maanantai 22. tammikuuta 2018

Jauhelihakirja; ylistys mahtavalle raaka-aineelle! Ja pistetäänpä arpoen yksi kirja teidän lukijoiden kesken!



Joulunalla työnantajani Atria ilmoitti, että se lahjoittaa kaikille työntekijöilleen joululahjaksi Jauhelihankirjan. Tämä oli hyvä lahja! Jauhelihahan on lähes joka perheen perusarkiruokaa, mutta ei todellakaan ole haitaksi saada lisää vinkkejä sen monipuolisempaan käyttöön. Myös meidän kahden hengen talouden ruokailussa, jauhelihalla on suuri merkitys. Saati silloin joskus, kun elimme lapsiperheen arkea!

Yleensä jauhelihasta tulee tehtyä makaronilaatikkoa, keittoja, kastikkeita, lihapullia, -pihvejä ja -mureketta. Makaroni-jauhelihamössö (sotkunakin tunnettu ruoka) on ihan parasta arkiruokaa!

Me käytämme yleensä naudanjauhelihaa. Olemme vuosien varrella kasvattaneet itse muutamia nautoja lihaksi omaan käyttöömme. Olemme myös ostaneet ystäviemme kautta heidän kasvattamiensa nautojen lihaa.



Jonkin verran olemme jauhaneet kasvattamiemme kanien ja kukkojen lihoja jauhelihaksi. Aivan mahtavaa raaka-ainetta nämäkin!


Jauhelihakirja sisältää nimensä mukaisesti asiaa jauhelihasta, sen matkasta keskiajalta kohti suomalaisia koteja. Minulle itselleni tuli yllätyksenä se, että suojakaasuun rasiapakattua jauhelihaa on saanut vasta vuonna 1992 kauppojen kylmätiskeiltä. Jotenkin sitä muistelee, että näin olisi ollut aina!



Jauhelihakirjassa on 100 erilaista jauhelihareseptiä. Ohjeet on jaettu neljään kategoriaan; arki, street food, juhla ja grillaus. Kaiken kaikkiaan melkein kaikki ohjeet ovat mielestäni hyvinkin helpon ja "normaalin" oloisia. Ja suurin osa ohjeiden raaka-aineista on saatavissa ihan peruskaupasta.
Niin hyvässä ruokakirjassa pitää ollakkin! Muuten innostus reseptien kokeiluun lässähtää, jos ohjeet ja raaka-aineet ovat liian haastavia.



Kirjassa myös neuvotaan, mitä erilaisia jauhelihoja on kuluttajalla saatavilla ja millaisiin ruokiin niitä kannataa käyttää. Monissa kirjan ohjeissa on käytetty broilerin jauhelihaa.

Sen lisäksi, että kirjassa on hyviä ruokaohjeita, se on myös kaunis katsella. Kirja on isokokoinen ja arvokkaan oloinen. Kirjan sivut ovat tyylikkään mattapintaiset ja reseptien ruokakuvat upeita.



Kaiken tämän lisäksi, joidenkin ruokien valmistusta voi katsoa ihan videon muodossa. Kyllä! Lataamalla ilmaisen Arilyn -sovelluksen App Storessa tai Google Play -palvelusta. Avaa sovellus, osoita kamera kirjan ohjeen kännykkä -tunnuksella merkittyyn kuvaan, ja video aukeaa mobiililaitteeseen.



Suora lainaus Jauhelihakirjasta:
" Jauheliha on monipuolinen, helppo ja nopea raaka-aine -monen perheen arjen pelastaja. Tähän kirjaan on koottu ruoka-alan ammattilaisten herkullisimmat jauhelihareseptit, jotka sopivat arjen lisäksi myös juhlaan, grillaukseen, brunssille ja illanistujaisiin. Kirjassa mukana olevat kokit, keittiömestarit ja muut ruoka-alan ammattilaiset ovat kaikki olleet osana 'Atria 100 Nuorta kokkia' -koulutuksen menestyksekästä historiaa, joko kurssilaisina tai luennoitsijan roolissa. Atria on itsenäisen Suomen juhlavuoden yritysyhteistyökumppani ja tämä kirja on Atrian lahja 100-vuotiaalle Suomelle."

