lauantai 22. kesäkuuta 2019

Mansikankantamehu



Hain ensimmäisen 5 kilon mansikkalaatikon juhannusaatonaattona töistä tullessani. En kyllä muista, olisinko näin koskaan aiemmin tehnyt. Ja onko yleensäkkään mansikkaa ollut meidän kylän mansikkatiloilla myynnissä jo juhannuksena.

Koko on ainakin komeata ja eikä maussakaan valittamista ole!

Laijike on muistaakseni Fair ja marjat olivat kyllä tosi isoja! Laatu oli aivan priimaa; yhtäkään pilaantunutta mansikkaa ei laatikossa ollut, vaikka perkasin ne vasta seuraavana päivänä.
Tarkoitukseni oli tehdä mansikkakakku, syödä niitä ihan hulluna sellaisenaan ja laittaa loput pakkaseen. Mutta nämä olivat hieman liian isoja sellaisenaan pakastettavaksi, joten vetäisin ne soseeksi. Sosetta onkin sitten mukava laitella vaikkapa tuorepuuroon talvella.

Mansikanperkuujuomana gin tonic!


Monena vuonna olen syöttänyt perkausjätteenä tulleet mansikankannat meidän elukoille. Varsinkin ensimmäinen hevoseni oli todella perso mansikoille. Asuihan se monta vuotta ystäviemme tilalla, jossa kasvattettiin mansikkaa ja tomaattia. On kai turha mainita, että se rakasti myös tomaattia!

Mutta nyt ajattelin hyötykäyttää kannat mehun aineksiksi. Olen jo vuosia sitten kuullut mansikankantamehusta ja nyt ajattelin sitä kokeilla. Pieni positiivinen ongelma vaan oli se, että kantoja tuli aikas vähän. Koska ostamani mansikat olivat niin jättikokoisia, ettei viidessä kilossa ollut lukumäärää niin paljon.



MANSIKANKANTAMEHU


  • mansikankantoja (niin paljon, kuin 5 kilosta mansikkaa tulee. Minulla tuli n. 2 l.)
  • n. 2 l kiehuvan kuumaa vettä
  • 1,5 dl sokeria
  • (2 tl sitruuna- tai viinihappoa)
Laita kannat ämpäriin tai isoon kattilaan. Laita kantojen päälle sokeri (ja sitruuna- tai viinihappo). Kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Vettä on hyvä olla niin paljon, että kannat peittyvät. Mutta älä kuitenkaan liioittele, ettei mehusta tule liian laimeaa.


Vettä on hyvä olla niin paljon, että kannat peittyvät.

 Laita kansi astian päälle. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön yön yli. Siivilöi kannat mehusta, pullota puhtaisiin pulloihin ja nauti.
Mehu säilyy noin viikon kylmässä säilytettynä ja hieman pidempään jos lisäät siihen happoa. 

Yllätyin itsekin, kuinka punaista mehusta tuli. Se tuoksui mansikalta ja maistui laimealta mansikkamehulta. Oikein hyvää kylmänä! Tästä lähtien meillä ainakin jalostuu kaikki mansikoiden perkuujätteet ihanaksi mehuksi. Jääkööt elukat ilman kantoja!

Malja kesälle! <3

Jos epäilyttää mansikoiden kannoista mahdollisesti irtoavat myrkkyjäämät, kannattaa suosia luomumansikkaa!  

8 kommenttia:

  1. Onpa kätevä idea. Tämä menee kokeiluun kun raaskin ostaa laatikollisen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yksi instakaveri vinkkasi, että kannat voi kuivata myös teeaineksiksi! 😃 👍

      Poista
  2. Kiitos vinkistä, oon ensi viikolla menossa poimimaan ja nyt tiedän säästää kannat!
    Hyvää juhannuspäivää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli kyllä hyvää mehua. Kantsii tehdä!

      Mukavaa juhannusta sinulle!

      Poista
  3. Oonkos mä sit aina tehnyt jotain väärin, kun mulla ei ole jäänyt noita kantoja, kun olen perannut mansikoita? Olen vaan irroittanut ne vihreät osat ihan vaan sormin.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ole mitään väärin tehnyt. Osasta mansikoista kanta lähtee ihan nyppäämällä ja siihen ei jää yhtään hedelmälihaa. Noista mansikoista ei lähtenyt, joten perattiin ne pikkulusikkaa ja hedelmäveistä käyttäen.

      Poista
  4. Tuttu ohje, vaikken olekaan mansikankantoihin tainnut kokeilla. Olen tuon itsekin joskus postannut, varmaan raparperimehuna. Samaa ohjetta voi siis käyttää melkein mihin vaan, kun haluaa nopean mehun. Tosi kätevä näin, kun vanhat varastot on juotu, eikä oikein huvita alkaa vielä mehumaijalla pöhistämään. Meilläpäin oli myös jo laatikoittain myynnissä, mutta piti varata etukäteen, enkä sitten ollut ihan varma missä liikutaan, niin jätin tilaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös postannut raparpermehun ohjeen.

      http://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2016/06/raparperimehu.html?m=1

      Poista