sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Villiinnyttiin keväästä ystävien kera ja Leppämäen pöntötkin rekisteröitiin viime tingassa!

Ruohosipulista alkaa saamaan satoa!


Lauantaina vietettiin toista kertaa Luonnon päivää tänä vuonna. Teemana oli "Villiinny keväästä". Tapahtumia oli järjestetty ympäri Suomen, mutta me järkättiin oma. Olimme kutsuneet kaksi ystäväpariskuntaamme syömään meille. Myös tytär ja vävy tulivat.
Kuin tilauksesta, sää oli aivan ihana! Ei todellakaan ollut vaikea villiintyä! Jotenkin tuntui ihan yliluonnolliselta moinen lämpö. Alkuviikostahan oli ollut vielä pakkasta aamuisin.
Mitään sen ihmeellisempää ohjelmaa emme olleet järjestäneet; syömistä, juomista, saunomista ja mukavaa yhdessäoloa. Tulee niin harvoin istuttua iltaa kavereiden kanssa!


Halusimme tarjota ystävillemme sellaista ruokaa, mitä voisi valmistaa ulkona ja meidän kodassa, seurustelun siitä häiriintymättä. Loimutimme ja savustimme lohta. Lisukkeina oli lohkoperunoita ja salaattia. Teimme kalalle kylmän kermaviilikastikkeen, johon tuli keitettyjä kananmunia murskattuna. Meidän omien leidien munia tietysti!
Ruohosipuli ja saksankirveli pukkaa satoa jo hurjasti, joten silppusin molempia mausteeksi kastikkeeseen.
Lisäksi tein kahta eri pestoa; nokkosista ja vuohenputkista. Nokkospesto oli aikas voimakkaan ja kirpeän makuista. Mutta vuohenputkipesto oli mielestämme tosi herkkua!
Molemmat pestot tein tällä ohjeella . Minä vain lisäsin vielä rouhittua mustapippuria vielä ohjeeseen. Ja vuohenputkia ei tarvitse ryöpännyt!


Nokkosta edessä, vuohenputkea takimmaisessa.

Tänä keväänä emme laskeneet mahlaa koivuista. Mutta pakastimessa oli vielä viime keväistä. Mahlan joukkoon laitoi myös saksankirveliä makua antamaan. Pilkoin myös muutaman raparperinvarren kannuun. Olipa hyvää ja raikasta juomaa!

Raparperit pukkasivat vartta ihan parissa päivässä!



Beibe hoiti kalan loimutuksen ja savustuksen. Ja hyvin hoitikin, molemmat kalat olivat herkullisia!

Savustuspönttö on tehty meidän vanhasta lämminvesivaraajasta

Herkkua tulossa!

Beibe teki pari lautaa lisää, kun kalaa oli niin paljon loimutettavaksi!
Minä halusin toivottaa ystävämme tervetulleiksi kohottamalla maljan. Koska olen vasta löytänyt gin tonic -drinkin ja ihastunut sen makumaailmaan, kehitin siitä oman versioni. Tai eipä siinä paljon kehitettävää ollut, lisäsin drinkkiin kuusenkerkkäsiirappia.


GIN TONIC LEPPÄMÄEN TAPAAN (pieneen lasiin)

  • 2 cl giniä
  • ruokalusikallinen kuusenkerkkäsiirappia
  • puolukoita
  • jäitä
  • tonic wateria
  • pieni kuusenoksa sekoittamiseen

Mittaa gini ja kerkkäsiirappi lasiin ja sekoita hyvin. Laita lasi täyteen jäitä ja kaada tonic wateria lasi täyteen. Viimeistele drinksu puolukoilla ja tökkää kuusenoksa lasiin. Tarjoile heti!


Voi että oli mukava päivä, joka kääntyi liian pian illaksi ja yöksikin. Oli ihanaa tarjota ystäville omasta pihasta ja lähimetsistä kerätyistä aineksista tehtyä ruokaa. Tälläinen ruoka herättää paljon keskustelua ruokailun yhteydessä.
Saunomisen ja seurustelun lomassa katsottiin Suomi leijonien karvas tappio. Kyllä pitäisi hieman useammin kokoontua tälleen. Nuoruudessahan se oli ihan normaalia, tälläinen illanistuminen. Ja jos näkisi ystäviään useammin, ei tarvitsisi aina aamuuna asti valvoa heidän kanssaan! 😆😆

No, ehdittiin Beiben kanssa vielä lauantaina rekisteröimään Leppämäen kemän linnunpöntötkin Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan . Ei onneksi jäänyt viime tippaan taas tämäkin asia!

Punarinnan pönttö


Oikeastaan minä olen hieman odotellut, että Beibe tekisi niitä lisää ja sitten unohdin rekisteröinnin.
Meillä on hävettävän vähän pönttöjä! Vain 11 laskettiin niitä olevan. Pakko tehdä lisää, mutta onneksi kunnan metsässä meidän naapurissa on paljon lahopuita missä pesiä.

Pönttö varpuspöllölle


Suurin osa pöntöistämme on ihan perus pikkulintujen pönttöjä. Joukossa on myös yksi varpuspöllölle, yksi punarinnalle ja yksi telkälle. Harmi vaan, ettei niihin ole asukkeja tullut tänäkään vuonna. Mutta siinähän ne nyt ovat, jos jollakulla tirpalla tarvetta löytyy!

Telkänpönttö lammen vieressä.

6 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselle! Kokeilin itse eilen humalan versoja, maistuvat ihan parsalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on noi humalan versot kokeilematta. Etupihalla kasvaa humalaa ja se aina ehtii venähtämään, ennenkuin tajuaa pieniä kerätä versoja. Mutta ehkä jonain keväänä ...

      Poista
  2. Namps!! Pitäisikin kerätä satoa vuohenputkista nyt kun ne on nuoria ja maukkaita. Kiitos ideasta. Kokeilen kyllä pestoakin.... =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ole joskus ihan salaattiin niitä laittanut ja munakkaaseen. Aika vähän tulee niitä käytettyä.

      Poista
  3. Namskis, mitä ruokia. Mä en olekaan käynyt katsomassa meidän ruohosipulitilannetta...mahtaako sitä enää kasvaakaan. Raparperia tulee kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä ruohosipuli kyllä pukkaa satoa ihan ittekseen. Niinkuin rapsukin!

      Poista