Atria on toteuttanut 'Atria 100 nuorta kokkia'  -koulutusta vuodesta 2003. Vuosien aikana Atria on kouluttanut jo yli 1000 nuorta ruoka-alan ammattilaista ympäri Suomen. Heidän joukossaan on ollut ravintola- ja suurtalouskokkeja, tarjoilijoita ja ruokakauppojen lihatiskien ammattilaisia.
Kouluttajien ja luennoitsijoiden joukossa on ollut keittiömestareita, viini- ja olutammattilaisia, ruokakirjailijoita kuin näyttelijöitäkin. Niin Suomesta kuin ulkomailtakin.
'Atria 100 nuorta kokkia' -koulutukseen voit tutustua täältä .

Jokaisesta Jauhelihakirjassa mukana olevasta ohjeen kehittäjästä on esittely, jossa he hieman kertovat osallistumisestaan 'Atrian 100 nuorta kokkia' -koulutukseen ja suhteestaan jauhelihaan.



Minä olen nyt paria eri reseptiä kirjasta kokeillut ja vielä on monia ohjeita, mitä on ihan pakko tehdä.
Pidän ajatuksesta, että kirjaan on otettu sellaisia ohjeita, mitä on totuttu tekemään kokolihasta. Esimerkiksi voitaikinaan kääritty klassikkopihvi 'Beef Wellington' on kirjan reseptissä tehty vaihtaen naudan sisäfilepihvi jauhelihaan. Nerokasta! Miksei itselle ole tullut moinen mieleen?

Valmistin eräänä viikonloppuna kirjan ohjeista jauhelihakastikkeella hampurilaisen tapaan täytettyjä briossisämpylöitä. Olivat kyllä tosi hyviä!
Tämä ohje valikoitui pitkälti sen vuoksi, että suurin osa aineksista oli minulla valmiina kotona. Ja se, että siihen sai käyttää palsternakkaa ja mukulaselleriä, mitä meillä on vielä huru mykke kellarissa!



Hieman myös muunsin ohjetta sen mukaan, mitä minulla oli. Koska minulla on niin paljon kaikkea tarvetta kotona, en halunnut lisää pulloja ja purkkeja ostaa.
Jauhelihana käytin ystäviltämme hankkimaamme suomalaisen alkuperäisrodun härän jauhelihaa. Punaviinin ja sokerin vaihdoin makeaan sherryyn. Ohjeen tuoreen jalapenon ja punaisen chilin korvasin itse säilömilläni jalapenoilla ja savustetulla chilijauheella. Säilötyt luumutomaatit vaihtuivat säilöttyihin kirsikkatomaatteihin ja worcestershire -kastike barbequesoosiin. Näillä mentiin ja hyvää tuli!

SLACK BUN




  •  400 g naudan luomujauhelihaa (12%)
  • 1 sipuli hienonnettuna
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 porkkana raastettuna
  • 1/2 mukulaselleri raastettuna
  • 1 palsternakka raastettuna
  • 4-5 rkl tomaattipyreetä
  • 1-2 dl vettä
  • 2 jalapenoa hienonnettuna
  • 1 punainen chili hienonnettuna
  • suolaa
  • 1 prk luumutomaatteja/murskattuja tomaatteja
  • worcesterhire -kastiketta
  • 1 tl punaviinietikkaa
  • 1 tl tummaa sokeria
  • 1 tl cayennepippuria
  • 1-2 dl punaviiniä

Ruskista jauheliha, sipuli ja valkosipuli. Lisää pannulle porkkana, selleri, palsternakka ja tomaattipyree. Pyöräytä, lisää vesi ja loput ainekset. Keitä miedolla lämmöllä 1-3 tuntia. Maku sakenee ja paranee mitä pidempään seosta hauduttaa.



Minä tein  kastikkeen pienessä valurautapadassa ja haudutin sitä puuhellan uunissa ainakin tuon 3 tuntia. Lämpöä oli pauttia rallaa 150 astetta.



Laitoin täyden vesi- ja viinimäärän kastikkeeseen ja sekoittelin sitä hauduttamisen aikana useita kertoja varmistaen, ettei se kuivu liikaa.



