Rakkautta ja maan antimia

Rakkautta ja maan antimia
Hehku

lauantai 19. elokuuta 2017

Kesäkurpat tulloo!Nyt ne ovat vihdoin täällä; nimittäin KESÄKURPITSAT! Suoraan sanottuna, olen ollut huolissani sadon myöhästymisestä. Beibe tosin lohdutteli jo aikaa sitten minua ja sanoi meidän vielä hukkuvan niihin. No, ehkei kuitenkaan hukuta, mutta syödäksemme ollaan niitä saatu. Ne ovat oiva pohja kaikenlaisille kasvispaistoksille ja -wokeille, mitä meillä harrastetaan paljon.Paljon niitä on mädäntynyt, niin kukintoja, kurpitsoita ja jopa ihan yksi kasvikin mätäni poikki. Vaikka kasvavat kohopenkissä, vesiheinä kasvaa niin maan pirusti, etten ehdi sitä repimään. Se pitää kasvustot tosi märkinä.
 Vettähän on riittänyt näillä seuduilla. Tietysti kylmyyskin ja hautovat kelit ovat omalta osaltaan "auttaneet" kurpitsojen huonoon kasvuun.Mutta tällä viikolla kesäkurpitsaa on riittänyt jo ihan pikkelssinkin tekoon. Joskus vuosia, vuosia sitten Viherpihalehdessä oli ohje helppoon kurkkurelishiin. Sillä ohjeella olen tehnyt kesäkurpitsarelishiä tai pikkelssiä, ihan millä nimellä sitä nyt haluaa kutsua. Ohjeen voit nähdä täältä . Ohje on alkuperäisenä, mutta minä lisään siihen aina parikaa ja chiliä.
Laitan näitä pikkelssipurkkeja melkein aina joululahjapaketteihin. Muutamilta lahjansaajilta on tullut kehujakin!Teen tätä pikkelssiä yleensä tosi paljon kesän mittaan. Siis TOSI paljon! Me syödään sitä melkein ihan minkä ruuan kanssa ja leivän päälläkin.
Tänä vuonna pikkelssi loppui joskus huhtikuussa ja vieroitusoireet olivat pahoja!  Jouduin ostamaan purkin kurkkupikkelssiä ihan kaupasta, kun tehtiin hodareita ja hamppareita. Kamalaa!
Tokihan sitä voisi ostokurpistakin tehdä, mutta ei ole tullut tehtyä. Saas nähdä, josko joskus onnistuisi tekemään niin paljon, että sitä riittäisi seuraavaan kesäkurpitsan satokauteen. Se olisi kyllä mahtavaa! Voi olla tosin, että kellarin kapasiteetti ei riitä siihen määrään....Mutta nyt nautitaan tästä maltillisesta kesäkurpitsasadosta. Voihan olla, että ne vielä innostuvat satoa pukkaamaan, koska on ollut yötä päivää niin lämmintä. Toisaalta olisi ihan kivaakin olla taas "ihan pulassa" kesäkurpitsoiden kanssa! Kaikki kesäkurpitsajuttuni ja -reseptit löytyvät "kesäkurpitsa" -tunnisteen alta.

8 kommenttia:

 1. Minäkin poimin ensimmäisen kesäkurpitsan tänä kesänä...lisää on tulossa, jos toivottavasti ehtivät :)

  VastaaPoista
 2. Komeat kurpitsat! Mä jouduin heittämään kukintavaiheessa kaikki pois kun meille iski niihin jokin kiusallinen kirva :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No himskatti! =( Meillä ei ole onneksi vielä koskaan ollut etanoita kummempia ötököitä kesäkurpitsoissa!

   Poista
 3. Onpa hienoja kurpitsoja! Minulla ei tänä vuonna niitä ollutkaan. Täytyy ottaa ohjelmaan ensi kesänä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkurpitsat ovat kyllä meillä jokavuotinen viljelykasvi. Melko varma sadonantaja!

   Poista
 4. Komeita! Meillä ovat vasta pienellä alulla, niin ovat myöhässä viileän alkukesän vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekkin! Toivottavasti läpimiä ilmoja jatkuisi vielä hetken, jotta pienetkin ehtisivät kasvamaan! =)

   Poista