasti ole esikasvatettavaa. Kun vertaa joihinkin bloggaajakollegoihin. Ja osanhan olen istuttanut jo syksyllä!
   Ajanpuute... se on suurin syy kaikelle aikaansaamattomuudelle! Ja väsy! ='D

   Multa puuttuu ilmeisesti joku sellainen geeni, mikä yhdistää lautasella olevan lihanpalan siihen elukkaan, minkä olen kasvattanut. Vaikka mekin puhutaan syödessämme välillä siitä, mistä eläimestä ruoka on tehty ja joskus ihan nimelläkin, ei vaan tee pahaa. En tiedä mistä moinen johtuu, olen kuitenkin ihan empaattinen ihminen. Olen aina kuvitellut, etten tälläiseen pystyisi, mutta kummasti vaan pystyn. Enkä ole mielestäni mikään "verinoro jatkuvasti suupielestä valuva" -psykopaatti.

   Poista
 12. Jännä kokeilu tuo bataatti! Toivotaan, että olisi tänä vuonna satoisa :)
  Orpington on symppis kanarotu, jotenkin sellaisia lupsakoita ja rauhallisia muhkuja. Lihakasvatusta ajatellen myös varsin hyvä rotu, ihan eri lailla niistä saa lihaa kuin noista maatiaisen rimpuloista. Toivottavasti saatte pian koneen käyttöön ja munat hautumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se vasta jännää olisikin, jos tänä vuonna onnistuisi! ='D

   Orpingtonit on kiva rotu, leppoisia pallukoita. Mutta eivät ole mitenkään kovia munimaan. Lihahan näillä on tosi broitsumaista. Ei lainkaan sitkeää ja tosi miedon makuista. Mutta tosiaan, munia saisi tulla enemmän. Olenkin suunnitellut, että joskus voisin ottaa jotain kovia munioita muutamia. Täytyy varmaan taas siirtää jostain jokin rakennus meille! ='D

   Hautomakone on jo matkalla. Tänään tuli säpöön viesti... ja lasku! =O

   Poista
 13. Voi, että tuo teidän pienokainen on söpis <3 Ei ihme, että olette ihan sekaisin, khih :)
  Toivotaan, että bataatit yllättävät positiivisesti tänä vuonna :) Iloisia kylvö ja hautoma-hetkiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan hän todellinen hurmuri! 😃 💙
   Joo, kiitos! Samoin sinne! 😃

   Poista
 14. Ihana pienokainen :) Bataatti on mielenkiintoinen ja itse viime kesänä ostin pari taimea ja kasvatin niistä. Pieniä bataatteja tuli, mutta ei kaupan kokoon verrattavissa ollenkaan. Tuo hautomakone minkä olet tilannut niin on mielestäni ihan hyvä. Itselläni on tuo myös. Ajattelin myös, että pitäisi hautoa tipuja, kun meidän kanat ei nyt oikein ole hautomisessa onnistuneet. Meiltäkin löytyy yksi belgianjätti joka on tytön lemmikki ja elelee kanojen joukossa.

  VastaaPoista
 15. Ihania kaneja ja isoja niistä on mitä syödä. Anteeksi kun olen utelias mutta miten niiltä otetaan henki pois .Minulle uutta tällainen.

  VastaaPoista