Voit tarjoilla kastikkeen minkä tahansa leivän kanssa, esimerkiksi patongin. Mutta minä leivoin briossisämpylöitä ohjeen mukaan.
Ohjeessa kehoitettiin leipomaan taikinasta 4-6 sämpylää. Minä tein 8 ja niistäkin tuli aikas isoja.


BRIOSSIT



  • 25 g hiivaa
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 2 tl suolaa
  • 1 1/2 tl vaaleaa siirappia (minä laitoin ihan tavallista siirappia)
  • 2 kananmunaa
  • 9 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, siirappi ja kananmunat sekä jauhot. Vaivaa taikinaa noin 15 minuuttia. Sulata voi ja lisää taikinaan. Vaivaa taikinaa vielä 10 minuuttia. Kohota liinan alla 30 minuuttia. Leivo taikinasta 4-6 sämpylää. Kohota liinan alla 10 minuuttia. Voitele sämpylät kananmunalla. Paista sämpylöitä uunissa 35-40 minuutin ajan.




Paahda halkaistut sämpylät pannulla.  Laita sämpylöiden väliin jauhelihakastiketta, korianteria, kermaviiliä ja juustoraastetta.



Me emme käyttäneet noita lisukkeita tarjoiluun, vaan meillä oli ihan vihersalaattia ja hampurilaismajoneesia. Toimi ihan loistavasti näinkin!



Lakritsa oli vakaasti sitä mieltä, että minä voisin mennä pullineni johonkin muualle!


Minulle tämä tälläinen 'Slack Bun' oli ihan vieras juttu. Yritin googlettaa sitä, mutta en löytänyt muuta kuin nutturan teko ohjeita. Hmm!
Töissä puhuin tästä ruuasta ja ihmettelin sitä, että sämpylöistä olisi pitänyt tehdä niin isoja. Jotkut epäilivät kuulleensa moisesta ruuasta. Olivat jossain televisio-ohjelmassa nähneet, kuinka jättimäisistä sämpylöistä olisi otettu sisustaa pois ja täytetty mausteisella jauhelihakastikkeella ja lisukkeilla. Jos joku tietää tästä ruuasta enemmän, ilomielin siitä kuulisin!

Pariin otteeseen syötiin soosia sämpylöiden välissä ja toisella kertaa oli tytär ja vävykin syömässä. Silti kastiketta jäi pullien jo loputtua.



Olin aiemmin ostanut pussillisen isoja putkipastoja. Teinkin puolesta litrasta maitoa valkokastikkeen, täytin lusikalla pastaputkia jauhelihakastikkeella ja pistin ne pystyyn uunivuokaan, minkä pohjalle olin hieman laittanut valkokastiketta. Kaadoin pastaputkien päälle lopun valkokastikkeen niin, että se peitti huolella pastan. Ripottelin vielä pinnalle kourallisen juustoraastetta ja heitin 45 minuutiksi 175 asteiseen uuniin. Tuli tosi hyvää ja mikä parasta, ei jäänyt ruokaa yhtään haaskuuseen!

Vähän niinkuin canneloneja...

... muttei kuitenkaan!

Soosit pastan täyttöä varten!

Lusikalla jauhelihasoosia pastojen sisään ja putket pystyyn voideltuun uunivuokaan.

Valkokastike putkien päälle niin, että kaikki on peitossa!

Kourallinen juustoraastetta päälle. Tai enemmän....

Ruoka uunista ulos...

... ja eikun syömään!


Olin aivan innoissani kun sain Atrialta toisenkin 'Jauheliha' -kirjan, jotta voisin arpoa sen blogini lukijoiden kesken. Mahtavaa! Joten pistetäänpä arpajaiset pystyyn!

Arvonnan säännöt:
  • Yhden arvan saat kommentoimalla postausta ja kertomalla suhteesi jauhelihaan ja jauheliharuokiin. Olisi myös kiva kuulla, mikä on sinun jauhelihabravuurisi!
  • Toisen arvaan saat olemalla blogin kirjautunut lukija. Lukijat -toiminto löytyy blogin oikeasta sivupalkista.
 Voit siis osallistua kirjan arvontaan maksimissaan kahdella arvalla. Muista jättää yhteystietosi (sähköpostiosoite), jotta voin ottaa sinuun yhteyttä arpaonnen mahdollisesti osuessa kohdallesi!

Osallistumisaikaa arvontaan on sunnuntaihin 4.2.2018 puolilleöin. Arvonnan suoritan Runebergin päivänä 5.2.2018, kunhan olen työpäivän jälkeen nauttinut ensin torttukahvit ihan rauhassa!

Palkintona olevan 'Jauheliha' -kirjan on lahjoittanut blogilleni arvottavaksi Atria Suomi Oy ja minä suoritan arvonnan ja palkinnon postittamisen. Postitan palkinnon vain Suomeen!

ONNEA ARVONTAAN KAIKILLE TASAPUOLISESTI!

*Blogiyhteistyö Atria Suomi Oy:n kanssa


40 kommenttia:

  1. MULLE, MEILLE!!! Tiedät, että ukko intohimoinen kokkaamaan! Tää olis niin ihana kirja. Paljon jauhelihasta tehdään. mm täytettyjä jauhelihakääryleitä. Olis niin kiva saada uusia ideoita....

    VastaaPoista
  2. Jauhelihaa tulee kyllä käytettyä paljon.
    Fetatäytteiset lihapullat ovat meidän perheen herkkua.
    Bloggerlukijana mukaan kahdella arvalla.
    hamalainentm@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Jauhelihaa meilläkin käytetään, on aina käytetty - naudanjauhelihaa niin kaupasta ostettuna kuin tuttavaperheen lihatilaltakin. Tuo jauheliha-makaroonimössö oli meillä partiolaisten tapaan ooppaheijaa :D. Sitä en suostunut tekemään lapsille kotona, sitä he söivät partioleirillä usein. Meillä jauhelihaa laitan tietenkin makaroonilaatikkoon (makarooneja vaihtelen silloin tällöin), jauhelihapihvejä vankalla sipulikuorrutteella ja keittoakin joskus hyvin maustaen jottei isäntä murise (hän tykkää että lihakeitto tehdään kokolihasta).

    Mukana siis arvonnassa kahdella! Mukavaa viikonjatkoa...varmaan ensi lauantaina jälleen sinne teidän nurkille ajelen...

    VastaaPoista
  4. Yhdellä arvalla mukaan ja kyllähän se jauheliha makaroonilaatikko on mitä tulee eniten jauhelihasta tehtyä. Salli.moilanen35@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Mukana kahdella. Jauhelihasta on helppo valmistaa ruokaa ja kypsyy nopeasti. Lapsenlapsetkin tykkää.
    mummolta@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Meillä syödään jauhelihaa monta kertaa viikossa eri muodoissa! Oma suosikki on perinteinen jauhelihakastike. Siihen ei kyllästy koskaan! :)

    Mukana kahdella arvalla.

    xevex82(at)gmail.com

    VastaaPoista
  8. Jauhelihasta tulee tehtyä ruokaa useaan kertaan viikossa.Makaronijauhelihasotku helppoa ja nopeaa töitten jälkeen ja siitä jalostuu seuraavaksi päiväksi makaronilaatikko. Jauhelihakastiketta tulee tehtyä myös usein. Kahdella arvalla mukana. miakinnun75@gmail.com

    VastaaPoista
  9. Mureke, pullat tai makrulaatikko on vahvuutena, heikkoutena etten vieläkään osaa jauhelihakastiketta valmistaa xD
    Naurajatar@suomi24.fi

    VastaaPoista
  10. Mukana kahdella arvalla! Tykkään jauhelihasta makaronilaatikossa ja pihveissä :)
    annikajokinen95@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Kahdella arvalla mukaan Blogger-lukijana (nimellä "Hanne")! Aika paljon jauhelihaa tulee käytettyä, mutta usein liian samalla tavalla kastikkeena tai makaronilaatikossa. Vinkit oisivat siis hyvinkin tarpeen! hiltuha(at)gmail.com

    VastaaPoista
  12. Meillä käytetään jauhelihaa paljon,monta kertaa viikossa. Tällä hetkellä useimmin tehdään jauhelihakeittoa ja kastiketta. Kiva olisi tukea myös uusia vinkkejä jauhelihan käyttöön.😊

    VastaaPoista
  13. Mukana yhdellä arvalla! Jauheliha on itselle helppo ja nopea raaka-aine, josta varsinkin arkisin tulee tehtyä usein ruokaa. Ongelmana itsellä ehkä on, että turvaudun liian usein niihin tuttuihin ja turvallisiin ruokiin, joten uudet reseptit tulisi tarpeeseen :) Bravuurina on varmaan erilaiset lihapullat ja pihvit :)

    theriddlerr@outlook.com

    VastaaPoista
  14. Tottakai jauheliha! Perusruoka.
    Minäkin jäin arvuuttelemaan sitä tyhjiöpakatun myyntiaikaa. Äiti osti aina tiskiltä erikseen jauhettua tai jauhatti siinä pyynnöstä jostain lihapalasta. Voi hyvinkin olla, että näitä nykyajan pakkauksia on tosiaan ollut vasta aika vähän aikaa...

    Juurikin eilen tein lasagnen ja vähän jäi kaihertamaan mieleen iso annos lihapullia kermakastikkeessa. Täytynee ehkä sulattaa pakkaus tai pari vielä....

    Mutta tottahan nyt mukaan tällaiseen arvontaan vaikka nihkeästi ruokaohjeita luenkin. Ainakin sovellan sitten itse. =)

    VastaaPoista
  15. Monikäyttöinen raaka-aine, jota voi laittaa "lähes" mihin vain. Yksi jo lapsuudesta tuttu herkku on jauheliha-hapankaalivuoka. Jauhelihan mausteita voi vaihdella. Silloin joskus hapankaalikin oli kotona tehtyä, vaan nyt se tulee meille kaupasta. Kiinnostava kirja! Yhdellä mukana: alter.ego@saunalahti.fi

    VastaaPoista
  16. Oijoi kun nyt tuli nälkä, kun katsoi noita upeita herkkukuvia..noista voisi maistaa kaikkia:) Minun lemppari jauhelihasta on kyllä lasagne, tosin joku aika sitten esikoinen teki jauhelihapitsaa ja voi taivas kun oli hyvää:) Mukana kahdella arvalla kivassa arvonnassa. Ihanaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
  17. Lihapullat, mureke, bolognesekastike;onhan noita lemppareita- Rida

    VastaaPoista
  18. Yhdellä mukaan! Voi,jauhelihasta kokataan tässä lapsiperheessä paljon! Lihapullista makaroonilaatikkoon jne. :) markettavesala@gmail.com

    VastaaPoista
  19. Kahdella arvalla mukana. Jauheliha on sellainen perusjuttu, helppo valmistaa ja aina maistuu perheelle. Mutta uusia reseptejä ja ideoita kaipaisin kuitenkin! Mun lihapullat saa aina kehuja ja monenlaisia vuokia myös kehittelen usein "omasta päästäni."
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  20. Meidän perheessä syödään paljon jauhelihaa eri muodoissa. Jauhelihasta saa niin paljon aikaiseksi. Jauhelihabravuurini on lasagne.
    Mukana kahdella arvalla.
    tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

    VastaaPoista
  21. Yhdellä mukaan! Tuli nälkä kuviasi katsellessa. Makaronilaatikko taitaa olla bravuurini.
    nelliina(@)yahoo.com

    VastaaPoista
  22. Kahdella arvalla mukana! Pidän jauheliharuoista, ne ovat maistuvia ja usein helppoja valmistaa. Bravuurini on kauramakaronilaatikko :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  23. mukana kahdella arvalla :) pidän jauheliharuoista.
    mariaheinonen1@hotmail.com

    VastaaPoista
  24. Mukaan yhdellä arvalla, kreikkalaiset lihapullat ovat suosikkini ja tietysti jauhelihakastike spagetin kanssa/perunasoseen.

    henna.holappa1@luukku.com

    VastaaPoista
  25. Mukana kahdella arvalla :) Jauhelihakastike! Helppo ja nopea :)
    Ruskarouva85@gmail.com

    VastaaPoista
  26. Mukana kahdella arvalla! Jauheliha on hyvää, lemppareitani ovat ehkä lihapullat ja lasagne :)
    ainosuklaa@gmail.com

    VastaaPoista
  27. Jauheliha on meillä joka viikoista tarjottavaa, käytämme naudan, broilerin ja kalkkunan jauhelihaa. Pravuurini on spagettivuoka.
    Mukana yhdellä arvalla.
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  28. Jauheliharuokia tehdään meillä todella usein, sillä sitä lapsetkin suostuvat syömään reippaasti. Pääasiassa käytän possun tai naudan jauhelihaa, silloin tällöin myös broilerin. Olisi kivaa saada uusia ideoita arkiruokiin, joten mukaan arvontaan kahdella arvalla. riiti81(At)gmail.com

    VastaaPoista
  29. Jauhelihasta voi tehdä vaikka kuinka monta erilaista ruokaa, lastenkin herkkua. Yhdellä mukana.
    karhuoja@gmail.com

    VastaaPoista
  30. Kahdella mukana! Tulee käytettyä jauhelihaa useita kertoja viikossa. :) Bravuurini vaastikin jauhelihapiirakka.

    hippohiiri at gmail.com

    VastaaPoista
  31. Kahdella arvalla mukana! Meidän perheessä syödään paljon jauhelihaa, yleensä nautaa. Myös pieni 8 kk:n ikäinen poikamme syö sitä mielellään sormiruokana erilaisissa muodoissa. Bravuurini on lihapullat ja murekkeet!

    krista.nissila@gmail.com

    VastaaPoista
  32. Jauheliha on varmaan yksi yleisimmistä raaka-aineista keittiössäni, mutta kovasti kaipailisin uusia vinkkejä sen käyttöön! Kahdella arvalla mukana :)
    emilisko@hotmail.com

    VastaaPoista
  33. Itse en enää lihaa syö, mutta kirja olisi täydellinen lahja miehelleni. Vaikka olenkin kasvissyöjä, teen miehelleni ja pojilleni liharuokia. Bravuurini on jauhelihalasagne. Uusia vinkkejä kaivataan kuitenkin aina, erityisesti viimeisten kuvien resepti(canneloni-tyylinen) näytti herkulliselta!

    ninnu-83(a)hotmail.com

    VastaaPoista
  34. Yksi arpa minulle. Suosikkiruokani on jauheliha-kiusaus, lapsetkin tykkäävät. Jauhelihaa meillä syödään ainakin kerran viikossa.

    aiholapp(at)lailanet.fi

    VastaaPoista
  35. Jauhelihaa on tullut syötyä aikaisemmin enemmän, mutta on se edelleen yksi perus raaka-aineista joita tulee aina käytettyä. Nykyään riippuu usein kaupan tarjouksista. Suosikkijauheliharuokani ovat kaalilaatikko ja makaroni-jauheliha (tunnetaan ehkä yleisemmin nimellä pääkallopata)

    vitaevay@gmail.com

    VastaaPoista
  36. olen kasvissyöjä mutta toisinaan teen muille perheenjäsenille jauheliharuokia lähinnä paistettuna sellaisenaan ja spagetin tai uunijuuresten kera. myös lettujen täytteenä pizzassa ja chili con carne toimii. anytime85@luukku.com lapsena lempiherkku makaronilaatikko suosin luomua

    VastaaPoista
  37. Bloggerin kautta luen, kaksi arpaa kiitos :) Jauhelihaa käytän arkena aika usein, helppoa ja monikäyttöistä. Perinteiset lihapullat ovat suosikkini :)
    sirkkulitm@gmail.com

    VastaaPoista
  38. Bloggerin kautta luen, 2 arpaa :) Jauhelihaa käytän paljon, lihapullat bravuuri :) minna1995(at)gmail.com

    VastaaPoista
  39. Yhdellä arvalla mukana! Jauhelihaa käytän reippaasti, ja varmaankin omat bravuurini siitä ovat lihapullat, juustoinen makaronilaatikko ja ihan jauhiskeitto! kissankarva85(at)gmail.com

    VastaaPoista